Yalnız Mesajı Göster

Sünen-İ Nesai Namazda Yanılma

Eski 07-27-2012   #2
Prof. Dr. Sinsi

Sünen-İ Nesai Namazda Yanılma

26- BEŞ REKAT KILDIĞINI ZANNEDEN NE YAPAR?
1237- Abdullah (ra)’tan rivâyete göre, şöyle demiştir: Peygamber (sav) öğle namazını beş rekat kıldırmıştı da kendisine: “Namaza ilave mi yapıldı?” diye soruldu O da: “Ne oldu” dedi “Beş rekat kıldınız” dedik Hemen ayaklarını birleştirip iki secde daha yaptı (Ebû Davud, Salat: 196)
1238- Abdullah (ra)’tan rivâyete göre: “Peygamber (sav), öğle namazını beş rekat olarak kıldırmıştı, cemaat: “Beş rekat kıldırdın” deyince selâmdan sonra oturduğu yerden iki secde yapıverdi” (Ebû Davud, Salat: 196)
1239- İbrahim b Süveyd (ra)’den rivâyete göre, şöyle demiştir: Alkame, bir namazı beş rekat olarak kıldırmıştı Namazdan sonra durum kendisine bildirilince “Hayır beş rekat kılmadım” dedi Ben de hayır beş kıldın diye başımla işaret ettim Bunun üzerine “Sen de mi? Öyle diyorsun ey A’ver” dedi “Evet” dedim Hemen iki secde yaptı sonra da Abdullah’tan gelen bir hadisi nakletti “Bir seferinde Rasûlullah (sav), namazı beş rekat kıldırdı Bunun üzerine cemaat hemen birbirini dürterek mırıldanmaya başladılar ve dediler ki: “Namaza ilave mi yapıldı?” Rasûlullah (sav)’de: “Hayır” dedi Durumu kendilerine haber verip beş kılındığını söylediler, hemen ayaklarını birleştirip iki secde yaptı ve şöyle buyurdu: “Ben de sizin gibi bir insanım, sizin gibi unutabilirim” (Ebû Davud, Salat: 196)
1240- Malik b Mığvel (ra) şöyle demiştir: Şa’bî’den işittim şöyle diyordu: Alkame b Kays namazında yanılmıştı Namazı bitirince, araya konuşmalar girdikten sonra durumu kendisine haber verdiler “Sende mi böyle oldu diyorsun ey A’ver” dedi O da “Evet” cevabını verince; hemen elbiselerini düzelterek iki sefer sehiv secdesi yaptı ve şöyle dedi: “Rasûlullah (sav)’de aynı şekilde yapmıştı” Hakem’in de, Alkame’nin; namazı beş rekat kıldığını rivâyet ettiğini duydum (Ebû Davud, Salat: 196; İbn Mâce, İkametü’s Salat: 129)
1241- İbrahim (ra)’den rivâyete göre, Alkame namazı beş rekat kılmıştı, selâm verince; -İbrahim b Süveyd diyor ki- “Ey Ebu Şibl, beş rekat kıldın” dedi O da: “Öyle mi ey A’ver” dedi ve hemen iki sehiv secdesi yaptı Sonra şöyle dedi: “Rasûlullah (sav)’de böyle yapmıştı” dedi (Ebû Davud, Salat: 196; İbn Mâce, İkametü’s Salat: 129)
1242- Abdullah (ra)’ten rivâyete göre, Rasûlullah (sav), yatsı namazlarından birini beş rekat olarak kıldırmıştı kendisine: “Namaza ilave mi yapıldı?” denildi “Ne oldu” dedi cemaat: “Beş rekat kıldın” dediler O da şöyle buyurdu: “Ben de ancak bir insanım, sizin gibi Ben de unutabilirim sizin gibi Ben de hatırlayabilirim” İki secde yaptıktan sonra namazını bitirdi (Ebû Davud, Salat: 196; İbn Mâce, İkametü’s Salat: 129)
27- NAMAZ DA UNUTAN NE YAPMALI?
1243- Osman’ın azadlı kölesi Muhammed (ra), babası Yusuf’tan aktarıyor; Muaviye cemaate imam olmuştu, oturması gerekirken kalkıverdi Bunun üzerine cemaat: “Sübhanallah” dediler Ama o ayağı kalktığı için namazını o şekilde bitirdi sonra da oturduğu yerden iki secde yaptı ve namazını tamamlamış oldu Sonra minbere oturdu ve şöyle dedi: Rasûlullah (sav)’den işittim şöyle diyordu: “Kim namazında bir şey unutursa böylece iki secde yapıversin” (Ebû Davud, Salat: 196; İbn Mâce, İkametü’s Salat: 129)
28- SEHV SECDELERİNDE TEKBİR ALINIR MI?
1244- Abdullah b Buheyne (ra)’den rivâyete göre: “Rasûlullah (sav) öğle namazını kıldırırken ikinci rekatta oturması gerekirken ayağa kalktı, namazını bitirince iki secde yaptı Her iki secdede tekbir aldı; secdeleri oturduğu yerden ve selâm vermeden önce yaptı Cemaat de peygamberle birlikte unutulan oturumun yerine secde yaptılar” (Müsned: 1638)
29- NAMAZDA OTURUŞ ŞEKLİ NASILDIR?
1245- Ebu Humeyd es Saidî (ra)’den rivâyete göre, şöyle demiştir: “Rasûlullah (sav) namazın son oturuşunda sol ayağını sağ tarafa kıvırıp üzerine oturur, yarım kalçası üzerine müteverrik denilen şekilde oturur sonra selâm verirdi” (Ebû Davud, Salat: 180; Buhârî, Sıfatü’s Salat: 75)
1246- Vail b Hucr (ra)’dan rivâyete göre, şöyle demiştir: “Rasûlullah (sav) namaza başlarken, rükû’a giderken, rükû’dan başını kaldırırken tekbir aldığını, oturacağında da sol ayağını altına kıvırıp sağ ayağını dik tuttuğunu, sağ elini sağ uyluğuna sol elini de sol uyluğuna koyduğunu, şehadet parmağını kaldırıp orta parmağı ile baş parmağını halka gibi yaptığını ve şehadet parmağı ile işaret ettiğini gördüm” (Ebû Davud, Salat: 179; Müslim, Mesacid: 21)
30- NAMAZ DA KOLLAR, OTURUŞTA NEREYE KONULUR?
1247- Vail b Hucr (ra)’den rivâyete göre, bizzat kendisi Rasûlullah (sav)’i namaz kılarken görmüştür Namazda tahiyyata oturunca sol ayağını altına yaydığını, dirseklerini uylukları üzerine koyduğunu ve şehadet parmağı ile işaret ederek dua ettiğini görmüştür (Ebû Davud, Salat: 179; Müslim, Mesacid: 21)
31- NAMAZ DA ORGANLARIN YERİ
1248- Vail b Hucr (ra)’dan rivâyete göre, şöyle demiştir: Rasûlullah (sav)’in nasıl namaz kıldığını mutlaka göreceğim dedim ve bakmaya başladım “Kalktı, Kâbe’ye döndü, kulakları hizasına kadar ellerini kaldırdı sonra sağ elini sol elinin üzerine getirerek tuttu, rükû’ edeceğinde yine ellerini kulakları hizasına kadar kaldırdı, rükû’da ellerini dizleri üzerine koydu, rükû’dan başını kaldırırken iki elini yine kulak hizasına kadar kaldırdı Secde edeceğinde başını iki eli arasına koydu sonra oturdu, sol ayağını altına aldı, sol elini sol uyluğu üzerine koydu, sağ dirseğini de sağ uyluğuna koyarak parmaklarından ikisini bir araya getirerek halka yaptı” (Ebû Davud, Salat: 180; Müslim, Mesacid: 21)
32- NAMAZDA AVUÇ İÇLERİNİN YERİ NERESİDİR?
1249- Yahya b Said (ra)’ten nakledildiğine göre, şöyle demiştir: Medineli Müslim b ebi Meryem -ki ihtiyar birisidir- ile karşılaştım, Ali b Abdurrahman’dan şunları duyduğunu söyledi: İbn Ömer’in yanında namaz kılarken secde yerindeki çakılları düzeltiyordum İbn Ömer bana dedi ki: Taşlarla oynama, taşlarla oynaman şeytandandır Benim Rasûlullah (sav)’den gördüğüm gibi yap Ben de: “Rasûlullah (sav)’den nasıl yaptığını gördün” dedim Şöyle yapardı diyerek; Sağ ayağını dikti sol ayağını altına yatırdı, sağ elini sağ uyluğu üzerine sol elini de sol uyluğu üzerine koydu, şehadet parmağı ile de işaret ediyordu (Ebû Davud, Salat: 186; Müslim, Mesacid: 21)
33- ŞEHADET PARMAĞI DIŞINDAKİ PARMAKLARI YUMMAK
1250- Ali b Abdurrahman (ra)’dan rivâyete göre, şöyle demiştir: İbn Ömer beni namazda taşlarla oynarken gördü Namazı bitirince beni taşlarla oynamaktan sakındırdı ve Rasûlullah (sav)’in yaptığı gibi yap dedi Ben de; “Rasûlullah (sav) nasıl yapardı” dedim O da şöyle dedi: “Namazda oturduğunda sağ elini sağ dizine koyar tüm parmaklarını yumar ve şehadet parmağı ile işaret ederdi, sol elini de sol dizi üzerine koyardı” (Ebû Davud, Salat: 186; Müslim, Mesacid: 21)
34- SAĞ ELİN PARMAKLARI OTURUŞTA NASIL YAPILIR?
1251- Vail b Hucr (ra)’dan rivâyete göre, şöyle demiştir: Peygamber (sav)’in nasıl namaz kıldığına mutlaka dikkatlice bakacağım dedim Baktım ve şöylece tarif ediyorum: “Oturdu, sol ayağını altına yatırdı, sol elini sol uyluğuna ve sol dizi üzerine koydu Sağ dirseğini sağ uyluğundan ayırarak son iki parmağını bitiştirip diğer ikisini de halka gibi yaptı Şehadet parmağını da yaptığı dua anında hareket ettiriyordu” (Ebû Davud, Salat: 180; Müslim, Mesacid: 21)
35- OTURUŞTA SAĞ EL VE SOL EL NASIL KONULUR?
1252- İbn Ömer (ra)’den rivâyete göre: “Rasûlullah (sav) namazda tahiyyat için oturunca ellerini dizi üzerine koyar şehadet parmağını kaldırır ve onu hareket ettirerek dua ederdi Sol elini ve parmaklarını ise sol dizi üzerinde serbest bırakırdı” (Müslim, Mesacid: 21; Dârimi, Salat: 83)
1253- Abdullah b Zübeyr (ra)’den rivâyete göre, Peygamber (sav) tahiyyatta dua ederken şehadet parmağını kaldırır fakat hareket ettirmezdi İbn Cüreyc diyor ki: Amr’ın şöyle bir ilavesi vardır Amir b Abdullah b Zübeyr’in babasından aktardığı bir hadiste şöyle denilmektedir Bizzat kendisi Rasûlullah (sav)’i bu şekilde dua ederken görmüş, sol elini sol uyluğu üzerine koyarak parmaklarını da serbest bırakmıştır (Müslim, Mesacid: 21; Dârimi, Salat: 83)
36- TEŞEHHÜDDE ŞEHADET PARMAĞI İLE İŞARET EDİLİR Mİ?
1254- Malik b Numeyr el Huzai (ra) babasından aktararak şöyle diyor: Rasûlullah (sav)’i namazda oturuş halindeyken sağ elini sağ uyluğu üzerine koyarak şehadet parmağı ile işaret ettiğini gördüm (Müslim, Mesacid: 21; İbn Mâce, İkametü’s Salat: 27)
37- TAHİYYATTA İKİ PARMAKLA İŞARET EDİLMEZ
1255- Ebu Hüreyre (ra)’den rivâyete göre, bir adam namazın oturuşunda iki parmağını birden kaldırarak dua ediyordu Rasûlullah (sav): “Birini, birini” buyurdu (Müslim, Mesacid: 21; Müsned: 9070)
1256- Sa’d (ra)’ten rivâyete göre, şöyle demiştir: Ben namazda iki parmağımı birden kaldırıp dua ederken Rasûlullah (sav) bana uğradı ve şehadet parmağını göstererek “birini, birini,” buyurdu (Ebû Davud, Salat: 358)
38- ŞEHADET PARMAĞINI HAFİFÇE EĞMEK
1257- Basralı Malik b Numeyr el Huzaî (ra), babasından aktarıyor: “Rasûlullah (sav)’i namazda otururken gördüm, sağ elini sağ uyluğu üzerine koymuş, şehadet parmağını biraz eğerek kaldırmış ve dua ediyordu” (Tirmizî, Salat: 220; İbn Mâce, İkametü’s Salat: 27)
39- TAHİYYATTA DUA EDERKEN GÖZLER NEREYE BAKMALI?
1258- Abdullah b Zübeyr (ra), babasından aktararak şöyle diyor: “Rasûlullah (sav) teşehhüde otururken sol elini sol uyluğu üzerine koyar, sağ elinin şehadet parmağını kaldırarak gözünü ondan ayırmazdı” (İbn Mâce, İkametü’s Salat: 27; Müslim, Mesacid: 21)
40- TAHİYYATTA GÖZLER SEMAYA DİKİLMEMELİ
1259- Ebu Hüreyre (ra)’den rivâyete göre, Rasûlullah (sav) şöyle buyurdu: “Onlar tahiyyatta dua okurken ya gözlerini semaya kaldırmaya son verirler veya gözlerinden olurlar” (Müslim, Salat: 26; Ebû Davud, Salat: 167)
41- TEŞEHHÜDDE OKUNACAK DUA
1260- İbn Mes’ud (ra)’tan rivâyete göre, şöyle demiştir: Teşehhüdde okunacak dua farz olmadan önce bizler: “Esselâmü alallah, esselâmü ala Cibrîl ve Mikail” derdik Rasûlullah (sav): “Böyle söylemeyin çünkü Allah, kendisi selâmdır Fakat şöyle söyleyin (Tahiyyat duası) Dilimizle vücudumuzla ve tüm mallarımızla yapılan ibadetlerin hepsi sadece Allah’a mahsustur Tüm kulluk ve ibadetler O’ndan başkasına yapılamaz Ey son Peygamber olan Muhammed, Allah’ın rahmeti, bereketi, selâm ve selâmeti Senin üzerine olsun Yine Allah’ın selâm ve saadeti bizim üzerimize ve Allah’ın hayırlı ve iyi işler işleyen kullarına olsun Ben kabul eder ve şahitlik yaparım ki Allah’tan başka gerçek ilâh yoktur yine kabul eder ve şahitlik yaparım ki Muhammed Allah’ın kulu ve Peygamberidir” (Ebû Davud, Salat: 182; Müslim, Salat: 16)
42- KUR’AN ÖĞRETİR GİBİ NE ÖĞRETİLMİŞTİ?
1261- İbn Abbas (ra)’tan rivâyete göre, şöyle demiştir: Rasûlullah (sav) bize Kur’an’dan bir sûre öğretir gibi teşehhüdde okuyacağımız duayı öğretirdi (Ebû Davud, Salat: 182; Müslim, Salat: 16)
43- TEŞEHHÜDDE NE OKUNUR?
1262- Abdullah (ra)’tan rivâyete göre, şöyle demiştir: Rasûlullah (sav) şöyle buyurdu: “Aziz ve Celil olan Allah kendisi selâmdır Namazda oturduğunuzda şöyle deyin (Tahiyyat duası) Dilimizle, vücudumuzla ve tüm mallarımızla yapılan ibadetlerin hepsi sadece Allah’a mahsustur, tüm kulluk ve ibadetler O’ndan başkasına yapılamaz Ey son Peygamber olan Muhammed, Allah’ın rahmeti, bereketi, selâm ve selâmeti senin üzerine olsun yine Allah’ın selâm ve saadeti bizim üzerimize ve Allah’ın hayırlı ve iyi işler işleyen kullarına olsun Ben kabul eder ve şahitlik yaparım ki Allah’tan başka gerçek ilâh yoktur, yine kabul eder ve şahitlik yaparım ki Muhammed Allah’ın kulu ve peygamberidir” Sonra dilediğini okuyabilir” (Ebû Davud, Salat: 182; Müslim, Salat: 16)
44- TEŞEHHÜDDE OKUNACAK DEĞİŞİK BİR DUA
1263- Hıttan b Abdullah (ra)’tan rivâyete göre, Eş’arî şöyle demiştir: Rasûlullah (sav) bize bir hutbe yaptı, nasıl hareket edeceğimizi öğretti ve nasıl namaz kılacağımızı da bildirerek şöyle dedi: “Namaza kalktığınızda saflarınızı sık ve düzgün tutunuz Biriniz size imam olsun, o tekbir aldığında siz de tekbir alın, o “Veladdallîn” deyince sizlerde “Âmin” deyin ki Allah dualarınızı kabul etsin İmam tekbir alıp rükû’a varınca siz de tekbir alıp rükû’ yapınız, imam sizden önce rükû’ yapar ve sizden önce rükû’dan başını kaldırır” Rasûlullah (sav) şöyle devam etti: “Diğer rekatlarda da durum aynıdır İmam “Semiallahü limen hamideh” dediği zaman sizler “Allahümme Rabbena lakel hamd” deyin çünkü Aziz ve Celil olan Allah, Peygamberinin diliyle “Semiallahü limen hamideh” demiştir İmam tekbir alıp secde ettiğinde sizde tekbir alıp secdeye varın İmam sizden önce secdeye varır sizden önce secdeden kalkar” Peygamber (sav): “Diğer rekatlardaki yapılacak işler aynen böylecedir Tahiyyata oturduğunuzda söyleyeceğiniz söz şöyle olmalı: (Tahiyyat duası) “Dilimizle, vücüdumuzla ve tüm mallarımızla yapılan ibadetlerin hepsi sadece Allah’a mahsustur, tüm kulluk ve ibadetler O’ndan başkasına yapılamaz Ey son Peygamber olan Muhammed, Allah’ın rahmeti, bereketi, selâm ve selâmeti Senin üzerine olsun yine Allah’ın selâm ve saadeti bizim üzerimize ve Allah’ın hayırlı ve iyi işler işleyen kullarına olsun Ben kabul eder ve şahitlik yaparım ki Allah’tan başka gerçek ilâh yoktur yine kabul eder ve şahitlik yaparım ki Muhammed Allah’ın kulu ve peygamberidir” (Müslim, Salat: 16; Ebû Davud, Salat: 182)
45- DEĞİŞİK BİR TEŞEHHÜD DUASI
1264- Câbir b Abdullah (ra)’tan rivâyete göre, şöyle demiştir: Rasûlullah (sav) bize tahiyyatta okuyacağımız duaları Kur’an’dan bir sûre öğretir gibi öğretirdi: “Allah’ın adıyla, Allah için diyerek; (Tahiyyat duası) “Dilimizle, vücudumuzla ve tüm mallarımızla yapılan ibadetlerin hepsi sadece Allah’a mahsustur, tüm kulluk ve ibadetler O’ndan başkasına yapılamaz Ey son Peygamber olan Muhammed, Allah’ın rahmeti, bereketi, selâm ve selâmeti Senin üzerine olsun yine Allah’ın selâm ve saadeti bizim üzerimize ve Allah’ın hayırlı ve iyi işler işleyen kullarına olsun Ben kabul eder ve şahitlik yaparım ki Allah’tan başka gerçek ilâh yoktur yine kabul eder ve şahitlik yaparım ki Muhammed Allah’ın kulu ve Peygamberidir
Allah’tan Cenneti isterim, ateşinden, Cehenneminden de Allah’a sığınırım (Müslim, Salat: 16; Ebû Davud, Salat: 182)
46- RASÛLULLAH (SAV)’E SALEVAT GETİRMEK
1265- Abdullah (ra)’tan rivâyete göre, şöyle demiştir: Rasûlullah (sav) şöyle buyurdu: “Allah’ın yeryüzünde dolaşan melekleri vardır, ümmetimin gönderdikleri salevatları bana ulaştırırlar” (Dârimi, Rıkak: 58; Müsned: 4093)
47- PEYGAMBERE SALEVAT GETİRMENİN DEĞER VE KIYMETİ
1266- Abdullah b ebi Talha (ra) babasından naklediyor Rasûlullah (sav) bir gün geldi, yüzünde sevinç alametleri vardı Biz de: “Yüzünde sevinç alametleri görüyoruz” dedik Bunun üzerine şöyle buyurdu: “Bana bir melek gelerek; Ey Muhammed! Rabbin şöyle buyurur: “Sana bir salevat getirene benim on rahmet etmemi, bir selâm gönderene benim on defa lütuf ve yardımda bulunmam seni memnun eder mi?” (Dârimi, Rıkak: 58; Müsned: 15769)
48- NAMAZDA ALLAH’I YÜCELTMEK VE PEYGAMBERE SALEVAT GETİRMEK
1267- Fedale b Ubeyd (ra)’ten rivâyete göre, şöyle demiştir: “Rasûlullah (sav) namazda bir adamın dua ettiğini duydu Ne Allah’ı yüceltiyor ne de peygambere salevat getiriyordu Bunun üzerine Rasûlullah (sav) şöyle buyurdu: “Acele ettin Ey namaz kılan!” Sonra namazda neler okunacağını cemaate öğretti Yine bir defasında Peygamber birinin namazda Allah’ı yücelten dualar okuduğunu, Allah’a hamdettiğini ve Peygambere salevat getirdiğini işitti Bunun üzerine o adama: “Dua et kabul edilir, iste verilir” buyurdu (Müslim, Salat: 7; Ebû Davud, Salat: 358)
49- NAMAZDA RASÛLULLAH (SAV)’E SALEVAT GETİRMENİN EMREDİLMESİ
1268- Ebu Mes’ud el Ensarî (ra)’den rivâyete göre, şöyle demiştir: Bizler Sa’d b Ubâde’nin sohbetinde iken Peygamber (sav) çıkageldi Beşir b Sa’d Peygamber (sav)’e: Ey Allah’ın Rasûlü, Aziz ve Celil olan Allah bizim sana salevat getirmemizi emretti Bu sebeple Sana nasıl salevat getirelim Rasûlullah (sav) önce sustu Bizlerde keşke Rasûlullah (sav)’e böyle bir soru sormasaydı dedik Sonra şöyle salevat getirin buyurdu: (Salli Barik duaları) “Ey Allah’ım! Muhammed (sav)’e, O’nun soy sop ve inanan yakınlarına; İbrahim (as) ve O’nun soy sopuna yeryüzünde rahmet edip hoş muamele et Ey Allah’ım, Muhammed (sav)’e, O’nun soy sop ve inanan yakınlarına İbrahim (as)’ın soy sop ve inanan yakınlarını mübarek kılıp yeryüzünde bereketli hayatlar nasib ettiğin gibi mübarek kıl, Sen övülmeye layık ve şanı şerefi yüce olansın Selâm da bildiğiniz gibidir” (Müslim, Salat: 18; İbn Mâce, İkametü’s Salat: 25)
50- PEYGAMBERE SALEVAT NASIL GETİRİLİR?
1269- Ebu Mes’ud el Ensarî (ra)’den rivâyete göre, şöyle demiştir: Peygamber (sav)’e şöyle denildi: “Sana Salat-ü selâm getirmekle emrolunduk, selâmı biliyoruz, salavatı nasıl getireceğiz?” Rasûlullah (sav) şöyle deyiniz buyurdu: “Allah’ım, Muhammed’e ve İbrahim’e rahmet ettiğin gibi hoş muamele eyle Allah’ım Muhammed’e, İbrahim’i mübarek kılıp bereketli hayatlar nasip ettiğin gibi mübarek kıl ve bereketli hayatlar nasib et” (Müslim, Salat: 18; İbn Mâce, İkametü’s Salat: 25)
51- DEĞİŞİK BİR SALEVAT ÖRNEĞİ
1270- Ka’b b Ucre (ra)’den rivâyete göre, şöyle demiştir: Rasûlullah (sav)’e: “Ey Allah’ın Rasûlü! Sana selâm vermeyi biliyoruz fakat Sana nasıl salevat getireceğiz?” dedik Şöyle deyiniz buyurdular: “Ey Allah’ım! Muhammed (sav)’e, onun soy sop ve inanan yakınlarına; İbrahim (as) ve O’nun soy sopuna ve inanan yakınlarına rahmet edip hoş muamele ettiğin gibi rahmet ederek, hoş muamele et Allah’ım Muhammed’e (sav), O’nun soy sop ve inanan yakınlarına İbrahim (as)’ın soy sop ve inanan yakınlarına mübarek kılıp bereketli hayatlar nasip ettiğin gibi mübarek kıl ve bereketli hayatlar nasip et, sen övülmeye layık olan ve şanı, şerefi yüce olansın” (Müslim, Salat: 18; İbn Mâce, İkametü’s Salat: 25)
1271- Ka’b b Ucre (ra)’den rivâyete göre, şöyle demiştir: “Ey Allah’ın Rasûlü! Sana nasıl selâm vereceğimizi biliyoruz fakat Sana nasıl salavat getireceğiz dedik Şöyle buyurdu: “Ey Allah’ım Muhammed (sav)’e onun soy sop ve inanan yakınlarına; İbrahim (as) ve onun soyuna sopuna ve inanan yakınlarına rahmet edip hoş muamele ettiğin gibi rahmet ederek hoş muamele et Allah’ım Muhammed (sav)’e, O’nun soy sop ve inanan yakınlarına, İbrahim (as)’ın soy sop ve inanan yakınlarına mübarek kılıp bereketli hayatlar nasib ettiğin gibi mübarek kıl ve bereketli hayatlar nasip et Sen övülmeye layık olan ve şanı, şerefi yüce olansın” (Müslim, Salat: 18; İbn Mâce, İkametü’s Salat: 25)
1272- İbn ebi Leyla (ra)’dan rivâyete göre, şöyle demiştir: Ka’b b Ucre bana dedi ki: “Sana bir hediye ikram edelim mi?; biz, Rasûlullah (sav)’e Sana selâm getirmeyi biliyoruz fakat nasıl salevat getireceğiz diye sorduk ta, şöyle deyiniz demişti: “Ey Allah’ım! Muhammed (sav)’e O’nun soy sop ve inanan yakınlarına; İbrahim (as) ve O’nun soy sopuna ve inanan yakınlarına rahmet edip hoş muamele ettiğin gibi rahmet ederek hoş muamele et Allah’ım! Muhammed’e (sav), O’nun soy sop ve inanan yakınlarına İbrahim (as)’ın soy sop ve inanan yakınlarına mübarek kılıp bereketli hayatlar nasib ettiğin gibi mübarek kıl ve bereketli hayatlar nasip et Sen övülmeye layık olan ve şanı, şerefi yüce olansın” (Müslim, Salat: 18; İbn Mâce, İkametü’s Salat: 25)
1273- Musa b Talha (ra), babasından rivâyet ederek şöyle demiştir: “Ey Allah’ın Rasûlü! Sana nasıl salavat getireceğiz diye sorduk O da şöyle deyiniz dedi: “Ey Allah’ım! Muhammed (sav)’e O’nun soy sop ve inanan yakınlarına; İbrahim (as) ve O’nun soy sopuna ve inanan yakınlarına rahmet edip hoş muamele ettiğin gibi rahmet ederek; hoş muamele et Allah’ım! Muhammed (sav)’e O’nun soy sop ve inanan yakınlarına, İbrahim (as)’ın soy sop ve inanan yakınlarına mübarek kılıp bereketli hayatlar nasib ettiğin gibi mübarek kıl ve bereketli hayatlar nasip et Sen övülmeye layık olan ve şanı, şerefi yüce olansın” (Müsned: 1323)
1274- Musa b Talha (ra)’den rivâyete göre, şöyle diyor: Bir adam Peygamber (sav)’e gelerek; ey Allah’ın Peygamberi! Sana nasıl salevat getireceğiz diye sormuştu da; Rasûlullah (sav) şöyle deyiniz buyurdu: ”Ey Allah’ım! Muhammed (sav)’e onun soy sop ve inanan yakınlarına; İbrahim (as) ve onun soy sopuna ve inanan yakınlarına rahmet edip, hoş muamele ettiğin gibi rahmet ederek hoş muamele et Allah’ım! Muhammed (sav)’e O’nun soy sop ve inanan yakınlarına, İbrahim (as)’ın soy sop ve inanan yakınlarına mübarek kılıp bereketli hayatlar nasib ettiğin gibi mübarek kıl ve bereketli hayatlar nasip et Sen övülmeye layık olan ve şanı, şerefi yüce olansın” (Müsned: 1323)
1275- Musa b Talha (ra)’dan rivâyete göre, şöyle demiştir: “Zeyd b Harice’ye, Rasûlullah (sav)’e nasıl salevat getireceğini sordum O da şöyle dedi: Ben de bunu Rasûlullah (sav)’e sormuştum O da şöyle cevap vermişti: “Bana salevat getirin, dua yapmaya gayret edin ve Allah’ım! Muhammed (sav)’e ve O’nun soy ve sopuna ve inanan yakınlarına rahmet edip hoş muamele et” (Müsned: 1621)

Alıntı Yaparak Cevapla