Yalnız Mesajı Göster

Sünen-İ Nesai-Temizlik

Eski 07-27-2012   #2
Prof. Dr. Sinsi

Sünen-İ Nesai-Temizlik

30- HAYVAN YUVALARINA VE DELİKLERE KÜÇÜK ABDEST YAPMAMAK
34- Abdullah b Sercis (ra)’den rivâyete göre, Rasûlullah (sav) şöyle buyurdu: “Hayvanların yuvalarına (deliklerine) küçük abdest bozmayınız
Katade (ra)’e: Hayvanların delik ve yuvalarına küçük abdest bozmanın hoş karşılanmayışının sebebini sordular O da şöyle cevap verdi: “Oralar cinlerin bulundukları yerlerdir denilir” (Ebû Davud, Tahara: 16; Müsned: 19847)
31- DURGUN SUYA KÜÇÜK ABDEST YAPMANIN YASAKLIĞI
35- Câbir (ra)’den rivâyete göre: “Rasûlullah (sav), durgun suya küçük abdest bozmayı yasakladı” (İbn Mâce, Tahara: 25; Müslim, Tahara: 28)
32- YIKANILAN YERLERE (GUSÜLHANE, LEĞEN) KÜÇÜK ABDEST YAPMAMA GEREĞİ
36- Abdullah b Muğaffel (ra)’den rivâyete göre, Rasûlullah (sav) şöyle buyurmuştur: “Sizden biriniz yıkandığı yere ve kaba küçük abdestini yapmasın çünkü vesvese ve kuşkulanmanın çoğu böyle şeylerden olur” (Ebû Davud, Tahara: 15; Tirmizî, Tahara: 17)
33- KÜÇÜK ABDEST BOZANA SELÂM VERİLİR Mİ?
37- İbn Ömer (ra)’den rivâyete göre, şöyle demiştir: “Rasûlullah (sav), küçük abdest bozarken bir adam O’na uğradı da selâm verdi Rasûlullah (sav) ise onun selâmını almadı” (Ebû Davud, Tahara: 8; İbn Mâce, Tahara: 27)
34- ABDEST ALDIKTAN SONRA VERİLEN SELÂMI ALMAK
38- Muhacir b Kunfüz (ra), Rasûlullah (sav) küçük abdest bozarken kendisine selâm vermişti de, Rasûlullah (sav) abdest alıncaya kadar selâmını almadı Abdest alıp bitirdi Sonra selâmını aldı (İbn Mâce, Tahara: 27; Ebû Davud, Tahara: 8)
35- KEMİKLE TAHARET YAPMANIN YASAKLIĞI
39- Abdullah b Mes’ud (ra)’den rivâyete göre: “Rasûlullah (sav) kemikle veya tezekle taharetlenmeyi yasakladı” (İbn Mâce, Tahara: 16; Tirmizî, Tahara: 14)
36- TEZEKLE TAHARETLENMENİN YASAKLIĞI
40- Ebû Hüreyre (ra) den rivâyete göre, Rasûlullah (sav) şöyle buyurdu: “Ben size bir baba gibi her şeyi öğretiyorum Sizden biriniz tuvalete girince, önünü ve arkasını kıbleye dönmesin, sağ eliyle taharetlenmesin” Rasûlullah (sav) üç taş ile taharetlenmeyi emreder, kemik ve tezekle taharetlenmeyi yasaklardı (Ebû Davud, Tahara: 20; İbn Mâce, Tahara: 16)
37- ÜÇTEN DAHA AZ TAŞLA TAHARETLENMEK YASAKLANMIŞTIR
41- Selman (ra)’den rivâyete göre, şöyle demiştir: “Bir adam Selman’a: Arkadaşınız olan Peygamber (sav), abdest bozmaya varıncaya kadar size her şeyi öğretiyor deyince Selman: “Evet herşeyi öğretiyor, küçük ve büyük abdest yaparken kıbleye dönmememizi, sağ ellerimizle taharetlenmememizi üçten az taş kullanarak taharetlenmeyi bize yasakladı” dedi (İbn Mâce, Tahara: 16; Ebû Davud, Tahara: 21)
38- İKİ TAŞ İLE TAHARETLENMEYE İZİN VERİLMESİ
42- Abdullah b Mes’ud (ra) şöyle diyor: “Rasûlullah (sav) bir sefer tuvalet ihtiyacını gidermek için bir yere gitti Bana da (kendisi için) üç taş getirmemi emretti Ben de iki taş buldum, üçüncüyü aramama rağmen bulamadım ve onun yerine bir tezek aldım hepsini Peygamber (sav)’e getirdim, iki taşı aldı ve tezeği atıp: “Bu pistir” buyurdu
Ebû Abdurrahman: “Riks tezek demektir ve cinlerin yiyeceğidir” dedi (Tirmizî, Tahara: 13; İbn Mâce, Tahara: 16)
39- TAHARETLENİLECEK TAŞLARIN TEK OLMASININ GEREĞİ
43- Seleme b Kays (ra)’den rivâyete göre, Rasûlullah (sav) şöyle buyurdu: “Taharetlenmede taş sayısını tek yap” (Tirmizî, Tahara: 13; Ebû Davud, Tahara: 21)
40- TAŞLA TAHARETLENMEK YETERLİDİR
44- Aişe (ranha)’dan rivâyete göre, Rasûlullah (sav) şöyle buyurdu: “Sizler tuvalet ihtiyacınızı gidereceğinizde yanınızda üç taş götürün ve onlarla temizlenin, bunlar o kimsenin temizliği için yeterlidir” (Ebû Davud, Tahara: 21)
41- SU İLE TAHARETLENMEK
45- Ata b Ebû Meymune (ra)’den rivâyete göre, şöyle demiştir: Enes b Malik’in şöyle dediğini işittim: “Rasûlullah (sav), tuvalete gireceğinde ben ve yaşıtım olan bir çocukla O’nun için su taşırdık; Rasûlullah (sav) de o su ile taharetlenirdi” (Ebû Davud, Tahara: 23; İbn Mâce, Tahara: 28)
46- Aişe (ranha)’dan rivâyete göre, şöyle demiştir: “Ey kadınlar kocalarınıza su ile temizlenmelerini bildiriniz Ben Rasûlullah (sav)’in su ile taharetlendiğini kocalarınıza söylemekten utanıyorum” (Tirmizî, Tahara: 15)
42- SAĞ EL İLE TAHARETLENMENİN YASAKLIĞI
47- Ebû Katade (ra)’den rivâyete göre, Rasûlullah (sav) şöyle buyurdu: “Sizden biriniz su ve meşrubat içtiğinde kabın içersine üflemesin Tuvalete girdiğinde; tenasül organına sağ eliyle dokunmasın ve sağ eliyle de taharetlenmesin” (Ebû Davud, Tahara: 18; Müslim, Tahara: 18)
48- İbn Katade, babası Ebû Katade (ranhüma)’dan naklederek şöyle demiştir: “Rasûlullah (sav) bir kimsenin su içtiği kaba üflemesini, tenasül organına sağ el ile dokunmasını ve sağ eliyle taharetlenmesini yasakladı” (Ebû Davud, Tahara: 18; Müslim, Tahara: 18)
49- Selman (ra)’den rivâyete göre, şöyle demiştir: Müşrikler Selman’a: Görüyoruz ki arkadaşınız Peygamber size abdest bozmayı bile öğretiyor dediler Selman ise: “Evet, Rasûlullah (sav) bizi sağ elimizle taharetlenmekten, abdest bozarken kıbleye dönmekten bizi yasakladı ve üçten daha az taşla taharetlenmeyin buyurdu” dedi (Müslim, Tahara: 18; Ebû Davud, Tahara: 18)
43- TAHARETLENMEDEN SONRA ELLERİ TOPRAK SABUN VE BENZERİ ŞEYLERLE YIKAMAK
50- Ebû Hüreyre (ra)’den rivâyete göre: “Peygamber (sav), abdest alacaktı da taharetlenmeden sonra elini toprakla ovuşturdu” (Ebû Davud, Tahara: 24; İbn Mâce, Tahara: 29)
51- İbrahim b Cerir (ra), babasından naklederek şöyle demiştir: “Rasûlullah (sav) ile beraberdim, tuvalete girip ihtiyacını giderdi ve: “Ey Cerir! su getir” dedi Bende ona su götürdüm O su ile taharetini yaptı ve toprakla da elini ovuşturdu” (Ebû Davud, Tahara: 24; İbn Mâce, Tahara: 29)
44- NE KADAR SUYA PİSLİK KARIŞIRSA SU PİS SAYILIR
52- Abdullah b Ömer (ra), babasından naklederek şöyle diyor: “Rasûlullah (sav)’e yırtıcı hayvan ve diğer hayvanların uğradıkları su birikintilerinin pislenip pislenmediği konusunda soruldu da şöyle cevap verdi: “Su iki kulle miktarına ulaşırsa pis olmaz” (Kulle: Bir pislik bulaştığında rengi, kokusu ve tadı değişmeyecek kadar büyüklükteki bir kaptır) (Tirmizî, Tahara: 50; İbn Mâce, Tahara: 76)
45- SU İLE İDRARIN TEMİZLENMESİ
53- Enes (ra)’den rivâyete göre: “Bir bedevi mescide küçük abdestini yaptı Orada bulunanlardan bir kısmı ona engel olmaya kalkışmışlardı Bunun üzerine Rasûlullah (sav): “Bırakın, ona engel olmayın” buyurdu Bedevi işini bitirince Rasûlullah (sav) bir kova su getirtti ve idrarın üzerine döktü” (Buhârî, Vudu’: 61; İbn Mâce, Tahara: 78)
54- Enes (ra)’den rivâyete göre, şöyle demiştir: “Bir bedevi mescide küçük abdestini yapmıştı da Peygamber (sav) bir kova su getirilmesini emretti ve o su, oraya döküldü” (Buhârî, Vudu’: 61; İbn Mâce, Tahara: 78)
55- Yahya b Said (ra) şöyle demiştir: Enes’in şöyle dediğini duydum: Bir bedevi mescide geldi ve küçük abdestini yaptı Bunun üzerine oradakiler bedeviye bağrıştılar Rasûlullah (sav) de: “Bırakın onu” buyurdu onlar da idrarını bitirinceye kadar ona bir şey yapmadılar Sonra bir kova su getirilmesini emretti ve o su, oraya döküldü (Buhârî, Vudu’: 61; İbn Mâce, Tahara: 78)
56- Ebû Hûreyre (ra)’den rivâyete göre, şöyle demiştir: “Bir bedevi mescidin bir tarafına idrar yapmıştı da orada bulunanlar harekete geçmişlerdi Rasûlullah (sav) onlara: “Bırakın onu ve idrarının üzerine bir kova su dökünüz Çünkü sizler kolaylık göstermek için gönderildiniz, zorluk çıkarmak için değil” buyurdular (Tirmizî, Tahara: 112; Buhârî, Vudu’: 61)
46- DURGUN SU PİSLETİLMEMELİ
57- Ebû Hûreyre (ra)’den rivâyete göre, Rasûlullah (sav) şöyle buyurdu: “Hiçbiriniz durgun suya idrar yapıp sonra oradan abdest almasın” (Buhârî, Vudu’: 73; Ebû Davud, Tahara: 36)
58- Ebû Hûreyre (ra)’den rivâyete göre, Rasûlullah (sav) şöyle buyurdu: “Hiçbiriniz durgun suya idrar yapmasın sonra o suyla yıkanmak durumunda kalabilir” (Ebû Davud, Tahara: 36; Buhârî, Vudu’: 73)
47- DENİZ SUYU TEMİZ MİDİR?
59- Ebû Hûreyre (ra) şöyle demiştir: Bir adam Rasûlullah (sav)’e: “Ey Allah’ın Rasûlü! Biz deniz yolculuğuna çıkıyoruz ve yanımızda da az su bulunuyor, eğer o su ile abdest alırsak susuz kalırız, bu sebeple deniz suyu ile abdest alabilir miyiz? diye sordu, Rasûlullah (sav): “Denizin suyu temizdir, deniz hayvanları da hepsi helaldir” buyurdular (Tirmizî, Tahara: 52; İbn Mâce, Sayd: 18)
48- KAR TEMİZLEYİCİ MİDİR?
60- Ebû Hüreyre (ra)’den rivâyete göre, şöyle demiştir: “Rasûlullah (sav), namaza başlayacağında iftitah tekbirinden sonra biraz sukut ediyor ve hemen okumaya başlamıyordu Ben: “Ey Allah’ın Rasûlü! Anam babam senin yoluna feda olsun, bu tekbirle kıraat arasındaki sûkûtunuzda ne diyorsunuz?” diye sordum Rasûlullah (sav) de şöyle buyurdu: “Allah’ım! Doğu ile batıyı birbirinden uzaklaştırdığın gibi beni de hatalardan uzaklaştır Allah’ım! Beyaz elbisenin kirden temizlenmesi gibi beni de hatalardan temizle Allah’ım! Beni, hatalarımdan kar, su ve dolu ile temizle” (Ebû Davud, Salat: 121; Buhârî, Ezan: 14)
49- KAR SUYU İLE ABDEST ALINIR MI?
61- Aişe (ranha)’dan rivâyete göre, şöyle demiştir: Rasûlullah (sav) şöyle dua ederdi: “Allah’ım benim hatalarımı kar ve dolu suyu ile yıka Beyaz elbiseyi kirden temizlediğin gibi kalbimi de hatalardan arındır” (Ebû Davud, Salat: 121; Buhârî, Ezan: 14)
50- DOLU SUYU İLE ABDEST ALINIR MI?
62- Cübeyr b Nufer (ra)’den rivâyete göre, şöyle demiştir: Avf İbn Malik’in şöyle dediğine şahit olmuştum: “Rasûlullah (sav)‘i bir cenaze namazını kılarken dinledim ve duasında şöyle dediğini duydum: “Allah’ım onu bağışla, ona acı, onun halini düzelt, ona ikramda bulun, onun yerini geniş tut, onu su, kar ve dolu ile yıka Beyaz elbisenin kirden arınması gibi, onu hata ve günahlarından temizle” (Müslim, Cenaiz: 14; Tirmizî, Cenaiz: 27)
51- KÖPEĞİN YALADIĞI KAP NASIL TEMİZLENİR?
63- Ebû Hüreyre (ra)’den rivâyete göre, Rasûlullah (sav) şöyle buyurdu: “Birinizin kabından köpek su içerse o kabı yedi sefer yıkasın” (Tirmizî, Tahara: 68; Müslim, Tahara: 27)
64- Ebû Hüreyre (ra) şöyle diyor: Rasûlullah (sav) şöyle buyurdu: “Birinizin kabına köpek ağzını sokarsa onu yedi sefer yıkasın” (Tirmizî, Tahara: 68; Müslim, Tahara: 27)
52- KÖPEĞİN İÇTİĞİ KAPTAKİ SUYU DÖKMEK
65- Ebû Hüreyre (ra)’den rivâyete göre, Rasûlullah (sav) şöyle buyurdu: “Birinizin kabına köpek ağzını sokarsa o kaptaki suyu döksün ve o kabı yedi sefer yıkasın” (Ebû Davud, Tahara: 37; Müslim, Tahara: 27)
53- KÖPEĞİN İÇTİĞİ KABI TOPRAKLA OVMAK
66- Abdullah b Muğaffel (ra)’den rivâyete göre, Rasûlullah (sav): “Köpekleri öldürmeyi emretti Av ve koyun köpeğine izin verdi ve şöyle buyurdu: “Köpek bir kaba ağzını sokarsa, onu yedi defa yıkayın sekizinci de ise toprakla ovun” (Ebû Davud, Tahara: 37; Müslim, Tahara: 27)
54- KEDİ ARTIĞI PİS OLUR MU ?
67- Kebşe binti Ka’b b Malik (ra)’den aktarıldığına göre, Ebû Katade, Kebşe’ nin yanına geldi ve şuna yakın bir şeyler söylediğini anlattı: “Ebû Katade için abdest suyu hazırlamıştım, bir kedi geldi ve o kaptan su içmek istedi Ebû Katade kabı eğerek kedinin rahat su içmesini sağladı Kebşe dedi ki: Ebû Katade benim o kaba baktığımı görünce; Ey kardeşimin kızı şaşırdın mı? Diye sordu Evet dedim, o zaman Ebû Katade şöyle dedi: Rasûlullah (sav) şöyle buyurdu: “Kedi pis değildir, o sizin evlerinizde ve çevrenizde çok dolaşan temiz hayvanlardandır” (Tirmizî, Tahara: 69; İbn Mâce, Tahara: 32)
55- EŞEĞİN ARTIĞI PİS OLUR MU?
68- Enes (ra)’den rivâyete göre, Rasûlullah (sav)’in münâdisi bize gelerek şöyle dedi: “Allah ve Rasûlü sizleri eşek eti yemekten yasaklıyor çünkü o necis olup pistir” (Müslim, Sayd: 5; Müsned: 11643)
56- HAYIZLI KADININ ARTIĞI
69- Aişe (ranha)’dan rivâyete göre, şöyle demiştir: “Ben etli bir kemikten yiyordum Rasûlullah (sav)’de benim ısırdığım yerden yiyordu Halbuki ben o anda hayızlıydım Ve yine ben hayızlı iken bir kaptan su içiyordum da Rasûlullah (sav)’de o kaptan benim içtiğim yerden su içiyordu” (Ebû Davud, Tahara: 102; İbn Mâce, Tahara: 125)
57- ERKEK VE KADINLARIN BİR KAPTAN ABDEST ALMALARI
70- İbn Ömer (ra)’den rivâyete göre, şöyle demiştir: “Rasûlullah (sav) zamanında erkekler ve kadınlar bir kaptan abdest alıyorlardı veya hicab ayeti nazil olmadan beraberce abdest alıyorlardı” (Buhârî, Vudu’: 46; İbn Mâce, Tahara: 35)
58- CÜNÜP OLAN KİMSENİN SU ARTIĞI
71- Urve (ra)’den rivâyete göre, Aişe (ranha), Rasûlullah (sav) ile birlikte aynı kaptan yıkandığını haber verdi (İbn Mâce, Tahara: 35; Ebû Davud, Tahara: 48)
59- ABDEST İÇİN GEREKLİ SUYUN MİKTARI
72- Abdullah b Cebr (ra)’dan rivâyete göre, şöyle demiştir: Enes b Malik (ra)’den işittim şöyle diyordu: “Rasûlullah (sav) bir mekûk su ile abdest alır beş mekûk su ile guslederdi” (Ebû Davud, Tahara: 44; Buhârî, Vudu’: 50)
73- Ümmü Umara binti Ka’b (ranha)’den rivâyete göre, Peygamber (sav) abdest almak istedi Kendisine bir müdd’ün üçte ikisi miktarında bir kapla su getirildi Şu’be diyor ki: “Rasûlullah (sav)’in her iki kolunu dirseklerine kadar yıkayıp ovuşturduğunu, kulaklarının içini meshettiğini iyi hatırlıyorum fakat kulaklarının dışını meshettiğini pek bilemiyorum” (Ebû Davud, Tahara: 48; Buhârî, Vudu’: 50)
60- ABDEST ALIRKEN NİYETİN GEREKLİLİĞİ
74- Ömer b Hattab (ra)’den rivâyete göre, şöyle demiştir: Rasûlullah (sav) şöyle buyurdu: “Ameller niyetlere göre değerlendirilir Herkesin niyet ettiği şey ne ise; eline geçecek olan da odur Kimin hicreti Allah’a ve Rasûlüne ise artık onun hicreti Allah ve Rasûlüne olmuş olur Kimin de hicreti dünya için ise, onu elde eder veya bir kadın için hicret etmişse onu nikahlar Yani herkesin hicreti, hicret ettiği şeyedir” (Buhârî, İman: 47; Müslim, İmara: 45)
61- BİR KAPTAN PEK ÇOK KİMSE ABDEST ALMIŞMIYDI?
75- Enes (ra)’den rivâyete göre, şöyle demiştir: “Bir kere Rasûlullah (sav)’i gördüm ikindi namazı vakti daralmıştı, halk abdest suyu aradılar fakat bulamadılar Rasûlullah (sav)’e bir kap içerisinde az bir su getirdiler, elini bu kabın içerisine soktu ve insanların abdestlerini o kaptan almalarını emretti Parmaklarının altından suyun kaynadığını gördüm, oradaki bulunanların hepsi abdest alıncaya kadar bu kaynama devam etti” (Buhârî, Vudu’: 49; Müslim, Fedail: 3)
76- Abdullah b Mes’ud (ra)’den rivâyete göre, şöyle demiştir: Rasûlullah (sav) ile beraberdik halk abdest almak için su bulamadı, bir kap içerisinde bir miktar su getirildi Rasûlullah (sav) elini o kaba soktu, o anda parmaklarının arasından suyun kaynadığını gördüm Rasûlullah (sav): “Haydi tertemiz suya ve Allah’tan gelen berekete koşunuz!” buyurdu A’meş dedi ki: Bu hadisi bana Sâlim b Ebî’l Ca’d nakletti ve dedi ki: Câbir’e o gün kaç kişiydiniz diye sordum “Bin beş yüz” dedi (Müslim, Fedail: 3; Buhârî, Vudu’: 49)

Alıntı Yaparak Cevapla