Prof. Dr. Sinsi
|
Sünen-İ Nesai Süslenme
Sünen-i Nesai Süslenme
49- SÜSLENME KİTABI (Bölümleri)
1- YARADILIŞTAN BERİ YAPILAN İŞLER
4954- Âişe (r anha)’dan rivâyete göre, Rasûlullah (s a v) şöyle buyurdu: “On şey yaradılış gereği olarak ilk yaradılıştan beri vardır: 1 Bıyığı kısaltmak, 2 Tırnakları kesmek, 3 Parmak aralarını (mafsalları) yıkamak, 4 Sakalı uzatmak, 5 Misvak kullanmak, 6 Burunu su ile temizlemek, 7 Koltuk altı kıllarını temizlemek, 8 Etek tıraşı olmak, 9 Abdest bozulan organların temizlenmesidir ” Mus’ab der ki: “Onuncusunu unuttum o da mazmaza = ağıza su vererek temizlemek olsa gerektir ” (Ebû Davud, Taharat: 29; Tirmizî, Edeb: 14)
4955- Talk (r a)’tan rivâyete göre, şöyle demiştir: “On şey ilk yaradılıştan beri yapılması gereken şeylerdendir 1 Misvak kullanmak, 2 Bıyıkları kısa tutmak, 3 Tırnakları kesmek, 4 Parmak aralarını yıkamak, 5 Etek tıraşı olmak, 6 Buruna su vererek temizlemek, 7 Ravi diyor ki: “Ağıza su vererek temizlemek konusunda şüpheliyim ” (Sadece Nesâi rivâyet etmiştir )
4956- Talk b Habîb (r a)’ten rivâyete göre, şöyle demiştir: “On şey vardır ki yaratılıştan beri yapılması gereken sünnetlerdendir 1 Misvak kullanmak, 2 Bıyıkları kısa tutmak, 3 Ağıza su alarak temizlemek, 4 Buruna su alarak temizlemek, 5 Sakalı uzun tutmak, 6 Tırnakları kesmek, 7 Koltuk altı kıllarını temizlemek, 8 Sünnet olmak, 9 Etek tıraşı olmak, 10 Abdest bozma yerini yıkamak ” (Sadece Nesâi rivâyet etmiştir )
4957- Ebu Hüreyre (r a)’den rivâyete göre, Rasûlullah (s a v) şöyle buyurdu: “Beş şey yaratılıştan beri yapılması gereken şeylerdendir 1 Sünnet olmak, 2 Etek tıraşı olmak, 3 Koltuk altı kıllarını yok etmek, 4 Tırnakları kesmek, 5 Bıyıkları kısaltmak ” (Tirmizî, Edeb: 14; Ebû Davud, Taharat: 29)
4958- Ebu Hüreyre (r a)’den rivâyete göre, şöyle demiştir: “Beş şey yaradılış gereği yapılması gereken işlerdendir 1 Tırnakları kesmek, 2 Bıyıkları kısa tutmak, 3 Koltuk altı kıllarını gidermek, 4 Etek tıraşı olmak, 5 Sünnet olmak ” (Tirmizî, Edeb: 14; Ebû Davud, Taharat: 29)
2- BIYIK KISA TUTULMALIDIR
4959- İbn Ömer (r a)’den rivâyete göre, Rasûlullah (s a v) şöyle buyurmuştur: “Bıyıklarınızı kısa tutup sakalınızı uzatınız ” (Tirmizî, Edeb: 14; Ebû Davud, Tahara: 29)
4960- İbn Ömer (r a)’den rivâyete göre, şöyle demiştir: Rasûlullah (s a v) şöyle buyurdu: “Sakalınızı uzatıp bıyıklarınızı kısaltınız ” (Buhârî, Libas: 65; Tirmizî, Edeb: 15)
4961- Zeyd b Erkam (r a)’dan rivâyete göre, şöyle demiştir: Rasûlullah (s a v)’den işittim şöyle buyuruyordu: “Bıyığını kısaltmayan biz Müslümanlardan değildir ” (Tirmizî, Edeb: 15; Müsned: 18462)
3- BAŞIN TAMAMI TIRAŞ EDİLMELİDİR
4962- İbn Ömer (r a)’den rivâyete göre, Rasûlullah (s a v) başının bir kısmı tıraş edilmiş bir kısmında saç bırakılmış bir çocuk gördü de bundan insanları yasakladı ve: “Ya başın tamamını tıraş edin veya tamamen bırakıverin” buyurdu (Buhârî, Libas: 72; İbn Mâce, Libas: 38)
4- KADINLAR BAŞLARINI ERKEKLER GİBİ TIRAŞ ETMEMELİDİR
4963- Ali (r a)’den rivâyete göre, Rasûlullah (s a v): “Kadınların başlarını erkekler gibi tıraş etmelerini yasakladı ” (Tirmizî, Hac: 75; Ebû Davud, Menasik: 79)
5- ALABURUS VE YER YER TIRAŞ ETMEK CAİZ DEĞİLDİR
4964- Abdullah b Ömer (r a)’den rivâyete göre, Rasûlullah (s a v) şöyle buyurdu: “Allah bize başımızı alacalı şekilde tıraş etmemizi yasakladı ” (Buhârî, Libas: 72; İbn Mâce, Libas: 38)
4965- İbn Ömer (r a)’den rivâyete göre, şöyle demiştir: Rasûlullah (s a v) bize alacalı şekilde tıraş olmayı yasakladı (Buhârî, Libas: 72; İbn Mâce, Libas: 38)
6- BIYIKLARI KISA TUTMAK GEREKİR
4966- Vail b Hucr (r a)’dan rivâyete göre, şöyle demiştir: Rasûlullah (s a v)’in yanına gittim saçım uzunca idi “Sinek…” dedi Ben de beni kastederek söyledi sandım ve saçımı tıraş ettirip tekrar geldim Bunun üzerine bana: “Seni kastetmemiştim ama bu şekil daha güzel olmuş” dedi (Ebû Davud, Tereccül: 11; İbn Mâce, Libas: 38)
4967- Enes (r a)’ten rivâyete göre, şöyle demiştir: Rasûlullah (s a v)’in saçları ne kıvırcık ne de düz idi, hafif dalgalıydı uzunluğu ise kulaklarıyla omuzu arasındaydı (Ebû Davud, Teraccül: 10; İbn Mâce, Libas: 38)
4968- Humeyd b Abdurrahman el Hımyerî (r a)’den rivâyete göre, şöyle demiştir: Dört yıl Rasûlullah (s a v)’in sohbetinde bulunan Ebu Hüreyre gibi yanından ayrılmayan bir adama rastladım şöyle demişti: “Rasûlullah (s a v) her an devamlı saç taramayı bize yasakladı ” (Ebû Davud, Teraccül: 1; Müsned: 16398)
7- SAÇ GEREKTİĞİNDE TARANMALIDIR
4969- Abdullah b Mugaffel (r a)’den rivâyete göre, şöyle demiştir: Rasûlullah (s a v) saçlarımızı sık sık taramamamızı emrederdi (Sadece Nesâi rivâyet etmiştir )
4970- Hasan (r a)’dan rivâyete göre, Peygamber (s a v) saçın sık sık taranmamasını emrederdi (Sadece Nesâi rivâyet etmiştir )
4971- Hasan ve Muhammed (r a)’ten rivâyete göre, şöyle demişlerdir: “Saç gerektiğinde zaman zaman taranmalıdır ” (Sadece Nesâi rivâyet etmiştir )
4972- Abdullah b Şakîk (r a)’tan rivâyete göre, şöyle demiştir: Rasûlullah (s a v)’in ashabından bir kimse mısır vadisi idi Arkadaşlarından biri yanına geldi ve onu saçları dağınık bir durumda buldu ve ona: “Nedir bu hal hem valisin hem de saçın başın dağınık durumdadır?” O da şöyle dedi: “Rasûlullah (s a v) bizi irfahdan yasaklamıştır İrfah nedir deyince: “Gün boyu her zaman, taranıp durmaktır” dedi (Ebû Davud, Tereccül: 1; Müsned: 22844)
8- HERŞEYDE OLDUĞU GİBİ SAÇ TARAMADA DA SAĞDAN BAŞLAMAK
4973- Âişe (r anha)’dan rivâyete göre, şöyle demiştir: Rasûlullah (s a v) tüm işlerini sağdan başlayarak yapmayı severdi, sağ eliyle alır sağ eliyle verir ve tüm işlerinde sağdan başlamayı severdi (Buhârî, Libas: 38; Ebû Davud, Libas: 44)
9- SAÇ UZATMAK
4974- Bera (r a)’dan rivâyete göre, şöyle demiştir: Rasûlullah (s a v) kırmızı hırkasını giyinmiş saçları da omuzlarına kadar inmişti Onun kadar güzel bir kimseyi görmedim (Buhârî, Libas: 38; Ebû Davud, Libas: 44)
4975- Enes (r a)’ten rivâyete göre, şöyle demiştir: Rasûlullah (s a v)’in saçları kulaklarının yarısına kadardı (Buhârî, Libas: 68; Ebû Davud, Tereccül: 9)
4976- Bera (r a)’dan rivâyete göre, şöyle demiştir: Rasûlullah (s a v)’den daha güzel bir kimse görmedim Hırkasını giyinmiş saçları da omuzlarına yaklaşmıştı (Buhârî, Libas: 38; Ebû Davud, Libas: 44)
10- ERKEKLER DE SAÇLARINI ÖREBİLİRLER
4977- Hübeyre b Yerime (r a)’den rivâyete göre, şöyle demiştir: Abdullah b Mesud: “Kimin kıraati üzere okumamı emredersiniz” dedi ve bir zamanlar Rasûlullah (s a v)’e yetmiş den fazla sûre okumuştum, o zaman Zeyd saçları iki örgülü durumda çocuklarla oynuyordu (Buhârî, Fedailü’l Kur’an: 8; Müslim, Fedailü’s Sahabe: 22)
4978- Ebu Vail (r a)’den rivâyete göre, şöyle demiştir: İbn Mes’ud bize konuştu ve şunları söyledi: Zeyd b Sabit saçları örgülü durumda çocuklarla oynarken ben Rasûlullah (s a v)’in ağzından yetmişten fazla sûre okuyup öğrendiğim halde nasıl olur da Zeyd b Sabit’in kıraati üzere okumamı emredersiniz? (Buhârî, Fedailü’l Kur’an: 8; Müslim, Fedailü’s Sahabe: 22)
4979- Ziyad b Husayn (r a), babasından aktararak şöyle demiştir: Medine’de Rasûlullah (s a v)’in yanına gittiğimde bana: “Yanıma yaklaş!” demişti Yanına yaklaşınca elini saçımın örgüsü üzerine koydu ve eliyle saçlarımı sıvazladı ve dua etti (Sadece Nesâi rivâyet etmiştir )
11- SAÇLARI UZATMAK PEK HOŞ DEĞİL Mİ?
4980- Vail b Hucr (r a)’dan rivâyete göre, şöyle demiştir: Rasûlullah (s a v)’in yanına gitmiştim saçlarım uzundu, “Sinek” dedi Ben de beni kastediyor sandım hemen gittim ve saçlarımı kısaltıp geri geldim Bunun üzerine bana şöyle buyurdu: “Seni kastetmemiştim fakat böylesi daha güzel olmuş ” (Ebû Davud, Tereccül: 11; İbn Mâce, Libas: 37)
12- SAKALA DÜĞÜM ATMAK VE DEĞİŞİK ŞEKLE SOKMAK
4981- Ruveyfi b Sabit (r a)’ten rivâyete göre, şöyle demiştir: Rasûlullah (s a v) şöyle buyurdu: “Ey Ruveyfi olur ki benden sonra uzun zaman yaşarsın öyleyse insanlara haber ver: Kim sakalına düğüm atarak veya değişik şekillere sokarak dikkat çekmek isterse, nazarlık takarsa, hayvan tezeği ve kemiği ile taharetlenirse bilsin ki Muhammed (s a v) ondan uzaktır ” (Ebû Davud, Taharat: 18; Müsned: 16380)
13- SAÇ VE SAKALDAKİ BEYAZ KILLAR YOLUNMAZ
4982- Amr b Şuayb babasından ve dedesinden rivâyetle şöyle demiştir: Rasûlullah (s a v) beyaz kılların yolunmasını yasakladı (Ebû Davud, Tereccül: 18; Tirmizî, Edeb: 56)
14- KINA İLE SAÇ VE SAKAL BOYANABİLİR Mİ?
4983- Ebu Hüreyre (r a)’den rivâyete göre, Rasûlullah (s a v) şöyle buyurdu: “Yahudi ve Hıristiyanlar saç ve sakallarını boyamazlar siz onlara muhalefet ederek onlara uymayın” (Ve saçınızı ve sakalınızı kına ile boyayın ) (Ebû Davud, Tereccül: 17; İbn Mâce, Libas: 32)
4984- Ebu Hüreyre (r a)’den rivâyete göre, şöyle demiştir: Rasûlullah (s a v) şöyle buyurdu: “Yahudi ve Hıristiyanlar saçlarını ve sakallarını boyamazlar siz onlara muhalefet ederek kına ile boyayınız ” (Ebû Davud, Tereccül: 17; İbn Mâce, Libas: 32)
4985- Ebu Hüreyre (r a)’den rivâyete göre, Rasûlullah (s a v) şöyle buyurdu: “Yahudi ve Hıristiyanlar saç ve sakallarını boyamışlar siz onlara uymayın ” (Ebû Davud, Tereccül: 17; İbn Mâce, Libas: 32)
4986- İbn Ömer (r a)’den rivâyete göre, Rasûlullah (s a v) şöyle buyurdu: “Saç ve sakalınız ağardığında kına ile boyayınız böylelikle Yahudilere benzemeyiniz ” (Sadece Nesâi rivâyet etmiştir )
4987- Zübeyr (r a)’den rivâyete göre, şöyle demiştir: Rasûlullah (s a v) şöyle buyurdu: “Ağaran saçlarınızı kına ile boyayarak değiştiriniz ve böylelikle Yahudilere benzemeyiniz ” (Müsned: 1341)
15- SAÇLARI VE SAKALLARI SİYAH RENGE BOYAMAK YASAKTIR
4988- İbn Abbas (r a)’tan rivâyete göre, şöyle demiştir: Rasûlullah (s a v) şöyle buyurdu: “Son zamanlarda (kıyamete yakın zamanlarda) güvercinlerin gerdanı gibi sakallarını siyaha boyayanlar çıkacaktır, onlar Cennet kokusunu alamayacaklardır ” (Ebû Davud, Tereccül: 20; Müsned: 2341)
4989- Câbir (r a)’den rivâyete göre, şöyle demiştir: Mekke fethi günü Ebu Bekir’in babası Ebu Kuhafe’yi getirdiler saç ve sakalları bembeyaz olmuştu Bunu görünce Rasûlullah (s a v) şöyle buyurdu: “Bu saç ve sakallarınızı bir şeylerle boyayın fakat siyah renkle boyamayın ” (Ebû Davud, Tereccül: 18; İbn Mâce, Libas: 33)
16- KINA VE KETM İLE BOYAMAK
4990- Ebu Zer (r a)’den rivâyete göre, Peygamber (s a v) şöyle buyurdu: “Saç ve sakalı boyayacağınız en iyi şey kına ve ketm’dir ” (İbn Mâce, Libas: 32; Ebû Davud, Tereccül: 18)
4991- Ebu Zer (r a)’den rivâyete göre, şöyle demiştir: Rasûlullah (s a v) şöyle buyurdu: “Saç ve sakallarınızdaki beyazlıkları değiştireceğiniz en iyi şey kına ve ketm’dir ” (İbn Mâce, Libas: 32; Ebû Davud, Tereccül: 18)
4992- Ebu Zer (r a)’den rivâyete göre, şöyle demiştir: Rasûlullah (s a v)’den işittim şöyle diyordu: “Saç ve sakallarınızdaki beyaz kılları değiştireceğiniz en iyi şey kına ve ketm’dir ” (İbn Mâce, Libas: 32; Ebû Davud, Tereccül: 18)
4993- Ebu Zer (r a)’den rivâyete göre, şöyle demiştir: Rasûlullah (s a v)’den işittim şöyle diyordu: “Saç ve sakallarınızdaki beyaz kılları değiştireceğiniz en iyi şey kına ve ketm’dir ” (İbn Mâce, Libas: 32; Ebû Davud, Tereccül: 18)
4994- Abdullah b Büreyde (r a)’den rivâyete göre, şöyle demiştir: Rasûlullah (s a v) şöyle buyurdu: “Saç ve sakalınızdaki beyaz kılları değiştireceğiniz en iyi şey kına ve ketm’dir ” (Sadece Nesâi rivâyet etmiştir )
4995- Abdullah b Büreyde (r a)’den rivâyete göre, Rasûlullah (s a v) şöyle buyurdu: “Saç ve sakallarındaki beyaz kılları değiştireceğiniz en iyi şey kına ve ketm’dir ” (Sadece Nesâi rivâyet etmiştir )
4996- Ebu Rimse (r a)’den rivâyete göre, şöyle demiştir: Babamla Rasûlullah (s a v)’in yanına gitmiştik sakalına kına yakmıştı (Ebû Davud, Tereccül: 18)
4997- Ebu Rimse (r a)’den rivâyete göre, şöyle demiştir: Rasûlullah (s a v)’in yanına gittim sakalını sarımtırak olarak boyanmış gördüm (Ebû Davud, Tereccül: 18)
17- KINA SARI RENKLİDİR
4998- Zeyd b Eslem (r a)’den rivâyete göre, şöyle demiştir: İbn Ömer’i sakallarını sarı renge boyarken gördüm ve dedim ki: “Ey Ebu Abdurrahman sakalını sarı renge mi boyarsın?” O da: Rasûlullah (s a v)’in sakalını bununla boyarken gördüm boyanın bu rengini severdi Hatta elbise ve sarığını bile bu renge boyardı (Ebû Davud, Tereccül: 19; İbn Mâce, Libas: 34)
4999- Katade (r a)’den rivâyete göre, şöyle demiştir: Enes’e: “Rasûlullah (s a v), sakalını boyadı mı?” diye sordum O da: “Saç ve sakalları boyanacak şekilde ağarmamıştı, sakallarının sadece yanakları üzerindeki bir kısmı ağarmıştı” dedi (Müslim, Fedail: 29; İbn Mâce, Libas: 30)
5000- Enes (r a)’ten rivâyete göre, şöyle demişti: Rasûlullah (s a v)’in saç ve sakalları kına yakacak derecede ağarmamıştı, aklık sadece dudağının altında biraz da yanaklarında biraz da başında vardı (Müslim, Fedail: 29; İbn Mâce, Libas: 30)
5001- Abdullah b Mes’ud (r a)’tan rivâyete göre: “Peygamber (s a v) on şeyi hoş görmezdi: 1 Safran ve halûk ile saç ve sakalı boyamak, 2 Etekleri yerde sürüyecek şekilde uzun giyinmek, 3 Altın yüzük kullanmak, 4 Tavla oynamak, 5 Kadınların süslenerek sokağa çıkmaları, 6 Nâs Felâk vb sûreler dışında dualar yapmak, 7 Nazarlık gibi bir şeyler takınmak, 8 Erkeğin menisini dışarıya akıtması, 9 Emzikli kadına cinsel ilişkide bulunup çocuğun sağlığına zarar vermektir ki bu haram değildir ” (Ebû Davud, Hatem: 2; Müsned: 3586)
18- KADINLAR DA KINA YAKARLAR MI?
5002- Âişe (r a)’den rivâyete göre, Bir kadın, Rasûlullah (s a v)’e bir mektup uzattı Fakat Rasûlullah (s a v) elini kapadı ve mektubu almadı Kadın: “Ey Allah'ın Rasûlü elimle mektup uzattım almadınız ” Rasûlullah (s a v)’de şöyle buyurdu: “Kadın eli mi erkek elimi? bilemedim ” Kadın: “Hayır kadın elidir” dedi “Eğer kadın eli olmuş olsaydı tırnaklarında kına izi bulunurdu” (ve kadın eli olduğu anlaşılırdı) buyurdu (Ebû Davud, Tereccül: 4; Müsned: 25057)
19- KINA KOKUSUNDAN HOŞLANMAYAN OLUR MU?
5003- Âişe (r anha)’dan rivâyete göre, Bir kadın Âişe’ye kına yakmanın hükmünü sormuştu O da şöyle demişti: “Caizdir fakat ben hoşlanmıyorum Çünkü sevgilim Rasûlullah (s a v) kına kokusundan hoşlanmaz ” (Ebû Davud, Tereccül: 4; Müsned: 24578)
20- YASAKLANAN ŞEYLER
5004- Ebu’l Husayn el Heysem b Şüfey (r a)’den rivâyete göre, o ondan işiterek şöyle demiştir: Ben ve arkadaşım Meafir kabilesinden Ebu Amir’le beraber İlyada (Kudüs’te) namaz kılmak için yola çıktık Orada sahabeden Ebu Reyhane ismi verilen Ezd’li bir adam konuşma yapacaktı Ebu’l Husayn diyor ki: Arkadaşım mescide benden önce gitti sonra ben de ona yetiştim yanına oturunca bana: “Ebu Reyhane’nin konuşmasını dinledin mi?” dedi Ben de: “Hayır” dedim O da: “Ben dinledim Rasûlullah (s a v)’in on şeyi yasakladığını söyledi: “1 Dişleri inceltmek, 2 Dövme yaptırmak, 3 Ağaran saç ve sakallardaki kılları yolmak, 4 İki erkeğin çıplak durumda bir yatakta yatması, 5 İki kadının çıplak durumda bir yatakta yatması, 6 erkeklerin ipek çamaşır giymeleri ve yabancılara benzemeleri, 7 Yabancılara benzemek için omuzlarına ipek şal atmaları, 8 Ganimet malından zorla almak, 9 Kaplan derileri üzerine oturmayı, 10 idareci olmayanların yüzük kullanmaları ” (Ebû Davud, Edeb: 16; Dârimi, Edeb: 2)
21- BAŞA SAÇ EKLEMEK (PERUK TAKMAK)
5005- Muaviye (r a)’den rivâyete göre, Rasûlullah (s a v) batıl ve anlamsız şeyleri yasakladı (Ebû Davud, Terecccül: 5; Tirmizî, Edeb: 32)
5006- Said el Makburî (r a)’den rivâyete göre, şöyle demiştir: Muaviye b Ebî Süfyanı minber üzerinde elinde bir peruk olduğu halde gördüm şöyle diyordu: “Ne oluyor bu Müslüman kadınlara ki başlarına bu peruklardan koyuyorlar Rasûlullah (s a v)’den işittim şöyle diyordu: “Herhangi bir kadın başına kendisinin olmayan bir saçı ilave ederse batıl ve boş bir iş yapmış olur ” (Ebû Davud, Terecccül: 5; Tirmizî, Edeb: 32)
22- PERUK TAKANLAR LANETLENMİŞLERDİR
5007- Ebu Bekir’in kızı Esma (r a)’dan rivâyete göre, Rasûlullah (s a v) saç (peruk) takana ve taktırana lanet etti (Ebû Davud, Terecccül: 5; Tirmizî, Edeb: 32)
|