Yalnız Mesajı Göster

Mukaddime Hadisleri

Eski 07-27-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Mukaddime Hadisleri

Mukaddime Hadisleri
MUKADDİME HADİSLERİ
MUKADDİME HADİSLERİ

Rahman ve Rahim olan Allah’ın adıyla
Salat ve selam Efendimiz Hz Muhammed’e,Aline,Ashabına ve sevenlerine olsun

1) … Ebu Hureyre ( Radiyallahu anh)’den: Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)’in şöyle buyurduğu rivayet edilmiştir;

”Size ne emrettimse onu alınız (=ona sarılınız) ve sizi neden nehiy ettimse ondan vazgeçiniz

2) … Ebu Hureyre (Radiyallahu anh)’den: Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)’in şöyle buyurduğu rivayet edilmiştir;

“Ben size bir şey teklif etmedikçe ve sizi bıraktıkça siz de beni bırakınız (= bana soru sormayınız)Çünkü sizden önceki (ümmet)ler,lüzumsuz yere Peygamberlerine çok soru sormaları,sonrada onlara muhalefet etmeleri yüzünden helak oldularBunun için ben size bir şey emrettiğim zaman ondan gücünüzün yettiğini yapınız ve sizi bir şeyden nehiy ettiğim za
man ona son veriniz

3) … Ebu Hureyre (Radiyallahu anh)’den yapılan rivayete göre Resulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) buyurdular ki;

“Her kim bana itaat ederse hakikatta Allah’a itaat etmiş olur ve her kim bana isyan ederse gerçekten Allah’a isyan etmiş olur…”

4) … Ebu Cafer (Radiyallahu anh)’den, şöyle söylediği rivayet edilmiştir;

“İbn-i Ömer (Abdullah) (Radiyallahu anh),Peygamber (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)’den bir hadis işittiği zaman o hadisi işittiği gibi aynen tutardıOnda ifrat ve tefritte bulunmazdı

5) … Ebu’d-Derda (Radiyallahu anh)’den, şöyle dediği rivayet edilmiştir;

“Biz fakirliği anlatırken ve ondan duyduğumuz endişeleri belirtirken,Resulullah (sav) çıkıp bu konuşmamız üzerine geldi ve;

“Fakir düşmekten mi korkuyorsunuz? Nefsim kudret elinde olan Allah Tealaya yemin ederim ki,muhakkak surette dünya malı üzerinize akıtılacaktır (= bol bol verilecektir)Öyle (zengin olacaksınız) ki servetten başka hiçbir şey her hangi birinizin kalbini hak yoldan sapıtmayacaktır (Servetinin bolluğu kişinin hak yoldan inhiraf etmesine sebebiyet verebilecektir)Allah Tealaya yemin ederim ki, ben sizleri gecesi ve gündüzü apaydın olması bakımından eşit olan tertemiz gönüllere sahip olarak bıraktım” buyurdu

Ebu’d-Derda diyor ki ; “Vallahi Resulullah (sav) doru söylediVallahi gecesi ve gündüzü aydınlık olması bakımından eşit olan tertemiz gönüllere sahip olarak bizi bıraktı
6) … Kurret bEyas (ra)’den, Resulullah (sav)’in şöyle buyurduğu rivayet edilmiştir;

“Benim ümmetimden,daima Allah Teala tarafından desteklenen ve onlara yardımcı olmayan halkın zarar veremiyeceği bir cemaat kıyamet kopuncaya kadar hiç eksik olmayacak (ümmetim içinde daima böyle bir taife bulunacak) tır

7) … Ebu Hüreyre (ra) şöyle söylemiştir, Resulullah (sav) buyurdular ki;

“Ümmetimden bir taife daima Allah Teala’nın emrine bağlı kalacak (= ondan katiyyen ayrılmayacak)tır ve kendilerine muhalefet edenler,onlara zarar veremiyecektir

… Eba İnebe el-Havlani (ra)’den şöyle demiştir;”Ben Resulullah (sav)’den işittim,buyurdular ki;

“Allah Teala bu dinin mensublarını ilahi emre itaat etme uğrunda çalıştıracak adamı daima onların içinden çıkarırBöyle adamı eksik etmez

9) … Şuayb (ra)’den,şöyle söylediği rivayet edilmiştir;
Muaviye (ra) irad ettiği bir hutbede;”Alimleriniz nerededirler,alimleriniz nerededirler?(söyleyeceği sözlerin alimlerce doğrulanması için bu soruyu yöneltiyor) Ben Resulullah (sav)’den işittim buyuruyordu ki;

“Kıyamet ancak ümmetimden bir taife, insanlara galib olduğu halde kopacaktırBu taife ne kendilerine yardımcı olmayanlara ne de yardımcı olanlara bakmıyacaklar (onların davranışına ehemmiyet vermeyecekler)dir

10) … Sevban (ra)’den,Resulullah (sav)’in şöyle söylediği rivayet edilmiştir;

“Benim ümmetimden, hak üzerinde, düşmanlarını yener ve muhaliflerinden zarar görmez bir cemaat, Allah (Azze ve Celle)’nin emri (kıyamet günü) gelinceye kadar eksik olmayacaktır

11) … Cabir bAbdillah (ra)’den şöyle söylediği rivayet edilmiştir;
“Biz Peygammer (sav)’in yanında idik Bir çizgi çizdiO’nun sağına ve soluna da ikişer çizgi çizdikten sonra mübarek elini ortadaki çizginin üzerine bırakıp, “Bu , Allah’ın yoludur” buyurduSonra bu ayeti okudu;

“Gerçekten bu benim dostoğru yolumdur Artık O’na uyunuz Başka yolları takip etmeyiniz
Sonra bunlar sizi Allah Teala’nın yanından ayırır…” (En’am 153)

12) … El-Mikdam b Ma’dikerib el-Kindiy (ra)’den rivayet edildiğine göre Resulullah (sav) buyurdular ki;

“Süslü tahtına –koltuğuna- yaslanmış adama, benim hadislerimden birisi okunur da o (kişi)nin, vaziyetini hiç bozmadan <Bizlerle sizler arasında Allah Teala’nın kitabı vardırOndan bulduğumuz helal şeyleri, helal sayıyoruz, haram olarak bulduğumuz şeyleri de haram kabul ediyoruz> (Yani bu hadis Kur’an’da bulunan hükümlerin dışındadırOnun için bu hadise itibar etmeyiz) diyebilme zamanı yaklaşmıştır Sizleri ikaz ediyorum! (Kur’an-ı Kerim’de bulunan bütün hükümler haktır) Ve Resulullah (sav)’in haram kıldığı şeyler Allah Teala’nın haram kıldığı şeyler gibidir (Kitab ve Sünnet arasında bir ayırım yapılamaz)”

13) … Ebu Rafi (ra)’den rivayet edildiğine göre Resulullah (sav) şöyle buyurdular;

“Herhangi biriniz tahtına –koltuğuna- yaslanmış olup benim emrettiğim veya yasakladığım bir husus ona intikal edince (umursamadan) < bilemem (Kur’an’dan başka bir şey tanımam ve tabi olmam) Biz Kitabullah’da ne bulduksa ona tabi olduk> (artık hadise tabi olmayız) söyler durumda bulmayayım

14) … Aişe (ra)’dan rivayet edildiğine göre Resulullah (sav) buyurdular ki;

“Kim bu dinden olmayan bir şeyi onda ihdas ederse, onun icat ettiği şey merdud ve batıldır

15) … Abdullah b Züeyr (ra)’den ;
Şöyle söylediği rivayet edilmiştir; “Ensar’dan bir adam Harre denilen mevkideki hurmalıkları suladıkları su arklarından ve su nöbetinden dolayı Peygamber(sav)’e Zübeyr b Avam aleyhinde şikayette bulundu(Bu arklardan geçen su önce Zübeyr’in hurma bahçesine varıyorduSonra da şikayetçi Ensari’nin tarlasına uğruyorduBir defa Zübeyr hurmalığını sulamak üzere suyu tuttuğu sırada) müşteki ona:
-Suyu serbest bırak ki bize gelsin, diye talepte bulunduFakat Zübeyr, kendi tarlasını sulamadan suyu bırakmak ve nöbetini ona vermekten imtina edince iki taraf Resulullah (sav)’e meselelerini intikal ettirdilerResulullah (sav)’in huzurunda isteklerini karşılıklı olarak arz ettilerResulullah(sav) ;

“Ey Zübeyr! Tarlanı sula sonra suyu komşuna salıver” buyurduMüşteki hiddetlenerek;

“Zübeyr, halan oğlu olduğu için mi?” demek suretiyle Resulullah (sav)’i tarafgirlikle itham etmek istemiştiBu sözden üzülen Resulullah (sav)’in mübarek yüzü değişti(Çünkü fahr-ı Kainat efendimize tarafgirlik ithamı ile büyük bir saygısızlıkta bulunmuştu) Resulullah (sav);

“Ey Zübeyr, tarlanı sula sonra suyu hapset, ta ki, su hurma ağaçlarının köklerine erişsin, (su hakkını tam manası ile kullan)” buyurdu

Ravi demişti ki;Zübeyr şöyle dedi;
“Vallahi öyle sanıyorum ki şu ayet bu olay hakkında indi

= Hayır (resulum), Rabbine yemin olsun onlar (mü’miniz diyenler) aralarında çıkan anlaşmazlıkta seni hakem yapıp sonra verdiğin karardan -hükümden- nefislerinde hiç bir güçlük duymayarak tam bir teslimiyetle teslim olmadıkça iman etmiş olmazlar(Nisa suresi,65)

16) … İbn-i Ömer (ra)’den rivayet edildiğine göre kendisi Resulullah (sav) şöyle buyurdu demiştir;

“Kadınları mescitte namaz kılmaktan menetmeyiniz” (Bunun üzerine) İbn-i Ömer (Abdullah’ın bir oğlu bir rivayete göre ismi Vakid’dir) babasına; “Biz kesinlikle onlara mani olacağız, deyince İbn-i Ömer çok kızdı ve ona dedi ki; “Ben sana Resulullah (sav)’in hadisini okuyorum sen; “Biz kesinlikle onlara mani oluruz “ dersin… dedi

17) … Abdullah bin Mugaffel (ra)’den rivayet edildiğine göre yeğeni (erkek kardeşinin oğlu) onun yanında oturuyorduYeğeni sapan ile fiske taşını attıAbdullah onu taş atmaktan men etti ve dedi ki;
“Resulullah (sav), sapanla fiske taşını atmayı yasakladı ve ;

<Sapanla atılan taş ile av avlanmaz, düşman da yaralanmaz –kırılmaz- öldürülmez ve muhakkak diş kırar, göz yaralar –çıkarır-> buyurdu

Abdullah’ın yeğeni tekrar sapanla taş atınca Abdullah ona;

“Ben sana Resulullah (sav)’in sapanla taş atmayı yasakladığına dair hadis-i şerif okuyorum sen yine taş atmaya başladın artık bundan sonra ilelebed seninle konuşmayacağım”,dedi

18 … Kabisa oğlu İshak, babası Kabisa (ra)’nın şöyle söylediğini rivayet etmiştir ;

Alıntı Yaparak Cevapla