|
Prof. Dr. Sinsi
|
Sünen-İ Nesai Tatbik
30- KUNUT DUASINDA LANET OKUMAK
1067- Enes (r a)’den rivâyete göre, Rasûlullah (s a v), bir ay boyunca namazlarında kunut yaptı Şu’be diyor ki: Kunutunda bazı adamlara lanet okudu Hişam’da der ki: Arap kabilelerinden bazı kabilelere beddua ederdi Daha sonra, Rasûlullah (s a v); rükû’dan sonra bunu terk etti Bu söz Hişam’a aittir Şu’be, Katade ve Enes’ten naklederek diyor ki: Peygamber (s a v), bir ay müddetle kunut yaptı Ri’l, Zekvân ve lihyan kabilelerine lanet etti (Müslim, Mesacid: 54; Buhârî, Vitir: 7)
31- KUNUTTA MÜNAFIKLARA DA LANET EDİLİR
1068- Sâlim (r a)’in babası Rasûlullah (s a v)’i sabah namazının son rekatında rükû’dan başını kaldırınca şöyle dediğini duymuştur Allah’ım falan ve filana lanet et diyerek münafıkların ismini saymıştır Bunun üzerine Allah Âl-i İmrân sûresi 128 ayetini indirmiştir (Buhârî, Vitir: 7; Tirmizî, Salat: 194)
32- KUNUT HER ZAMAN MI YAPILIR?
1069- Enes (r a)’den rivâyete göre, Rasûlullah (s a v) bir ay süreyle arap kabilelerinden bir kısmına kunut yaparak lanet okudu sonra da bıraktı (Buhârî, Vitir: 7; Müslim, Mesacid: 54)
1070- Ebû Malik el Eşcai babasından naklederek şöyle diyor: Rasûlullah (s a v)’in arkasında namaz kıldım, kunut yapmadı Ebû Bekir’in arkasında kıldım o da kunut yapmadı Ömer’in arkasında namaz kıldım oda kunut yapmadı Ali’nin arkasında kıldım o da kunut yapmadı Babam daha sonra bana: “Oğlum bu kunut bidattir” dedi (Buhârî, Vitir: 7; Müslim, Mesacid: 54)
33- SECDE EDİLEN YERDEKİ ÇAKIL TAŞLARI SOĞUTULUR MU?
1071- Câbir b Abdullah (r a)’dan rivâyete göre, şöyle demiştir: Rasûlullah (s a v) ile birlikte öğle namazını kılıyorduk, elime çakıl taşlarından bir avuç alıp soğutuyor sonra diğer avucuma alıp secde edeceğim yere alnım yanmasın diye bırakıyordum (Ebû Davud, Salat: 4; Müsned: 13982)
34- NAMAZDA HER HAREKETTE TEKBİR ALINIR
1072- Mutarrif (r a)’den rivâyete göre, şöyle demiştir: “Ben ve İmran b Husayn, Ali b Ebi Talib’in arkasında namaz kıldık secde ettiğinde tekbir alıyor secdeden başını kaldırdığında yine tekbir alıyor, iki rekatttan sonra kalkarken yine tekbir alıyordu namazını bitirince İmran b Husayn elimden tutarak dedi ki: Bu namaz kılışı bana Rasûlullah (s a v)‘in namazını hatırlattı ” (Ebû Davud, Salat: 140; Dârimi, Salat: 40)
1073- Abdullah b Mes’ud (r a)’tan rivâyete göre, şöyle demiştir: “Rasûlullah (s a v) her eğiliş ve doğruluşta tekbir alır sonra sağına ve soluna selâm vererek namazdan çıkardı Ebû Bekir ve Ömer de aynı şekilde yaparlardı ” (Dârimi, Salat: 40; Tirmizî, Salat: 187)
35- PEYGAMBER (S A V)’E BİAT ETMEK
1074- Hakim (r a)’den rivâyete göre, şöyle demiştir: “Rasûlullah (s a v)‘e son nefesime kadar İslâm’a bağlı kalacağıma veya her işimde hileye sapmayacağıma dair biat edip siyasi otoritesini kabul ettim ” (Müsned: 14773)
36- SECDE EDERKEN DE ELLER KULAK HİZASINA KALDIRILIR MI?
1075- Malik b Huveyris (r a)’den rivâyete göre, bizzat kendisi Peygamber (s a v)’i namaza başlarken, rükû’a giderken, rükû’dan başını kaldırırken, secde ederken, secdeden başını kaldırırken kulak hizasına kadar ellerini kaldırdığını görmüştür ” (Ebû Davud, Salat: 116; Dârimi, Salat: 41)
37- SECDE ESNASINDA ELLERİ KALDIRMAMAK
1076- İbn Ömer (r a)’den rivâyete göre, şöyle demiştir: “Rasûlullah (s a v) namaza başlarken ellerini kaldırırdı, rükû’a giderken ve rükû’dan kalkarken yine ellerini kaldırırdı ellerini kaldırma işini secdeye giderken ve secdeden kalkarken yapmazdı ” (Ebû Davud, Salat: 116; Dârimi, Salat: 41)
38- SECDE EDERKEN İLK ÖNCE YERE HANGİ ORGAN DEĞECEK?
1077- Vail b Hucr (r a)’dan rivâyete göre, şöyle demiştir: Rasûlullah (s a v)’i secde ederken gördüm ellerinden önce dizlerini koyar, secdeden kalkarken de dizlerinden önce ellerini yerden kaldırırdı ” (Ebû Davud, Salat: 141; Dârimi, Salat: 41)
1078- Ebû Hüreyre (r a)’den rivâyete göre, şöyle demiştir: Rasûlullah (s a v) şöyle buyurdu: “Sizden biri namaz kılarken secdeye gidiyor da deve çöküşü gibi önce dizleri sonra da ellerini koyarak mı secde ediyor?” (Böyle yapmasın) (Ebû Davud, Salat: 141; Dârimi, Salat: 41)
1079- Ebû Hüreyre (r a)’den rivâyete göre, şöyle demiştir: Rasûlullah (s a v) şöyle buyurdu: “Sizden biri secdeye vardığında ellerini dizlerinden önce yere koysun Develerin çöküşü gibi yapmasın ” (Ebû Davud, Salat: 141; Dârimi, Salat: 41)
39- SECDEYE ELLERİ VE YÜZÜ KOYMAK
1080- İbn Ömer (r a) merfu olarak şöyle demiştir: “Yüzün secde ettiği gibi ellerde secde eder Biriniz secde ettiğinde yüzünü ve ellerini de yere koysun, yüzünü kaldırdığında ellerini de kaldırsın ” (Ebû Davud, Salat: 155; Dârimi, Salat: 41)
40- KAÇ ORGAN ÜZERİNE SECDE YAPILIR?
1081- İbn Abbas (r a)’tan rivâyete göre, şöyle demiştir: “Peygamber (s a v), yedi organı üzerine secde etmekle emrolundu Ayrıca saçını ve elbisesini toplamamakla emrolundu ” (Dârimi, Salat: 74; Ebû Davud, Salat: 155)
41- YEDİ ORGAN ÜZERİNE SECDE EDİLİR
1082- Abbas b Abdulmuttalib (r a) Rasûlullah (s a v)’i şöyle derken işitmiştir: “Kul secde ettiğinde onun yedi organı birlikte secde eder Yüzü, iki eli, iki dizi ve iki ayağı ” (Ebû Davud, Salat: 74; Tirmizî, Salat: 203)
42- ALIN ÜZERİNE SECDE ETMEK
1083- Ebû Said el Hudrî (r a)’den rivâyete göre, şöyle demiştir: “Ramazan ayının yirmi birinci gecesinin sabah namazından çıkarken Rasûlullah (s a v)’in alnında ve burnunda (yağan yağmurdan dolayı çamur olan mescid zemininden) su ve çamur izlerini gözlerimle gördüm ” (Buhârî, Sıfatı’s Salat: 54; Ebû Davud, Salat: 166)
43- BURUN ÜZERİNE SECDE ETMEK
1084- İbn Abbas (r a)’tan rivâyete göre, Rasûlullah (s a v) şöyle buyurdu: “Yedi organ üzerine secde etmekle emrolundum, ayrıca namaz içerisinde saçımı ve elbisemi düzeltmemekle de emrolundum Bu yedi organ alın, burun, iki el, iki diz ve iki ayaktır ” (Buhârî, Sıfatı’s Salat: 54; Ebû Davud, Salat: 166)
44- ELLER ÜZERİNE SECDE ETMEK
1085- İbn Abbas (r a)’tan rivâyete göre, Rasûlullah (s a v) şöyle buyurdu: “Yedi kemik (organ) üzerine secde etmekle emrolundum ki biri alındır, (Rasûlullah (s a v) alnını gösterirken burnunu da işaret etti) diğerleri iki el, iki diz ve iki ayak uçlarıdır ” (Müslim, Salat: 44; Dârimi, Salat: 73)
45- DİZLER DE SECDE EDEN ORGANLARDANDIR
1086- İbn Abbas (r a)’tan rivâyete göre, Peygamber (s a v), yedi organ üzerine secde etmekle emrolunmuştu Ayrıca saçı ve elbisesini namaz esnasında toplamamakla da emrolundu Bu organlar eller, dizler ve ayaklardır Süfyan diyor ki: İbn Tavus bize: “Elini alnına koydu sonra burnuna götürerek bu birinci organdır” dedi Bu lafız Muhammed’e aittir (Müslim, Salat: 44; Tirmizî, Salat: 203)
46- AYAKLAR DA SECDE EDEN ORGANLARDANDIR
1087- Abbas b Abdulmuttalib (r a), Rasûlullah (s a v)’in şöyle dediğini işitmiştir: “Kul secdeye vardığında onunla birlikte yedi organı da secde eder Yüzü, elleri, dizleri ve ayakları ” (Tirmizî, Salat: 203; Ebû Davud, Salat: 155)
47- SECDEDE AYAKLARI DİKMEK
1088- Aişe (r anha)’dan rivâyete göre, şöyle demiştir: “Bir gece Rasûlullah (s a v)’i yatağında bulamadım araştırıp yanına vardım, ayaklarını dikmiş secde eder vaziyette şöyle diyordu: “Allahümme inni eûzü bi rızâke min sahatike ve bi muafatike min ukubetike ve bike minke lâ uhsi senaen aleyke ente kemâ esneyke alâ nefsike = Allah’ım gazabından rızana; cezalandırmandan affına; senden Sana sığınıyorum Seni hakkıyla övemem Sen kendi kendini övdüğün gibisin ” (Tirmizî, Dua: 73; Ebû Davud, Salat: 153)
48- SECDEDE AYAK PARMAKLARINI DİKMEK
1089- Ebû Humeyd es Saidi (r a)’den rivâyete göre şöyle demiştir: “Rasûlullah (s a v) secde etmek üzere iken yere eğildiğinde kollarını yana açarak koltuklarından uzak tutar ve ayak parmaklarını da dik tutardı ” (Buhârî, Sıfatı’s Salat: 49; Tirmizî, Salat: 206)
49- SECDEDE ELLERİN YERİ NERESİDİR?
1090- Vail b Hucr (r a)’dan rivâyete göre, şöyle demiştir: Medine’ye geldim ve kendi kendime mutlaka Rasûlullah (s a v) namaz kılarken göreceğim dedim ve yanına vardım, tekbir alıp ellerini kaldırdığında baş parmaklarının kulaklarına yaklaştığını gördüm Rükû’ edeceğinde tekrar tekbir aldı ve ellerini kaldırdı Sonra başını rükû’dan kaldırınca “Semiallahü limen hamideh” dedi sonra tekbir alıp secde yaptı, secdede iken elleri namaz için yöneldiği yöne doğru kulak hizasındaydı (Tirmizî, Salat: 191; Dârimi, Salat: 40)
50- SECDEDE ELLER YAYILMAMALI
1091- Enes (r a)’ten rivâyete göre, Rasûlullah (s a v) şöyle buyurdu: “Biriniz namazda secde ederken köpeğin ayaklarını yayarak yatması gibi kollarını yaymasın ” (Dârimi, Salat: 75; Buhârî, Sıfatı’s Salat: 60)
51- SECDENİN YAPILIŞ ŞEKLİ
1092- Ebû İshak (r a)’dan rivâyete göre, şöyle demiştir: Bera b Azib bize secdenin nasıl yapılacağını tarif etti; ellerini yere koydu, vücudunu kaldırdı ve şöyle dedi: “Rasûlullah (s a v) ‘in böyle secde yaptığını gördüm ” (Ebû Davud, Salat: 158; Tirmizî, Salat: 205)
1093- Bera b Azib (r a)’den rivâyete göre, Rasûlullah (s a v) namaz kılarken secdede kollarını açar karnını da içeri çekerdi (Ebû Davud, Salat: 158; Tirmizî, Salat: 205)
1094- Malik b Buhayne (r a)’den rivâyete göre, Rasûlullah (s a v) namazında secde vaziyetinde iken koltuk altlarının beyazlığı görünecek şekilde kollarını açarlardı (Buhârî, Sıfati’s Salat: 49; Tirmizî, Salat: 205)
1095- Ebû Hüreyre (r a)’den rivâyete göre, şöyle demiştir: “Rasûlullah (s a v)’in yanında olsaydım koltuk altlarını görürdüm Ebû Miclez dedi ki: Ebû Hüreyre sanki şöyle demek istemiştir: “O namazda iken” (Ebû Davud, Salat: 158)
1096- Abdullah b Akram (r a) babasından naklederek şöyle demiştir: Rasûlullah (s a v) ile birlikte namaz kıldım, secde ettiğinde koltuk altlarını gördüm ” (Müslim, Salat: 46; Tirmizî, Salat: 204)
52- SECDEDE KOLLARI AÇMAK
1097- Meymune (r anha)’dan rivâyete göre, Peygamber (s a v) secde ettiğinde kollarını açardı, kollarının arasından küçük bir kuzu geçmek isterse geçebilirdi (Müslim, Salat: 46; Ebû Davud, Salat: 158)
53- SECDEYİ DÜZGÜN BİÇİMDE YAPMAK
1098- Katade (r a) rivâyete göre, şöyle demiştir: Enes’in, Rasûlullah (s a v)’den şöyle rivâyet ettiğini duydum şöyle buyurmuşlardı: “Secdeyi benden gördüğünüz gibi düzgünce yapınız, biriniz secde ederken kollarını köpek gibi uzatıp yaymasın ” (Müslim, Salat: 45; Ebû Davud, Salat: 158)
54- SECDEDEN BELİ DOĞRULTMAK
1099- Ebû Mes’ud (r a) tan rivâyete göre, şöyle demiştir: Rasûlullah (s a v) şöyle buyurdu: “Rükû’ ve secdelerden sonra belini doğrultmayan kimsenin namazı geçerli değildir ” (Tirmizî, Salat: 207; İbn Mâce, İkametü’s Salat: 16)
55- KARGA GAGALAMASI GİBİ SECDE ETMEK YASAKTIR
1100- Abdurrahman b Şebl (r a)’dan rivâyete göre, Rasûlullah (s a v) üç şeyi yasakladı: “Karganın yemi gagalaması gibi secde etmeyi, yırtıcı hayvanlar gibi secdede kolları uzatıp yaymayı, devenin ağılda yer edindiği gibi mescidde namaz kılmak için bir yer seçmeyi ve orada namaz kılmayı ” (Müslim, Salat: 46; Ebû Davud, Salat: 148)
56- SECDEDE SAÇLARI TOPLAMANIN YASAKLIĞI
1101- İbn Abbas (r a)’dan rivâyete göre, Rasûlullah (s a v) şöyle buyurdu: ”Yedi organ üzerine secde etmekle ve secdede saçımı ve elbisemi toplamamakla emrolundum ” (Müslim, Salat: 44; Müsned: 2752)
57- SAÇLARI TOPUZ YAPARAK NAMAZ KILINIR MI?
1102- Abdullah b Abbas (r a)’dan rivâyete göre, bizzat kendisi Abdullah b Harisi saçlarını arka tarafına topuz yapmış olduğu halde namaz kılarken gördü ve kalkıp saçlarını çözmeye başladı Haris namazını bitirince İbn Abbas’a dönerek; “Benim başımdan, saçımdan sana ne?” dedi Bunun üzerine İbn Abbas dedi ki: Rasûlullah (s a v)‘in şöyle buyurduğunu duydum: “Saçlarını böyle yaparak namaz kılan kolları bağlı olarak namaz kılan gibidir ” (Müslim, Salat: 44; Tirmizî, Salat: 282)
58- SECDEDE ELBİSEYİ TOPLAMANIN YASAKLIĞI
1103- İbn Abbas (r a)’tan rivâyete göre, şöyle demiştir: “Peygamber (s a v), yedi kemik (organ) üzerine secde etmekle ve namazda iken saçları ve elbiseyi toplamamakla emrolundu ” (Tirmizî, Salat: 204; Müslim, Salat: 44)
59- ELBİSE ÜZERİNE SECDE ETMEK
1104- Enes (r a)’ten rivâyete göre, şöyle demiştir: Biz öğle sıcağında Rasûlullah (s a v)’in arkasında namaz kılarken sıcağın etkisinden korunmak için elbiselerimizin üzerine secde ederdik (Ebû Davud, Salat: 94; Dârimi, Salat: 82)
60- SECDELERİ TAM YAPMAK
1105- Enes (r a)’ten rivâyet edildiğine göre, Rasûlullah (s a v) şöyle buyurmuştur: “Rükû’ ve secdelerinizi tam yapınız Vallahi ben sizi rükû’ ve secde ederken arkamdan da görüyorum ” (Müslim, Salat: 38; Tirmizî, Salat: 206)
61- SECDEDE KUR’AN OKUMAK YASAKTIR
1106- Ali b ebi Talib (r a)’ten rivâyete göre, şöyle demiştir: “Sevdiğim, Rasûlullah (s a v); bana üç şeyi yasakladı: “(İnsanlara yasakladı demiyorum) Gümüş yüzük kullanmaktan, değişik karışım ve kalınlıktaki ipek elbiseler giymekten ve rükû’ ve secde de Kur’an okumaktan ” (Ebû Davud, Libas: 11; Tirmizî, Libas: 13)
1107- İbrahim b Abdullah (r a)’ın babası, Ali’den işittiğine göre şöyle demiştir: “Rasûlullah (s a v), rükû’ ve secde de Kur’an okumayı yasakladı ” (Ebû Davud, Libas: 11; Tirmizî, Libas: 13)
62- SECDEDE FAZLACA DUA ETMEK
1108- Abdullah b Abbas (r a)’tan rivâyete göre, şöyle demiştir: Rasûlullah (s a v), ölüm hastalığında odasının perdesini açtı, mübarek başı sarılıydı üç defa: “Allah’ım tebliğ ettim” deyip sözünü şöyle sürdürdü: “Peygamberlik müjdelerinden sadece salih rüya kaldı, mü’min kul onu görür veya ona gösterilir Dikkat ediniz ben, rükû’ ve secdelerde Kur’an okumaktan yasaklandım Rükû’ ettiğinizde Rabbinizi tâzim edin; “Sübhane rabbiyel aziym” deyin Secde ettiğinizde ise çok dua edin Çünkü secdede yapılan dualar en çok kabul edilecek dualardandır ” (Ebû Davud, Salat: 152; Dârimi, Salat: 77)
63- SECDEDE HANGİ DUALAR YAPILABİLİR?
1109- İbn Abbas (r a)’dan rivâyete göre, şöyle demiştir: Bir gece teyzem Meymune’nin yanında geceledim Rasûlullah (s a v), o gece teyzemin yanındaydı Tuvalet ihtiyacı için kalktığını gördüm sonra su dolu olan tulumun yanına geldi, tulumun bağını çözdü normal bir şekilde abdest aldı sonra yatağına gelerek yatıp uyudu sonra tekrar bir kalkışla kalkıp tekrar su tulumunun yanına gitti, bağını çözdü ve abdest aldı, işte bu tam bir abdestti sonra kalkıp namaza durdu, kıldığı namazın secdesinde şöyle diyordu: “Allah’ım kalbimi nurlandır, kulağımı nurlandır, gözümü nurlandır, üstümde bir nur altımda bir nur kıl, sağımı nurlu kıl, solumu nurlu kıl, önümde bir nur arkamda bir nur kıl ve benim için büyük bir nur kıl” sonra yatıp uyudu hatta horladı Daha sonra Bilal geldi ve kendisini namaz için uyandırdı (Buhârî, Vudu’: 4; Tirmizî, Dua: 30)
64- SECDEDE OKUNAN DEĞİŞİK BİR DUA
1110- Aişe (r anha)’dan rivâyete göre, şöyle demiştir: Rasûlullah (s a v) rükû’ ve secdelerinde şöyle dua ederdi: ”Rabbimiz olan Allah’ım! Seni tesbih eder, Sana hamd ederim Allah’ım beni bağışla” diye dua ederek duasını Kur’an’a göre yapıyordu (Müslim, Salat: 42; Ebû Davud, Salat: 152)
65- SECDEDE OKUNAN BAŞKA BİR DUA
1111- Aişe (r anha)’dan rivâyete göre, söyle demiştir: Rasûlullah (s a v), rükû’ ve secdelerinde şöyle derdi: “Rabbimiz olan Allah’ım! Sana hamd ederim Allah’ım bana mağfiret et, beni bağışla” diye dua eder ve Kur’an ‘a göre amel ederdi (Müslim, Salat: 42; Ebû Davud, Salat: 152)
66- SECDEDE OKUNAN DEĞİŞİK BİR DUA
1112- Aişe (r anha)’dan rivâyete göre, şöyle demiştir: Rasûlullah (s a v)’i bir gün yatağımda bulamamıştım, elimle yoklayarak O’nu araştırmaya başladım Hanımlarından birinin yanına gittiğini zannettim sonunda secde eder bir durumda buldum elimle O’na dokundum şöyle diyordu: “Allah’ım, gizli ve açık işlediğim hata ve kusurlardan beni dolayı affet ” (Müsned: 24575)
1113- Yine Aişe (r anha)’dan rivâyete göre, şöyle demiştir: Rasûlullah (s a v)’i bir gün yatağımda bulamamıştım, hanımlarından birinin yanına gittiğini sandım, O’nu aradım secde eder bir durumda buldum; şöyle dua ediyordu: “Allah’ım, gizli ve açık işlediğim tüm günah ve hatalardan dolayı beni affet ” (Müsned: 24575)
67- SECDEDE OKUNABİLEN DEĞİŞİK BİR DUA
1114- Ali (r a)’den rivâyete göre, Rasûlullah (s a v) secde ettiğinde şöyle dua ederdi: “Allah’ım! Senin için secde ediyor, Sana teslim oluyor, Sana iman ediyorum Yüzüm ve özüm kendisini yaratana, şekil veren ve bu şekli en güzel yapan, göz ve kulak veren Allah’a secde etmektedir En güzel yaratıcı olan Allah, ne kadar kutlu ve yücedir ” (Tirmizî, Dua: 32; Müsned: 691)
68- SECDEDE YAPILABİLEN DEĞİŞİK BİR DUA
1115- Câbir b Abdullah (r a)’tan rivâyete göre, Peygamber (s a v) secdede şöyle dua ediyordu: “Allah’ım senin için secde ettim, Sana inandım, Sana teslim oldum Sen, benim Rabbimsin; yüzüm ve özüm kendisini yaratan ve şekil veren, göz ve kulak veren Allah’a secde etti En güzel yaratıcı olan Allah, ne kadar kutlu ve yücedir ” (Sadece Nesâi rivâyet etmiştir )
69- SECDEDE YAPILACAK DEĞİŞİK BİR DUA
1116- Muhammed b Mesleme (r a)’den rivâyete göre, Rasûlullah (s a v) geceleyin kalkıp nafile namaz kıldığında secdelerinde şöyle dua ederdi: “Allah’ım! Sana secde ettim, Sana inandım, Sana teslim oldum Allah’ım! Sen benim Rabbimsin, yüzüm ve özüm kendisini yaratan, şekil veren, göz ve kulak veren Allah’a secde ediyor En güzel yaratıcı olan Allah, ne kadar kutlu ve ne kadar yücedir ” (Sadece Nesâi rivâyet etmiştir )
70- SECDEDE YAPILAN DEĞİŞİK BİR DUA
1117- Aişe (r anha)’dan rivâyete göre, Peygamber (s a v) gece kıldığı namazlarında Kur’an okuduğu secdelerinde şöyle derdi: “Yüzüm ve özüm kendisini yaratan, kulak ve göz veren Verdiği güç ve kuvvetiyle Allah’a secde etti ” (Tirmizî, Dua: 32; Müsned: 22895)
71- SECDEDE YAPILAN DEĞİŞİK BİR DUA
1118- Aişe (r anha)’dan rivâyete göre, şöyle demiştir: Bir gece Rasûlullah (s a v)’i yatağımda bulamadım, bulduğumda ayaklarının üst tarafı kıbleye dönük vaziyette secde durumundaydı ve şöyle dua ediyordu: “Rabbim! Gazabından rızana, azabından affına, senden Sana sığınırım, Sana gerçek şekilde hamd ve senâda bulunamam Sen kendini övdüğün gibisin ” (Müslim, Salat: 42; Ebû Davud, Salat: 152)
72- SECDEDE YAPILAN DEĞİŞİK BİR DUA
1119- Aişe (r anha)’dan rivâyete göre, şöyle demiştir: Bir gece Rasûlullah (s a v)’i yatağımda bulamadım, diğer hanımlarından birinin yanına gitmiş zannettim, araştırdım Birde ne göreyim rükû’ ve secde ediyor ve şöyle dua ediyordu: “Allah’ım! Seni hamd-ü senâ ile tesbih ederim Senden başka ilâh yoktur ” Bu durumu Aişe görünce: “Anam babam sana feda olsun, ben Senin hakkında ne düşünüyordum Sen ise ne yapıyorsun” dedi (Müslim, Salat: 42)
|