|
Prof. Dr. Sinsi
|
Sünen-İ Nesai Gündüz Ve Gece Kılınan Nafile Namazlar
Sünen-i Nesai Gündüz ve Gece Kılınan Nafile Namazlar
20- GÜNDÜZ VE GECE KILINAN NAFİLE NAMAZLAR
1- NAFİLE NAMAZLARI EVDE KILMAYA TEŞVİK
1580- Abdullah b Ömer (r a)’den rivâyete göre, şöyle demiştir: Rasûlullah (s a v) şöyle buyurdu: “Nafile namazları evlerinizde kılınız ki evleriniz namaz kılınmayan kabirlere benzemesin ” (Tirmizî, Salat: 331; Ebû Davud, Salat: 205)
1581- Zeyd b Sabit (r a)’ten rivâyete göre, Peygamber (s a v) Mescidde hasırdan bir hücre yaptırdı ve geceleri teheccüd namazını orada kılardı Pek çok kişi de geceleri Peygamber (s a v) ile birlikte kılmak için orada toplanmışlardı Bunun üzerine Peygamber (s a v) bu işe engel olmak için oraya gelmemişti, insanlar; Peygamber (s a v) uyudu zannederek O’nu evinden çıkarıp oraya getirmek için öksürmeye başladılar Bu öksürmeler üzerine Rasûlullah (s a v): “Size ne oluyor, ne yapıyorsunuz Bu namazın size farz olmasından korktum, eğer farz olursa kılamazsınız Onun için ey ashabım, bu gece namazı olan teheccüdü evlerinizde kılınız Çünkü farz namazlar hariç kişinin kıldığı namazların en değerlisi evinde kıldığı namazdır” buyurdular (Buhârî, Ezan: 81; Müslim: Salatül Müsafirin: 29)
1582- Sa’d b İshak b Ka’b b Ucre (r a), babasından ve dedesinden naklederek şöyle diyor: Rasûlullah (s a v) akşam namazını Abduleşhel oğullarının mescidinde kılmıştı Namazdan sonra cemaat nafile kılmak için kalkıştılar Bunun üzerine Peygamber (s a v) şöyle buyurdu: “Bu namazı evlerinizde kılmanız gerekir” (Tirmizî, Salat: 331)
2- GECE NAMAZI (VİTR VE TEHECCÜD)
1583- Sa’d b Hişam (r a) anlatıyor: İbn Abbas’la karşılaştım ve ona Rasûlullah (s a v)’in vitir namazını nasıl kıldığını sordum O da: “Sana Rasûlullah (s a v)’in vitir namazını yeryüzünde en iyi bilen birini haber vereyim mi?” dedi Ben de: “Evet” dedim O da: “Aişe’dir, git ona sor ve verdiği cevapları bana da bildir” dedi Ona giderken yolda Hakim b Eflah’a rastladım, onu da götürmek istedim Fakat, O: “Ben gitmem çünkü ben ona şu iki gurup arasında cereyan eden olaylarla ilgili bir şey söylememesini istemiştim fakat dinlemedi” dedi Bunun üzerine gelmesi için yemin verdim o da benimle geldi Aişe’nin yanına girince; Aişe, Hakim’e: “Yanındaki kim?” diye sordu Ben de: “Sa’d b Hişam” dedim “Hangi Hişam?” dedi Ben de: “Amir’in oğlu” deyince; Amir’e rahmet okudu ve: “Amir ne iyi insandı” dedi Ben de: “Ey Mü’minlerin annesi bana, Rasûlullah (s a v)’in ahlâkından bahset” dedim O da: “Sen, Kur’an okumuyor musun?” dedi Ben de: “Evet” dedim O da: “Rasûlullah (s a v)’in ahlâkı Kur’an’dı” dedi Tam kalkacağım sırada Rasûlullah (s a v)’in gece kıldığı namazı aklıma geldi ve: “Ey Mü’minlerin annesi bana Rasûlullah (s a v)’in gece namazından haber ver” dedim “Müzemmil sûresini okumuyor musun?” dedi Ben de: “Evet” dedim O da şöyle dedi: “Allah, bu sûrenin başında gece namazını farz kılmıştı bu yüzden Peygamber (s a v) ve ashabı bir yıla yakın bu namaza devam etmişlerdi Bu namaz da ayakları şişerdi Sonunda Allah, on iki ay geçince bu sûrenin son ayetini indirdi Böylece farz olan bu teheccüd namazı nafile olmuş oldu Yine tam kalkacağım sırada, Rasûlullah (s a v)’in vitri nasıl kıldığı hatırıma geldi ve: “Ey Mü’minlerin annesi, Rasûlullah (s a v)’in vitir namazından bahseder misin?” dedim O’da şöyle buyurdu: “Biz, misvak ve abdest suyunu hazırlardık, Allah; O’nun ne zaman kalkmasını isterse o zaman gece namazı için O’nu kaldırırdı O da dişlerini misvaklar, abdest alır ve hiç oturmaksızın sekiz rekat namaz kılardı Sekizinci rekatta oturur, Allah’ı zikreder, dua eder ve bize işittirecek derecede sesli selâm verirdi Sonra oturduğu yerden iki rekat daha kılar selâm verir sonra tek bir rekat daha kılardı Böylece on bir rekat kılmış olurdu Evladım! Rasûlullah (s a v), yaslanıp ta biraz şişmanlayınca yedi rekat vitir kılar sonra oturduğu yerden iki rekat daha kılar ve selâm verirdi Böylece kıldığı rekat sayısı dokuz olmuş olurdu Evladım! Rasûlullah (s a v), bir namazı kılmaya başladığında onu devamlı kılmayı severdi Onun gece namaz kılmasına uyku, hastalık ve ağrı gibi bir şey engel olursa gündüz onun yerine on iki rekat kılardı Rasûlullah (s a v)’in bir gecede Kur’an’ın tamamını okuduğunu, bir geceyi tamamı ile ibadetle geçirdiğini, Ramazan dışında hiçbir ayın tamamını oruçla geçirdiğini bilmem Ben tekrar İbn Abbas’a geldim, anlatılanları ona aktardım O da: “Doğru söylemiş eğer sizinle birlikte ben de gelseydim ağzına girercesine dikkatlice dinlerdim” dedi (Müslim, Salatül Müsafirin: 18; Dârimi, Salat: 166)
3- RAMAZAN ORUCU TUTANIN GÜNAHLARI AFFEDİLİR Mİ?
1584- Ebu Hüreyre (r a)’den rivâyete göre, Rasûlullah (s a v) şöyle buyurmuştur: “Kim Ramazan orucunu (ve gecesinde kılınan teravih namazını) inanarak ve sadece Allah rızası için yaparsa geçmiş günahları affedilir ” (Müslim, Salatül Müsafirin: 25; Ebû Davud, Salat: 318)
1585- Ebu Hüreyre (r a)’den rivâyete göre, Rasûlullah (s a v) şöyle buyurmuştur: “Kim Ramazan orucunu ve gecesinde kılınan teravih namazını inanarak ve sadece Allah rızası için yaparsa geçmiş günahları affedilir ” (Müslim, Salatül Müsafirin: 25; Ebû Davud, Salat: 318)
4- RAMAZAN AYINDA KILINAN TERAVİH NAMAZI
1586- Aişe (r anha)’dan rivâyete göre, Rasûlullah (s a v), bir gece mescidde teravih namazını kıldı, cemaatte O’nunla birlikte kıldı Ertesi gece kıldığında cemaat daha da çoğalmıştı, üçüncü ve dördüncü gecelerde cemaat bir hayli çoğalmıştı fakat Rasûlullah (s a v) odasından dışarı çıkmadı Sabahleyin ise şöyle buyurdu: “Geldiğinizi duydum fakat bu namazın size farz oluvereceğinden korktuğum için çıkmadım ” Bu olay Ramazan ayında olmuştu (Buhârî, ezan: 80; Müslim, Salatül Müsafirin: 29)
1587- Ebu Zer (r a)’den rivâyete göre, şöyle demiştir: Rasûlullah (s a v) ile birlikte Ramazanda oruç tuttuk, ayın sonundan yedi gün kalıncaya kadar bize gece namazı kıldırmadı Son yedinci gece, gecenin üçte biri süresince bize gece namazı kıldırdı, son altıncı gece yine kıldırmadı, son beşinci gecede gece yarısına kadar namaz kıldırdı Ben: “Ey Allah’ın Rasûlü! Bu gecenin diğer yarısında da bize nafile namaz kıldırsanız” dedim Şöyle buyurdular: “İmam namazı bitirinceye kadar onunla namaz kılan kimseye Allah; tüm geceyi namazla geçirmiş gibi sevap verir ” Daha sonra ay sonuna üç gün kalıncaya kadar bize namaz kıldırmadı, üçüncü gece tüm aile fertlerini ve hanımlarını da toplayıp bize namaz kıldırmıştı ki namazın uzamasından dolayı felahı kaçıracağımızdan korkmuştuk “Felah nedir?” diye sordum “Sahurdur” diye cevap verdi (Ebû Davud, Salat: 318; Tirmizî, Savm: 81)
1588- Nuaym b Ziyad ebu Talha (r a)’dan rivâyete göre, şöyle demiştir: “Numan b Beşir’in, Hımıs’ta minberde şöyle dediğini duymuştum: Rasûlullah (s a v) ile beraber Ramazan ayının yirmi üçüncü gecesi gecenin ilk üçte birine kadar gece namazı (teravih) kıldık Yirmi beşinci gecesi de yine gece yarısına kadar kıldık Yirmi yedinci gece kıldığımız namazı o derece uzattı ki felahı kaçıracağımızı zannettik O zamanlarda sahura felah ismi verilirdi (Tirmizî, Savm: 81; İbn Mâce, İkametü’s Salat: 173)
5- GECE NAMAZINA TEŞVİK
1589- Ebu Hüreyre (r a)’den rivâyete göre, şöyle demiştir: Rasûlullah (s a v) şöyle buyurdu: “Sizden biriniz uyuduğu zaman şeytan onun boyun köküne üç düğüm vurur ve her düğümde uzun geceler boyu uyu der Eğer o kimse uyanır ve Allah’ı zikrederse, düğümün biri çözülür Abdest alırsa, ikinci düğüm çözülür Eğer namazı da kılarsa tüm düğümler çözülmüş olur ve o kişi böylece sabaha tertemiz bir kalp ve enerjik olarak çıkar aksi takdirde yorgun ve sıkıntılı olarak sabaha ulaşır ” (Ebû Davud, Salat: 307; İbn Mâce, İkametü’s Salat: 174)
1590- Abdullah (r a)’tan rivâyete göre, şöyle demiştir: “Rasûlullah (s a v)’in yanında bir adamın gece sabaha kadar uyuduğu söylendi Rasûlullah (s a v) o kimse için şöyle söyledi: “Şeytan o kimsenin kulaklarına işemiştir ” (İbn Mâce, İkametü’s Salat: 174; Müslim, Salatül Müsafirin: 28)
1591- Abdullah (r a)’tan rivâyete göre, bir adam: “Ey Allah’ın Rasûlü! Falan kimse namaz kılmaksızın sabaha kadar uyudu” demişti de Rasûlullah (s a v): “O’nun kulaklarına şeytan işemiştir” buyurdu (İbn Mâce, İkametü’s Salat: 174; Müslim, Salatül Müsafirin: 28)
1592- Ebu Hüreyre (r a)’den rivâyete göre, şöyle demiştir: Rasûlullah (s a v) şöyle buyurdu: “Gece kalkıp namaz kılan, hanımını da kaldıran, kalkmazsa yüzüne su serperek onu uyandıran adama; Allah merhamet etsin Gece kalkıp namaz kılan, kocasını da uyandıran uyanmazsa yüzüne su serperek onu uyandıran kadına da; Allah merhamet etsin ” (İbn Mâce, İkametü’s Salat: 175; Müslim, Salatül Müsafirin: 27)
1593- Ali b Ebi Talib (r a)’den rivayete göre, bir gece Rasûlullah (s a v) bana ve Fatıma’ya gelerek: “Niçin gece namazı kılmıyorsunuz?” dedi Ben de: “Ey Allah’ın Rasûlü! İdaremiz Allah’ın elinde, eğer o kılmamızı isterse kıldırır” dedim Bunu söylerken Rasûlullah (s a v) dönüp gitti, giderken de yanlarına vurarak şöyle diyordu: “Ama insan, tüm varlıklar içinde ne kadar da tartışmaya düşkündür ” (Kehf sûresi 54 ayet) (Müslim, Salatül Müsafirin: 28; Buhârî, Tefsir: 195)
1594- Ali b ebi Talib (r a)’den rivâyete göre, şöyle demiştir: Bir gece Rasûlullah (s a v), benim ve kızı Fatıma’nın yanına girmişti; namaz için bizi uyandırdı Sonra tekrar evine döndü, bize hiç duyurmadan uzun müddet namaz kıldı, yanımıza tekrar gelip yine bizi uyandırdı ve kalkın namaz kılın dedi Ben gözlerimi ovuşturarak oturdum ve şöyle dedim: “Allah dilemiş olsaydı mutlaka kılardık çünkü canlarımız O’nun elindedir, dilerse bizi uyandırır biz de namaz kılarız” dedim Bunun üzerine Rasûlullah (s a v) yanlarına, uyluklarına vurarak geri döndü ve şöyle tekrar edip duruyordu: “Allah yazmış olsaydı mutlaka kılardık, insanoğlu varlıklar içinde ne kadar da tartışmaya düşkündür ” (Kehf 54) (Müslim, Salatül Müsafirin: 28; Buhârî, Tefsir: 195)
6- GECE NAMAZININ DEĞERİ VE KIYMETİ
1595- Ebu Hüreyre (r a)’den rivâyete göre, şöyle buyurmuştur: Rasûlullah (s a v) şöyle buyurdu: “Ramazandan sonra oruçların en faziletlisi Allah’ın ayı olan Muharrem’de tutulan oruçtur Farz namazlardan sonra en değerli namaz gece namazıdır ” (Müslim, Salatül Müsafirin: 18; İbn Mâce, Sıyam: 43)
1596- Humeyd b Abdurrahman (r a) şöyle diyordu: Rasûlullah (s a v) şöyle buyurdu: “Farz namazlardan sonra en faziletli namaz, gece namazıdır Ramazandan sonra en faziletli oruç Muharrem ayında tutulan oruçtur ” Bu hadisi Şu’be b Haccac mürsel olarak rivâyet etmiştir (Müslim, Salatül Müsafirin: 18; İbn Mâce, Sıyam: 43)
7- YOLCULUKTA GECE NAMAZI
1597- Ebu Zer (r a)’den rivâyete göre, Rasûlullah (s a v) şöyle buyurmuştur: “Üç grup insan vardır ki, Allah onları sever; 1- Bir kimse tanımadığı bir topluma gider, Allah’ın adını vererek onlardan bir şeyler ister, onlar da vermezler ise, fakat o guruptan bir kişi gizlice geri kalıp o kimseye Allah rızası için kendisinden başka kimse bilmeyecek şekilde gizlice verirse, Allah bu kişiyi sever 2- Gece yolculuğa çıkıp ta konaklayan bir gurup arasında hiçbir şeyin uykuya denk olmayacağı bir zamanda ve herkesin yatıp uyuduğu bir anda kalkıp Allah’a yalvarıp yakaran ve O’nun ayetlerini okuyan kimse 3- Bir müfrezeye katılıp müfrezenin bozguna uğradığı bir zaman şehid oluncaya veya feth gerçekleşinceye kadar tek başına savaşmaya çalışan kişi ” (Tirmizî, Sıfatül Cenne: 25; Müsned: 20550)
8- GECE NAMAZINA HANGİ SAATTE KALKILIR?
1598- Mesruk (r a)’tan rivâyete göre, şöyle demiştir: Aişe’ye; “Rasûlullah (s a v)’in en çok sevdiği amel hangisidir?” diye sordum “Devamlı yapılanlardı” dedi “Gece namazını ne zaman kılardı?” dedim “Horozun sesini duyduğu zaman” dedi (Ebû Davud, Salat: 312; Müslim, Salatül Müsafirin: 17)
9- GECE NAMAZINA BAŞLANMADAN NE OKUNUR?
1599- Asım b Humeyd (r a)’ten rivâyete göre, şöyle demiştir: Aişe’ye; “Rasûlullah (s a v) gece namazından önce neleri okurdu?” diye sordum O da şöyle cevap verdi: “Daha önce hiç kimsenin sormadığı bir şeyi sordun Rasûlullah (s a v), on defa tekbir getirir, on defa elhamdülillah der, on defa sübhanellah der, on defa da lâ ilâhe illallah der, on defa da istiğfar edip, şöyle derdi: “Allah’ım! Beni affet, Beni doğru yolunda kıl, Beni rızıklandır, Bana afiyet ver, kıyamet günü yerimin dar olmasından Sana sığınırım Allah’ım ” (Ebû Davud, Salat: 316; Müsned: 23950)
1600- Rabia b Ka’b el Eslemi (r a)’den rivâyete göre, şöyle demiştir: “Rasûlullah (s a v)’in odasında geceledim, gece namazı için kalktığında; Uzun uzun “Sübhanellahi Rabbil âlemîn ve Sübhanellahi ve Bihamdihî” dediğini duyuyordum ” (İbn Mâce, Dua: 16; Müsned: 15979)
1601- İbn Abbas (r a)’tan rivâyete göre, şöyle demiştir: Rasûlullah (s a v) teheccüd için kalktığında şöyle dua ederdi: “Allah’ım! Hamd Sana mahsustur Göklerin, yerin ve ikisinde bulunan her şeyin nûru Sensin, Hamd senin içindir Göklerde ve yeryüzünde bulunan her şeyin idaresi senin elindedir Hamd Sana mahsustur Göklerin, yerin ve her ikisi arasında bulunan her şeyin sahibi sensin Yine eksiksiz övgüler Sana mahsustur Sen haksın, va’din haktır Cennet haktır, Cehennem haktır, kıyamet haktır Peygamberlerin hepsi hak ve doğru yoldadır Muhammed’de hak yoldadır Sana boyun eğdim, Sana güvenip dayandım, Sana iman ettim ” Kuteybe sözünü şöyle devam ettirdi diyor: “Senin gönderdiğin delillerle mücadele ettim, hakkı ve gerçekleri inkar edenleri Sana havale ettim Yaptığım ve yapacağım gizli ve açık günahlarımı affet Öne geçiren de Sensin Geri bırakan da Sensin Senden başka ilâh yoktur Güç ve kuvvetimiz ancak senin yardımınladır ” (Buhârî, Teheccüd: 1; Müslim, Salatül Müsafirin: 26)
1602- Abdullah b Abbas (r a) anlatıyor: “Bir gece mü’minlerin annesi teyzem Meymune’nin yanında kalmıştım Ben, Rasûlullah (s a v) ve teyzem bir yastıkta yatmıştık Rasûlullah (s a v) gece yarısına kadar uyudu, gece yarısından biraz önce miydi sonra mıydı pek bilemiyorum Rasûlullah (s a v) uyandı, oturur vaziyete geldi, elleri ile yüzünü ovuşturdu ve Âl-i İmrân sûresinin son on ayetini okuduktan sonra kalktı, asılı duran su tulumundan güzelce bir abdest aldı ve namaza durdu Abdullah b Abbas diyor ki: Ben de kalkıp aynı şeyleri yaptıktan sonra gidip yanına durdum Bunun üzerine Rasûlullah (s a v) sağ elini başıma koyarak sağ kulağımı büker gibi yaptı ve iki rekat sonra tekrar iki rekat sonra tekrar iki rekat sonra yine iki rekat yine iki rekat sonra iki rekat daha kılıp vitri kıldı Sonra biraz uzandı, müezzin gelip sabah namazı için çağırdığında ise hafif iki rekat daha kıldı ” (Buhârî, Teheccüd: 10; Muvatta', Teheccüd: 2)
10- PEYGAMBER (S A V) GECE KALKINCA DİŞLERİNİ MİSVAKLAR MIYDI?
1603- Huzeyfe (r a)’den rivâyete göre, “Rasûlullah (s a v) gece teheccüd için kalktığında dişlerini misvaklardı ” (İbn Mâce, Tahara: 7; Buhârî, Teheccüd: 10)
1604- Ebu Vail (r a), Huzeyfe’den rivâyet ederek şöyle diyor: “Rasûlullah (s a v) gece teheccüd için kalktığında ağzını misvaklardı ” (İbn Mâce, Tahara: 7; Buhârî, Teheccüd: 10)
11- GECELEYİN KALKINCA DİŞLER MİSVAKLANMALI MI?
1605- Huzeyfe (r a)’den rivâyete göre, şöyle demiştir: “Gece namaz için kalktığımızda ağzımızı misvaklamamız emredilmişti ” (İbn Mâce, Tahara: 7; Buhârî, Teheccüd: 10)
1606- Şakîk (r a)’ten rivâyete göre, şöyle demiştir: “Gece namaz için kalktığımızda ağzımızı misvaklamamız emredilmişti ” (İbn Mâce, Tahara: 7; Buhârî, Teheccüd: 10)
12- GECE NAMAZINA BAŞLARKEN NELER OKUNUR?
1607- Ebu Seleme b Abdurrahman (r a)’dan rivâyete göre, şöyle demiştir: Aişe’ye; Rasûlullah (s a v)’in gece namazına nasıl başladığını sordum O da şu cevabı verdi: “Namaza şöyle başlardı: “Allah’ım! Ey Cebrail’in, Mikail’in ve İsrafil’in Rabbi, gökleri ve yeri yaratan! Görüneni ve görünmeyeni her şeyi bilen, kullarının arasında gerçek hükmü veren sensin Allah’ım! Beni daima hidayette kıl, Sen dilediğine dosdoğru yolu gösterensin ” (Müslim, Salatül Müsafirin: 26; Tirmizî, Tefsirül Kur’an: 10)
1608- Humeyd b Abdurrahman b Avf (r a)’tan rivâyete göre, Peygamberin ashabından bir adam şöyle anlatmıştır: “Rasûlullah (s a v) ile birlikte bir yolculuktaydım, namazı nasıl kıldığını görmek için gözetlemeye başladım Yatsı namazını kıldıktan sonra gecenin uzun bir bölümünü yatarak geçirdi Sonra uyandı ve ufka bakarak Al-i İmran sûresinin 191-194 ayetlerini okudu Sonra elini yatağına uzatıp oradan misvağını aldı, yanındaki kaptan bir bardağa su koyarak dişlerini misvakladı ve kalkıp namaza durdu Namazdaki duruşu uyuduğu kadardı sonra yatıp uyudu, bu yatması da namaz kıldığı süre kadardı Sonra tekrar uyandı, ilk önceki yaptıklarını aynen yaptı ve okuduklarını da aynen okudu Rasûlullah (s a v) fecirden önce üç sefer aynen böyle yaptı ” (Sadece Nesâi rivâyet etmiştir )
13- RASÛLULLAH (S A V)’İN GECE NAMAZI NASILDI?
1609- Enes (r a)’ten rivâyete göre, şöyle demiştir: “Rasûlullah (s a v)’i geceleyin namazda görmek istediğimizde mutlaka O’nu namazda görürdük, uyurken görmek istediğimiz zamanda da mutlaka uyurken görürdük ” (Buhârî, Savm: 52; Tirmizî, Savm: 57)
1610- Ya’la b Memlek (r a), Ümmü Seleme’ye; Rasûlullah (s a v)’in gece namazından sormuştu da o da şöyle cevap vermişti: “O, yatsıyı kılar Sonra, Allah’ı tesbih eder ve gecede Allah’ın dilediği kadar gece namazı kılardı Bundan sonra tekrar yatar namaz kıldığı süre kadar uyuduktan sonra tekrar uyanır uyuduğu süre kadar tekrar namaz kılardı, son kıldığı namaz sabaha karşı olurdu ” (Ebû Davud, Salat: 316; Tirmizî, Fedailül Kur’an: 23)
1611- Ya’la b Memlek (r a) Peygamber (s a v)’in hanımlarından Ümmü Seleme’ye; Rasûlullah (s a v)’in nasıl Kur’an okuduğunu ve ne zamanlar namaz kıldığını sordu O da dedi ki: “Siz O’nun namazı gibi namaz kılamazsınız O namaz kılar sonra namaz kıldığı süre kadar uyur Sonra uyuduğu süre kadar tekrar namaz kılardı sonra tekrar namaz kıldığı süre kadar uyur böylece sabah olurdu Okuması ise şöyle idi Kur’an’ı açık açık harf harf ağır bir şekilde okurdu ” (Ebû Davud, Salat: 316; Tirmizî, Fedailül Kur’an: 23)
14- DAVUD PEYGAMBER (S A V)’İN GECE NAMAZI NASILDI?
1612- Abdullah b Amr b As (r a)’tan rivâyete göre, şöyle demiştir: Rasûlullah (s a v) şöyle buyurdu: “Allah’ın en çok sevdiği oruç Davud (a s)’ın tuttuğu oruçtur O bir gün oruç tutar bir günde iftar ederdi Yine Allah’ın en çok sevdiği namaz Davud (a s)’ın kıldığı gibi kılınan namazdır O gece yarısına kadar uyur gecenin üçte birini namazla geçirir ve geri kalan altıda birinde ise tekrar uyurdu ” (Buhârî, Savm: 54; Müslim, Sıyam: 35)
15- MUSA (A S) DA NAMAZ KILAR MIYDI?
1613- Enes b Malik (r a)’ten rivâyete göre, Rasûlullah (s a v) şöyle buyurmuştur: “Miraç gecesi kırmızı bir kum yığınının yanında kabrinde Musa (a s) namaz kılıyordu ” (Müslim, Fedail: 42; Müsned: 19687)
1614- Enes (r a)’ten rivâyete göre, Rasûlullah (s a v) şöyle buyurdu: “Musa (a s)’a vardım, kırmızı bir kum tepesinin yanında namaz kılıyordu ” (Müslim, Fedail: 42; Müsned: 19687)
1615- Enes (r a)’ten rivâyete göre, Rasûlullah (s a v) şöyle buyurdu: “Musa (a s)’ın kabrine uğradım, kabrinde namaz kılıyordu ” (Müslim, Fedail: 42; Müsned: 19687)
1616- Enes (r a)’ten rivâyete göre, Rasûlullah (s a v) şöyle buyurdu: “İsra gecesi Musa (a s)’a uğradım; kabrinde namaz kılıyordu ” (Müslim, Fedail: 42; Müsned: 19687)
1617- Enes (r a)’ten rivâyete göre: “Rasûlullah (s a v) İsra gecesi Musa (a s)’a uğramıştı da o kabrinde namaz kılıyordu ” (Müslim, Fedail: 42; Müsned: 19687)
1618- Enes (r a)’ten aktarıldığına göre, Rasûlullah (s a v)’in ashabından bazı kimselerin haber verdiğine göre, “Peygamber (s a v), Musa (a s)’a uğramıştı da o kabrinde namaz kılıyordu ” (Müslim, Fedail: 42; Müsned: 19687)
1619- Yine Enes (r a)’ten aktarılıp Rasûlullah (s a v)’in ashabından bazı kimselerin bize bildirdiğine göre, Rasûlullah (s a v) şöyle buyurdu: “İsra gecesi Musa (a s)’a uğradım, kabrinde namaz kılıyordu ” (Müslim, Fedail: 42; Müsned: 19687)
|