|
Prof. Dr. Sinsi
|
Sünen-İ Nesai-Temizlik
62- ABDEST ALIRKEN BESMELE ÇEKMEK
77- Enes (r a)’den rivâyete göre, şöyle demiştir: Peygamber (s a v)’in ashabından bir kısmı abdest almak için su aramıştı da bunun üzerine Rasûlullah (s a v) aranızdan bir kimsede su var mı? Diye sordu Bir miktar su getirildi elini o suyun içerisine soktu ve: “Allah’ın adı ile abdest alın” buyurdu Suyun, Rasûlullah (s a v)’in parmakları arasında fışkırdığını gördüm, oradakilerin sonuncusuna kadar hepsi abdest aldılar Sabit der ki: Enes’e oradakilerin kaç kişi olduğunu tahmin edersin dedim Yetmiş kadardı dedi (Buhârî, Vudu’: 49; Müslim, Fedail: 3)
63- BİR KİMSE BİR KİMSEYE ABDEST SUYU DÖKEBİLİR Mİ?
78- Urve b Muğîre (r a), babasından naklediyor: “Tebük Gazvesi günü Rasûlullah (s a v) abdest alırken abdest suyunu döktüm, mestleri üzerine meshetmişti ” (Buhârî, Vudu’: 51; İbn Mâce, Tahara: 84)
64- ABDEST ORGANLARINI BİRER BİRER YIKAMAK
79- İbn Abbas (r a)’den rivâyete göre, şöyle demiştir: “Size Rasûlullah (s a v)’in nasıl abdest aldığını haber vereyim mi? Organlarını birer kere yıkarayak abdest alırdı ” (Buhârî, Vudu’: 23; Tirmizî, Tahara: 32)
65- ABDEST ORGANLARINI ÜÇER KERE YIKAMAK
80- Muttalib b Abdullah b Hantab (r anhüm)’den rivâyete göre: “Abdullah b Ömer abdest organlarını üçer sefer yıkayarak abdest aldı ve Rasûlullah (s a v) de böylece abdest alırdı demek istiyordu ” (Buhârî, Vudu’: 25; İbn Mâce, Tahara: 46)
66- YOLCULUKTA RASÛLULLAH NASIL ABDEST ALMIŞTI?
81- Mugîre (r a)’den rivâyete göre, şöyle demiştir: “Rasûlullah (s a v) ile birlikte bir yolculukta idik, yanında giderken bastonuyla sırtıma dokundu ve yoldan ilerledi Ben de onunla birlikte yolumu değiştirdim Rasûlullah (s a v) falan yere gelince devesini çökertti ve tuvalet ihtiyacını karşılamak için biraz ayrıldı Ravi diyor ki: Gözden kayboluncaya kadar uzaklaştı daha sonra geldi ve: “Yanında su var mı?” diye sordu, yanımdaki su kabını getirdim ve abdest suyunu dökmeye başladım, ellerini ve yüzünü, yıkadı kollarını yıkayacaktı fakat üzerinde şam kumaşından yapılmış kolları dar bir cübbesi vardı, ellerini cübbesinin altından çıkardı yüzünü ve kollarını yıkadı Hadisin ravisi, Rasûlullah (s a v)’in alın ve sarıklarından da bahseder İbn Avn der ki: Bunları istenilen şekilde ezberleyemedim Sonra mestleri üzerine meshetti sonra: “Bir ihtiyacın var mı?” dedi Ben de: “Ey Allah’ın Rasûlü! Hiçbir ihtiyacım yok” dedim Sonra kafilenin yanına geldik o anda Abdurrahman b Avf cemaate imam olmuş ve sabah namazından bir rekat kıldırmıştı Rasûlullah (s a v)’in geldiğini İmama haber vermek istedim fakat buna engel oldu Bir rekatını cemaatle beraber kıldık, yetişemediğimiz rekatı ise kendi başımıza kıldık ” (Müslim, Tahara: 22; Tirmizî, Tahara: 10)
67- ABDEST ORGANLARI KAÇ SEFER YIKANIR?
82- Evs b Evs dedesinden naklediyor: “Rasûlullah (s a v) abdest organlarını üçer sefer yıkarken gördüm ” (Tirmizî, Tahara: 34; Buhârî, Vudu’: 25)
68- ABDEST ALIRKEN AĞIZ VE BURUNA SU VERMEK
83- Humran b Ebân (r a)’dan rivâyete göre, şöyle demiştir: “Osman b Affan’ı abdest alırken görmüştüm, ellerine su dökerek üç defa yıkadı sonra ağzına su alıp çalkaladı sonra burnuna su çekti sonra yüzünü üç kere yıkadı, sonra sağ elini dirseğine kadar üç defa sonra sol elini üç defa yıkadı Sonra başını meshetti, arkasından sağ ayağını üç defa sol ayağını da aynı şekilde yıkadı ve şöyle dedi: “Rasûlullah (s a v), aynen bu aldığım abdest gibi abdest alırken gördüm” dedi ve devam etti: “Her kim bu abdest aldığım gibi abdest alır sonra iki rekat namaz kılar ve kıldığı bu namazda hatırına dünyalık bir şeyler getirmezse, Allah o kimsenin geçmiş günahlarını affeder ” (Buhârî, Vudu’: 25; İbn Mâce, Tahara: 46)
69- AĞIZA SU ALMA HANGİ ELLE YAPILMALIDIR?
84- Humrân b Ebân (r a)’den rivâyete göre, kendisi Osman b Affan’ı görmüştü o da abdest almak için su istemişti Getirilen kaptan ellerine su döküp üç kere yıkadı Sonra sağ elini abdest suyunun bulunduğu kaba soktu ağzına su verip çalkaladı, burnuna da su verdi sonra yüzünü üç sefer yıkadı İki ellerini de dirseklerine kadar üçer sefer yıkayıp, başını meshetti, sonra her bir ayağını üçer sefer yıkayıp; “Rasûlullah (s a v)’i bu aldığım abdest gibi abdest alırken gördüm” deyip şöyle devam etti: “Kim bu aldığım abdest gibi abdest alır sonra iki rekat namaz kılarsa, kıldığı bu namazda aklına dünyalık bir şeyler getirmezse Allah o kimsenin geçmiş günahlarını bağışlar ” (Buhârî, Vudu’: 25; İbn Mâce, Tahara: 46)
70- BURUNA SU VERMEK
85- Ebû Hüreyre (r a)’den rivâyete göre, Rasûlullah (s a v) şöyle buyurdu: “Abdest alan bir kimse önce burnuna su çeksin sonra sümkürsün ” (Buhârî, Vudu’: 26; Tirmizî, Tahara: 21)
71- BURNA SU ÇEKMEKTE AŞIRI GİTMEK
86- Asım b Lakît b Sabre (r a)’in babasından rivâyete göre, şöyle demiştir: Ey Allah’ın Rasûlü! Bana abdest almaktan bahset dedim Şöyle buyurdu: “Abdestini tüm organlarını güzelce yıkayarak tam yap, oruçlu olmadığın zamanlar da burnuna iyice su çek ” (Ebû Davud, Savm: 27; İbn Mâce, Tahara: 44)
72- BURNU TEMİZLEMEK
87- Ebû Hüreyre (r a)’den rivâyete göre, Rasûlullah (s a v) şöyle buyurdu: “Kim abdest alırsa burnunu mutlaka temizlesin, taharet için taş kullanan ise taş sayısını tek yapsın ” (Tirmizî, Tahara: 21; İbn Mâce, Tahara: 44)
88- Seleme b Kays (r a)’den rivâyete göre, Rasûlullah (s a v) şöyle buyurdu: “Abdest aldığınızda burun temizliğinizi mutlaka yapın, taharetlenmede taş kullanırsanız taş sayısını tek yapın ” (Tirmizî, Tahara: 21; İbn Mâce, Tahara: 44)
73- UYKUDAN UYANINCA BURNU TEMİZLEMEK
89- Ebû Hüreyre (r a)’den rivâyete göre, Rasûlullah (s a v) şöyle buyurdu: “Biriniz uykusundan uyanıp abdest alınca üç sefer burnunu temizlesin çünkü şeytan burnun içinde (genizde) geceler ” (Buhârî, Bed-il Halk: 11; İbn Mâce, Tahara: 44)
74- BURUN HANGİ ELLE TEMİZLENMELİ?
90- Ali b Ebi Talib (r a)’den rivâyete göre, kendisi bir seferinde abdest almak için su istedi ağzını çalkaladı, burnuna su verdi sol eliyle burnunu temizledi ve bu temizleme işini üç sefer yaptı sonra da: “İşte Peygamber (s a v)’in, abdestteki temizliği böylecedir” dedi (Buhârî, Vudu’: 20; Müslim, Tahara: 18)
75- ABDESTTE YÜZÜ YIKAMA ŞEKLİ
91- Abdi Hayr (r a)’den rivâyete göre, şöyle demiştir: Ali b Ebi Talib’in yanına gelmiştik O namazını kılmıştı Abdest suyu istedi Biz, abdest suyunu ne yapacak? Namazını yeni kıldı herhalde bize abdestin nasıl alınacağını öğretecek dedik İçinde su bulunan bir kapla bir leğen getirildi O kaptan eline su döküp üç sefer elini yıkadı sonra kaptan su aldığı eliyle ağzını üç defa çalkalayıp burnuna üç defa su verdi Sonra yüzünü üç sefer yıkadı, sağ elini üç sefer sol elini üç sefer yıkayıp başını meshetti, sağ ayağını üç sefer sonra sol ayağını üç sefer yıkayıp şöyle dedi: “Rasûlullah (s a v)’in nasıl abdest aldığını bilmek kimi sevindirirse işte bu; Rasûlullah (s a v)’in abdestidir ” (Buhârî, Vudu’: 29; Tirmizî, Tahara: 36)
76- ABDESTTE YÜZLER KAÇ SEFER YIKANIR
92- Abdi Hayr’ın, Ali (r a)’dan rivâyetine göre, Ali’ye bir sandalye getirdiler Sandalyeye oturdu sonra içinde su bulunan bir kap istedi kabı eğip eline üç defa su döktü Sonra tek avucuyla ağzına ve burnuna üçer defa su verdi Yüzünü üç defa yıkadı, kollarını üçer kere yıkadı Biraz su alıp başını meshetti (Hadisin ravisi Şu’be, başını meshetme işini anlatırken) elini alnından ensesine doğru götürerek şöyle dedi: “Elini tekrar ön tarafa getirdi mi?” bilemiyorum Sonra iki ayağını da üçer sefer yıkadı ve sonra da: “Rasûlullah (s a v)’in aldığı abdesti görmek kimi sevindirirse, işte bu O’nun abdestidir ” (Buhârî, Vudu’: 29; Tirmizî, Tahara: 36)
77-ELLERİ YIKAMAK
93- Abdi Hayr (r a)’den rivâyete göre, şöyle demiştir: “Bir kere Ali ile karşılaşmıştım bir sandalye istedi, üzerine oturdu Sonra bir kap su istedi, ellerini üçer kere yıkadı, sonra ağzını su ile çalkaladı, tek avucu ile burnuna üç sefer su verdi, sonra yüzünü üç sefer yıkadı, ellerini de üçer sefer yıkadı Sonra elini kaba soktu ve başını meshetti, sonra ayaklarını üçer sefer yıkadı ve şöyle dedi: “Rasûlullah (s a v)‘in abdest alışını görmek kimi sevindirirse, işte bu; Rasûlullah (s a v)‘in abdest alma şeklidir ” (Tirmizî, Tahara: 37; Ebû Davud, Tahara: 50)
78-ABDESTİN ALINIŞ ŞEKLİ
94- Hüseyin b Ali (r anhüma)’den rivâyete göre, şöyle demiştir: “Babam Ali b ebi Talib abdest almak için benden su istedi suyunu getirdim Abdest almaya başlamadan önce, kaba ellerini sokmadan ellerini üç defa yıkadı, sonra üç defa ağzına su verdi, burnuna üç defa su verip sümkürdü, sonra yüzünü üç sefer yıkadı, sonra sağ elini dirseklerine kadar üç sefer yıkadı aynı şekilde sol elini de üç sefer yıkayıp başını bir defa meshetti Sonra sağ ayağını topuklarına kadar üç sefer yıkayıp aynı şekilde sol ayağını da yıkadı ve ayağa kalkıp: “Su kabını bana ver” dedi ve abdesten arta kalan suyu ayakta içti Ben de hayret ettim Benim hayret ettiğimi görünce: “Hayret etme, deden Peygamber (s a v), benim yaptığımı yaparken gördüm diyerek ayakta su içtiğini kasdediyordu ” (Tirmizî, Tahara: 37; Ebû Davud, Tahara: 50)
79- ELLER KAÇ DEFA YIKANACAK
95- Ebû Hayye (İbn Kays da denilir ) (r a)’den rivâyete göre, şöyle demiştir: “Ali (r a)’ı abdest alırken gördüm ellerini tertemiz yıkadı Sonra ağzına üç sefer su verdi, sonra burnuna üç defa su verdi, yüzünü üç sefer yıkadı, kollarını üçer kere yıkadı, sonra başını meshetti Sonra ayaklarını topuklarına kadar yıkadı, ayağa kalkıp abdest suyundan kalanını ayakta içti ve: “Peygamber (s a v)‘in abdest alışının nasıl olduğunu size göstermek istedim” dedi (Tirmizî, Tahara: 37; Ebû Davud, Tahara: 50)
80- ABDEST ORGANLARINI YIKAMANIN SINIRI
96- Amr b Yahya el Mazinî (r a), babasından naklederek dedi ki: Rasûlullah (s a v)’in ashabından Amr b Yahya’nın dedesine, babam: “Rasûlullah (s a v)’in nasıl abdest aldığını bana tarif edebilir misin?” diye sordu Abdullah b Zeyd ise: “Evet” dedi ve abdest için su istedi, getirdiler o sudan ellerine döktü ve ikişer sefer ellerini yıkadı, sonra ağzına ve burnuna üçer sefer su verdi sonra yüzünü üç sefer yıkadı Sonra ellerini dirseklerine kadar ikişer sefer yıkadı sonra başını iki eliyle meshedip, ellerini önden arkaya arkadan öne doğru getirdi; önce başının ön tarafından başlayıp sonra ellerini ensesine doğru götürdü Sonra başladığı yere kadar ellerini geri getirdi daha sonra ayaklarını yıkadı ” (Ebû Davud, Tahara: 50; İbn Mâce, Tahara: 51)
81- BAŞI MESHETMENİN ÖLÇÜSÜ
97- Amr b Yahya (r a), babasından aktarıyor Babası, Amr b Yahya’nın dedesi olan Abdullah b Zeyd b Asım’a: “Rasûlullah (s a v)’in nasıl abdest aldığını bana gösterme imkanın var mıdır?” dedi Abdullah b Zeyd: “Evet” dedi ve abdest için su istedi, getirdiler O sudan sağ eline döküp ellerini ikişer sefer yıkadı, sonra üçer kere ağzına ve burnuna su verdi Sonra yüzünü üç kere yıkadı sonra kollarını ikişer sefer dirseklerine kadar yıkadı, sonra iki eli ile başını meshetti Ellerini önden arkaya, arkadan öne doğru getirdi, öncelikle başının ön tarafından başladı sonra ellerini başının arka tarafına götürdü Sonra başladığı yere kadar geri getirdi sonra da ayaklarını yıkadı ” (Ebû Davud, Tahara: 50; İbn Mâce, Tahara: 51)
82- BAŞ, KAÇ SEFER MESHEDİLMELİ?
98- Abdullah b Zeyd (r a)’den (ezan okumanın nasıl olduğunu rüyasında gören kimsedir) rivâyete göre, şöyle demiştir: “Rasûlullah (s a v)’i abdest alırken gördüm yüzünü üç sefer yıkadı kollarını ikişer sefer, ayaklarını da ikişer sefer yıkayıp başını da iki sefer meshetti ” (İbn Mâce, Tahara: 51; Ebû Davud, Tahara: 50)
83- KADINLAR BAŞLARINI NASIL MESHEDERLER?
99- Ebû Abdillah Sâlim Sebelân (r a)’den rivâyete göre, şöyle demiştir: (Aişe (r anha), bu kimseyi ücretle çalıştırır ve emanetlerini ona teslim etmeyi severdi ) Aişe (r anha), Rasûlullah (s a v)’in bana nasıl abdest aldığını gösterdi; Ağzına ve burnuna üçer sefer su aldı, yüzünü üç sefer yıkadı, sonra sağ elini üç sol elini de üçer sefer yıkadı, sonra elini başının ön tarafına koydu ve başının arkasına doğru bir sefer meshetti, sonra ellerini kulaklarına doğru getirdi, sonra da yanaklarına sürdü ” Sâlim diyor ki: “Ben Aişe’nin yanına geldiğimde mükatep bir köle idim (yani belli bir ücreti ödemek ve sonra serbest bırakılacak şekilde pazarlık edilen köle) bu yüzden benden gizlenmezdi, yanımda oturur ve benimle de konuşurdu Bir gün ona geldim ve: “Ey Mü’minlerin anası bereket olması için bana dua et” dedim “Ne oldu ne hayır” diye sordu Ben de: “Allah yardım etti ve borçlarımı ödeyip hürriyetime kavuştum” dedim Bunun üzerine: “Allah Hürriyete kavuşmanı senin hakkında mübarek kılsın” diye dua etti ve benimle arasına perdesini çekti O günden sonra Aişe ‘yi bir daha görmedim (Sadece Nesâî rivâyet etmiştir )
84- KULAKLARI MESHETMEK
100- İbn Abbas (r a)’den rivâyete göre, şöyle demiştir: “Rasûlullah (s a v)’i abdest alırken gördüm ellerini yıkadı sonra avuç dolusu su ile ağzına ve burnuna su verdi, yüzünü yıkadı, ellerini birer birer yıkadı Başını ve kulaklarını bir defa meshetti ” Abdülaziz der ki: “İbn Aclan’dan işiten kimse bana haber vererek dedi ki: İki ayağını da yıkadı ” (Ebû Davud, Tahara: 50; İbn Mâce, Tahara: 52)
85- KULAKLAR BAŞTAN SAYILDIĞI İÇİN BAŞ İLE BERABER KULAKLARIN DA MESHEDİLMESİ
101- İbn Abbas (r a)’den rivâyete göre, şöyle demiştir: “Rasûlullah (s a v) abdest almaya başladı bir avuç su aldı ağzına ve burnuna verdi, sonra bir avuç su daha aldı yüzünü yıkadı, sonra bir avuç su daha alıp sağ kolunu yıkadı, sonra bir avuç daha alıp sol kolunu yıkadı, sonra başını meshedip, kulaklarının içini şahadet parmağıyla, dışını ise; baş parmağıyla meshetti Sonra bir avuç su alıp sağ ayağını, tekrar bir avuç su alarak sol ayağını yıkadı ” (Ebû Davud, Tahara: 50; İbn Mâce, Tahara: 52)
102- Abdullah es Sunabihi (r a)’den rivâyete göre, Rasûlullah (s a v) şöyle buyurdu: “Mü’min bir kul abdest alıp ağzına su verdiğinde ağız yoluyla işlediği günahlar çıkar dökülür gider, burnuna su verdiğinde burnuyla işlediği günahlar dökülür gider Yüzünü yıkadığı zaman; göz kirpiklerinin dibine kadar yüzüyle işlediği günahlar dökülür gider Elini yıkadığı zaman; parmak uçlarındaki tırnak altına varıncaya kadar her iki eliyle işlediği tüm günahlar dökülür gider Başını meshettiği an; başı ve kulaklarıyla işlediği tüm günahlar dökülür gider Ayaklarını yıkadığı zaman; ayak tırnaklarının altına varıncaya kadar ayaklarıyla işlediği günahlar dökülür gider Mescide kadar yürüyüşü ve namaz kılması ise; diğer tüm günahlarını siler süpürür ” (Tirmizî, Tahara: 2; Müslim, Tahara: 11)
86- SARIK ÜZERİNE MESH EDİLEBİLİR Mİ?
103- Bilal (r a)’den rivâyete göre, şöyle demiştir: “Rasûlullah (s a v)‘i mestleri üzerine ve sarığı üzerine meshederken gördüm ” (Müslim, Tahara: 23; Ebû Davud, Tahara: 57)
104- Yine Bilal (r a)’den rivâyete göre, şöyle demiştir: “Rasûlullah (s a v)’i mestleri üzerine meshederken gördüm ” (Müslim, Tahara: 23; Ebû Davud, Tahara: 59)
105- Yine Bilal (r a)’den rivâyete göre, şöyle aktarmıştır: “Rasûlullah (s a v)’i sarık ve mestleri üzerine meshederken gördüm ” (Müslim, Tahara: 23; Ebû Davud, Tahara: 59)
87- ALINLA BİRLİKTE SARIĞA MESHETMEK
106- Muğire b Şu’be (r a)’den rivâyete göre: “Rasûlullah (s a v), abdest aldı alnı ile birlikte sarığına ve mestlerine mesthetti ” (Müslim, Tahara: 23; Ebû Davud, Tahara: 57)
107- Hamza b Muğire b Şu’be babasından (r anhüm) aktararak şöyle diyor: “Rasûlullah (s a v), bir yolculukta geri kaldı Ben de onunla birlikte geri kalmıştım tuvalet ihtiyacını gördü ve: “Yanında su var mı?” diye sordu Ben de kendisine bir kapla su getirdim Ellerini yıkadı, yüzünü yıkadı, sonra elini cübbesinin kollarından çıkarmaya çalıştı fakat cübbenin kolları dar olunca çıkaramadı kollarını omuzuna atıp elini alt taraftan çıkararak kollarını yıkadı Alnıyla birlikte sarıklarını ve mestlerini de meshetti ” (Müslim, Tahara: 23; Ebû Davud, Tahara: 57)
88- SARIK ÜZERİNE MESH NASIL YAPILIR?
108- Muğîre b Şu’be (r a) aktarıyor: “İki özellik var ki onları Rasûlullah (s a v)’den gördükten sonra başka bir kimseye sorma ihtiyacı duymadım;
1- Rasûlullah (s a v) ile beraber bir yolculukta idik, Rasûlullah (s a v) tuvalet ihtiyacını gidermek için bizden uzaklaştı sonra gelip abdest aldı Alnını ve sarığının iki tarafını ve mestlerini meshetti
2- Devlet başkanı durumunda olan birinin diğer bir kimsenin arkasında namaz kılmasıdır Yine Rasûlullah (s a v) ile birlikte bir yolculukta idik şu olaya şahit oldum Namaz vakti gelmişti de Rasûlullah (s a v) namaza gecikmişti Onlar da, İbn Avf’ı imam yaparak namaza durdular ve namazlarını kıldılar Daha sonra Rasûlullah (s a v), İbn Avf‘ın arkasında namazını kıldı kalan kısmını da kendi başına tamamladı (Müslim, Tahara: 23; Ebû Davud, Tahara: 57)
89- AYAKLARI YIKAMANIN GEREKLİLİĞİ
109- Ebû Hüreyre (r a)’den rivâyete göre, şöyle demiştir: “Ebû’l Kasım (s a v) şöyle buyurmuştur: “Abdest alırken topuklarını yıkamayan kimsenin ateşten çekeceğine yazıklar olsun ” (Buhârî, Vudu’: 30; Tirmizî, Tahara: 31)
110- Abdullah b Amr (r a)’den rivâyete göre, şöyle demiştir: Rasûlullah (s a v), abdest alan bir gurubu gördü Topuklarının kuru olduğunu fark edince şöyle buyurdu: “Vay abdest alırken topuklarını iyice yıkamayanların ateşten çekeceğine Abdest alırken suyu her tarafa götürerek abdestinizi eksiksiz alın ” (Buhârî, Vudu’: 30; Tirmizî, Tahara: 31)
90- AYAKLARI YIKAMAYA HANGİSİNDEN BAŞLANIR?
111- Aişe (r anha)’dan rivâyete göre, şöyle demiştir: “Rasûlullah (s a v); temizlikte, ayakkabılarını giymede, saçını taramada sağdan başlamayı severdi ” (Buhârî, Vudu’: 32; İbn Mâce, Tahara: 42)
91- AYAKLAR HANGİ ELLE YIKANMALI?
112- Kaysî (r a)’den aktarılmıştır Kaysî bir yolculukta Rasûlullah (s a v) ile beraberdi Kendisine abdest suyu getirildi Kaysî sözünü şöyle sürdürdü: “Kaptan ellerine su döktü ellerini bir sefer yıkadı, yüzünü ve kollarını da yine bir sefer yıkadı İki ayağını da sağ eliyle yıkadı ” (Sadece Nesâî rivâyet etmiştir )
92- PARMAKLAR ARASINI OVUŞTURMAK (HİLALLEMEK)
113- Asım b Lakît (r a) babasından aktarıyor ve şöyle diyor: “Rasûlullah (s a v) şöyle buyurdu: “Abdest alırken abdestini tam ve eksiksiz al, suyu her tarafına ulaştır ve parmak aralarını da ovala (hilalle) ” (Tirmizî, Tahara: 30; İbn Mâce, Tahara: 54)
93- AYAKLAR KAÇ SEFER YIKANMALI?
114- Ebû Hayye el Vadi (r a)’den rivâyete göre, şöyle demiştir: “Ali b ebi Talib’i abdest alırken gördüm; avucunu iki defa yıkadı, ağzına ve burnuna üçer defa su verdi, yüzünü üç sefer yıkadı, kollarını üçer sefer yıkadı, başını meshetti Ayaklarını üçer kere yıkadı ve şöyle dedi: “İşte bu; Rasûlullah (s a v)’in abdest alma şeklidir ” (Tirmizî, Tahara: 36; Ebû Davud, Tahara: 51)
94- ABDEST ORGANLARINI YIKAMANIN SINIRI
115- Osman’ın kölesi Humran (r a)’ın haber verdiğine göre: Osman, abdest almak için su isteyip abdest almaya başladı ellerini üçer kere yıkadı sonra ağzına su alıp çalkaladı, burnuna su alıp sümkürdü sonra yüzünü üç sefer yıkadı, sonra sağ kolunu dirseğine kadar üç defa sonra sol kolunu aynı şekilde yıkayıp başını meshetti, sonra sağ ayağını topuklarına kadar üç defa sonra sol ayağını aynı şekilde yıkayıp şöyle dedi: “Rasûlullah (s a v)’i benim aldığım şu abdest gibi abdest alırken gördüm Sonra şöyle devam etti: Rasûlullah (s a v) buyurdu ki: “Kim benim aldığım şu abdest gibi abdest alır da sonra kalkıp iki rekat namaz kılarsa ve kıldığı bu namazda hatırına dünyalık getirmezse Allah onun geçmiş günahlarını affeder ” (Buhârî, Vudu’: 25; İbn Mâce, Tahara: 57)
95- AYAKKABILARLA ABDEST
116- Ubeyd b Cüreyc (r a)’den rivâyete göre, şöyle demiştir: İbn Ömer’e dedim ki: “Ayağına şu sebti denilen ayakkabıyı giyip abdest aldığını gördüm ” İbn Ömer (r a)’de: “Ben de: Rasûlullah (s a v)‘i o ayakkabıları giyerek abdest alırken gördüm” dedi (Buhârî, Vudu’: 31; Ebû Davud, Tahara: 50)
96- MESTLER ÜZERİNE MESHETMEK
117- Cerir b Abdillah (r a) aktarmıştır Kendisi bir seferinde abdest almış mestleri üzerine meshetmişti Kendisine sadece mesh mi ediyorsun? Denilmişti O da: “Rasûlullah (s a v)‘i mestleri üzerine meshederken gördüm” dedi Cerir’in bu sözü Abdullah’ın arkadaşlarının hoşuna giderdi Cerir Rasûlullah (s a v)’in vefatına yakın Müslüman olmuştu (Buhârî, Vudu’: 51; İbn Mâce, Tahara: 84)
118- Amr b Ümeyye et Damri (r a)’in babasından aktarmıştır Kendisi bizzat Rasûlullah (s a v)’in abdest alıp mestleri üzerine meshettiğini görmüştü (Buhârî, Vudu’: 51; İbn Mâce, Tahara: 84)
119- Üsâme b Zeyd (r a)’den rivâyete göre, şöyle demiştir: Rasûlullah (s a v) ve Bilal bir sokağa girmişlerdi Rasûlullah (s a v), tuvalet ihtiyacını gidermek için gitti sonra geldi Üsâme diyor ki: Ben Bilal’e Rasûlullah (s a v)’in ne yaptığını sordum O da dedi ki: “Rasûlullah (s a v), tuvalet ihtiyacını giderdi sonra abdest alıp yüzünü ve ellerini yıkadı başını ve mestlerini meshetti ve namaz kıldı ” (Sadece Nesâî rivâyet etmiştir )
120- Sa’d b ebi Vakkas (r a) şöyle diyor: “Rasûlullah (s a v) mestleri üzerine meshetmişti ” (Buhârî, Vudu’: 51; İbn Mâce, Tahara: 84)
121- Yine Sa’d b ebi Vakkas (r a)’den rivâyete göre, Rasûlullah (s a v) mestler üzerine mesh konusunda: “Onda bir mahzur yoktur” buyurdu (Buhârî, Vudu’: 51; İbn Mâce, Tahara: 84)
122- Muğîre b Şu’be (r a)’den rivâyete göre, şöyle demiştir: Rasûlullah (s a v) tuvalet ihtiyacını gidermek için çıkmıştı döndüğünde onu su dolu bir kapla karşıladım, sudan döktüm ellerini ve yüzünü yıkadı sonra kollarını yıkamak istedi Cübbenin kolları dar olduğu için kollarını cübbenin altından çıkardı ve yıkadı daha sonra mestleri üzerine meshedip bize namaz kıldırdı (Buhârî, Vudu’: 51; Müslim, Tahara: 23)
123- Muğîre b Şu’be (r a)’in babasından aktardığına göre, şöyle demiştir: Rasûlullah (s a v) tuvalet ihtiyacını gidermek için çıkmıştı Muğîre içinde su dolu bir kapla arkasından gitti Rasûlullah (s a v) tuvalet ihtiyacını giderdikten sonra O’na o sudan döktü Rasûlullah (s a v) abdest alıp mestleri üzerine meshetti ” (Buhârî, Vudu’: 51; Müslim, Tahara: 23)
97- YOLCULUKTA MESTLER ÜZERİNE MESHETMEK
124- Hamza b Muğîre b Şu’be (r a), babasından aktararak şöyle diyor: “Rasûlullah (s a v) ile birlikte bir yolculukta idim Bana: “Ey Muğîre geride kal Ey insanlar sizler devam edin” dedi Bunun üzerine ben geride kaldım, yanımda bir su kabı vardı, insanlar yollarına devam ettiler Rasûlullah (s a v) tuvalet ihtiyacı için uzaklaştı Dönüp gelince abdest suyu dökmek için yanına yaklaştım Üzerinde Rum malı bir cübbe vardı ki kolları dar idi, ellerini cübbenin kolundan çıkarmak istedi dar olduğu için çıkaramadı ve cübbenin altından çıkardı yüzünü ve ellerini yıkayıp başını meshedip mestleri üzerine meshetti (Müslim, Tahara: 22; Ebû Davud, Tahara: 59)
98- ÇORAP VE AYAKKABI ÜZERİNE MESHETMEK
125- Muğîre b Şu’be (r a)’den rivâyete göre, Rasûlullah (s a v) çorapları ve ayakkabıları üzerine meshetmiştir Ebû Abdurrahman diyor ki: Ebû Kays’ın bu rivâyetine uyan hiçbir kimseyi bilmiyorum Doğru olan rivâyet Muğîre’nin; “mestler üzerine meshetti” rivâyetidir (Tirmizî, Tahara: 74; İbn Mâce, Tahara: 88)
|