Yalnız Mesajı Göster

Sünen-İ Nesai Nikah

Eski 07-27-2012   #2
Prof. Dr. Sinsi

Sünen-İ Nesai Nikah

18- ŞEVVAL AYINDA EVLENMEK
3184- Aişe (ranha)’dan rivâyete göre, şöyle demiştir: Rasûlullah (sav), beni Şevval ayında nikahladı ve Şevval ayında da gerdeğe girdim Aişe evlendirdiği kadınları Şevval ayında zifafa sokmayı severdi Aişe diyor ki: Rasûlullah (sav)’in hanımlarından hangisi Peygamberin yanında benim kadar nasipliydi (Tirmizî, Nikah: 9; Müsned: 24137)
19- DÜNÜRCÜ OLMAK
3185- Fatıma binti Kays (ra) ilk hicret eden kadınlardandı, şöyle anlatıyor: “Muhammed (sav)’in ashabından bir gurup içinde Abdurrahman b Avf bana evlenme teklifinde bulunmuştu Rasûlullah (sav)’de kölesi Üsâme b Zeyd’e istedi Rasûlullah (sav)’in “Beni seven Üsâme’yi sevsin” sözünü biliyordum Rasûlullah (sav) bu meseleyi benimle konuştuğunda “Ben sana bağlıyım, dilediğinle evlendir” demiştim Daha önce ise ben iddetim dolmadan Rasûlullah (sav)’e müracaat ettiğimde bana: “Ümmü Şerîk’in evinde kal” buyurmuştu Ümmü Şerîk, Ensardan zengin bir kadındı Allah yolunda pek çok infakta bulunurdu ve evine pek çok misafir gelirdi Rasûlullah (sav)’in emri üzerine ben peki oraya gidip orada kalayım dedim Fakat Rasûlullah (sav): “Oraya gitme! Çünkü Ümmü Şerik’in pek çok misafiri var dolayısıyla orada başörtün düşebilir, eteğin açılabilir ve bacağın gözükebilir Ve böylece insanlar senin hoşlanmadığın şeylerini görebilirler, bu sebeple sen iddetini doldurmak üzere Fihr oğullarından amcanın oğlu Ümmü Mektum’un evine git” buyurdu Ben de oraya taşınmıştım (Tirmizî, Nikah: 38; Ebû Davud, Talak: 39)
20- MÜ’MİN KARDEŞİNİN İSTEDİĞİ KADINA DÜNÜRCÜ OLAMAZ
3186- İbn Ömer (ra)’den rivâyete göre, Peygamber (sav) şöyle buyurdu: “Biriniz bir diğerinizin istediği kadına dünürcü olmasın” (Tirmizî, Nikah: 38; İbn Mâce, Nikah: 10)
3187- Ebu Hüreyre (ra)’den rivâyete göre, Rasûlullah (sav) şöyle buyurdu: “Müşteri kızıştırmayınız, şehirli köylünün malını ele geçirip satmaya kalkmasın, birinizin pazarlığı olan bir malı bir diğeriniz satın almaya kalkmasın Kardeşinizin istediği kadına dünürcü olmayınız Hiçbir kadın da diğer bir kadının boşanmasını isteyip erkekle evlenmeye kalkmasın” (Tirmizî, Nikah: 38; İbn Mâce, Nikah: 10)
3188- Ebu Hüreyre (ra)’den rivâyete göre, Rasûlullah (sav) şöyle buyurdu: “Biriniz bir diğer kardeşinin dünürcü olduğu bir kadına aynı anda tekrar dünürcü olmasın” (Tirmizî, Nikah: 38; İbn Mâce, Nikah: 10)
3189- Ebu Hüreyre (ra)’den rivâyete göre, Rasûlullah (sav) şöyle buyurmuştur: “Sizden biriniz din kardeşinin istediği kadına onunla nikahlanıp ta sonra boşanıncaya kadar veya ona dünürlükten vazgeçinceye kadar dünürcü olmasın” (Tirmizî, Nikah: 38; İbn Mâce, Nikah: 10)
3190- Ebu Hüreyre (ra)’den rivâyete göre, Rasûlullah (sav) şöyle buyurdu: “Biriniz kardeşinin dünürcü olduğu kimseye dünürcü olmasın” (İbn Mâce, Nikah: 10; Tirmizî, Nikah: 38)
21- DÜNÜRCÜLÜK NASIL OLMALI?
3191- Abdullah b Ömer (ra)’den rivâyete göre, şöyle diyordu: Rasûlullah (sav): “Sizden birinizin bir mal almak üzereyken bir diğerinin aynı malı almaya kalkmasını yasakladı ve yine bir adamın dünürcü olduğu bir kimseye o kimse vazgeçip izin vermesi hali dışında dünürcü olunmasını yasakladı” (İbn Mâce, Nikah: 10; Tirmizî, Nikah: 38)
3192- Muhammed b Abdurrahman b Sevban ile Haris b Abdurrahman (r anhüma), Fatıma binti Kays’a başından geçenleri sordular Fatıma binti Kays şunları anlattı: Kocam beni üç talakla boşadı ve yiyecek bir şeylerde bırakmamıştı Ben de: “Allah’a yemin olsun ki, nafaka ve oturma hakkım varsa mutlaka alacağım, bu şekilde yaşamayı kabul etmem” dedim Kocamın vekili ise: “Ne nafaka almaya ne de bu evde barınmaya hakkın vardır” dedi Ben de Rasûlullah (sav)’e gittim ve durumu anlattım Rasûlullah (sav)’de: “Evde kalma ve nafaka alma hakkın yok, falan kadının yanında iddetini tamamla” buyurdu O kadının gelip gideni pek çok olduğu için orada kalmamamı ve Ümmü Mektum’un evinde iddetimi tamamlamamı emretti (Ümmü Mektum ama’ birisidir) “İddetin bitince de bana haber ver” buyurdu İddet müddetim bitince Rasûlullah (sav)’e haber verdim Rasûlullah (sav) “Seninle evlenmek isteyenler kimlerdir” buyurdu: Ben de: Muaviye ve Kureyşten bir adam dedim Rasûlullah (sav)’de: “Muaviye Kureyşli bir delikanlı olup malı mülkü yoktur Diğeri ise kötü olup hayırsız bir kimsedir Dolayısıyla sen Üsâme b Zeyd’le evlen!” buyurdu Ben bu tekliften pek hoşlanmadım fakat Rasûlullah (sav) üç defa “Bununla evlen” dedi Sonunda onunla evlendim (Müslim, talak: 6; Ebû Davud, Talak: 39)
22- EVLİLİKTE SORU SORULAN KİŞİ DOĞRU BİLDİĞİNİ SÖYLEMELİ
3193- Fatıma binti Kays (ranha)’dan rivâyete göre, kocası Ebu Amr b Hafs, onu yanında olmadığı bir zamanda üç talakla boşamıştı Kocasının vekili Fatıma’ya bir miktar arpa gönderdi O bu gönderilene razı olmayınca kocasının vekili olan kimseyi kızdırdı O adam: “Vallahi sana bir şeyler vermek mecburiyetinde değiliz” dedi Fatıma, Rasûlullah (sav)’e gelerek durumu anlattı Rasûlullah (sav)’de: “Senin onlardan nafaka alma hakkın yoktur” diyerek, “Sen Ümmü Şerikin evinde iddet süreni doldur” buyurdu Sonra da: “O kadın cömert bir kadın olup gelip gideni çoktur, onun için sen iddetini Ümmü Mektum’un evinde doldur O gözleri görmeyen bir adamdır, dolayısıyla aşırı tesettüre riayet etmeksizin onun yanında kalabilirsin İddetin bitince de bana haber ver” buyurdu Ben de iddetim bitince Muaviye b ebî Süfyan ve Ebu Cehm’in bana dünür olduklarını haber verdim Bunun üzerine Rasûlullah (sav) şöyle buyurdu: “Ebu Cehm’in asası hiç elden düşmez (Kadınları çok döver) Muaviye ise fakir biri olup malı mülkü yoktur Dolayısıyla sen Üsâme b Zeyd ile evlen” buyurdu Ben ise Üsâme’den pek hoşlanmamıştım sonra tekrar: “Onunla evlen” buyurdu Bende onunla evlendim Allah bu evliliği hayırlı kıldı, diğer kadınlar bana gıpta ettiler (Müslim, talak: 6; Ebû Davud, Talak: 39)
23- EVLENİLECEK KIZA BAKILABİLİR Mİ?
3194- Ebu Hüreyre (ra)’den rivâyete göre, şöyle demiştir: Ensar’dan bir adam Rasûlullah (sav)’e gelerek: Bir kadınla evlendim dedi Peygamber (sav)’de: “Ona dikkatlice baktın mı? Ensar’ın gözlerinde bir şeyler olabilir” buyurdu (Müslim, Nikah: 12; İbn Mâce, Nikah: 9)
3195- Ebu Hüreyre (ra)’den rivâyete göre, bir adam bir kadınla evlenmek istedi Rasûlullah (sav)’de: “Ona dikkatlice bak çünkü Ensar kadınlarının gözlerinde bir şeyler olabilir” buyurdu (Müslim, Nikah: 12; İbn Mâce, Nikah: 9)
24- BİR ŞAHIS HOŞLANDIĞI BİR ERKEĞE KIZINI TEKLİF EDEBİLİR
3196- Ömer (ra)’den rivâyete göre, şöyle demiştir: Kızım Hafsa İbn Huzafe’den dul kalmıştı İbn Huzafe Rasûlullah (sav) ile birlikte Bedir savaşına katılanlardandı Medine’de vefat etmiştir Ben Osman b Affan ile karşılaştım, kızım Hafsa’yı kendisine arzettim ve istersen nikahlayayım dedim Bunun üzerine Osman bir düşüneyim dedi Birkaç gece geçti tekrar karşılaştım Bu gün için evlenmek istemiyorum dedi Daha sonra Ebu Bekir ile karşılaştım İstersen kızım Hafsa ile seni evlendireyim dedim Bana hiçbir cevap vermedi Osman’a kızdığımdan daha fazla kızdım Birkaç gece geçmişti ki Rasûlullah (sav), kızım Hafsa’yı benden isteyip dünür oldu, ben de O’na nikahladım Bu arada Ebu Bekir ile karşılaştım ve: “Hafsa’yı bana teklif ettiğinde benim de sana cevap vermediğimi görünce herhalde kızmış olmalısın” dedi Ben de: “Evet” dedim O da: “Sen bana kızını vermek istediğinde; Rasûlullah (sav)’in senin kızını isteyeceğini duymuştum da Rasûlullah (sav)’in sırrını ifşa etmek istemedim Eğer o vazgeçseydi ben senin kızı nikahlardım” dedi (Müsned: 70)
25- KADIN DİNİNDEN RAZI OLDUĞU BİRİNE KENDİSİNİ ARZETMESİ
3197- Sabit el Bünani (ra) şöyle anlatmıştır Enes b Malik (ra)’in yanındaydım, Enes b Malik’in kızı da oradaydı, şunları anlatmıştı: Bir gün Rasûlullah (sav)’in huzuruna bir kadın gelerek, Kendisini Rasûlullah (sav)’e arzedip; “Ey Allah’ın Rasûlü! beni kendine nikahlar mısın” dedi (Buhârî, Nikah: 33; Müsned: 13333)
3198- Enes (ra)’ten rivâyete göre, Bir kadın kendisini Rasûlullah (sav)’e arz edip nikahlamasını istedi diye anlatınca Enes’in kızı güldü ve Bu kadın hayası ne kadar az bir kadınmış dedi Bunun üzerine Enes: O senden daha hayırlıdır çünkü kendisini Rasûlullah (sav)’e teklif etmiştir” dedi (Buhârî, Nikah: 33; Müsned: 13333)
26- ALLAH PEYGAMBERİNE KİMİ NİKAHLAMIŞTI
3199- Enes (ra)’ten rivâyete göre, şöyle demiştir: Zeyneb’in iddeti dolunca Rasûlullah (sav)’e: “Zeyd’e git, onu benim için iste” dedi Zeyd diyor ki hemen gittim ve: “Ey Zeyneb! Müjde beni sana Rasûlullah (sav) gönderdi, seninle evlenmek istiyor” dedim Zeyneb: “Bu konuda Rabbimden hayır talep etmeden hiç bir şey yapmam” dedi ve evinde namaz kılmakta olduğu yere gitti Ve o zaman Ahzâb sûresi 37 ayeti nazil oldu Böylece Zeyneb’in nikahı Allah tarafından kıyılmış oldu ve Peygamber (sav) Zeyneb ile evlenmiş oldu (Müslim, Nikah: 15; Müsned: 12553)
3200- Enes b Malik (ra)’ten rivâyete göre, şöyle demiştir: Zeyneb binti Cahş Peygamber (sav)’in diğer hanımlarına karşı iftihar ederek şöyle derdi: “Allah ayet indirerek beni Rasûlullah (sav)’e nikahladı ve örtünme ayeti de böylelikle nazil olmuş oldu” (Müslim, Nikah: 15; Müsned: 12553)
27- İSTİHARE NASIL YAPILIR?
3201- Câbir b Abdullah (ra)’tan rivâyete göre, şöyle demiştir: Rasûlullah (sav) Kur’an’dan bir sûre öğretir gibi tüm işlerimizde bize istihare yapmayı öğretir ve şöyle buyururdu: “Biriniz önemli bir iş yapmak istediğinde nafile olarak iki rekat namaz kılsın ve şöyle dua etsin: “Allah’ım hakkımda hayırlısını bildiğin için ben de Senden hakkımda hayırlısı ne ise onu bana bildirmeni isterim Senin güç ve kuvvetinle beni güçlendirmeni isterim Ve her şeyi Senin büyük lütfundan isterim Çünkü Senin her şeye gücün yeter Benim ise hiçbir şeye gücüm yetmez Sen her şeye gücü yetensin, benim ise hiçbir şeye gücüm yetmez Sen her şeyi bilirsin Ben ise bilemem Akıl ve düşünmeyle bilinemeyecek her şeyi bilen sadece sensin Ey Allah’ım şu yapacağım işin benim hakkımda, dinim, yaşantım ve işimin sonu hakkında hayırlı olduğunu biliyorsan –ki mutlaka bilmektesin- onu yapmayı bana kolay getir Eğer bu iş benim hakkımda dinim, yaşantım ve işimin sonucu hakkında kötü olduğunu biliyorsan –ki mutlaka bilmektesin- onu benden uzaklaştır Beni de ondan uzak kıl Hayır nerede ise onu benim için takdir et ve beni ona razı et veya benim işlerimin acele olanını veya geleceğe ait olanını benim için takdir et diyerek; işi ne ise onu söyler” (Tirmizî, Vitir: 349)
28- OĞUL ANNESİNİ EVLENDİREBİLİR Mİ?
3202- Ümmü Seleme (ranha) anlatıyor: Ümmü Seleme’nin iddeti bitince, Ebu Bekir haber göndererek onunla evlenmek istedi fakat Ümmü Seleme onunla evlenmedi Daha sonra Rasûlullah (sav), Ömer b Hattab’ı göndererek evlenme teklifinde bulundu Ümmü Seleme Ömer’e: Rasûlullah (sav)’e söyle ben kıskanç bir kadınım belki Rasûlullah (sav)’in diğer hanımlarıyla geçinemem, küçük çocuklarım da var, ayrıca bu konuda kendisine danışabileceğim bir yakınım da yok dedi Ömer, Rasûlullah (sav)’e gelip Ümmü Seleme’nin cevabını aktardı Rasûlullah (sav)’de Ömer’e: “Ona git ve şöyle söyle: Ben kıskanç bir kadınım diyorsun ben bu konuda Allah’a dua edeceğim ve kıskançlığın yok olacak, küçük çocuklarım var diyorsun merak etme Allah onlara yardım eder, Benim bu konuyu danışabileceğim bir yakınım da yok sözüne gelince, senin gerek burada bulunan veya uzakta olan hiçbir kimse senin bu evliliğini kötü karşılamaz” buyurdu Ömer bu sözleri Ümmü Seleme’ye nakledince Ümmü Seleme oğluna: “Ey Ömer! Kalk ve beni Rasûlullah (sav) ile evlendir” dedi O da onu evlendirdi (Müsned: 25474)
29- BİR ADAM KÜÇÜK KIZINI SEVDİĞİ BİRİYLE EVLENDİREBİLİR Mİ?
3203- Aişe (ra)’den rivâyete göre, Rasûlullah (sav), Aişe ile altı yaşında iken nikahlandı, dokuz yaşında da gerdeğe girdi (Buhârî, Nikah: 39; Müslim, Nikah: 10)
3204- Aişe (ranha)’dan rivâyete göre, şöyle demiştir: Rasûlullah (sav) beni yedi yaşımda nikahladı ve dokuz yaşımda da gerdeğe girdi (Buhârî, Nikah: 39; Müslim, Nikah: 10)
3205- Yine Aişe (ranha)’dan rivâyete göre, şöyle demiştir: Rasûlullah (sav) dokuz yaşında benimle evlendi ve aynı yaşta O’nunla gerdeğe girdim (Buhârî, Nikah: 39; Müslim, Nikah: 10)
3206- Aişe (ranha)’dan rivâyete göre, Rasûlullah (sav) kendisiyle dokuz yaşında evlenmişti Rasûlullah (sav) vefat ettiğinde ise on sekiz yaşındaydı (Buhârî, Nikah: 39; Müslim, Nikah: 10)
30- BABA, DUL KIZINI BAŞKA SEVDİKLERİNE TEKLİF EDEBİLİR Mİ?
3207- Ömer b Hattab (ra)’tan rivâyete göre, şöyle demiştir: Kızım Hafsa, Rasûlullah (sav)’in ashabından Huneys b Huzafe es Sehmî’nin Medine’de vefatıyla ondan dul kalmıştı Kızım dul kalınca Osman’a gittim, kızım Hafsa’yı ona teklif edip istersen kızımla seni evlendireyim dedim Osman biraz düşünmeliyim dedi Birkaç gece bekledim daha sonra Osman bana gelerek bugün için evlenmeyi düşünüyorum dedi
Daha sonra Ebu Bekir ile karşılaştım, ona da dilersen kızım Hafsa ile seni evlendirebilirim dedim Ebu Bekir hiç sesini çıkarmadı Osman’a gücendiğimden daha fazla Ebu Bekir’e gücendim Birkaç gece daha bekledim sonra Rasûlullah (sav), Hafsa’yı istedi, ben de O’na nikahladım Sonra Ebu Bekir benimle karşılaşınca “Hafsa’yı bana teklif ettiğinde sana hiçbir cevap vermediğim için bana kızmışsındır” dedi Ben de: “Evet” dedim Bunun üzerine Ebu Bekir: “Aslında sana cevap vermeme engel olacak bir şeyim yoktu fakat Rasûlullah (sav)’in Hafsa’dan bahsedip onu senden isteyeceğini biliyordum bu yüzden onun sırrını da ifşa etmek istemedim, eğer o almayacak olsaydı ben bu teklifi kabul ederdim” dedi (Müsned: 70)
31- EVLENECEK KIZDAN İZİN ALINMASI
3208- İbn Abbas (ra)’tan rivâyete göre, Rasûlullah (sav) şöyle buyurdu: “Dul kadın evlenme konusunda velisinden daha çok hak sahibidir Bakire’nin evlenmesi için izninin alınması gerekir Bakire’nin izin vermesi ise susmasıdır” (Müslim, Nikah: 9; İbn Mâce, Nikah: 11)
3209- İbn Abbas (ra)’tan rivâyete göre, Peygamber (sav) şöyle buyurdu: “Evlenme konusunda dul olan kimseler velilerinden daha çok hak sahibidirler Bakire’nin ise izni alınır onun izni susmasıdır” (Müslim, Nikah: 9; İbn Mâce, Nikah: 11)
3210- İbn Abbas (ra)’tan rivâyete göre, Rasûlullah (sav) şöyle buyurmuştur: “Dul kadın evlilik işinde kendisi söz sahibidir Bakire kızın ise izni alınır, onun izin vermesi susmasıdır” (Müslim, Nikah: 9; İbn Mâce, Nikah: 11)
3211- İbn Abbas (ra)’tan rivâyete göre, Peygamber (sav) şöyle buyurmuştur: “Dul kadının evlenmesinde velisi söz sahibi değildir, bakire kızın izni alınır onun izni sükut etmesidir” (Müslim, Nikah: 9; İbn Mâce, Nikah: 11)
32- BABA BAKİRE KIZINDAN EVLENMEK İÇİN İZİN ALIR
3212- İbn Abbas (ra)’tan rivâyete göre, Rasûlullah (sav) şöyle buyurdu: “Dul kadın evlenme konusunda kendisi söz sahibidir Bakire kızdan da babası izin almalıdır onun izni susmasıdır” (Müslim, Nikah: 9; İbn Mâce, Nikah: 11)
33- DUL KADINDAN DA FİKRİ SORULUR MU?
3213- Ebu Hüreyre (ra)’den rivâyete göre, Rasûlullah (sav) şöyle buyurdu: “Dul kadın kendi arzusu olmadan nikahlanamaz Bakire olan kızdan da izin alınmalıdır” Bunun üzerine orada bulunanlar: “Bakire’nin izni nasıl olur?” diye sordular Rasûlullah (sav)’de: “Onun izni susmasıdır” buyurdu (Müslim, Nikah: 9; İbn Mâce, Nikah: 11)
34- BAKİRE KIZIN GÖRÜŞÜNÜN ALINMASI
3214- Aişe (ranha)’dan rivâyete göre, Rasûlullah (sav) şöyle buyurdu: “Evlenme konusunda bakirelerden görüşlerini alınız” Bunun üzerine şöyle denildi: “Bakire kız utanır ve susar nasıl izin alınacak?” Rasûlullah (sav): “Onun izni susmasıdır” buyurdu (İbn Mâce, Nikah: 11; Müslim, Nikah: 10)
3215- Ebu Hüreyre (ra)’den rivâyete göre, Rasûlullah (sav) şöyle buyurdu: “Dul kadın kendi fikri sorulmadan nikahlanamaz Bakire’nin de izni alınmalıdır” “Ey Allah’ın Rasûlü! onun izni nasıldır?” dediler “Onun izni susmasıdır” buyurdu (İbn Mâce, Nikah: 11; Müslim, Nikah: 10)
35- DUL KADINI BABASI ZORLA NİKAHLIYABİLİR Mİ?
3216- Hansa binti Hızam (ranha)’dan rivâyete göre, kendisi dul idi, babası kendisinden izin almadan onu nikahlamıştı da; O da Rasûlullah (sav)’e gelerek şikayette bulundu Rasûlullah (sav) bu nikahı iptal etti (İbn Mâce, Nikah: 11; Müslim, Nikah: 10)
36- KIZ İSTEMEDİĞİ HALDE BABASI ONU EVLENDİREBİLİR Mİ?
3217- Aişe (ranha)’dan rivâyete göre, şöyle demiştir: Bir genç kız Aişe’nin yanına gelerek: “Babam beni sadece itibar kazanmak için kardeşinin oğluyla nikahladı Halbuki ben istemiyordum” dedi Aişe: “Peygamber (sav) gelinceye kadar otur bakalım” dedi Nihayet Rasûlullah (sav) geldi, durumu haber verdim Rasûlullah (sav) kızın babasına haber vererek onu çağırttı ve kızının fikrini alıp almadığını sordu Bunun üzerine kız: “Ey Allah’ın Rasûlü! babamın yaptığı işe karşı değilim fakat evlenme işinde kadınların da söz hakkı var mı? onu öğrenmek istemiştim” dedi (Müsned: 23892)
3218- Ebu Hüreyre (ra)’den rivâyete göre, Rasûlullah (sav) şöyle buyurdu: “Kız evlendirilirken fikri sorulur eğer susarsa izin vermiş kabul edilir Eğer istemez ise evlendirmek caiz olmaz” (Ebû Davud, Nikah: 26; İbn Mâce, Nikah: 14)
37- İHRAMLI KİMSE NİKAHLANABİLİR Mİ?
3219- İbn Abbas (ra)’tan rivâyete göre, şöyle demiştir: Rasûlullah (sav) ihramlı iken Meymune bintil Haris ile evlenmişti (İbn Mâce, Nikah: 45; Müslim, Nikah: 5)
3220- İbn Abbas (ra)’ın bildirdiğine göre, şöyle demiştir: Rasûlullah (sav), Meymune ile ihramlı olduğu halde evlenmişti (İbn Mâce, Nikah: 45; Müslim, Nikah: 5)
3221- İbn Abbas (ra)’tan rivâyete göre, Peygamber (sav) Meymune’yi kendisine ihramlı iken nikahlamıştı Meymune, veli olarak Abbas’ı seçmiş ve o da onun adına onu Rasûlullah (sav)’e nikahlamıştı (İbn Mâce, Nikah: 45; Müslim, Nikah: 5)
3222- İbn Abbas (ra)’tan rivâyete göre, şöyle demiştir: Rasûlullah (sav) ihramlı iken Meymune bintil Haris ile evlenmişti (İbn Mâce, Nikah: 45; Müslim, Nikah: 5)
38- İHRAMLI KİMSE EVLENEMEZ Mİ?
3223- Osman b Affan (ra)’dan rivâyete göre, Rasûlullah (sav) şöyle buyurmuştur: “İhramlı kimse kendisine kadın nikahlayamaz, başkasını da nikahlayıp evlendiremez Bir kadına da dünürcü olamaz” (İbn Mâce, Nikah: 45; Müslim, Nikah: 5)
3224- Yine Osman b Affan (ra)’dan rivâyete göre, Rasûlullah (sav) şöyle buyurdu: “İhramlı kimse ne kendisi evlenebilir ne bir başkasını evlendirebilir ne de dünürcü olabilir” (İbn Mâce, Nikah: 45; Müslim, Nikah: 5)
39- NİKAH ANINDA YAPILABİLECEK DUA
3225- Abdullah (ra)’tan rivâyete göre, şöyle demiştir: Rasûlullah (sav) bize namaz’da ve ihtiyaç anında okuyacağımız teşehhüdü öğretti ve şöyle buyurdu: “İhtiyaç halinde okunacak dua şöyledir: Hamd Allah’a mahsustur, yardımı ondan ister, affedilmemizi de ondan isteriz Benliklerimizin şerrinden Allah’a sığınırız Allah kimi hidayete erdirirse onu kimse saptıramaz Allah kimi de saptırırsa onu da hidayete erdirecek yoktur Ben şahadet ederim ki Allah’tan başka gerçek ilâh yoktur ve yine şahadet ederim ki Muhammed Allah’ın kulu ve elçisidir der ve üç ayet okurdu” (Dârimi, Nikah: 20; İbn Mâce, Nikah: 19)
3226- İbn Abbas (ra)’tan rivâyete göre, adamın biri Peygamber (sav) ile bir şeyler konuşmuştu Onun üzerine Rasûlullah (sav) şöyle buyurdu: “Şüphesiz tüm eksiksiz övgüler Allah’a mahsustur Daima ona hamd eder, yardımı da ondan bekleriz Allah, kimi hidayete erdirirse onu kimse saptıramaz Kimi de saptırırsa onu da kimse hidayete erdiremez Ben şahadet ederim ki Allah’tan başka gerçek ilâh yoktur, tek olarak o vardır ve yine şahadet ederim ki Muhammed onun kulu ve elçisidir Bundan sonra…” (gereken dua ve ayet ne gerekiyorsa onlar okunmalıdır) (Dârimi, Nikah: 20; İbn Mâce, Nikah: 19)
40- HOŞ OLMAYAN SÖZLER SÖYLENMEMELİ?
3227- Adiy b Hatim (ra)’den rivâyete göre, şöyle demiştir: Rasûlullah (sav)’in yanında iki kişi Allah’ı şahit tutarak konuştular birisi: Kim Allah’a ve Rasûlüne itaat ederse kamil bir mü’mindir Kim de onlara isyan ederse zalim ve azgın biri olmuştur dedi Bunun üzerine Rasûlullah (sav) ona: “Ne kötü bir hatibsin” buyurdu (Ebû Davud, Edeb: 85; Müsned: 17536)
41- KUR’AN’DAN SÛRE VE AYETLER MİHİR OLUR MU?
3228- Sehl b Sa’d (ra)’ten rivâyete göre, şöyle demiştir: Rasûlullah (sav)’in yanında bulunan bir gurubun içersindeydim Bu arada bir kadın kalktı ve: “Ey Allah’ın Rasûlü! O kadın kendisini Sana arz ediyor, bu konuda görüşün nedir?” Diye sordu Peygamberimiz (sav) sustu ve hiçbir cevap vermedi Adam tekrar ayağa kalkarak: “Ey Peygamber! O kadın kendisini sana hibe ediyor bu konuda görüşünüz nedir?” Diye sordu Bunun üzerine bir başka adam kalkarak: “Ey Allah’ın Rasûlü! Onu bana nikahlayıver” dedi Rasûlullah (sav)’de: “Mehir olarak verecek bir şeyin var mı?” buyurdu Adam: “Hayır” dedi Rasûlullah (sav): “Git araştır demir bir halka bile bulsan al getir” dedi Adam gidip aradı sonra gelip: “Hiçbir şey bulamadım (hatta) demir yüzük bile” dedi Rasûlullah (sav): “Kur’an’da ezberinde bir şey var mı?” diye sordu Adam: “Evet ezberimde şu şu sûreler vardır” dedi Rasûlullah (sav): “Ezberindeki Kur’an’ı, bu kadına öğretmeni mehir kabul ederek seni bu kadına nikahladım” buyurdu (Tirmizî, Nikah: 23; Müslim, Nikah: 13)

Alıntı Yaparak Cevapla