|
Prof. Dr. Sinsi
|
Sünen-İ Nesai Tatbik
Sünen-i Nesai Tatbik
2- TATBÎK (ELLERİ BİRBİRİNE YAPIŞTIRIP İKİ DİZ ARASINA KOYMAK)
1- ELLERİ BİR BİRİNE YAPIŞTIRIP İKİ DİZ ARASINA KOYMAK
1019- Alkame ve Esved (r anhüma)’dan nakledildiğine göre, ikisi Abdullah’ın evinde birlikte idiler Abdullah: “Onlar namaz kıldılar mı?” diye sordu Biz de: “Evet” dedik Abdullah onlara imam oldu, ikisinin arasına durdu, ezan ve kametsiz olarak namaz kıldırdı sonra da: Üç kişi olduğunda böyle yapın üçten fazla olduğunuzda sizden biriniz imam olsun ve ellerini uyluklarının üzerine koysun Sanki ben, Rasûlullah (s a v)’in parmaklarını bitiştirip dizlerinin üzerine koyduğunu görür gibiyim (Dârimi, Salat: 68; Ebû Davud, Salat: 150)
1020- Yine Esved ve Alkame (r anhüma)’den rivâyete göre, şöyle demişlerdir: Abdullah b Mes’ud ile beraber onun evinde namaz kılmıştık, aramıza durdu, biz ellerimizi dizlerimiz üzerine koyunca, onları indirdi ve ellerimizi birbirine bitiştirip dizlerimiz arasına koydu ve şöyle dedi: “Rasûlullah (s a v)’i böyle yaparken gördüm ” (Dârimi, Salat: 68; Ebû Davud, Salat: 150)
1021- Abdullah b Mes’ud (r a)’tan rivâyete göre, şöyle demiştir: Rasûlullah (s a v) bize namazı şöyle öğretti; Kalkıp tekbir aldı, rükû’a varacağında ellerini birleştirip iki dizi arasına koydu ve rükû’ yaptı Bu hadîse Sa’d’a ulaşınca şöyle dedi: Kardeşim doğru yapmıştır Biz böyle yapardık sonra rükû’da dizleri tutmakla emrolunduk (Dârimi, Salat: 68; Ebû Davud, Salat: 150)
1022- Mus’ab b Sa’d (r a)’den rivâyete göre, şöyle demiştir: Babamın yanında namaz kıldım ve rükû’da ellerimi dizlerimin arasına koymuştum Babam bana ellerini dizlerinin üzerine koy dedi Bir başka sefer yine aynen yapmıştım da elime vurarak şöyle dedi: “Böyle yapmak bize yasaklandı, ellerimizi dizler üzerine koymakla emrolunduk ” (Dârimi, Salat: 68; Ebû Davud, Salat: 150)
1023- Yine Mus’ab b Sa’d (r a)’ten rivâyete göre, şöyle demiştir: Namaz kılıp rükû’da ellerimi iki dizimin arasına koymuştum da babam bana şöyle dedi: “Bu yaptığın şekilde önceden yapardık sonra ellerimizi dizlerimiz üzerine koymakla emrolunduk ” (Dârimi, Salat: 68; Ebû Davud, Salat: 150)
2- RÜKÛ’DA ELLERLE DİZLERİ TUTMAK
1024- Ömer (r a)’den rivâyete göre, şöyle demiştir: “Rükû’da elleri dizler üzerine koymak sünnet olmuştur, o halde sizler de rükû’da ellerinizi dizlerinize koyunuz ” (Tirmizî, Salat: 192)
1025- Ebû Abdurrahman es Sulemi (r a)’den rivâyete göre, şöyle demiştir: Ömer şöyle demiştir: “Sünnet olan rükû’da elleri dizler üzerine yapıştırmaktır ” (Tirmizî, Salat: 192)
3- RÜKÛ’DA AVUÇLARIN YERİ
1026- Sâlim (r a)’den rivâyete göre, şöyle demiştir: “Ebû Mes’ud (r a)’a geldik ve Rasûlullah (s a v)’in namazından bahset dedik Ebû Mes’ud aramız da kalkıp tekbir aldı, rükû’a vardığında avuçlarını dizleri üzerine koydu, parmaklarını da aşağıya doğru uzattı, dirseklerini de yanlarından açtı ve her organı yerli yerince durmuş oldu sonra, “Semiallahü limen hamideh” dedi ve tüm organları yerli yerinde olarak dimdik doğruldu…” (Ebû Davud, Salat: 150; Dârimi, Salat: 69)
4- RÜKÛ’DA PARMAKLARIN YERİ
1027- Ukbe b Amir (r a)’dan rivâyete göre, şöyle demiştir: “Size Rasûlullah (s a v)’in namazı gibi bir namaz kıldırayım mı?” dedi Biz de: “Evet” dedik Kalktı namaza başladı, rükû’a vardığın da avuçlarını dizlerine dayadı, parmaklarını da aşağıya doğru koydu, koltuk altlarını açtı her organı yerli yerince oldu yani dümdüz durumda oldu sonra başını kaldırdı, dimdik oluncaya kadar doğruldu sonra secdeye varıp koltuklarını açtı, tüm organları secde vaziyetini aldı sonra doğruldu ve dimdik durdu sonra tekrar secdeye vardı, tüm organları secde vaziyeti almış oldu Bunları dört rekatın hepsinde yaptı ve şöyle dedi: “Rasûlullah (s a v)’i böyle namaz kılarken ve bize de böyle namaz kıldırırken gördüm ” (Ebû Davud, Salat: 150; Dârimi, Salat: 69)
5- RÜKÛ’DA KOLLARI AÇMAK
1028- Sâlim el Berrad (r a)’dan rivâyete göre, şöyle demiştir: Ebû Mes’ud şöyle dedi: “Rasûlullah (s a v)’in nasıl namaz kıldığını size göstereyim mi?” Biz de: “Evet” dedik Kalkıp tekbir aldı, rükû’a varınca koltuklarını açtı ve her organı rükû’ vaziyeti aldı sonra başını rükû’dan kaldırdı ve böylece dört rekat kıldı ve: “Rasûlullah (s a v)’in bu şekilde namaz kıldığını gördüm” dedi (Dârimi, Salat: 69; Tirmizî, Salat: 193)
6- RÜKÛ’DA DÜZGÜN BİR ŞEKİLDE DURMAK
1029- Ebû Humeyd es Saidi (r a)’den rivâyete göre, şöyle demiştir: “Rasûlullah (s a v), rükû’a vardığında düzgün bir şekilde dururdu, başını ne kaldırır ne de eğerdi, ellerini de dizleri üzerine koyardı ” (Dârimi, Salat: 69; Tirmizî, Salat: 193)
7- RÜKÛ’DA KUR’AN OKUMAK YASAKTIR
1030- Ali (r a)’dan rivâyete göre: “Rasûlullah (s a v), ipekli ve ipek karışımlı elbise giymeyi, altın yüzük kullanmayı, rükû’da iken Kur’an okumayı yasakladı ” (Tirmizî, Libas: 13; Ebû Davud, Libas: 11)
1031- Yine Ali (r a)’den rivâyete göre, şöyle demiştir: Peygamber (s a v), altın yüzük kullanmayı, rükû’da iken Kur’an okumayı ve ipek karışımlı kumaşlar kullanmayı yasakladı ” (Tirmizî, Libas: 13; Ebû Davud, Libas: 11)
1032- Yine Ali (r a)’den rivâyete göre, şöyle demiştir: “Peygamber (s a v), altın yüzük kullanmayı, her türlü ipek karışımlı ince ve kalın kumaşlardan elbise giymeyi ve rükû’da Kur’an okumaktan beni (sizi demiyorum) yasakladı ” (Tirmizî, Libas: 13; Ebû Davud, Libas: 11)
1033- Ali (r a), Rasûlullah (s a v)’den şöyle işitmiştir: “Rasûlullah (s a v) beni altın yüzük kullanmaktan ve her çeşit ipek karışımlı ince, kalın elbise giymekten ve rükû’da iken Kur’an okumaktan yasakladı ” (Tirmizî, Libas: 13; Ebû Davud, Libas: 11)
1034- Yine Ali (r a)’den rivâyete göre, Rasûlullah (s a v), Beni; ince ve kalın ipekli elbise ve ipek karışımlı elbise giymekten, altın yüzük kullanmaktan ve rükû’ anında Kur’an okumaktan yasakladı (Tirmizî, Libas: 13; Ebû Davud, Libas: 11)
8- RÜKÛ’DA “SÜBHANE RABBİYEL AZİM” DEMEK
1035- İbn Abbas (r a)’ten rivâyete göre, şöyle demiştir: Peygamber (s a v) vefatına yakın günlerden bir gün odalarındaki perdeyi kaldırdı Müslümanlar Ebû Bekir’in arkasında saf olmuşlardı, cemaate hitaben şöyle buyurdu: “Ey İnsanlar! Peygamberlik müjdelerinden sadece salih rüya kalıyor (başka bir şey kalmıyor) ki onu Müslümanlar görür veya onlara gösterilir Sonra şöyle devam etti: “İyi dinleyin, dikkat edin rükû’ ve secdede Kur’an okumak bana yasaklandı rükû’ ettiğinizde Rabbinizin büyük ve ulu olduğunu söyleyiniz (yani Sübhane Rabbiyel azim deyiniz) secde de ise bol bol dua etmeye gayret ediniz çünkü secde hali duaların kabul göreceği bir yerdir ” (Ebû Davud, Salat: 152; Dârimi, Salat: 69)
9- RÜKÛ’DA YAPILAN DUA ÇOĞUNLUKLA HANGİSİDİR?
1036- Huzeyfe (r a)’den rivâyete göre, şöyle demiştir: Rasûlullah (s a v) ile birlikte namaz kıldım Rasûlullah (s a v) rükû’a vardı ve rükû’da: “Sübhane Rabbiyel azım” dedi Secde de ise “Sübhane rabbiyel a’la” diyordu (Ebû Davud, Salat: 152; Dârimi, Salat: 69)
10- RÜKÛ’DA YAPILAN BAŞKA BİR DUA
1037- Aişe (r anha)’dan rivâyete göre, şöyle demiştir: Rasûlullah (s a v) çoğunlukla rükû’ ve secdelerinde; “Sübhaneke Rabbena ve bihamdike Allahümmağfirlî” derdi (İbn Mâce, İkametü’s Salat: 20; Ebû Davud, Salat: 152)
11- RÜKÛ’DA YAPILABİLEN DEĞİŞİK BİR DUA
1038- Aişe (r anha)’dan rivâyete göre, şöyle demiştir: Rasûlullah (s a v), rükû’ yaparken: “Sübbuhun Kuddusun Rabbüna ve Rabbülmelaiketi verruh” derdi (İbn Mâce, İkametü’s Salat: 20; Ebû Davud, Salat: 152)
12- RÜKÛ’DA YAPILAN DEĞİŞİK BİR DUA
1039- Avf b Malik (r a)’den rivâyete göre, şöyle demiştir: “Bir gece Rasûlullah (s a v) ile birlikte gece namazı kılmaya kalktım, rükû’a vardığında Bakara sûresini okuyacak kadar bekliyor ve “Sübhane zil ceberûti vel meleküti vel kibriyai vel azameti” diyordu (Ebû Davud, Salat: 152; Müslim, Salat: 42)
13- RÜKÛ’DA YAPILACAK DEĞİŞİK BİR DUA
1040- Ali b ebi Talib (r a)’ten rivâyete göre, Rasûlullah (s a v), rükû’ ettiğinde şöyle derdi: “Allahümme leke reka’tü ve leke eslemtü ve bike amentü haşea leke semî ve besari ve ızami ve muhhi ve asabi ” (Ebû Davud, Salat: 152; Müslim, Salat: 20)
14- RÜKÛ’DA YAPILAN DEĞİŞİK BİR DUA
1041- Câbir b Abdullah (r a)’tan rivâyete göre, Peygamber (s a v) rükû’ ettiğinde şöyle derdi: “Allahümme leke reka’tü ve bike amentü ve leke eslemtü ve aleyke tevekkeltü Ente Rabbi, haşea sem’i ve besari ve lahmi ve azmî ve asabî lillahi Rabbil alemin ” (Sadece Nesâi rivâyet etmiştir )
1042- Muhammed b Mesleme (r a)’den rivâyete göre, Rasûlullah (s a v), nafile namaz kılarken rükû’a vardığında şöyle derdi: “Allahümme leke reka’tü ve bike amentü ve leke eslemtü ve aleyke tevekkeltü Ente Rabbi, haşea sem’i ve besarî ve lahmî, ve demî ve muhhî ve asabî lillahi Rabbil alemîn ” (Sadece Nesâi rivâyet etmiştir )
15- RASÛLULLAH (S A V) NAMAZ KILMAYI BİLMEYENE TARİF EDİŞİ
1043- Rıfaa b Rafi (r a) -ki Bedir savaşına katılan kimselerdendir- şöyle demiştir: Rasûlullah (s a v) ile birlikte mescidde idik Derken bir adam geldi ve namaz kıldı Rasûlullah (s a v) onu takip ediyordu fakat adam farkında değildi Adam namazını bitirip Rasûlullah (s a v)’in yanına geldi ve selâm verdi Rasûlullah (s a v) selâmını aldı ve “Dön de namazını tekrar kıl çünkü sen namaz kılmış olmadın” buyurdu Ravi diyor ki: Bu iki defa mı? Üç defa mı? tekrar edildi bilmiyorum sonunda o adam: “Sana Kitab’ı indiren Allah’a yemin olsun ki tüm gayretimi sarf ettim ancak bu kadar kılabiliyorum Bana doğrusunu öğret ve göster” dedi Bunun üzerine Rasûlullah (s a v) şöyle buyurdu: “Namaz kılmak istediğin de abdest al, abdestini güzelce yap sonra kalk kıbleye dön sonra tekbir al sonra oku sonra rükû’ et ve rahat oluncaya kadar dümdüz rükû’da dur sonra kalk dimdik oluncaya kadar dur Sonra secde et ve bir süre secdede kal, bu şekilde yaparsan namazını kılmış olursun Bunlardan birini noksan yaparsan namazı noksan kılmış olursun ” (Ebû Davud, Salat: 148; Tirmizî, Salat: 226)
16- RÜKÛ’U VE SECDELERİ TAM YAPMAK
1044- Katade (r a)’den rivâyete göre, şöyle demiştir: Enes’ten işittim Peygamber (s a v)’den bahsediyordu ve şöyle dedi: “Rükû’ ve secdelerinizi tam yapın ” (Tirmizî, Salat: 208; Müslim, Salat: 38)
17- RÜKÛ’DAN KALKARKEN ELLERİ KALDIRMAK
1045- Alkame b Vail babasından aktararak şöyle diyor: Rasûlullah (s a v)’in arkasında namaz kıldım Namaz başladığın da, rükû’ ederken ve semiallahü limen hamideh derken ellerini şöyle kaldırdığını gördüm (Kays bunu söylerken elleriyle kulakları hizasını işaret ediyordu ) (Tirmizî, Salat: 190; Dârimi, Salat: 40)
18- RÜKÛ’DAN KALKARKEN ELLER KULAK HİZASINA KALKAR
1046- Malik b Huveyris (r a)’ten rivâyete göre, bizzat kendisi, “Rasûlullah (s a v)’i rükû’ ettiğinde ve rükû’dan başını kaldırdığında ellerini kulakları hizasına kadar kaldırdığını görmüştür ” (Dârimi, Salat: 41; Ebû Davud, Salat: 116)
19- RÜKÛ’DAN KALKARKEN ELLER OMUZ HİZASINA KADAR KALKAR
1047- Sâlim (r a)’in babasından naklettiğine göre, “Rasûlullah (s a v), namaza başlarken ellerini omuz hizasına kadar kaldırırdı, başını rükû’dan kaldırdığında yine aynı şekilde ellerini omuz hizasına kadar kaldırırdı “Semiallahü limen hamideh” dediğinde; Rabbena lekel hamd derdi İki secde arasında ellerini kaldırmazdı ” (Dârimi, Salat: 71; Ebû Davud, Salat: 116)
20- ELLER SADECE NAMAZA BAŞLARKEN KALKAR
1048- Abdullah b Mes’ud (r a) tan rivâyete göre, şöyle demiştir: “Size Rasûlullah (s a v)’in kıldığı namaz gibi namaz kıldırayım mı?” dedi sonra namaz kıldı ve ellerini sadece ilk tekbir alırken kaldırdı (Tirmizî, Salat: 191; Ebû Davud, Salat: 119)
21- RÜKÛ’DAN KALKARKEN NE SÖYLEMELİ?
1049- İbn Ömer (r a)’den rivâyete göre: “Rasûlullah (s a v) namaza başladığında ellerini omuz hizasına kadar kaldırırdı, rükû’a gitmek için tekbir aldığında ve rükû’dan başını kaldırdığında, aynı şekilde ellerini kaldırırdı ve sonra “Semiallahü limen hamideh, Rabbena ve lekel hamd” derdi secdelerde ise elini kaldırmazdı ” (İbn Mâce, İkametü’s Salat: 15; Dârimi, Salat: 71)
1050- Ebû Hüreyre (r a)’den rivâyete göre, şöyle demiştir: Rasûlullah (s a v), rükû’dan başını kaldırdığında: “Allahümme Rabbena ve lekel hamd” derdi (İbn Mâce, İkametü’s Salat: 15; Dârimi, Salat: 71)
22- İMAMA UYAN KİMSE NE YAPMASI GEREKİR?
1051- Enes (r a)’den rivâyete göre, Rasûlullah (s a v) bir defa attan sağ yanı üzerine düşmüştü Ashabı hasta ziyareti için geldiler, o arada da namaz vakti gelmişti Rasûlullah (s a v), namazını bitirince şöyle buyurdu: “İmam kendisine uyulan kimsedir İmam rükû’ ettiğinde sizde rükû’ ediniz, rükû’dan başını kaldırınca sizde kaldırınız, imam “Semiallahü limen hamideh” deyince sizler “Rabbena ve lekel hamd” deyiniz ” (Dârimi, Salat: 44; Buhârî, Ezan: 51)
1052- Rifaa b Rafi (r a)’den rivâyete göre, şöyle demiştir: Bir gün Rasûlullah (s a v)’in arkasında namaz kılıyorduk Rükû’dan başını kaldırdığında “Semiallahü limen hamideh” dedi Ardından namaz kılanlardan biri ise: “Rabbena ve lekel hamdü hamden kesîran tayyıben mübareken fîh” dedi Rasûlullah (s a v) namazı bitirince: “Az önce şu sözü söyleyen kimdi?” diye sordu Bir adam da: “Benim Ey Allah’ın Rasûlü” dedi Bunun üzerine Rasûlullah (s a v): “Vallahi otuzdan fazla melek gördüm, bu sözü hangimiz önce yazacak diye yarış ediyorlardı” buyurdu (Dârimi, Salat: 44; Ebû Davud, Salat: 171)
23- RÜKÛ’DAN KALKARKEN RABBENA VE LEKEL HAMD DEMEK
1053- Ebû Hüreyre (r a)’den rivâyete göre, Rasûlullah (s a v) şöyle buyurdu: “İmam “Semiallahü limen hamideh” dediğinde sizler “Rabbena ve lekel hamd” deyiniz Kimin bu söylediği duası meleklerin duasına denk gelirse gecmiş günahları affedilir ” (Dârimi, Salat: 44; Buhârî, Ezan: 51)
1054- Ebû Musa (r a)’dan rivâyete göre, şöyle demiştir: Rasûlullah (s a v) bize bir hutbe verdi Gideceğimiz yolu ve nasıl namaz kılacağımızı açıkladı ve şöyle buyurdu: “Namaz kılacağınızda saflarınızı düzgün tutunuz Sonra biriniz imam olsun; imam tekbir aldığında siz de tekbir alın İmam “Ğayrilmağzûbi aleyhim ve leddâllin” deyince, “Amîn deyin ki Allah dualarınızı kabul etsin İmam tekbir alıp rükû’a vardığında sizde tekbir alıp rükû’ edin İmam sizden önce rükû’ eder ve sizden önce rükû’dan başını kaldırır ” Peygamber (s a v): “Ötekilerdede durum aynısıdır yani imam cemaatten önce davranır” buyurdu “İmam “Semiallahü limen hamideh” deyince sizler “Allahümme Rabbena ve lekel hamd” deyin ki Allah bu duanızı işitir ve kabul eder Çünkü Allah Peygamberinin diliyle “Semiallahü limen hamideh” buyuruyor İmam tekbir alıp secde ettiğinde sizde tekbir alıp secde edin, imam sizden önce secdeye varır ve sizden önce secdeden kalkar ” Peygamber (s a v): “Namazdaki diğer hareketlerde de durum aynıdır” buyurdu İmam oturduğunda sizlerin ilk okuyacağı dua Ettehıyyatü duası olsun bu yedi cümleden ibaret olup namazın oturuşunda okunur ” (Buhârî, Ezan: 51; Ebû Davud, Salat: 171)
24- RÜKÛ’DAN SONRA VE İKİ SECDE ARASINDAKİ SÜRE
1055- Bera b Âzib (r a)’ten rivâyete göre: “Rasûlullah (s a v)’in rükû’ ile rükû’dan başını kaldırması; secdeleri ve iki secde arasındaki süre birbirine yakındı ” (Ebû Davud, Salat: 147; Buhârî, Ezan: 51)
25- RÜKÛ’DAN SONRAKİ KIYAMDA YAPILACAK DUA
1056- İbn Abbas (r a)’tan rivâyete göre, Peygamber (s a v) rükû’dan doğrulunca; “Semiallahü limen hamideh” dedikten sonra şöyle derdi: “Allahümme lekel hamdü mil’es semâvâti ve mil el ardı ve mil’e mâ şi’te min şey’in ba’dü ” (Müslim, Salat: 40; Müsned: 2314)
1057- İbn Abbas (r a)’tan rivâyete göre, Peygamber (s a v), rükû’dan sonra secde etmek üzere iken yani rükû’ ile secde arasında şöyle dua ederdi: “Allahümme Rabbenâ ve lekel hamd mil’essemâvâti ve mil’el ardı ve mil’e ma şi’te min şey’in ba’dü ” (Müslim, Salat: 40; Müsned: 2314)
1058- Ebû Said (r a)’ten rivâyete göre, Rasûlullah (s a v), rükû’dan doğrulup “Semiallahü limen hamideh,” “Rabbena lekel hamd” dedikten sonra şöyle dua ederdi: “Mil’es semâvâti ve mil’el ardı ve mil’e mâ şi’te min şey’in ba’dü ehle’s Senâi vel mecdi hayru mâ kale’l abdu ve küllünâ leke abdün, lâ mânia limâa’tayte velâ yenfeu ze’l ceddi minke’l ceddü ” (İbn Mâce, İkametü’s Salat: 18; Müslim, Salat: 40)
1059- Huzeyfe (r a)’den rivâyete göre, bizzat kendisi Rasûlullah (s a v) ile birlikte namaz kılmıştı Rasûlullah (s a v)’in tekbir alıp namaza başladığında şu duayı yaptığını işitti: “Allahü ekber ze’l Ceberûli ve’l melekûti, vel kibriyâi vel azameti ” Rükû’a vardığında ise: “Sübhane Rabbiyel azîm” derdi Rükû’dan başını kaldırdığında ise: “Li rabbil hamdü, lirabbil hamdü” derdi Secdelerinde ise: “Sübhane Rabbiyel a’la” derdi İki secde arasında ise: “Rabbi’ğ-firli” derdi Kıyamı, rükû’u, rükû’dan başını kaldırışı, secdeleri ve iki secde arasındaki duruşları birbirine yakındı (İbn Mâce, İkametü’s Salat: 20; Müslim, Salat: 40)
26- RÜKÛ’DAN SONRA MI KUNUT YAPILIR?
1060- Enes b Malik (r a)’den rivâyete göre: “Rasûlullah (s a v), bir ay süreyle rükû’dan sonra Ri’l, zekvan, Useyye, isimli kabilelere Allah ve Rasûlüne isyan ettiklerinden dolayı beddua edip kunut yaptı ” (Müslim, Mesacid: 54; Buhârî, Vitr: 7)
27- SABAH NAMAZINDA KUNUT NASIL YAPILIR?
1061- Enes b Malik (r a)’e sabah namazında Rasûlullah (s a v)’in kunut yapıp yapmadığı soruldu “Evet” dedi Rükû’dan önce mi sonra mı denildi? “Sonra” dedi (Müslim, Mesacid: 54; İbn Mâce, İkametü’s Salat: 120)
1062- İbn Sirin (r a)’den rivâyete göre, şöyle demiştir: Rasûlullah (s a v) ile birlikte sabah namazı kılanlardan bir kısmı bana şunları anlattı: “Rasûlullah (s a v) ikinci rekatta “Semiallahü limen hamideh” dedikten sonra bir süre dururdu ” (Ebû Davud, Salat: 245)
1063- Ebû Hüreyre (r a)’den rivâyete göre, şöyle demiştir: Rasûlullah (s a v) sabah namazının ikinci rekatında başını rükû’dan kaldırdığında şöyle derdi: “Allah’ım Velid b Velid’i, Seleme b Hişam’ı, Ayyaş b ebi Rebia’yı ve Mekke’de zayıf kalan mü’minleri kurtar Ey Allah’ım Mudar kabilesine büyük darbe indir Yusuf Peygamber zamanındaki kıtlık yılları gibi kıtlık ver ” (Müslim, Mesacid: 54; İbn Mâce, İkametü’s Salat: 120)
1064- Ebû Hüreyre (r a)’den rivâyete göre, Rasûlullah (s a v) namazında rükû’dan doğrulup; “Semiallahü limen hamideh, Rabbena lekel hamd” dedikten sonra ayakta iken secdeye varmadan şöyle dua ederdi: “Allah’ım! Velid b Velid’i, Seleme b Hişam’ı, Ayyaş b ebi Rabia’yı ve mü’minlerden zayıf ve aciz olanları kurtar Allah’ım! Mudar kabilesini daha beter et İçinde bulundukları şu yılları Yusuf Peygamber zamanındaki kıtlık yılları gibi yap…” sonra tekbir alıp secdeye varırdı Mudar kabilesinin o gün çölde oturanları Rasûlullah (s a v)’e karşı idiler (Müslim, Mesacid: 54; İbn Mâce, İkametü’s Salat: 120)
28- ÖĞLE NAMAZINDA KUNUT
1065- Ebû Hüreyre (r a)’den rivâyete göre, şöyle demiştir: “Aranızda namazı Rasûlullah (s a v)’in namazına en yakın olanınız benim ” Ebû Hüreyre öğle, yatsı ve sabah namazlarının son rekatlarında “Semiallahü limen hamideh” dedikten sonra mü’minlere dua eder kafirlere de lanet okurdu (Müslim, Mesacid: 54; Buhârî, Vitir: 7)
29- AKŞAM NAMAZINDA KUNUT
1066- Bera b Âzib (r a)’den rivâyete göre, Rasûlullah (s a v) sabah ve akşam namazlarında kunut yapardı (Müslim, Mesacid: 54; Buhârî, Vitir: 7)
|