Prof. Dr. Sinsi
|
Sünen-İ Nesai Nikah
70- BİR KADIN CARİYESİNİ KOCASINA HİBE EDER Mİ?
3307- Numan b Beşir (r a)’den rivâyete göre, Peygamber (s a v)’e karısının cariyesiyle zina eden adamın durumu soruldu da Rasûlullah (s a v) şöyle buyurdu: “Eğer o adamın karısı müsaade etmişse yüz değnek vururum müsaade etmemişse o erkeği recm ederim ” (Tirmizî, Hudud: 21; Ebû Davud, Hudud: 28)
3308- Yine Numan b Beşir (r a)’den rivâyete göre, adı Abdurrahman b Huneyn lakabı da gurgur olan bir adam karısının cariyesiyle zina etmişti Bunların davaları Numan b Beşir’e getirildi Numan b Beşir bu konuda Rasûlullah (s a v)’in verdiği hükmü vereceğim eğer hanımın o cariyeyle münasebet yapmana izin vermişse sana yüz değnek vururum sana böyle bir izin verilmemişse taşlayarak recm ederim Karısı müsaade ettiği için o kimseye yüz değnek vuruldu Ravi Katade diyor ki: Habib b Sâlim’e mektub yazarak sormuştum da o da bu hadiseyi bana yazarak bildirmişti (Ebû Davud, Hudud: 28; Tirmizî, Hudud: 21)
3309- Numan b Beşir (r a)’den rivâyete göre, Rasûlullah (s a v)’e karısının cariyesiyle ilişkide bulunan bir adam hakkında: “Eğer karısı ona izin vermişse yüz değnek vur izin vermemişse recm et” buyurdu (Ebû Davud, Hudud: 28; Tirmizî, Hudud: 21)
3310- Seleme b Muhabbak (r a)’tan rivâyete göre, şöyle demiştir: Rasûlullah (s a v), karısının cariyesiyle ilişkide bulunan bir adam hakkında şöyle buyurdu: “Eğer cariyeyi zorla bu işe sürüklemişse cariye hür olur karısına onun gibi bir cariye almalıdır Eğer cariye kendi isteğiyle yapmışsa o zaman o cariye o adamın malı olur ve karısına o şekilde cariye almalıdır ” (Ebû Davud, Hudud: 28; İbn Mâce, Hudud: 8)
3311- Seleme b Muhabbak (r a)’tan rivâyete göre, bir adam karısının cariyesiyle zina etmişti Dava Rasûlullah (s a v)’e arz edilmişti Rasûlullah (s a v)’de şöyle buyurdu: “Eğer adam cariyeyi zorlamışsa cariye hür bir kadın olur ve o adamın malı sayılır Karısına o cariye gibi bir cariye satın alması gerekir Eğer cariye kendi isteğiyle yapmışsa o cariye karısınındır ” (Ebû Davud, Hudud: 28; İbn Mâce, Hudud: 8)
71- MUT’A NİKAHININ HARAMLIĞI
3312- Hasan ve Abdullah (r anhüma) babaları Muhammed (r a)’ten aktarıyorlar: Ali, bir adamın mut’a nikahı yapmakta hiçbir sakınca görmediğini duyunca ona: “Sen yanılıyorsun! Rasûlullah (s a v) Hayber savaşı günü mut’a nikahı yapmayı ve ehli eşek eti yemeyi yasaklamıştır ” (Müslim, Nikah: 3; Tirmizî, Nikah: 28)
3313- Ali b ebi Talib (r a)’ten rivâyete göre, Rasûlullah (s a v), Hayber savaşı günü kadınlarla geçici nikah (mut’a) yapmayı ve ehli eşeklerin etlerini yemeyi yasakladı (Müslim, Nikah: 3; Tirmizî, Nikah: 28)
3314- Muhammed b Ali (r a)’nin çocukları Hasan ve Abdullah’ın rivâyetlerine göre Ali b Ebi Talib şöyle demiştir: Rasûlullah (s a v), Hayber günü kadınlarla geçici nikah yapmayı yasaklamıştı İbn Müsenna Huneyn günü demiştir (Müslim, Nikah: 3; Tirmizî, Nikah: 28)
3315- Rabi’ b Sebre el Cühenî (r a) babasından rivâyet ederek şöyle diyor: Rasûlullah (s a v) geçici nikah (mut’a) ile evlenmemize izin vermişti Ben bir arkadaşımla beraber Benî Amir’den bir kadına gittik, kendimizi arz edip mut’a nikahıyla evlenmek istediğimizi söyledik Kadın mehir olarak ne verirsiniz” dedi Ben de: “Elbisemi veririm” dedim Arkadaşım da: “Ben de elbisemi verebilirim” dedi Arkadaşımın elbisesi daha güzel ve sağlam idi Ama ben ondan daha genç idim Kadın arkadaşımın elbisesine baktı ve beğendi bana bakınca benim genç oluşumdan hoşlandı ve şöyle dedi: “Sen ve elbisen yeterlidir” dedi Ben de o kadınla üç gün kaldım sonra Rasûlullah (s a v) buyurdu ki: “Kimin yanında mut’a nikahı ile aldığı kadın varsa onları bıraksın ” (İbn Mâce, Nikah: 44; Dârimi, Nikah: 16)
72- NİKAH, SES VE DEF ÇALARAK İLAN EDİLEBİLİR Mİ?
3316- Muhammed b Hatıb (r a)’tan rivâyete göre, şöyle demiştir: Rasûlullah (s a v) şöyle buyurdu: “Evlilikte haram ile helalı ayıran şey nikah anında ses çıkarmak ve def çalmaktır ” (Buhârî, Nikah: 49; Tirmizî, Nikah: 6)
3317- Ebu Belc (r a)’ten rivâyete göre, şöyle demiştir: Muhammed b Hatıb’tan işittim şöyle diyordu: Rasûlullah (s a v) şöyle buyurdu: “Nikah ve evlenme konusunda helâl ile haram arasındaki fark ilân edilip ses çıkarılmasıdır ” (Buhârî, Nikah: 49; Tirmizî, Nikah: 6)
73- EVLENEN KİMSEYE NASIL DUA EDİLİR
3318- Hasan (r a)’dan rivâyete göre, şöyle demiştir: Akîl b Ebu Talib Cesim oğullarından bir kadınla evlenmişti Orada bulunanlar onlara, “Mesud olun oğullarınız olsun” diye dua ettiler Bunun üzerine Akîl, Rasûlullah (s a v)’in söylediği gibi söyleyin dedi: “Allah bu evliliği sizin hakkınızda hayırlı kılsın ve mübarek eylesin ” (Buhârî, Nikah: 58; Dârimi, Nikah: 6)
74- DÜĞÜNDE HAZIR BULUNMAYAN KİMSENİN DUASI NASILDIR?
3319- Enes (r a)’ten rivâyete göre, Rasûlullah (s a v), Abdurrahman b Avf’ın üzerinde evlilikte kullanılan bir koku izi gördü ve: “Bu nedir?” diye sordu Abdurrahman’da: “Bir kadınla bir çekirdek kadar altın karşılığında evlendim” dedi Rasûlullah (s a v)’de: “Allah mübarek etsin, bir koyunla da olsa düğün yemeyi ver” buyurdu (Buhârî, Nikah: 58; Ebû Davud, Nikah: 29)
75- EVLENEN KİMSENİN KOKU SÜRÜNMESİ
3320- Enes (r a)’ten rivâyete göre, Abdurrahman b Avf, Rasûlullah (s a v)’in yanına geldi üzerinde evlenenlerin süründüğü za’feran kokusu vardı Rasûlullah (s a v): “Nedir bu hal” diye sordu O da: “Bir kadınla evlendim” dedi Rasûlullah (s a v): “Mihir olarak ne verdin?” Dedi Abdurrahman da: “Bir çekirdek ağırlığında altın” dedi Bunun üzerine Rasûlullah (s a v): “Bir koyunla bile olsa düğün yemeyi ver” buyurdu (Buhârî, Nikah: 58; Ebû Davud, Nikah: 29)
3321- Enes (r a)’ten rivâyete göre, şöyle demiştir: Rasûlullah (s a v) benim üzerimde Abdurrahman b Avf’ı kastediyor, düğünde sürülen kokulu boyayı görünce, “Bu nedir?” diye sordu Abdurrahman b Avf: “Ensardan bir kadınla evlendim” dedi Rasûlullah (s a v)’de: “Öyleyse bir koyunla da olsa düğün yemeyi ver” buyurdu (Buhârî, Nikah: 58; Ebû Davud, Nikah: 29)
76- EVLİLİK HEDİYESİ MİHİR
3322- İbn Abbas (r a)’tan rivâyete göre, Ali şöyle demiştir: Fatıma ile evlenmiştim ve Rasûlullah (s a v)’e: “Beni zifaf’a sok” dedim Rasûlullah (s a v): “Fatıma’ya mehir olarak bir şeyler ver de öyle” buyurdu “Yanımda ona verecek bir şey yoktur” dedim “Sağlam zırhın nerededir?” buyurdu Ben de: “Yanımdadır” dedim “Öyleyse onu ver” buyurdu (Ebû Davud, Nikah: 35)
3323- İbn Abbas (r a)’tan rivâyete göre, şöyle demiştir: Ali, Fatıma ile evlendiğinde Rasûlullah (s a v) ona: “Fatıma’ya bir şeyler ver” buyurdu Ali, yanımda bir şey yok deyince Rasûlullah (s a v): “Büyük ve geniş zırhın nerede?” buyurdu (Ebû Davud, Nikah: 35)
77- ŞEVVAL AYINDA ZİFAF
3324- Aişe (r anha)’dan rivâyete göre, şöyle demiştir: Rasûlullah (s a v) beni şevval ayında nikahladı yine şevval ayında gerdeğe girdim Hanımlarından hangisi onun yanında benim kadar değerliydi (Dârimi, Nikah: 28; Tirmizî, Nikah: 9)
78- DOKUZ YAŞINDA ZİFAF
3325- Aişe (r anha)’dan rivâyete göre, şöyle demiştir: Rasûlullah (s a v) beni altı yaşımda iken nikahladı ve dokuz yaşımda iken de zifafa girdi, ben o zaman kız çocuklarıyla oyun oynuyordum (Dârimi, Nikah: 28; Tirmizî, Nikah: 9)
3326- Aişe (r anha)’dan rivâyete göre, şöyle demiştir: Rasûlullah (s a v) beni nikahladığında altı yaşımda idim Benimle evlendiğinde ise dokuz yaşımda idim (Dârimi, Nikah: 28; Tirmizî, Nikah: 9)
79- YOLCULUKTA İKEN DE ZİFAF YAPILIR MI?
3327- Enes (r a)’ten rivâyete göre, Rasûlullah (s a v), Hayber gazasına çıkmıştı Hayber’e yakın bir yerde sabah namazını karanlıkta kılmıştı Rasûlullah (s a v) hayvanına bindi Ebu Talha’da kendi hayvanına bindi Ben de Ebu Talha’nın binitinin arkasındaydım Rasûlullah (s a v), hayvanını Hayber caddelerine doğru sürdü Bu arada benim dizim Rasûlullah (s a v)’in uyluğuna dokunuyordu Şu anda uyluğunun beyazlığını görür gibiyim Rasûlullah (s a v) şehre girince: “Allah en büyüktür Hayber harab oldu gitti Biz bir toplumun yurdunu basıp içersine girdik mi uyarılan o kavmin hali yaman olur” buyurdu ve bunu üç defa tekrarladı Enes diyor ki: “Hayberliler sabah vakti işlerine gitmek üzere kaleden dışarı çıktılar ve bizi görünce (Abdülaziz’in rivâyetine göre) işte Muhammed diye bağırdılar (Abdülazizin rivâyetine göre) işte Muhammed’in arkadaşları ve ordusu dediler Böylece Hayberi ansızın ele geçirdik, esirler toplandı ” Dıhye gelip: “Ey Allah'ın Peygamberi! Bana alınan esirlerden bir cariye ver” dedi Rasûlullah (s a v): “Git bir cariye al” dedi Dıhye de Safiyye binti Huyey b Ahtab’ı aldı Bir adam Rasûlullah (s a v)’e gelip Ey Allah’ın Peygamberi! Dıhye’ye, Kureyza ve Nadir’in hanımefendisi olan Safiyye’yi verdin halbuki o Senden başkasına uygun olmaz Bunun üzerine Rasûlullah (s a v) “Her ikisini de çağırınız” buyurdu Dıhye Safiyye’yi getirdi Rasûlullah (s a v) Safiyye’ye baktı ve Dıhye’ye “Esirler arasından başka bir cariye al” buyurdu Enes diyor ki: Rasûlullah (s a v) Safiyye’yi azâd edip hürriyetine kavuşturdu ve kendisine nikahladı Ravi Sabit Enes’e dedi ki: Ey Ebu Hazma, Rasûlullah (s a v) ona mehir olarak ne verdi Enes’te: “Onu azâd etmeyi mehir saydı ve nikahladı” dedi Enes diyor ki: Hayber savaşından dönüşte yolculuk devam ederken Ümmü Süleym, Saffiyye’yi Rasûlullah (s a v) için hazırlayıp gece olunca gerdeğe koydu Böylece düğün yapılmış oldu Sabah olunca Rasûlullah (s a v) “Kimin yanında bir şeyi varsa getirsin” buyurdu Bir sergi yayıldı kimi kurutulmuş peynir, kimi hurma, kimi de yağ getirmişti Oradaki bu malzemelerle hays yemeği yapıldı ve Rasûlullah (s a v)’in düğün yemeği bu olmuş oldu (Buhârî, Nikah: 61; Müslim, Nikah: 14)
3328- Enes (r a)’ten rivâyete göre, şöyle demiştir: Rasûlullah (s a v) Hayber dönüşü yolda Safiyye ile gerdeğe girince Hayber yolunda üç gün konakladı ve o da diğer hanımları arasına katıldı (Buhârî, Nikah: 61; Müslim, Nikah: 14)
3329- Enes (r a)’ten rivâyete göre, şöyle demiştir: Rasûlullah (s a v) Hayber ile Medine arasındaki yolda Safiyye ile düğün yapıp gerdeğe girince üç gün konakladı Ben de Müslümanları Rasûlullah (s a v)’in bu düğündeki yemeğe davet ettim Bu düğün ziyafetinde ne et ne de ekmek vardı Rasûlullah (s a v) bir yaygı yayılmasını emretti Onun üzerine kimi kuru peynir, kimi hurma, kimi de yağ getirip koydu Bunlardan yapılan yemek te Rasûlullah (s a v)’in düğün yemeği oldu Orada hazır bulunanlar Safiyye için, “Ya Mü’minlerin annelerinden biri olur veya Rasûlullah (s a v)’in cariyesi olarak kalır” dediler Ve yine onlar eğer Rasûlullah (s a v) onu örtü içine alırsa o mü’minlerin annelerinden olur perde altına almazsa cariye olarak kalır dediler Rasûlullah (s a v) yola çıkınca Safiyye’yi arkasına oturttu ve kimse görmesin diye perdeledi (Buhârî, Nikah: 61; Müslim, Nikah: 14)
80- DÜĞÜNDE EĞLENME VAR MIDIR?
3330- Âmir b Said (r a)’ten rivâyete göre, şöyle demiştir: Bir düğünde Kurasa b Ka’b ve Ebu Mes’ud el Ensarî’nin yanına vardım, o esnada küçük kızlar şarkılar söylüyorlardı Ben de: Siz Rasûlullah (s a v)’in ashabından ve Bedir savaşına katılanlardansınız, yanınızda şarkılar söyleniyor sizler ise hiçbir şey yapmıyorsunuz dedim Onlardan biri: “İstersen sen de otur bizimle birlikte dinle istemezsen git Düğünde eğlenmeye izin verildi” dedi (Sadece Nesâi rivâyet etmiştir )
81- BABA, KIZINA NASIL ÇEYİZ HAZIRLAMALI?
3331- Ali (r a)’den rivâyete göre, şöyle demiştir: Rasûlullah (s a v) Fatıma için çeyiz olarak kadife kumaş, su tulumu ve içi izhır otuyla doldurulmuş bir yastık hazırlamıştı (İbn Mâce, Zühd: 11)
82- BİR EVDE KAÇ YATAK OLMALI?
3332- Câbir b Abdullah (r a)’tan rivâyete göre, Rasûlullah (s a v) şöyle buyurdu: “Bir evde erkek için bir yatak, ailesi için bir yatak olmalıdır üçüncüsü misafir içindir, dördüncüsü ise şeytanındır ” (Müslim, Libas ve Ziynet: 8; Ebû Davud, Harac: 19)
83- YAYGI VE ÇARŞAF DA OLMALI MI?
3333- Câbir (r a)’den rivâyete göre, şöyle demiştir: Rasûlullah (s a v) bana: “Evlendin mi?” diye sordu Ben de: “Evet” dedim “Yaygı aldınız mı?” diye sordu Bizim yaygı alabilecek imkanımız mı var dedim Bunun üzerine Rasûlullah (s a v): “İleride olacaktır” buyurdu (Müslim, Libas ve Ziynet: 7; Müsned: 13618)
84- DÜĞÜN YAPAN KİMSEYE, HEDİYE ALMALI MI?
3334- Enes b Malik (r a)’ten rivâyete göre, şöyle demiştir: Rasûlullah (s a v) evlenmiş ve gerdeğe girmişti Annem Ümmü Süleym, hays ismi verilen bir yemek hazırladı ve benimle o yemeği Rasûlullah (s a v)’e gönderdi O yemeği Rasûlullah (s a v)’e götürüp: Annemin selâmı var, bu bizden küçük bir hediyedir diyor dedim Rasûlullah (s a v): “Onu koy” buyurdu ve sonra da “Git falanı falanı ve karşılaştığın kimseleri davet et” dedi ve pek çok kimsenin isimlerini verdi Ben de isimleri verilen kimseleri ve karşılaştığım kimseleri davet ettim Ravi Ebu Osman Enes’e: “Davet edilenler kaç kişiydi” diye sordum Enes: “Üç yüz kişi kadardı” dedi Rasûlullah (s a v): “Davetliler onar onar kişi olarak gelsinler ve herkes önünden yesin” buyurdu İlk gurup yiyip doyarak çıktılar sonra ikinci gurup girdi… herkes yedikten sonra Rasûlullah (s a v) bana: “Ey Enes sofrayı kaldır” buyurdu Bende sofrayı kaldırdım Fakat yemeği ilk koyduğumda mı yoksa kaldırdığımda mı daha ağırdı bilmiyorum (Tirmizî, Tefsirül Kur’an: 34)
3335- Enes (r a)’ten rivâyete göre, şöyle demiştir: Rasûlullah (s a v) Mekke’den Medine’ye hicret ettikten sonra Kureyşlilerle Ensarı kardeş yaptı Sa’d b Rabi ile Abdurrahman b Avf’ta kardeş yapılanlardan idi Sa’d Abdurrahman b Avf’a: “Benim malım var ikimiz yarı yarıya bölüşürüz Benim iki tane hanımım var bak hangisi hoşuna giderse onu boşarım, iddeti bitip sana helâl olunca da sen onunla evlenirsin” dedi Abdurrahman b Avf ta: “Allah aileni de malını da sana bereketli kılsın, sen bana sadece çarşının yolunu göster” dedi ve çarşıya gitti Sonunda kazandığı yağ ve kuru peynirle geri döndü Abdurrahman b Avf diyor ki: “Bir süre sonra Rasûlullah (s a v) ben de evlenenlerin süründüğü kokuyu görünce: “Nedir bu durum” diye sordu Ben de: “Ensardan bir kadınla evlendim” dedim Bunun üzerine Peygamber (s a v): “Bir koyunla da olsa düğün yemeği ver” buyurdu (Tirmizî, Tefsirül Kur’an: 34; Müsned: 12891)
|