Yalnız Mesajı Göster

Sünen-İ Nesai Tatbik

Eski 07-27-2012   #3
Prof. Dr. Sinsi

Sünen-İ Nesai Tatbik

73- SECDEDE YAPILAN DEĞİŞİK BİR DUA
1120- Asım b Humeyd (ra)’den rivâyete göre, şöyle demiştir: Avf b Malik’ten işittim şöyle diyordu: Rasûlullah (sav) ile birlikte kalktım; önce misvak kullandı sonra abdest aldı sonra namaza durdu Bakara sûresini okumaya başladı, rahmet ayetine geldiğinde durur rahmet dilerdi Azâb ayeti geçince yine durur ve Allah’a sığınırdı Sonra rükû’a gider kıyamda kaldığı kadar da rükû’ da kalırdı Rükû’da: “Sübhane zilceberuti vel meleküti vel kibriyai vel azameti” der sonra secdeye varırdı Secdesi de rükû’ ettiği kadar uzun olurdu, secde de ise yine: “Sübhane zilceberüti vel meleküti vel kibriyai vel azameti” der sonra ikinci rekata kalkar Âl-i İmran sûresini okur sonra başka bir sûre sonra başka bir sûre daha okur ve tüm rekatlarda da aynen böyle yapardı (Ebû Davud, Salat: 151; Müsned: 22855)
74- SECDEDE YAPILAN DEĞİŞİK BİR DUA
1121- Huzeyfe (ra)’den rivâyete göre, şöyle demiştir: Bir gece Rasûlullah (sav) ile birlikte gece namazı kılmıştım Bakara sûresini okumaya başladı, yüz ayet okudu fakat rükû’ etmedi devam etti Ben içimden herhalde bu sûreyi iki rekatte bitirecek dedim fakat devam etti, herhalde bitirecek ve rükû’a gidecek dedim fakat aynı rekatte Bakara sûresini bitirdikten sonra Nisâ sûresini okudu arkasından da Âl-i İmran sûresini okudu sonra rükû’a vardı, rükû’da da kıyamdaki kadar kaldı, rükû’da şöyle diyordu: “Sübhane Rabbiyel azîm, Sübhane Rabbiyel azîm, Sübhane Rabbiyel azîm” sonra başını rükû’dan kaldırıp; “Semiallahü limen hamideh, Rabbena lekel hamd” dedi Sonra ayakta duruşunu uzattı sonra secdeye vardı, secdesini de uzun yaptı ve secde de şöyle diyordu: “Sübhane Rabbiyel â’la, Sübhane Rabbiyel â’la, Sübhane Rabbiyel â’la” Tüm namazı boyunca okuduğu ayetlerde geçen korku ve ta’zim gereken yerlerde gerektiği şekilde dua ediyordu (Ebû Davud, Salat: 151; Müslim, Salatül Müsafirin: 27)
75- SECDEDE YAPILAN DEĞİŞİK BİR DUA
1122- Aişe (ranha)’dan rivâyete göre, şöyle demiştir: Rasûlullah (sav), rükû’ ve secdelerinde şöyle dua ederdi: “Sübbuhun, Kuddüsün, Rabbuna ve Rabbül melaiketi verruh” (Müslim, Salat: 42; Müsned: 24009)
76- RÜKÛ’ VE SECDELERDEKİ TESBİH ADEDİ NE KADARDIR?
1123- Enes b Malik (ra)’ten rivâyete göre, şöyle demiştir: Şu gençten -yani Ömer b Abdulaziz’den- daha çok namazı Rasûlullah (sav)’in namazına benzeyen birini görmedim Said b Cübeyr diyor ki: “Rükû’ ve secdeler de onar defa tesbih ettiğini tahmin ettik” (Ebû Davud, Salat: 154; Müsned: 12200)
77- RASÛLULLAH (SAV) NAMAZ KILMAYI NASIL TARİF ETMİŞTİ?
1124- Rıfaa b Rafi (ra)’den rivâyete göre, şöyle demiştir: Rasûlullah (sav) ile mescidde oturuyorduk biz etrafında idik Mescide bir adam geldi kıbleye dönerek namaz kıldı Namazını bitirince geldi ve Rasûlullah (sav)’e ve oradakilere selâm verdi Rasûlullah (sav) selâmını aldı ve: “Git tekrar namaz kıl çünkü sen namaz kılmış olmadın” dedi Adam gitti tekrar namaz kıldı Rasûlullah (sav) onun namazını takip ediyordu O ise namazın neresinde hata ettiğini bilmiyordu Namazını bitirince geldi, Rasûlullah (sav)’e ve oradakilere selâm verdi Rasûlullah (sav), selâmını aldı ve: “Git tekrar namaz kıl, sen namaz kılmış olmadın” dedi O adam iki veya üç kere namazı tekrar tekrar kıldı sonunda adam: “Ey Allah’ın Rasûlü! Namazımın neresi kusurlu” diye sordu Rasûlullah (sav) şöyle buyurdu: “Sizden birinizin kıldığı namaz şunları yaparsa tamam olur Abdesti Allah’ın emrettiği şekilde güzelce alacak, yüzünü ve ellerini dirseklerine kadar yıkayacak, başını meshedip ayaklarını topuklarına kadar yıkayacak Sonra, Allah en büyüktür diyecek, Allah’a hamdedecek ve onu yüceltecek (Hemmam diyor ki: Şöyle dediğini duydum: “Allah’a hamdeder, O’nu yüceltir ve O’nu en büyük kabul ederek…” bu şekilde ikisini de söylerken işitmiştim) sonra Kur’an’dan kolayına geleni Allah’ın bildirdiği şekilde istediği kadar okuyacak sonra tekbir alıp rükû’a gidecek, tüm organları dümdüz olacak şekilde rahatça rükû’u yapacak sonra “Semiallahü limen hamideh” diyecek belini dimdik tutup ayakta duracak sonra tekbir alıp secde edecek, alnını yere yapıştıracak (ravi diyor ki: Alnını yere koyacak) tüm eklem yerleri yerli yerince olup rahat bir durum olacak sonra tekbir alıp başını kaldıracak ve oturağı üzerine oturacak, belini doğrultacak sonra tekrar tekbir alıp tekrar secdeye varacak ve alnını yere yapıştıracak Tüm bu söylenenlere göre namaz kılmazsa namazı tamam sayılmaz” (Ebû Davud, Salat: 148; Tirmizî, Salat: 226)
78- KULUN, ALLAH’A EN YAKIN OLDUĞU YER
1125- Ebu Hüreyre (ra)’den rivâyete göre, Rasûlullah (sav) şöyle buyurdu: “Kulun, Allah’a en yakın olduğu zaman secdede olduğu andır Bu sebeple secdelerde çok dua edin” (Ebû Davud, Salat: 152; Müslim, Salat: 43)
79- SECDENİN DEĞER VE KIYMETİ
1126- Rabia b Ka’b el Eslemî (ra)’den rivâyete göre, şöyle demiştir: Rasûlullah (sav)’in abdest suyunu getirir ve ihtiyacını görürdüm Rasûlullah (sav): “Benden ne istersin?” buyurdu Ben de: “Cennet’te seninle arkadaş olmayı isterim” dedim “Başka bir isteğin yok mudur?” dedi Ben de: “Sadece budur” dedim Bunun üzerine şöyle buyurdu: “İstediğin şeyin gerçekleşmesi için çok secde ederek bana yardımcı ol” (Müslim, Salat: 43; Ebû Davud, Salat: 152)
80- SECDE ETMENİN SEVABI
1127- Ma’dan b Talha el Ya’murî (ra)’den rivâyete göre, şöyle demiştir: Rasûlullah (sav)’in hizmetçisi Sevban’la karşılaştım ve ona: “Bana fayda verecek ve beni Cennet’e sokacak bir iş söyle” dedim Biraz durakladı ve bana dönerek şöyle dedi: Secdeleri artırmaya bak çünkü Rasûlullah (sav)’den duydum şöyle diyordu: “Allah için secde eden her kulu Allah, her secdesine karşılık bir derece yükseltir ve bir günahını siler” Ma’dan diyor ki: “Daha sonra Ebu’d Derda’ya rastladım, Sevban’a sorduğum şeyi ona da sordum şöyle dedi: Secdelerini çoğaltmaya bak çünkü ben Rasûlullah (sav)’den duydum şöyle diyordu: “Allah için bir secde edeni Allah, bir derece yükseltir ve bir günahını siler” (Müslim, Salat: 43; Müsned: 21336)
81- SECDE YERLERİNİ ATEŞ YAKMAZ MI?
1128- Ata b Yezid (ra)’den rivâyete göre, şöyle demiştir: Ebu Hüreyre ve Ebu Said ile birlikte oturuyordum, biri şefaat hadisini naklediyor öteki de onu dinliyordu Konuşmalarını şöyle sürdürdüler: Melekler gelirler ve şefaat ederler Elçiler de şefaat ederler Hadisi nakleden sıratı da zikrettikten sonra dedi ki: Rasûlullah (sav) şöyle buyurdu: “Sırâtı ilk geçecek olan benim Allah, mahlukatı arasında hükmünü verip Cehennemden çıkaracaklarını çıkarınca; Allah, meleklere ve peygamberlere şefaat izni verecek onlar da şefaat edecekleri kimseleri alametlerinden tanıyacaklar O günde ateş, insanoğlunun her yerini yakar sadece secde yerlerini yakmaz, o secde edilen yerlere Cennet suyu dökülecek onlar selin taşıdığı tohumların bitmesi gibi yeniden bitip hayat bulacaklardır” (İbn Mâce, Zühd: 37; Dârimi, Rikak: 96)
82- SECDEYİ UZATMAYA BİRŞEY SEBEP OLUR MU?
1129- Abdullah b Şeddat (ra), babasından naklediyor ve şöyle diyor: Rasûlullah (sav), bir yatsı namazında Hasan ve Hüseyin’i kucağında taşıyarak mescide geldi ileriye geçti Çocuğu bırakıp tekbir alarak namaza durdu Secdeyi çok uzattı Babam diyor ki: Başımı kaldırdım bir de ne göreyim Rasûlullah (sav) secdede çocukta O’nun sırtında… tekrar başımı indirip secdeye döndüm Rasûlullah (sav), namazı bitirince, cemaat: “Ey Allah’ın Rasûlü! Sen namaz içindeki secdelerden birini o kadar uzattın ki ya bir iş geldi başına veya vahiy geliyor zannettik” dediler Bunun üzerine Rasûlullah (sav): “Dediklerinizden hiç biri olmadı fakat torunum sırtıma çıkmıştı o inmeden secdeden kalkmayı hoş bulmadım” buyurdu (Müsned: 15456)
83- NAMAZIN HER BÖLÜMÜNDE TEKBİR ALMAK
1130- Abdullah (ra)’tan rivâyete göre, şöyle demiştir: Rasûlullah (sav)’i gördüm, namazın her iniş ve kalkışında ve oturuşunda tekbir alırdı sonunda sağına ve soluna “Esselâmü aleyküm ve rahmetullahi” derdi Selâm verirken sağa sola o derece dönerdi ki yanağının beyazlığı gözükürdü Abdullah diyor ki: Ebu Bekir ve Ömer’i de gördüm namaz da aynı şekilde yapıyorlardı (Tirmizî, Salat: 190; Dârimi, Salat: 40)
84- SECDEDEN KALKARKEN DE ELLER KALDIRILIR MI?
1131- Malik b Huveyris (ra)’ten rivâyete göre, Peygamber (sav) namaza başlayacağında ellerini kaldırır, rükû’ ederken aynı şekilde yapar Secdeden başını kaldırınca yine aynen böyle yapardı Yani tüm rekatlarda aynı şekilde ellerini kaldırırdı (Ebû Davud, Salat; 114; Dârimi, Salat: 41)
85- İKİ SECDE ARASINDA ELLER KALDIRILMAZ
1132- Sâlim (ra)’in babasından aktardığına göre, şöyle demiştir: Rasûlullah (sav), namaza başlarken tekbir alır ve ellerini kaldırırdı Rükû’ ederken ve rükû’dan başını kaldırırken de yine ellerini kaldırırdı, iki secde arasında ellerini kaldırmazdı (Ebû Davud, Salat: 114; Dârimi, Salat: 71)
86- İKİ SECDE ARASINDA DUA YAPILIR MI?
1133- Huzeyfe (ra)’den rivâyete göre, bizzat kendisi; Kalktı ve Rasûlullah (sav)’in yanına varıp nasıl namaz kıldığını öğrenmek üzere yanına dikildi Rasûlullah (sav): “Allahüekber zülmelekûti vel ceberuti vel kibriyai vel azameti” diyerek namaza başladı sonra Bakara sûresinden bir miktar okudu ve rükû’a vardı, rükû’su da kıyamı kadar uzundu, rükû’ esnasında: “Sübhane Rabbiyel azîm” dedi Rükû’dan başını kaldırınca: “Li rabbil hamdü li rabbil hamdü” dedi Secdelerde ise: “Sübhane rabbiyel a’lâ, Sübhane rabbiyel a’lâ” diyordu İki secde arasında ise: “Rabbiğfirlî, Rabbiğfirlî” diyordu (Dârimi, Salat: 76; İbn Mâce, İkametü’s Salat: 23)
87- İKİ SECDE ARASINDA ELLERİ YÜZE DOĞRU KALDIRMAK
1134- Nadr b Kesir, Ebu Sehl el Ezdi (ra)’den rivâyete göre, şöyle demiştir: Abdullah b Tavus, Mina’daki Mescid-i Hayf’ta yanımda namaz kıldı, ilk secdeden başını kaldırdığında ellerini yüzüne doğru kaldırıyordu Ben bunu hoş karşılamadım ve Vüheyb b Halid’e şu adam kimsenin yapmadığı bir şey yapıyor” dedim Vüheyb’te ona: “Hiç kimsede görmediğimiz bir şeyi yapıyorsun” dedi Bunun üzerine Abdullah b Tavus şöyle dedi: “Babamın böyle yaptığını gördüm; babam Abdullah b Abbas’ın böyle yaptığını görmüş” Abdullah b Abbas’ta: “Rasûlullah (sav)’in böyle yaptığını gördüm” demiştir (Ebû Davud, Salat: 117)
88- İKİ SECDE ARASINDAKİ OTURUŞ NASIL OLMALI?
1135- Meymune (ra)’den rivâyete göre, şöyle demiştir: Rasûlullah (sav), secde ettiğinde karnını yerden o derece kaldırır ve kollarını açardı ki arkasından koltuk altlarının beyazlığı görünürdü Oturduğunda da sol uyluğu üzerine otururdu (Buhârî, Sıfatü’s Salat: 49; Tirmizî, Salat: 206)
89- İKİ SECDE ARASINDA OTURMA MİKTARI
1136- Bera b Azib (ra)’ten rivâyete göre, şöyle demiştir: “Rasûlullah (sav) namazındaki rükû’u, secdesi, kıyamı, rükû’dan sonraki kıyamı ve iki secde arasındaki oturuşu aynı uzunluktaydı” (Buhârî, Sıfatü’s Salat: 46; Ebû Davud, Salat: 147)
90- NAMAZDA HER ŞEYDE TEKBİR ALMAK
1137- Abdullah (ra)’tan rivâyete göre, şöyle demiştir: Rasûlullah (sav), her eğiliş ve doğrulmada, her ayağa kalkış ve oturuşta tekbir alırdı Ebu Bekir, Ömer ve Osman da aynı şekilde yaparlardı (Dârimi, Salat: 40; Tirmizî, Salat: 177)
1138- Ebu Hüreyre (ra)’den rivâyete göre, şöyle demiştir: Rasûlullah (sav), namaza başlıyacağında tekbir alırdı, rükû’ edeceğinde yine tekbir alırdı Rükû’dan başını kaldırdığında: “Semiallahü limen hamideh” der rükû’dan kalkıp belini doğrultunca da “Rabbena lekel hamd” der Sonra secdeye eğilirken tekrar tekbir alır sonra secdeden başını kaldırırken yine tekbir alır sonra secdeye giderken tekrar tekbir alır, secdeden başını kaldırırken tekrar tekbir alır, namazını bitirinceye kadar tüm rekatlerde aynen yapardı, ikinci rekatin oturuşundan sonra kalkarken yine tekbir alırdı (Tirmizî, Salat: 177; Dârimi, Salat: 40)
91- İKİ SECDEDEN SONRA OTURMAK
1139- Ebu Kılabe (ra)’den rivâyete göre, şöyle demiştir: Ebu Süleyman Malik b Huveyris bizim mescide geldi ve: “Rasûlullah (sav)’in nasıl namaz kıldığını gördüğüm gibi size de göstermek istiyorum” dedi Sonra namaza başladı ve ilk rekatın son secdesinden başını kaldırınca oturur ( Sonra ikinci rekata kalkardı) (Buhârî, Sıfatü’s Salat: 59; Tirmizî, Salat: 177)
1140- Malik b Huveyris (ra)’ten rivâyete göre, şöyle demiştir: Rasûlullah (sav)’i namaz kılarken gördüm; ilk rekatın son secdesinin kıyama kalkarken oturur duruma gelir ve diğer rekata kalkardı (Tirmizî, Salat: 212; Buhârî, Sıfatü’s Salat: 64)
92- KALKARKEN YERE DAYANMAK
1141- Ebu Kılabe (ra)’den rivâyete göre, şöyle demiştir: Malik b Huveyris bize gelir ve: “Size Rasûlullah (sav)’in namazını anlatıp göstereyim mi?” derdi Namaz vakti olmadığı halde bile bize göstermek için namaz kılardı, ikinci secdeden başını kaldırdığında önce oturur sonra ayağa kalkardı, kalkarken de elleriyle yere dayanırdı (Tirmizî, Salat: 212; Buhârî, Sıfatü’s Salat: 63)
93- ELLERİ DİZLERDEN ÖNCE Mİ YERDEN KALDIRMALI?
1142- Vail b Hucr (ra)’dan rivâyete göre, şöyle demiştir: “Rasûlullah (sav)’i gördüm, secde edeceğinde ellerinden önce dizlerini yere koyardı Kalkarken de dizlerinden önce ellerini kaldırırdı” (Dârimi, Salat: 74; Ebû Davud, Salat: 141)
94- SECDEDEN KALKARKEN TEKBİR ALMAK
1143- Ebu Seleme (ra)’den rivâyete göre, Ebu Hüreyre onlara namaz kıldırırdı Namaz kıldırırken her iniş ve kalkışta tekbir alırdı Namazını bitirince de şöyle derdi: “Vallahi içinizde namazı Rasûlullah (sav)’e en çok benzeyeni benim” (Tirmizî, Salat: 192; Dârimi, Salat: 74)
1144- Ebu Bekir b Abdurrahman ve Ebu Seleme b Abdurahman (ranhüma) ikisi birden Ebu Hureyre’nin arkasında namaz kıldılar Ebu Hüreyre rükû’a vardığında tekbir alır, başını rükû’dan kaldırdığında “Semiallahü limen hamideh, Rabbena ve lekel hamd” derdi sonra secdeye giderken yine tekbir alır, secdeden kalkarken tekrar tekbir alır, ikinci rekate kalkarken de tekrar tekbir alır ve şöyle derdi: “Canım kudret elinde olan Allah’a yemin olsun ki, aranızda namazı Rasûlullah (sav)’e en çok benzeyen benim Bu dünyadan ayrılıncaya kadar O’nun namazı aynen böyleydi” (Tirmizî, Salat: 132; Dârimi, Salat: 74)
95- İLK TEŞEHHÜDE NASIL OTURULUR?
1145- Abdullah b Ömer (ra) babasından naklediyor ve şöyle diyor: “Sol ayağını yatırıp sağ ayağını dikerek oturmak namazın sünnetlerindendir” (Buhârî, Sıfatü’s Salat: 64; Müslim, Mesacid: 22)
96- TEŞEHHÜDDE OTURURKEN AYAK PARMAKLARI KIBLEYE DÖNMELİ
1146- Abdullah b Ömer (ra) babasından naklederek şöyle diyor: “Sağ ayağı dikip kıbleye döndürmek ve sol ayak üzerine oturmak namazın sünnetlerindendir” (Buhârî, Sıfatü’s Salat: 64; Müslim, Mesacid: 22)
97- İLK OTURUMDA ELLER NEREYE KONUR?
1147- Vail b Hucr (ra)’dan rivâyete göre, şöyle demiştir: Rasûlullah (sav)’in yanına gelmiştim, namaz kıldığını gördüm Namaza başlarken ellerini omuzları hizasına kadar kaldırıyordu, rükü etmek istediğinde tekrar tekbir alıyor, ikinci rekattan sonra oturacağında sol ayağını yatırıp sağ ayağını dikiyor, sağ elini sağ uyluğu üzerine koyuyor ve dua için parmaklarını dikiyordu, sol elini de sol uyluğu üzerine koyuyordu Ravi diyor ki: Ertesi yıl ğeldiğimde ellerini kulaklarından daha yukarıya kaldırdığını gördüm (Müslim, Mesacid: 21; Dârimi, Salat: 83)
98- TEŞEHHÜD ESNASINDA NEREYE BAKILMALI?
1148- Abdullah b Ömer (ra)’den rivâyete göre; bizzat kendisi, teşehhüdde iken eliyle çakıl taşlarını oynadığını gördü Namazı bitince ona: “Ellerinle çakıl taşlarını oynama; çünkü bu yaptığın şeytan işidir Fakat Rasûlullah (sav)’in yaptığı gibi yap” dedi Bunun üzerine o adam: “Rasûlullah (sav) ne yapıyordu?” diye sordu Abdullah b Ömer’de şu cevabı verdi: “Rasûlullah (sav) teşehhüdde sağ elini sağ uyluğu üzerine koydu ve şahadet parmağını kıbleye doğru uzattı, gözlerini de parmağına veya o tarafa dikti ve; Rasûlullah (sav)’in işte böyle yaptığını gördüm” dedi (Müslim, Mesacid: 21; Dârimi, Salat: 83)
99- TEŞEHHÜD ESNASINDA PARMAK NE YAPILIR?
1149- Amir b Abdullah b Zübeyr (ra), babasından naklederek şöyle diyor: “Rasûlullah (sav) iki veya dört rekatın sonunda oturduğunda ellerini dizleri üzerine koyar sonra parmağıyla işaret ederdi” (Müslim, Mesacid: 21; Dârimi, Salat: 83)
100- TEŞEHHÜDDE NE OKUNUR?
1150- Abdullah (ra)’den rivâyete göre, şöyle demiştir: Rasûlullah (sav), iki rekatta bir oturduğumuzda şunu okumamızı öğretirdi(Tahiyyat duası) “Dilimizle vücudumuzla ve tüm mallarımızla yapılan ibadetlerin hepsi sadece Allah’a mahsustur Tüm kulluk ve ibadetler ondan başkasına yapılamaz Ey son Peygamber olan Muhammed! Allah’ın rahmeti, bereketi, selâm ve selâmeti senin üzerine olsun yine Allah’ın selâm ve saadeti bizim üzerimize ve Allah’ın hayırlı ve iyi işler işleyen kullarına olsun Ben kabul eder ve şahitlik yaparım ki Allah’tan başka gerçek ilâh yoktur yine kabul eder ve şahitlik yaparım ki Muhammed Allah’ın kulu ve Peygamberidir” (Dârimi, Salat: 84; Müslim, Salat: 16)
1151- Abdullah (ra)’tan rivâyete göre, şöyle demiştir: Biz her iki rekatın sonunda Rabbimizi tekbir, tesbih ve tahmidden başka bir şey ile yüceltmiyorduk Fakat Muhammed (sav) bize hayrın başını ve sonunu yani tamamını bize öğretti ve buyurdu ki: Her iki rekattan sonra oturduğunuzda; (Tahiyyat duası) “Dilimizle, vücudumuzla ve tüm mallarımızla yapılan ibadetlerin hepsi sadece Allah’a mahsustur Tüm kulluk ve ibadetler O’ndan başkasına yapılamaz Ey son Peygamber olan Muhammed, Allah’ın rahmeti, bereketi, selâm ve selâmeti Senin üzerine olsun yine Allah’ın selâm ve saadeti bizim üzerimize ve Allah’ın hayırlı ve iyi işler işleyen kullarına olsun Ben kabul eder ve şahitlik yaparım ki Allah’tan başka gerçek ilâh yoktur yine kabul eder ve şahitlik yaparım ki Muhammed Allah’ın kulu ve Peygamberidir “Herkes hoşuna giden duayı yapmakta serbesttir Bu sebeple teşehhüdde Allah’a dua edin” (Dârimi, Salat: 84; Müslim, Salat: 16)
1152- Yine Abdullah (ra)’tan rivâyete göre, şöyle demiştir: Rasûlullah (sav) bize namazdaki ve ihtiyaç anındaki teşehhüdü öğretti Namazdaki teşehhüd şöyledir: (Tahiyyat duası) “Dilimizle, vücudumuzla ve tüm mallarımızla yapılan ibadetlerin hepsi sadece Allah’a mahsustur Tüm kulluk ve ibadetler O’ndan başkasına yapılamaz Ey son Peygamber olan Muhammed, Allah’ın rahmeti, bereketi, selâm ve selâmeti Senin üzerine olsun yine Allah’ın selâm ve saadeti bizim üzerimize ve Allah’ın hayırlı ve iyi işler işleyen kullarına olsun Ben kabul eder ve şahitlik yaparım ki Allah’tan başka gerçek ilâh yoktur yine kabul eder ve şahitlik yaparım ki Muhammed Allah’ın kulu ve Peygamberidir” İshak b İbrahim’den aktarıldığına göre, şöyle demiştir: Yahya bize haber verdi (ki o, İbn Adem’dir) ve şöyle dedi: Süfyan’ın farz ve nafile namazlarının teşehhüdünde aynı şekilde okuduğunu duydum Bu duayı bize Ebu İshak, Ebu’l Ahvas’dan, Abdullah’dan ve Peygamber (sav)’den aktarmıştır (Müslim, Salat: 16; Dârimi, Salat: 84)
1153- Abdullah b Mes’ud (ra)’dan rivâyete göre, şöyle demiştir: Biz Rasûlullah (sav) ile beraberdik, hiçbir şey bilmiyorduk Rasûlullah (sav), bize namazdaki her oturuşta şu duayı okumamızı öğretti: (Tahiyyat duası) “Dilimizle, vücudumuzla ve tüm mallarımızla yapılan ibadetlerin hepsi sadece Allah’a mahsustur, tüm kulluk ve ibadetler O’ndan başkasına yapılamaz Ey son Peygamber olan Muhammed! Allah’ın rahmeti, bereketi, selâm ve selâmeti Senin üzerine olsun Yine Allah’ın selâm ve saadeti bizim üzerimize ve Allah’ın hayırlı ve iyi işler işleyen kullarına olsun Ben kabul eder ve şahitlik yaparım ki Allah’tan başka gerçek ilâh yoktur yine kabul eder ve şahitlik yaparım ki Muhammed, Allah’ın kulu ve Peygamberidir” (Müslim, Salat: 16)
1154- Abdullah (ra)’tan rivâyete göre, şöyle demiştir: Bizler namaz kılarken ne okuyup söyleyeceğimizi bilmiyorduk Özlü konuşan Rasûlullah (sav), bize her şeyi öğretti ve Teşehhüdde şöyle söylememizi öğretti: (Tahiyyat duası) “Dilimizle, vücudumuzla ve tüm mallarımızla yapılan ibadetlerin hepsi sadece Allah’a mahsustur, tüm kulluk ve ibadetler O’ndan başkasına yapılamaz Ey son Peygamber olan Muhammed, Allah’ın rahmeti, bereketi, selâm ve selâmeti senin üzerine olsun yine Allah’ın selâm ve saadeti bizim üzerimize ve Allah’ın hayırlı ve iyi işler işleyen kullarına olsun Ben kabul eder ve şahitlik yaparım ki Allah’tan başka gerçek ilâh yoktur yine kabul eder ve şahitlik yaparım ki Muhammed Allah’ın kulu ve peygamberidir” Ubeydullah diyor ki: Zeyd; Hammad’dan, İbrahim’den, Alkame’den rivâyet ederek şöyle demiştir: “Abdullah b Mes’ud bize Kur’an öğrettiği gibi bu duaları da öğretti” (Müslim, Salat: 16; Dârimi, Salat: 84)
1155- İbn Mes’ud (ra)’tan rivâyete göre, şöyle demiştir: Biz Rasûlullah (sav) ile birlikte namaz kılarken; “Esselâmü alallah, Esselâmü ala Cibril, Esselâmü ala Mikail” derdik Bunun üzerine Rasûlullah (sav) şöyle buyurdu: “Esselâmü alallah demeyin çünkü; Allah kendisi selâmdır Fakat şöyle söyleyin: (Tahiyyat duası) “Dilimizle, vücudumuzla ve tüm mallarımızla yapılan ibadetlerin hepsi sadece Allah’a mahsustur Tüm kulluk ve ibadetler O’ndan başkasına yapılamaz Ey son Peygamber olan Muhammed, Allah’ın rahmeti, bereketi, selâm ve selâmeti Senin üzerine olsun yine Allah’ın selâm ve saadeti bizim üzerimize ve Allah’ın hayırlı ve iyi işler işleyen kullarına olsun Ben kabul eder ve şahitlik yaparım ki Allah’tan başka gerçek ilâh yoktur Yine kabul eder ve şahitlik yaparım ki Muhammed, Allah’ın kulu ve Peygamberidir” (Müslim, Salat: 16; Dârimi, Salat: 84)
1156- İbn Mes’ud (ra)’tan rivâyete göre, şöyle demiştir: Biz Rasûlullah (sav) ile birlikte namaz kılarken; “Esselâmü alallah, Esselâmü ala Cibril, Esselâmü ala Mikail” derdik Bunun üzerine Rasûlullah (sav) şöyle buyurdu: “Esselâmü alallah demeyin çünkü; Allah kendisi selâmdır Fakat şöyle söyleyin: (Tahiyyat duası) “Dilimizle, vücudumuzla ve tüm mallarımızla yapılan ibadetlerin hepsi sadece Allah’a mahsustur Tüm kulluk ve ibadetler O’ndan başkasına yapılamaz Ey son Peygamber olan Muhammed, Allah’ın rahmeti, bereketi, selâm ve Selâmeti senin üzerine olsun yine Allah’ın selâm ve saadeti bizim üzerimize ve Allah’ın hayırlı ve iyi işler işleyen kullarına olsun Ben kabul eder ve şahitlik yaparım ki Allah’tan başka gerçek ilâh yoktur Yine kabul eder ve şahitlik yaparım ki Muhammed, Allah’ın kulu ve peygamberidir” (Müslim, Salat: 16; Dârimi, Salat: 84)
1157- Abdullah (ra)’tan rivâyete göre, Peygamber (sav) teşehhüdde şöyle derdi: (Tahiyyat duası) “Dilimizle, vücudumuzla ve tüm mallarımızla yapılan ibadetlerin hepsi sadece Allah’a mahsustur Tüm kulluk ve ibadetler O’ndan başkasına yapılamaz Ey son Peygamber olan Muhammed, Allah’ın rahmeti, bereketi, selâm ve selâmeti senin üzerine olsun Yine Allah’ın selâm ve saadeti bizim üzerimize ve Allah’ın hayırlı ve iyi işler işleyen kullarına olsun Ben kabul eder ve şahitlik yaparım ki Allah’tan başka gerçek ilâh yoktur Yine kabul eder ve şahitlik yaparım ki Muhammed, Allah’ın kulu ve Peygamberidir” (Müslim, Salat: 16; Dârimi, Salat: 84)
1158- Ebu Ma’mer (ra)’den rivâyete göre, şöyle demiştir: Abdullah (ra)’tan işittim şöyle diyordu: Rasûlullah (sav), bize Kur’an’dan bir sûre öğrettiği gibi, teşehhüdde ne okuyacağımızı öğretti ki iki avucu önünde idi (Tahiyyat duası) “Dilimizle, vücudumuzla ve tüm mallarımızla yapılan ibadetlerin hepsi sadece Allah’a mahsustur, tüm kulluk ve ibadetler O’ndan başkasına yapılamaz Ey son Peygamber olan Muhammed, Allah’ın rahmeti, bereketi, selâm ve selâmeti Senin üzerine olsun yine Allah’ın selâm ve saadeti bizim üzerimize ve Allah’ın hayırlı ve iyi işler işleyen kullarına olsun Ben kabul eder ve şahitlik yaparım ki Allah’tan başka gerçek ilâh yoktur yine kabul eder ve şahitlik yaparım ki Muhammed Allah’ın kulu ve Peygamberidir” (Müslim, Salat: 16; Dârimi, Salat: 84)

Alıntı Yaparak Cevapla