Yalnız Mesajı Göster

Sünen-İ Nesai Nikah

Eski 07-27-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Sünen-İ Nesai Nikah

Sünen-i Nesai Nikah
26- NİKAH KİTABI (Bölümleri)
1- RASÛLULLAH (SAV)’İN NİKAHLA İLGİLİ EMİRLERİ
3145- Ata’(ra)’dan rivâyete göre, şöyle demiştir: Peygamber (sav)’in hanımlarından Meymune’nin cenazesi için Serif’te bulunuyorduk, İbn Abbas dedi ki: Bu Meymune’nin cenazesidir Onun cenazesini kaldırıp götürürken hırpalayıp sallamayın Rasûlullah (sav)’in dokuz hanımı vardı, sekizi için gecelerini taksim ederdi Meymune bunlardandır, biri için gece ayırmazdı; O da Sevde’dir (Müslim, Rada: 13; Buhârî, Nikah: 99)
3146- İbn Abbas (ra)’tan rivâyete göre, şöyle demiştir: Rasûlullah (sav) vefat ettiğinde dokuz zevcesi vardı, sekiz tanesine gece ayırırdı Sevde kendisi ihtiyar olduğu için kendi isteğiyle hakkını Aişe’ye vermişti (Sadece Nesâi rivâyet etmiştir)
3147- Enes (ra)’ten rivâyete göre, şöyle demiştir: Peygamber (sav) bir gecede bütün kadınları ziyaret ederdi, o günlerde dokuz hanımı vardı (Buhârî, Nikah: 103)
3148- Aişe (ranha)’dan rivâyete göre, şöyle demiştir: Kendilerini Rasûlullah (sav)’e arz edip takdim eden kadınları ayıplar ve hür bir kadın kendini mehirsiz olarak hibe eder mi? derdim Sonunda Allah: Ahzap sûresi 51 ayeti olan: “Hanımlarından dilediğini geri bırakır dilediğini yanına alıp barındırırsın…” ayetini indirince, ben Rasûlullah (sav)’e: “Allah bu ayette Senin arzu ve isteklerinin gerçekleşmesini istiyor” dedim (Buhârî, Tefsir: 244; İbn Mâce, Nikah: 57)
3149- Sehl b Sa’d (ra)’ten rivâyete göre, şöyle demiştir: Ben Rasûlullah (sav)’in bulunduğu bir toplulukta bulunuyordum Bir kadın gelerek: “Ey Allah’ın Rasûlü! Ben evlenmek için kendimi size arz ediyorum, nasıl isterseniz öyle yapın” dedi Bunun üzerine bir adam kalkarak: “Beni bu kadınla evlendirin” dedi Rasûlullah (sav): “Git araştır demirden bir yüzükte olsa bul getir” buyurdu Adam gitti fakat hiçbir şey bulamadı, demir bir yüzük bile… Bunun üzerine Rasûlullah (sav): “Kur’an sûrelerinden ezberinde bir şeyler var mı?” buyurdu Adam: “Evet” deyince; Rasûlullah (sav) O kadını, ezberindeki sûreleri o kadına öğretmek şartıyla o kimseyle evlendirdi (İbn Mâce, Nikah: 17; Buhârî, Nikah: 51)
2- RASÛLULLAH (SAV)’İN DÖRTTEN FAZLA KADINLA EVLENMESİ MUBAHTIR
3150- Peygamber (sav)’in hanımlarından Aişe (ranha)’dan rivâyete göre, Allah, Rasûlullah (sav)’e hanımlarını serbest bırakmasını emrettikten sonra önce Aişe’ye geldi Rasûlullah (sav) ilâhi emri tebliğe benden başladı ve şöyle buyurdu: “Sana bir şeyler söyleyeceğim ama anne ve babana danışmadan acele karar verme!” Aişe diyor ki: Rasûlullah (sav) anne ve babamın benim Rasûlullah (sav)’den ayrılmamı istemeyeceklerini çok iyi biliyordu Daha sonra Rasûlullah (sav) şu ayeti okudu: (Ahzâb 28) “Ey Peygamber! Eşlerine söyle: Eğer sizler dünya hayatını ve süsünü istiyorsanız gelin size boşanma bedelini vereyim ve sizi güzellikle salıvereyim” Bunun üzerine ben bu konuda anne ve babama danışayım ama ben Allah Rasûlü ve ahireti istiyorum dedim (Buhârî, Tefsir: 241; İbn Mâce, Talak: 20)
3151- Aişe (ranha)’dan rivâyete göre, şöyle demiştir: Rasûlullah (sav) hanımlarını iki seçenekten birini tercih etmekte serbest bıraktı fakat boşanıp ayrılan olmadı (Buhârî, Talak: 4; İbn Mâce, Talak: 20)
3152- Aişe (ranha)’dan rivâyete göre, şöyle demiştir: Rasûlullah (sav) bizi dünya ziynetleriyle, Allah Rasûlü ve ahireti seçme konusunda serbest bıraktı, boşanan olmadı (Buhârî, Talak: 4; İbn Mâce, Talak: 20)
3153- Aişe (ranha)’dan rivâyete göre, şöyle demiştir: Rasûlullah (sav)’e dilediği kadar kadınla evlenmek helâl kılındıktan sonra ruhunu teslim etmiştir (Tirmizî, Kur’an Tefsiri: 34; Dârimi, Nikah: 44)
3154- Aişe (ranha)’dan rivâyete göre, şöyle demiştir: Allah Rasûlullah (sav)’e sağlığında dilediği kadar kadınla evlenmeyi helâl kılmıştır (Tirmizî, Kur’an Tefsiri: 34)
3- EVLENMEYE TEŞVİK
3155- Alkame (ra)’den rivâyete göre, şöyle demiştir: İbn Mes’ud ile beraber Osman’ın yanında bulunuyordum, Osman şu olayı anlattı Rasûlullah (sav) gençlerin yanına vardı (Hadisin ravilerinden Ebu Abdurrahman fitye kelimesini pek anlayamadım diyor) ve şöyle buyurdu: Sizden kimin evlenmeye mehir verip, aileyi geçindirmeye gücü yeterse evlensin çünkü evlilik gözü haramdan korur, iffet ve namusu muhafaza eder Evlenmeye gücü yetmeyen ise oruç tutsun çünkü oruç cinsi arzuyu azaltır (Müsned: 388)
3156- Alkame (ra)’den rivâyete göre, Osman, İbn Mes’ud’a: Eğer bir genç kızla evlenmek istiyorsan seni evlendireyim Abdullah, Alkameyi çağırarak, Osman’ın bu sözünü kuvvetlendirmek için Rasûlullah (sav)’in şu hadisini söyledi Peygamber (sav) şöyle buyurmuştu: “Evlenmeye gücü yeten evlensin çünkü evlilik gözü haramdan korur, iffet ve namusu muhafaza eder Evlenmeye gücü yetmeyen de oruç tutsun çünkü oruç şehveti kırar” (Buhârî, Nikah: 3; Dârimi, Nikah: 2)
3157- Abdullah (ra)’tan rivâyete göre, şöyle demiştir: Rasûlullah (sav) bize şöyle buyurdu: “Evlenmeye gücü yeten mutlaka evlensin, gücü yetmeyen oruç tutsun çünkü oruç şehveti azaltır” (Buhârî, Nikah: 3; Dârimi, Nikah: 2)
3158- - Abdullah (ra)’tan rivâyete göre, şöyle demiştir: Rasûlullah (sav) bize şöyle buyurdu: “Ey gençler topluluğu! Kimin evlenmeye gücü yeterse muhakkak nikahlansın Zira evlilik gözü haramdan muhafaza eder, iffet ve namusu korur Evlenmeye gücü yetmeyenleriniz ise oruç tutsun Oruç şehveti azaltır” Yine Muhammed b Ala’dan, Muaviye’den, A’meşten, Umara’dan, Abdurrahman b Yezid ve Abdullah’tan rivâyete göre, şöyle demiştir: “Rasûlullah (sav) bize şöyle buyurdu: “Ey gençler topluluğu! Gücü yeteniniz mutlaka evlensin…” (Buhârî, Nikah: 3; Dârimi, Nikah: 2)
3159- Alkame (ra)’den rivâyete göre, şöyle demiştir: Abdullah b Mes’ud ile birlikte Mina’da yürüyorduk Osman’la karşılaştık Beraberce yürüyerek konuşmaya başladı Osman, İbn Mes’uda: “Ey Ebu Abdurrahman! Seni genç bir kızla evlendirmemi istemez misin? Belki o kız sana gençliğini hatırlatır” dedi Abdullah ise: “Bana bunu mu söylemek istiyorsun! Rasûlullah (sav) bize şöyle buyurmuştu: “Ey Gençler topluluğu, evlenmeye gücü yeten mutlaka evlensin” (Dârimi, Nikah: 2; Buhârî, Nikah: 4)
4- EVLENMEMEK ÜZERE YAŞAMAK DOĞRU MUDUR?
3160- Sa’d b Ebi Vakkas (ra)’tan rivâyete göre, şöyle demiştir: Rasûlullah (sav), Osman b Mazun’un kadınlardan ayrı yaşama isteğini reddetti, eğer izin verseydi bizler de yumurtalıklarımızın faaliyetine son verirdik (Buhârî, Nikah: 6; Dârimi, Nikah: 2)
3161- Aişe (ranha)’dan rivâyete göre, Rasûlullah (sav) evlenmeyip bekar yaşama modelini yasakladı (Dârimi, Nikah: 2; Müsned: 2379)
3162- Semure b Cündüb (ra)’ten rivâyete göre, Rasûlullah (sav) evlenmeyip bekar yaşama modelini yasakladı (Tirmizî, Nikah: 2; Dârimi, Nikah: 3)
3163- Ebu Hüreyre (ra)’den rivâyete göre, şöyle demiştir: Bir seferinde Ey Allah’ın Rasûlü! dedim Ben genç bir adamım kötü bir şey yapmaktan korkuyorum, fakat evlenebilecek imkanım da yok Hadım olayım mı? yani yumurtalıklarımın faaliyetine son verdireyim mi? dedim Peygamber (sav) yüzünü çevirdi Bu soru üç sefer soruldu üçüncüsünde Rasûlullah (sav): “Ey Ebu Hureyre! Senin kaderini yazan kalemin mürekkebi kurumuştur Olacak olan mutlaka başına gelecektir İstersen hadım ol istersen bırak” (Buhârî, Nikah: 8)
3164- Sa’d b Hişam (ra)’dan rivâyete göre, bizzat kendisi Âişe’nin yanına vardı ve ona şöyle dedi: “Ben sana kadınlarla evlenmeksizin bekar hayatı yaşamayı soracaktım, bu konuda senin görüşün nedir?” Aişe şöyle dedi: “Sakın ha böyle yapma! Allah ne buyuruyor duymadın mı? “Şüphesiz senden önce de Peygamberler gönderdik, onlara eşler ve çocuklar verdik” (Ra’d sûresi ayet 38) dolayısıyla bekar yaşama modeline uyma! (Müsned: 23517)
3165- Enes (ra)’ten rivâyete göre, Rasûlullah (sav)’in ashabından birkaç kişi vardı Onlardan biri hiçbir şekilde kadınlarla evlenmeyeceğim, bir kısmı da et yemeyeceğim, bir kısmı da yatak üzerinde yatmayacağım, bir kısmı da ömür boyu oruç tutacağım demişti Onların bu sözleri Rasûlullah (sav)’e ulaşınca bir konuşma yaptı Allah’a hamd-û sena ettikten sonra şöyle buyurdu: “Ne oluyor bu insanlara ki şöyle yapacağım böyle yapmayacağım diyorlar Halbuki ben namaz da kılarım uyurum da, oruçta tutar iftar da ederim, kadınlarla da evlenirim Kim benim yolumdan, sünnetimden uzak durursa benden değildir” (Buhârî, Nikah: 1; Müslim: Nikah: 1)
5- İFFETLİ KALMAK İSTEYENE ALLAH YARDIM EDER Mİ?
3166- Ebu Hüreyre (ra)’den rivâyete göre, Rasûlullah (sav) şöyle buyurdu: “Üç kısım insan vardır ki Allah onlara mutlaka yardım eder; 1- Hürriyetine kavuşmak için efendisiyle anlaşma yapıp borcunu ödemeye çalışan köle, 2- İffetli kalmak için evlenip borçlanan kimse, 3- Allah yolunda savaşan mücahid” (Tirmizî, Fedailül Cihad: 20; Müsned: 9258)
6- BAKİRE İLE EVLENMEYİ TEŞVİK
3167- Câbir (ra)’den rivâyete göre, şöyle demiştir: Evlendim daha sonra da Rasûlullah (sav)’in yanına geldim “Ey Câbir Evlendin mi?” diye sordu Ben de: “Evet” dedim “Bakire mi aldın yoksa dul mu?” diye sordu “Dul aldım” dedim “Keşke bakire biri ile evlenseydin, sen onunla o da seninle oynaşırdınız” buyurdu (Buhârî, Nikah: 11; Müslim, Rada: 16)
3168- Câbir (ra)’den rivâyete göre, şöyle demiştir: Rasûlullah (sav) benimle karşılaşınca: “Benim yokluğumda bir kadınla evlendin mi? yoksa!” buyurdu Ben de: “Evet Ey Allah’ın Rasûlü!” dedim “Bekar mı yoksa dul mu?” diye sordu “Dul” dedim “Keşke bakire olsaydı birbirinizle oynaşırdınız” buyurdu (Buhârî, Nikah: 11; Müslim, Rada: 16)
7- KADIN ERKEK ARASINDA YAŞ EŞİTLİĞİ OLMALI
3169- Abdullah b Büreyde (ra) babasından naklederek şöyle diyor: “Ebu Bekir ve Ömer Peygamber (sav)’in kızı Fatıma’yı istediler Fakat Rasûlullah (sav), o küçüktür diye onlara vermedi Ali isteyince Rasûlullah (sav) onu Ali ile evlendirdi” (Sadece Nesâi rivâyet etmiştir)
8- KÖLE OLAN BİR KİMSE KÖLE OLMAYANLA EVLENEBİLİR Mİ?
3170- Ubeydullah b Abdullah b Utbe (ra)’den rivâyete göre; Mervan’nın halifeliği döneminde yaşayan bir genç olan Abdullah b Amr b Osman; Said b Zeyd’in kızını üç talakla boşamıştı, kızın annesi de Kays’ın kızı idi Bunun üzerine kızın teyzesi Fatıma binti Kays haber gönderip kendisini boşayan kocası Abdullah b Amr’ın evinden çıkıp başka bir yere taşınmasını emretti Bunu duyan Mervan, Said’in kızına haber göndererek, kendi evine dönmesini istedi ve iddeti bitmeden niçin evden taşındığını sordu Said’in kızı da Mervan’a haber göndererek, teyzesinin böyle yapmasını emrettiğini bildirdi Mervan, Fatıma b Kays’a bu durumu sorunca o da şu olayı anlattı: “Fatıma binti Kays, Ebu Amr b Hafsın nikahı altındaydı Ebu Amr b Hafs hanımını iki talakla boşamıştı Rasûlullah (sav) Ali’yi Yemen’e emir olarak görevlendirince, Ebu Amr b Hafs’da onunla birlikte Yemen’e gitmek için yola çıktı ve üçüncü talakını da vererek hanımını tamamen boşamış oldu Sonra Haris b Hişam’a ve Ayyaş b ebi Rabia’ya boşadığı karısının nafakasını vermelerini emretti Boşanmış olan kadın, Haris ile Ayyaş’a haber göndererek, kocasının vermelerini emrettiği nafakayı istedi Onlar ise vallahi biz hamile olduğun taktirde nafaka verebiliriz ve izin verdiğimiz taktirde de bu evde kalabilirsin dediler” Kadın: Rasûlullah (sav)’e gelerek durumu anlattı Rasûlullah (sav) onların bu hareketini doğru buldu O zaman Fatıma: Öyleyse nerede kalayım Ey Allah’ın Rasûlü!” dedi O zaman Rasûlullah (sav): “Allah’ın Kitab’ında kendisine A’ma diyerek hitab ettiği Ümmü Mektum’un evinde kal” buyurdu Fatıma diyor ki onun yanında iddetimi tamamladım, onun gözleri görmüyordu Ama ben yinede onun yanında tesettürlü bulunuyordum Sonra Rasûlullah (sav) beni, Üsâme b Zeyd ile nikahladı Fatıma bu olayı anlatınca, Mervan bundan pek hoşlanmadı ve şöyle dedi: “Bu hadisi senden önce ben kimseden duymadım Fakat bu hükmü öğrenmek için başka bilenlere de soracağım” (Ebû Davud, Talak: 39; Müslim, Talak: 6)
3171- Aişe (ranha)’dan rivâyete göre, Ebu Huzeyfe b Utbe b Rabia b Abdi Şems ki Bedir savaşında Rasûlullah (sav) ile birlikte bulunmuştu Rasûlullah (sav)’in, Zeyd’i evlat edinmesi gibi Ebu Huzeyfe de Sâlim’i evlat edinmişti ve onu kardeşinin kızı Hind b Velid b Utbe b Rabia b Abdi Şems ile evlendirmişti O da Ensardan bir kadının kölesiydi Cahiliye devrinde bir kimse bir kimseyi evlat edinirse, insanlar onu onun oğlu gibi bilirlerdi ve o evlatlık, o kimsenin mirasını da alabilirdi Sonunda şu ayet nazil oldu: “Evlatlık olarak aldığınız çocuklara gelince, onları gerçek babalarının isimleri ile çağırın Bu Allah katında daha adil bir davranıştır Eğer babalarının kim olduğunu bilmiyorsanız onları din kardeşleriniz ve dostlarınız olarak bilin” (Ahzâb sûresi 5 ayet) babasını bilmiyorsanız o sizin dostunuz ve dinde kardeşinizdir (Buhârî, Nikah: 19; Muvatta', Rada: 2)
3172- Peygamber (sav)’in hanımlarından Aişe ve Ümmü Seleme (ranhüma)’dan rivâyete göre, Ebu Huzeyfe b Utbe b Rabia b Abdi Şems ki Rasûlullah (sav) ile birlikte Bedir savaşında bulunmuştu Rasûlullah (sav)’in Zeyd b Harise’yi evlatlık edinmesi gibi Ensardan bir kadının kölesi olan Sâlim’i evlatlık edinmişti Ebu Huzeyfe, Sâlim’i kardeşinin kızı Hind binti Velid b Utbe b Rabia ile evlendirmişti ki bu kadın da ilk hicret eden kadınlardandı ve Kureyş’in en asil kızlarından idi Allah Zeyd b Harise hakkında: “Evlatlıklarınızı gerçek babalarının isimleriyle çağırın…” (Ahzâb sûresi 5 ayeti) ayetini indirince, Evlatlık olarak alınan herkes kendi babası adıyla çağrılmaya başlandı Eğer babaları bilinmezse dinde kardeş ve dost olmuş oluyorlardı (Buhârî, Nikah: 19; Muvatta', Rada: 2)
9- DÜNYAYI SEVENLER MALA RAĞBET EDERLER
3173- İbn Büreyde (ra) babasından naklederek şöyle diyor: Rasûlullah (sav) şöyle buyurdu: “Dünyayı sevenlerin her konuda en çok rağbet ettikleri şey maldır” (Müsned: 21912)
10- EVLİLİKTE TERCİH SEBEBİ DİN OLMALI
3174- Câbir (ra)’den rivâyete göre, kendisi Rasûlullah (sav) zamanında bir kadınla evlenmişti Peygamber (sav) onunla karşılaşınca: “Ey Câbir evlendin mi?” diye sordu O da: “Evet” dedi “Bakire mi aldın yoksa dul mu” diye sordu Ben de: “Dul” dedim “Keşke bakire biriyle evlenseydin birbirinizle oynaşırdınız” buyurdu Bende: “Ey Allah’ın Rasûlü! benim kız kardeşlerim var, benimle kardeşlerimin arasına girer ve huzurumuzu bozar diye korktum” dedim Bunun üzerine: “Öyleyse iyi yapmışsın” buyurdu ve şöyle devam etti: “Kadın; dini için, malı için, güzelliği için alınır Sen dindar olanı seç ki hayatın bereketli ve huzurlu olsun” (Ebû Davud, Nikah: 4; Dârimi, Nikah: 32)
11- KISIR KADINLARLA EVLENMEK HOŞ DEĞİLDİR
3175- Ma’kıl b Yesar (ra)’dan rivâyete göre, şöyle demiştir: Bir adam Rasûlullah (sav)’e gelerek; “Ben asil ve soylu bir kadın buldum fakat kısırdır, çocuk doğurmuyor Onunla evlenebilir miyim?” diye sordu Rasûlullah (sav), onunla evlenmekten onu yasakladı Adam ikinci defa geldi, üçüncü defa geldi Rasûlullah (sav) yine yasakladı ve şöyle buyurdu: “Doğurucu ve sevimli kadınlarla evlenin zira ben kıyamet gününde sizin çokluğunuzla övüneceğim” (Ebû Davud, Nikah: 4)
12- ZİNA EDEN KADINLA EVLENİLİR Mİ?
3176- Mersed b Ebî Mersed el Ganevi (ra)’den rivâyete göre, ki güçlü ve kuvvetli bir adamdı, esirleri Mekke’den, Medine’ye taşıyordu şöyle anlattı: Medine’ye götüreceğim bir adamı arayıp beklemekte idim O günlerde Mekke’de A’nak isimli bir fahişe kadın vardı, bu kadın aradığım kimsenin arkadaşıydı Bu kadın evinden çıktı, duvarın gölgesinde birkaç kişi görünce: “Kim o! Mersed sen misin? Merhaba hoş geldin ey Mersed, gel bu gece biz de kal” diye seslendi Ben de: “Ey A’nak! Rasûlullah (sav) zinayı haram kıldı” dedim Bunu duyup kızan A’nak: “Ey Çadır halkı! Şu düldül gibi olan adam var ya sizin esirlerinizi Mekke’den Medine’ye taşıyor” diye bağırdı Ben de kaçmaya başladım, Handeme yolunu tuttum ve taşıdığım adamla birlikte bir yere saklandım Sekiz kişi benim peşime düştüler, saklandığım yerde tepeme dikildiler ve idrarlarını yaptılar Onların idrarları üzerime sıçradı, Allah beni onlara göstermedi Sonunda arkadaşımın yanına vardım ve onu yüklenip Erak mevkiine geldim, bağlarını çözdüm ve Rasûlullah (sav)’e geldim ve: “Ey Allah’ın Rasûlü! A’nak ile evleneceğim” dedim Rasûlullah (sav), durdu ve biraz sonra şu ayet nazil oldu: “Zina yapan erkek ancak zina yapan kadınlarla veya müşrik olanlarla evlenebilir” Nur sûresi 3 ayet Bunun üzerine Rasûlullah (sav) beni çağırdı, ayeti okudu ve sonra da “Onunla evlenme” buyurdu (Tirmizî, Tefsirül Kur’an: 25; Ebû Davud, Nikah: 4)
3177- İbn Abbas (ra)’tan rivâyete göre, bir adam Rasûlullah (sav)’e gelerek; Nikahımda çok sevdiğim bir karım var fakat huyu kötü, kendisine dokunan hiçbir kimsenin hiçbir istediğini reddetmez dedi Rasûlullah (sav)’de: “Onu boşa” buyurdu Adam: “Onsuzluğa dayanamam” dedi Rasûlullah (sav)’de: “Öyleyse ondan faydalan” buyurdu (Sadece Nesâi rivâyet etmiştir)
13- KADIN HANGİ ÖZELLİKLERİNDEN DOLAYI NİKAHLANIR
3178- Ebu Hüreyre (ra)’den rivâyete göre, Rasûlullah (sav) şöyle buyurmuştur: “Kadın dört şeyi için nikahlanır Malı, asaleti, güzelliği ve dini Sen dindar olanı seç ki hayatın bereketlensin” (Dârimi, Nikah: 4; Müslim, Rada: 15)
14- HANGİ KADIN DAHA HAYIRLIDIR?
3179- Ebu Hüreyre (ra)’den rivâyete göre, Rasûlullah (sav)’e: “Hangi kadınlar daha hayırlıdır?” diye soruldu Rasûlullah (sav)’de şöyle buyurdu: “Kocası kendisine baktığı an onu neşelendiren, emrettiğinde ona itaat eden, kocasının hoşlanmadığı şeyi malında ve kendinde bulundurmayan kadın” (Sadece Nesâi rivâyet etmiştir)
15- EN HAYIRLI DÜNYALIK NEDİR?
3180- Abdullah b Amr b As (ra)’tan rivâyete göre, Rasûlullah (sav) şöyle buyurdu: “Dünya’nın tamamı istifade edilecek şeylerle doludur Dünya’da istifade edilecek en hayırlı şey de iyi huylu bir kadındır” (İbn Mâce, Nikah: 5; Müslim, Rada: 18)
16- KADIN KISKANÇ MI OLUR?
3181- Enes (ra)’den rivâyete göre, Rasûlullah (sav)’e: “Ey Allah’ın Rasûlü! Ensar kadınlarıyla evlenmeye ne dersin?” diye soruldu “Onlarda çok şiddetli bir kıskançlık vardır” buyurdu (Sadece Nesâi rivâyet etmiştir)
17- EVLENMEDEN ÖNCE EVLENİLECEK KADINA BAKILABİLİR
3182- Ebu Hüreyre (ra)’den rivâyete göre, şöyle demiştir: Adamın biri Ensardan bir kadınla evlenmek istedi Rasûlullah (sav), O adama: “O kadına baktın mı?” diye sordu Adam: “Hayır” deyince, Rasûlullah (sav) kadına bakmasını emretti (Tirmizî, Nikah: 3; Müsned: 7517)
3183- Muğire b Şu’be (ra)’den rivâyete göre, şöyle demiştir: Rasûlullah (sav) zamanında bir kadınla evlenmek istedim Rasûlullah (sav): “O kadını gördün mü?” buyurdu Ben de: “Hayır” dedim Bunun üzerine: “Ona bak çünkü anlaşabilmeniz ve birbirinizi sevebilmeniz için bu şart” buyurdu (Dârimi, Nikah: 4; İbn Mâce, Nikah: 9)

Alıntı Yaparak Cevapla