Prof. Dr. Sinsi
|
Sünen-İ Nesai Hacc
80- BAŞKASININ AVLADIĞI AV ETİNDEN İHRAMLI YİYEBİLİR
2775- Abdullah b ebi Katade (r a)’den rivâyete göre, şöyle demiştir: Babam Hudeybiye olayı senesi Rasûlullah (s a v) ile beraber yola çıkmıştı Arkadaşları ihrama girmiş babam girmemişti Bu arada ben arkadaşlarımla beraberken onlardan bir kısmı bir kısmına bakarak gülüştüler Baktım bir de ne göreyim; yaban eşeği! Hayvanı yaraladım, arkadaşlarımdan yardım istedim, fakat yardım etmekten uzak durdular Hayvanın etinden yedik… korktuk Bu sebeple hemen Rasûlullah (s a v)’e yetişmek istiyor, atımı bazen koşturuyor bazen da kendi haline bırakıyordum Gece yarısı Gıfar kabilesinden bir adamla karşılaştım ve ona: “Rasûlullah (s a v)’i nerede bıraktın?” dedim “Sukya da öğle uykusundaydı” dedi Böylece Peygamber (s a v)’e yetiştim ve şöyle dedim: “Ey Allah’ın Rasûlü! Ashabından sana selâm ve duaları var Onlar düşman tarafından seninle aralarının kopmasından endişe ediyorlar Dolayısıyla onların gelmesini bekleyin dedim O da beklemeye başladı Bu arada ben, Rasûlullah (s a v)’e: “Ben bir yaban eşeği avlamıştım, yanımda ondan biraz var” dedim Bunun üzerine oradakilere: “Yiyiniz” buyurdu Onların hepsi de ihramlıydılar (Buhârî, Muhsar: 14; İbn Mâce, Menasik: 93)
2776- Abdullah b ebi Katade (r a)’in babasının haber verdiğine göre, babam, Rasûlullah (s a v) ile birlikte Hudeybiye gazvesine katılmıştı Benden başka herkes umre için ihrama girmişti Bir yaban eşeği avladım arkadaşlarım ihramlı olmalarına rağmen ondan (onlara) yedirttim Sonra, Rasûlullah (s a v)’in yanına geldim, durumdan Onu da haberdar ettim ve: “Yanımda o etten fazla olarak var” dedim Peygamber (s a v)’de: “Yeyiniz” dedi Hepsi ihramlıydılar (Müslim, Hac: 8; Dârimi, Hac: 22)
81- İHRAMLI KİMSE AVI GÖSTERİRSE, İHRAMSIZ DA AVLARSA O AVDAN KİM YER?
2777- Abdullah b ebi Katade (r a), babasından naklediyor: “Onlar bir yolculukta idiler, bir kısmı ihramlı bir kısmı da ihramsız idiler Ben bir yaban eşeği gördüm atıma bindim, mızrağımı aldım, arkadaşlarımdan yardım istedim bana yardım etmediler, birinin kamçısını gizlice aldım Yaban eşeğine yetişip attım ve vurdum etinden onlar da yediler fakat çekindiler Durumu Rasûlullah (s a v)’e sordular Rasûlullah (s a v)’de: “Avı ona gösterdiniz mi? Veya avlaması için ona yardım ettiniz mi?” dedi Onlar da: “Hayır” dediler Bunun üzerine “Öyleyse yiyiniz” buyurdu (Buhârî, Muhsar: 16; Dârimi, Hac: 22)
2778- Câbir (r a)’den rivâyete göre, şöyle demiştir: Rasûlullah (s a v)’den işittim şöyle diyordu: “Kendiniz avlamadığınız ve sizin için de avlanmadığı sürece ihramlı iken kara avından yiyebilirsiniz ” (Ebû Davud, Menasik: 41; Tirmizî, Hac: 25)
82- İHRAMLI HANGİ ZARARLI HAYVANI ÖLDÜREBİLİR?
2779- İbn Ömer (r a)’den rivâyete göre, Rasûlullah (s a v) şöyle buyurdu: “İhramlı kimsenin şu beş hayvanı öldürmesinde bir sakınca yoktur: Karga, çaylak, akreb, fare ve kuduz köpek ” (Ebû Davud, Menasik: 40; Muvatta', Hac: 28)
83- YILAN DA İHRAMDA İKEN ÖLDÜRÜLEBİLİR
2780- Aişe (r anha)’dan rivâyete göre, Peygamber (s a v) şöyle buyurmuştur: “İhramlı kimsenin beş çeşit hayvanı öldürmesinde bir sakınca yoktur: Yılan, fare, çaylak, karga ve kuduz köpek ” (Ebû Davud, Menasik: 40; Muvatta', Hac: 28)
84- FARE DE İHRAMLININ ÖLDÜREBİLECEĞİ HAYVANLARDANDIR
2781- İbn Ömer (r a)’den rivâyete göre: “Peygamber (s a v), ihramlı kimselere şu beş çeşit hayvanı öldürmelerine izin vermiştir: Karga, çaylak, akreb, fare ve kuduz köpek ” (Ebû Davud, Menasik: 40; Muvatta', Hac: 28)
85- KELER ÖLDÜRÜLECEK HAYVANLARDAN MIDIR?
2782- Said b Müseyyeb (r a)’ten rivâyete göre, Bir kadın ucu harbeli bir asa ile Aişe’nin yanına girdi Aişe bu elindeki nedir?” dedi Kadın da: “Bu keleri öldürmek içindir Çünkü Peygamber (s a v) bize anlatmıştı: “Tüm hayvanlar İbrahim (r a), ateşe atıldığında onu söndürmeye çalışmışlar ancak bu hayvanın söndürme işinde yardımı olmamış dolayısıyla bu hayvanın öldürülmesini emretmişti Fakat kısa kuyruklu yılanı ve nesli kesik yılanların öldürülmelerini emretmişti Çünkü onlar insanların gözlerini kör eder ve kadınların karınlarındaki çocukları düşürürler ” (Sadece Nesâi rivâyet etmiştir )
86- İHRAMLI KİMSE AKREP ÖLDÜREBİLİR
2783- İbn Ömer (r a)’den rivâyete göre, Rasûlullah (s a v) şöyle buyurmuştur: “Beş hayvan vardır ki ihramlı kimsenin onları öldürmesinde bir günah yoktur: Karga, çaylak, akreb, fare ve kuduz köpek ” (Ebû Davud, Menasik: 41; İbn Mâce, Menasik: 91)
87- ÇAYLAK TA İHRAMLI TARAFINDAN ÖLDÜRÜLEBİLİR
2784- İbn Ömer (r a) anlatıyor: Adamın biri, Peygamber (s a v)’e: “İhramlı olduğumuzda hangi hayvanları öldürebiliriz?” diye sordu O da şöyle buyurdu: “Beş hayvanı öldürmenizde size bir günah yoktur bunlar: Karga, çaylak, akreb, fare ve kuduz köpektir ” (Ebû Davud, Menasik: 41; İbn Mâce, Menasik: 91)
88- KARGA DA ÖLDÜRÜLEBİLECEK HAYVANLARDANDIR
2785- İbn Ömer (r a)’den: Peygamber (s a v)’e ihramlının hangi hayvanları öldürebileceği soruldu Peygamber (s a v)’de şöyle buyurdu: “Karga, çaylak, akreb, fare ve kuduz köpektir ” (Ebû Davud, Menasik: 41; İbn Mâce, Menasik: 91)
2786- Sâlim (r a) babasından rivâyet ederek şöyle demiştir Rasûlullah (s a v) şöyle buyurmuştur: “Beş çeşit hayvan vardır ki ihramlı kimsenin onları harem içinde öldürmesinde bir günah yoktur; “Karga, çaylak, akreb, fare ve kuduz köpek ” (Ebû Davud, Menasik: 41; İbn Mâce, Menasik: 91)
89- SIRTLAN ETİ YENİR Mİ?
2787- İbn ebi Ammar (r a) şöyle demiştir: Câbir b Abdullah’a sırtlanla alakalı sorular sordum onun etinin yenebileceğini söyledi “Av olarak mı?” dedim “Evet” dedi “Bunu Rasûlullah (s a v)’den mi işittin?” dedim “Evet” dedi (İbn Mâce, Sayd: 15; Tirmizî, Hac: 28)
90- İHRAMLI EVLENEBİLİR Mİ?
2788- İbn Abbas (r a)’tan rivâyete göre, şöyle demiştir: Rasûlullah (s a v), Meymune ile evlendiğinde ihramlı idi (Tirmizî, Hac: 24; Buhârî, Nikah: 31)
2789- İbn Abbas (r a)’tan rivâyete göre, Rasûlullah (s a v), ihramlı iken nikahlanmıştı (Tirmizî, Hac: 24; Buhârî, Nikah: 31)
2790- İbn Abbas (r a)’tan rivâyete göre, Rasûlullah (s a v), Meymune ile evlendiğinde ikisi de ihramlı idi (Tirmizî, Hac: 24; Buhârî, Nikah: 31)
2791- İbn Abbas (r a)’tan rivâyete göre, Rasûlullah (s a v), Meymune ile evlendiğinde ihramlı idi (Tirmizî, Hac: 24; Buhârî, Nikah: 31)
2792- İbn Abbas (r a)’tan rivâyete göre, Peygamber (s a v), Meymune ile evlendiğinde ihramlı idi (Tirmizî, Hac: 24; Buhârî, Nikah: 31)
91- İHRAMLIYA YASAK OLAN ŞEYLER VAR MIDIR?
2793- Osman b Affan (r a)’dan rivâyete göre, şöyle diyordu: Rasûlullah (s a v) şöyle buyurdu: “İhramlı ne evlenebilir ne kız isteyebilir ne de başkasının nikahını kıyabilir ” (Tirmizî, Hac: 23; Ebû Davud, Menasik: 39)
2794- Eban b Osman (r a), babasından naklediyor: Peygamber (s a v) ihramlı kimsenin nikah kıymasını, evlenmesini ve kız istemesini yasaklamıştır (Tirmizî, Hac: 23; Ebû Davud, Menasik: 39)
2795- Nübeyh b Vehb (r a)’ten rivâyete göre, şöyle demiştir: Ömer b Ubeydullah b Ma’mer, Eban b Osman’a haber göndererek ihramlının nikah kıyıp kıyamıyacağını sordu Eban da şöyle dedi: “Osman b Affan bana şöyle anlatmıştı: Peygamber (s a v), “İhramlı kimse nikahlanmaz ve dünürcülük te yapamaz” buyurdu (Tirmizî, Hac: 23; Ebû Davud, Menasik: 39)
92- İHRAMLI KİMSE KAN ALDIRABİLİR Mİ?
2796- İbn Abbas (r a)’tan rivâyete göre, Rasûlullah (s a v) ihramlı iken kan aldırmıştı (Tirmizî, Hac: 23; Müslim, Hac: 11)
2797- İbn Abbas (r a)’tan rivâyete göre, Rasûlullah (s a v) ihramlı iken kan aldırmıştı (Tirmizî, Hac: 23; Müslim, Hac: 11)
2798- İbn Abbas (r a)’tan rivâyete göre, Rasûlullah (s a v) ihramlı iken kan aldırmıştı (Tirmizî, Hac: 23; Müslim, Hac: 11)
93- İHRAMLI BİR HASTALIKTAN DOLAYI KAN ALDIRABİLİR
2799- Câbir (r a)’den rivâyete göre, Rasûlullah (s a v) bir hastalığından dolayı ihramlı iken kan aldırmıştı (Müslim, Hac: 11; Ebû Davud, Menasik: 36)
94- AYAK ÜZERİNDEN DE KAN ALINIR MI?
2800- Enes (r a)’ten rivâyet olunduğuna göre Rasûlullah (s a v) ihramlı iken ayağının üzerinden bir rahatsızlığından dolayı kan aldırmıştı (Ebû Davud, Menasik: 36; Müslim, Hac: 11)
95- BAŞIN ORTASINDAN DA KAN ALDIRILIR MI?
2801- Abdullah b Buhayne (r a)’den rivâyete göre, Rasûlullah (s a v) Mekke yolu üzerindeki Lahyı Cemel denilen yerde başının ortasından kan aldırmıştı (Ebû Davud, Menasik: 36; Müslim, Hac: 11)
96- İHRAMLI BİT VE PİREDEN RAHATSIZ OLURSA NE YAPMALI?
2802- Ka’b b Ucre (r a)’den aktarılmıştır İhramlı olarak Peygamber (s a v)’in yanında bulunuyordum Başımdaki bit, pire vs beni rahatsız ediyordu Bunun üzerine Peygamber (s a v), traş olmamı emretti Sonra şöyle buyurdu: “Ya üç gün oruç tut, ya altı Fakiri ikişer müd yiyecek vererek doyur Ya da bir koyun kes bunlardan hangisini yaparsan cezasını ödemiş olursun ” (Müslim, Hac: 10; Buhârî, Muhsar: 9)
2803- Ka’b b Ucre (r a) anlatıyor ihramlıydım başımdaki bitler çoğalmıştı Durum, Rasûlullah (s a v)’e ulaşınca bana geldi Ben o sırada tencerede arkadaşlarım için yemek yapıyordum Parmaklarıyla başımı okşadı ve: “Git traş ol ve altı fakiri doyur” buyurdu (Müslim, Hac: 10; Buhârî, Muhsar: 9)
97- İHRAMLI VEFAT EDİNCE NE İLE YIKANIR?
2804- İbn Abbas (r a) anlatıyor: Bir adam Rasûlullah (s a v) ile birlikteydi İhramlı olduğu halde devesinden düştü, boynu kırıldı ve öldü Bunun üzerine Rasûlullah (s a v) şöyle buyurdu: “Onu su ve sidr ile yıkayınız, iki parça ihram elbisesiyle kefenleyiniz, ona güzel kokular sürmeyiniz başını da örtmeyiniz çünkü o kıyamet günü telbiye getirerek kalkacaktır ” (Buhârî, Muhsar: 31; İbn Mâce, Menasik: 89)
98- İHRAMLI VEFAT EDİNCE KAÇ PARÇA KEFEN KULLANILIR?
2805- İbn Abbas (r a) anlatıyor Bir adam ihramlı iken devesinden düştü ve boynu kırılıp öldü Rasûlullah (s a v) şöyle buyurdu: “Onu su ve sidr’le yıkayın, ihram elbiselerini kefen olarak kullanın sözünü şöyle sürdürdü Başını açık bırakın, koku sürmeyin çünkü o mahşer günü ihramlı olarak ve telbiye getirerek diriltilecektir ” Şu’be diyor ki: “Bu hadisi bana aktaran Ebu Bişr’e on yıl sonra aynı meseleyi sorduğumda ilk anlattığı gibi anlattı sadece şu fark vardı: “Yüzünü ve başını örtmeyin ” (Buhârî, Muhsar: 31; İbn Mâce, Menasik: 89)
99- İHRAMLI ÖLÜRSE KOKU DA SÜRÜLMEZ
2806- İbn Abbas anlatıyor: Bir adam Rasûlullah (s a v) ile beraber Arafat’ta vakfede idi Ansızın bineğinden düştü boynu kırılıp öldü Bunun üzerine Peygamber (s a v) şöyle buyurdu: “Onu su ve sidr’le yıkayın, ihram elbiseleriyle kefenleyin, koku sürmeyin, başını da örtmeyin Allah (c c) onu, kıyamet günü telbiye getirerek diriltecektir ” (Buhârî, Muhsar: 31; İbn Mâce, Menasik: 89)
2807- İbn Abbas (r a)’tan rivâyete göre, şöyle demiştir: Bir adam ihramlı iken devesinden düştü ve öldü Durum, Rasûlullah (s a v)’e bildirilince şöyle buyurdu: “Onu yıkayın, kefenleyin, başını örtmeyin, koku da sürmeyin çünkü o kıyamet günü telbiye getirerek diriltilecektir ” (Buhârî, Muhsar: 31; İbn Mâce, Menasik: 89)
|