Yalnız Mesajı Göster

Sünen-İ Nesai Süslenme

Eski 07-27-2012   #2
Prof. Dr. Sinsi

Sünen-İ Nesai Süslenme

23- PERUK TAKTIRANLAR DA LANET EDİLMİŞTİR
5008- İbn Ömer (ra)’den rivâyete göre, şöyle demiştir: Rasûlullah (sav) Peruk takan ve taktıranı dövme yapan ve yaptıranı lanetledi (Sadece Nesâi rivâyet etmiştir)
5009- Nafi’e İbn Ömer’den ulaştığına göre, Rasûlullah (sav) Peruk takan ve taktırana dövme yapan ve yaptırana lanet etmiştir (Sadece Nesâi rivâyet etmiştir)
5010- Âişe (ranha)’dan rivâyete göre, şöyle demiştir: Rasûlullah (sav) şöyle buyurmuştur: “Allah, peruk takana ve taktırana lanet etmiştir” Amr b Mansur aktarmıştır Half b Musa rivâyet ederek, babam şöyle rivâyet etmiştir dedi Katade’den Azre’den hasan el Uranî’den Yahya b Cezaar’dan ve Mesruktan rivâyete göre, bir kadın Abdullah b Mes’ud’a gelerek şöyle dedi: “Saçlarım seyrek ve azdır, başıma saç ilave edebilir miyim veya peruk takabilir miyim?” Abdullah b Mes’ud ta: “Hayır” dedi Bu sefer kadın: “Bu hükmü Rasûlullah (sav)’den mi duydun yoksa Allah’ın Kitab’ında mı buluyorsun?” deyince, İbn Mes’ud: “Hayır peruk kullanamazsın, bu hükmü hem Rasûlullah (sav)’den duydum hem de Allah’ın Kitab’ında Rûm sûresi 30 Ayette: “Allah’ın yaratışı değiştirilemez” buyurulur Ayrıca Haşr sûresi 7 ayetinde de: “…Bu sebeple Peygamber (sav) size ne verirse ve ne getirirse ve ne emrederse onu alın ve sizi neden sakındırıp yasaklarsa ondan elinizi çekin…” buyuruyor dedi Bu hadis buradaki şeklinden uzuncadır (Buhârî, Libas: 83; Müslim, Libas: 33)
24- KAŞLAR GÜZEL GÖRÜNMEK İÇİN İNCELTİLEBİLİR Mİ?
5011- Abdullah (ra)’dan rivâyete göre, şöyle demiştir: Rasûlullah (sav): “Dövme yapan ve yaptıranı güzel görünmek için kaşlarını alan ve dişlerini inceltip dişlerinin görüntüsünü değiştirenleri lanetledi” (Buhârî, Libas: 83; Müslim, Libas: 33)
5012- Âişe (ranha)’dan rivâyete göre, şöyle demiştir: Rasûlullah (sav): “Dövme yapmayı ve yaptırmayı, saç (peruk) yapmayı ve yaptırmayı, kaşların kıllarını almayı ve aldırmayı yasak etti” (Buhârî, Libas: 83; Müslim, Libas: 33)
25- DÖVME VE KAŞ ALDIRMAKLA ALAKALI DEĞİŞİK RİVÂYETLER
5013- Abdullah (ra)’tan rivâyete göre, şöyle demiştir: “Faizi alan ve veren bildiği halde faiz işlerinde katiplik yapan güzel görünmek ve dikkat çekmek için dövme yapan ve yaptıran zekat vermekten uzak duran Hicretten sonra dinini terk edip çölde yaşamaya devam edenler kıyamet gününde Muhammed (sav)’in diliyle lanetleneceklerdir” (Sadece Nesâi rivâyet etmiştir)
5014- Ali (ra)’den rivâyete göre, Rasûlullah (sav): “Faiz yiyeni yedireni ve faiz muamelelerini yazanı ve zekat vermeyeni lanetledi ve ölünün arkasından bağırıp çağırarak ağlamayı da yasakladı” (Sadece Nesâi rivâyet etmiştir)
5015- Haris (ra)’ten rivâyete göre, Rasûlullah (sav): “Faiz yiyeni ve yedireni farzlı işlere şahitlik ve katiplik yapanı dövme yapanı ve yaptıranı lanetledi Hulle yapan ve yaptıranı ve zekata engel olanı da lanetledi, ölü arkasından bağırıp çağırarak ağlamayı yasakladı fakat lanetlemedi” (Sadece Nesâi rivâyet etmiştir)
5016- Şa’bî (ra)’den rivâyete göre, şöyle demiştir: Rasûlullah (sav): “Faiz alanı ve vereni faizli işlere şahitlik yapanı ve katiplik yapanı, dövme yapanı ve yaptıranı lanetledi Ölünün arkasından bağırıp çağırarak ağlamayı yasak etti fakat lanetlemedi” (Sadece Nesâi rivâyet etmiştir)
5017- Ebu Hüreyre (ra)’den rivâyete göre, şöyle demiştir: Ömer’in huzuruna dövme yapan bir kadın getirdiler bunu görünce Ömer: “Allah aşkına bu konuda Rasûlullah (sav)’den bir şey duyanınız var mı?” dedi Ebu Hüreyre dedi ki: “Kalktım ve Ey Mü’minlerin emiri ben duydum” dedim O da: “Ne duydun?” deyince şöyle söylerken duydum dedim: “Dövme yapmayın ve yaptırmayın” (Buhârî, Libas: 87; Müslim, Libas: 33)
26- GÜZEL GÖRÜNTÜ İÇİN DİŞLERİ İNCELTİP ŞEKLİNİ DEĞİŞTİRMEK
5018- İbn Mes’ud (ra)’tan rivâyete göre, şöyle demiştir: Rasûlullah (sav)’den işittim şöyle diyordu: “Allah’ın yarattığı şekli bozarak yüzlerinden kaşlarından kıl alarak değişiklik yapanlara ve dövme yapanlara Allah lanet etsin” (Buhârî, Libas: 87; Müslim, Libas: 33)
5019- Câbir b Abdullah (ra)’tan rivâyete göre, şöyle demiştir: Rasûlullah (sav)’den işittim: “Dişleri inceltip dikkat çekecek hale getiren, kaşları yolup incelterek dikkat çekmeye çalışanlara ve dövme yaptırarak yaradılışı değiştirenlere lanet etti” (Buhârî, Libas: 87; Müslim, Libas: 33)
5020- Câbir b Abdullah (ra)’tan rivâyete göre, şöyle demiştir: Rasûlullah (sav)’den işittim: “Dişleri inceltip dikkat çekecek hale getiren, kaşları yolup incelterek dikkat çekmeye çalışanlara ve dövme yaptırarak yaradılışı değiştirenlere lanet etti” (Buhârî, Libas: 87; Müslim, Libas: 33)
27- DİŞLERİ İNCELTİP DİKKAT ÇEKECEK HALE GETİRMEK HARAMDIR
5021- Ebu Reyhane (ra)’den rivâyet edildiğine göre, şöyle demiştir; Rasûlullah (sav): “Dişleri inceltip dikkat çekecek hale getirmeyi, değişik organlara dövme yapmayı ve kaşları incelterek dikkat çekecek hale getirmeyi haram kıldı” (Buhârî, Libas: 87; Müslim, Libas: 33)
5022- Ebu Reyhane (ra)’den rivâyete göre, şöyle demiştir: Bana ulaştığına göre, Rasûlullah (sav): “Dişleri inceltip dikkat çekecek hale getirmeyi ve dövme yapmayı yasakladı” (Buhârî, Libas: 80; Müslim, Libas: 33)
5023- Ebu Reyhane (ra)’den rivâyete göre, şöyle demiştir: Bana ulaştığına göre, Rasûlullah (sav): “Dişleri inceltip dikkat çekecek hale getirmeyi ve dövme yapmayı yasakladı” (Buhârî, Libas: 80; Müslim, Libas: 33)
28- SÜRME ÇEKMEK
5024- İbn Abbas (ra)’den rivâyete göre, Rasûlullah (sav) şöyle buyurdu: “Gözünüze çekeceğiniz en iyi sürmeniz “İsmid” isimli olanıdır Çünkü o gözleri parlatır, kirpikleri büyültür” (İbn Mâce, Tıb: 25; Ebû Davud, Tıb: 14)
29- SAÇA YAĞ SÜRÜLÜR MÜ?
5025- Simak (ra)’den rivâyete göre, şöyle demiştir: Câbir b Semure’ye: “Rasûlullah (sav)’in saçlarında ak var mıydı?” diye sordular Câbir de: “Başına yağ sürdüğünde parlaklıktan dolayı aklar gözükmez yağ sürmediği zamanlarda ise gözükürdü” dedi (Müslim, Fedail: 30; Müsned: 19887)
30- ELBİSE ZAFERAN RENGİNE BOYANIR MI?
5026- Zeyd (ra)’in babasından rivâyete göre, İbn Ömer elbisesini zâferan rengine boyamıştı “Niçin böyle boyadın?” diye soruldu O da: “Rasûlullah (sav)’de bu renge boyamıştı” dedi (Ebû Davud, Libas: 18; İbn Mâce, Libas: 22)
31- KOKU SÜRÜNMEK
5027- Muhammed b Ali (ra)’den rivâyete göre, şöyle demiştir: Âişe’ye: “Rasûlullah (sav) koku sürünür müydü?” diye sordum Kokunun renksizi olan misk ve amber kokusundan kullanırdı” dedi (Sadece Nesâi rivâyet etmiştir)
32- KADIN VE ERKEK KOKULARI DEĞİŞİK Mİ OLAMALI?
5028- Ebu Hüreyre (ra)’den rivâyete göre, şöyle demiştir: Rasûlullah (sav) şöyle buyurdu: “Erkeklerin kokuları kokusu duyulan ve rengi olmayandır Kadınların sürünecekleri kokular ise; rengi olan fakat kokusu etrafa yayılmayanıdır” (Tirmizî, Edeb: 35; Müsned: 10554)
5029- Ebu Hüreyre (ra)’den rivâyete göre, şöyle demiştir: Rasûlullah (sav) şöyle buyurdu: “Erkeklerin kokuları kokusu duyulan ve rengi olmayandır Kadınların sürünecekleri kokular ise; rengi olan fakat kokusu etrafa yayılmayanıdır” (Tirmizî, Edeb: 35; Müsned: 10554)
33- EN GÜZEL KOKU
5030- Ebu Said el Hudri (ra)’den rivâyete göre, şöyle demiştir: Rasûlullah (sav) şöyle buyurmuştur: “İsrailoğullarından bir kadın altın bir yüzük yaptırdı ve içerisine misk doldurdu, o (misk) en güzel kokudur” (Tirmizî, Cenaze: 116; Ebû Davud, Cenaiz: 37)
34- ELBİSEYİ ÇOK DİKKAT ÇEKECEK RENKLERE BOYAMAMAK
5031- Ebu Hüreyre (ra)’den rivâyete göre, şöyle demiştir: “Elbisesi alaca renge boyanmış bir adam Rasûlullah (sav)’in yanına gelince, Peygamber (sav) ona: “Git elbiseni iyice yıka” buyurdu Yıkayıp gelince, Rasûlullah (sav): “Git elbiseni iyice yıka” buyurdu Adam tekrar geldiğinde “Git tekrar yıka! Bir daha da böyle yapma” buyurdu” (Sadece Nesâi rivâyet etmiştir)
5032- Ya’la b Mürre (ra) anlatıyor, üzerimde alaca renkli bir elbise ile Rasûlullah (sav)’in yanına gitmiştim Bana: “Hanımın var mı” dedi Ben de: “Hayır” dedim “O halde git elbiseni tekrar tekrar yıka bir daha da böyle yapma” buyurdu (Tirmizî, Edeb: 51; Müsned: 16891)
5033- Ya’la b Mürre (ra)’den rivâyete göre, Rasûlullah (sav) alaca renge boyalı bir elbise giyen adamı görünce: “Git onu yıka sonra bir daha yıka ve bir daha da böyle yapma” buyurdu (Tirmizî, Edeb: 51; Müsned: 16891)
5034- Ya’la b Mürre es-Sekafî (ra)’den rivâyete göre, şöyle demiştir: Rasûlullah (sav) üzerimde alaca boyalı elbiseyi görünce: “Ey Ya’la! Hanımın var mı?” buyurdu Bende: “Hayır” dedim O da: “Elbiseni iyice yıka bir daha böyle yapma” buyurdu “Tekrar yıka ve bu boya ile boyama” buyurdu “Tekrar yıka ve bu boya ile bir daha boyama” buyurdu (Tirmizî, Edeb: 51; Müsned: 16891)
5035- Ya’la (ra)’den rivâyete göre, şöyle demiştir: Rasûlullah (sav)’in yanına uğramıştım, üzerimde alaca renkle boyanmış bir elbise vardı Rasûlullah (sav) bana: “Ey Ya’la! Hanımın var mıdır?” buyurdu Ben de: “Hayır” dedim “O halde git onu yıka, bir daha o boya ile boyama!” diye üç sefer tembih etti Ben de üç sefer yıkadım yıkadım yıkadım ve bir daha o boya ile elbisemi boyamadım (Tirmizî, Edeb: 51; Müsned: 16891)
35- KADINLAR İÇİN HOŞ OLMAYAN KOKU
5036- Eş’ari (ra)’den rivâyete göre, şöyle demiştir: Rasûlullah (sav), şöyle buyurdu: “Herhangi bir kadın, kokusu dışarıdan hissedilen koku ile kokulanarak erkeklerin yanından geçerse, onlarda o kokudan istifade edip hoşlanırlarsa, o kadın zina etmiş gibi günah kazanır” (Tirmizî, Edeb: 35; Ebû Davud, Tereccül: 7)
36- KOKU SÜRÜNEN KADIN, KOKUSUNU YIKAMADAN DIŞARI ÇIKMAMALIDIR
5037- Ebu Hüreyre (ra)’de rivâyete göre, şöyle demiştir: Rasûlullah (sav) şöyle buyurdu: “Bir kadın mescide gelirken süründüğü kokuyu çıkması için cünüplükten yıkandığın gibi iyice yıkansın” (Ebû Davud, Tereccül: 7)
37- KOKU SÜRÜNEN KADIN, CAMİYE CEMAATE GİTMEMELİ
5038- Ebu Hüreyre (ra)’den rivâyete göre, şöyle demiştir: Rasûlullah (sav) şöyle buyurdu: “Herhangi bir kadın kokulanırsa yatsı namazı için mescidimize gelmesin” (Ebû Davud, Tereccül: 7)
5039- Abdullah’ın hanımı Zeyneb (ranha)’ten rivâyete göre, şöyle demiştir: Rasûlullah (sav): “Mescide cemaate namaz kılmak için gelecek bir kadın kokulanmasın” buyurdular (Müslim, Salat: 30; Müsned: 25801)
5040- Abdullah’ın hanımı Zeyneb (ranha)’ten rivâyete göre, şöyle demiştir: Rasûlullah (sav) şöyle buyurdu: “Ey kadınlar! Mescide cemaate gelecekseniz koku sürünmeyin” (Müslim, Salat: 30; Müsned: 25801)
5041- Zeyneb es Sekafiyye (ranha)’dan rivâyete göre, Peygamber (sav) şöyle buyurdu: “Ey kadınlar, herhangi biriniz mescide gelecekse kokulanmasın” (Müslim, Salat: 30; Müsned: 25801)
5042- Abdullah (ra)’in hanımı Sakıfli Zeyneb (ra)’ten rivâyete göre, Rasûlullah (sav): “Biz kadınlar cemaatine mescide geleceksiniz koku sürünmeyiniz” buyurdu (Müslim, Salat: 30; Müsned: 25801)
5043- Zeyneb es Sekafî (ranha)’dan rivâyete göre, Rasûlullah (sav) şöyle buyurdu: “Kadınlar namaz için mescide gideceklerse koku sürünmesinler” (Müslim, Salat: 30; Müsned: 25801)
5044- Zeyneb es Sekafî (ranha)’dan rivâyete göre, Rasûlullah (sav) şöyle buyurmuştur: “Ey Kadınlar, biriniz namaz için mescide gelecekse koku sürünmesin” (Müslim, Salat: 30; Müsned: 25801)
38- TÜTSÜ KULLANMAK
5045- Nafi (ra)’den rivâyete göre, şöyle demiştir: Abdullah b Ömer tütsü yaptığı zaman kafûr ve başka bir koku karıştırmaksızın sadece öd ağacıyla tütsü yapardı Bazen de kafûrla öd ağacını karıştırırdı ve Rasûlullah (sav)’de böyle tütsü yapardı derdi (Sadece Nesâi rivâyet etmiştir)
39- KADINLARIN ZİNET EŞYALARINI GÖSTERMEMELERİ GEREKİR
5046- Ukbe b Amir (ra)’den rivâyete göre, Rasûlullah (sav) kendi hanımlarına altın ve gümüş takınmalarına ve ipek elbise giymelerine engel olur ve sizler Cennet ziynetini ve ipeklerini istiyorsanız onları bu dünyada giymeyiniz derdi (Müsned: 16672)
5047- Huzeyfe’nin kız kardeşi (ranha)’dan rivâyete göre, şöyle demiştir: Rasûlullah (sav) bize hitab ederek şöyle buyurdu: “Ey kadınlar topluluğu süslenmeniz için size gümüş yeterlidir Bir kadın altın ziynetlerle süslenir ve onu da başkalarına gösterirse mutlaka azap görür” (Ebû Davud, Hatem: 8; Dârimi, İstizan: 17)
5048- Huzeyfe’nin kızkardeşi (ranha)’dan rivâyete göre, şöyle demiştir: Rasûlullah (sav) bize hitab ederek şöyle buyurdu: “Ey kadınlar topluluğu süslenmeniz için size gümüş yeterlidir Bir kadın altın ziynetlerle süslenir ve onu da başkalarına gösterirse mutlaka azap görür” (Dârimi, İstizan: 17; Ebû Davud, Hatem: 8)
5049- Esma binti Yezid (ranha)’dan rivâyete göre, Rasûlullah (sav) şöyle buyurdu: “Herhangi bir kadın altından bir kolye takınırsa, kıyamet günü boynuna ateşten bir kolye takılır Yine herhangi bir kadın kulağına altından küpe takınırsa, kıyamet günü Allah onun kulağına ateşten bir küpe takar” (Ebû Davud, Hatem: 8; Müsned: 26322)
5050- Rasûlullah (sav)’in azadlı kölesi Sevban anlatıyor: Hübeyre’nin kızı elinde büyük bir yüzükle Rasûlullah (sav)’in yanına geldi Rasûlullah (sav) onun eline vurdu Bunun üzerine Hübeyre’nin kızı Rasûlullah (sav)’in kızı Fatıma’nın yanına gelerek eline vurması sebebiyle Rasûlullah (sav)’den şikayette bulundu Fatıma da boynundaki altın zincirden kolyesini çıkardı ve dedi ki: “Bunu bana Ebu Hasan (Ali) hediye etmişti” O sırada Rasûlullah (sav) onların yanına girdi Kolye Fatıma’nın elindeydi Bunu görünce Rasûlullah (sav) Fatıma’ya: “Ey Fatıma insanların Rasûlullah (sav)’in kızının elinde ateşten zincir var demeleri seni sevindirir mi?” dedi ve oturmadan çıkıp gitti Bunu duyan Fatıma altın zincirini çarşıya gönderip sattırdı, parasıyla da bir köle alıp azâd ederek hürriyetine kavuşturdu Fatıma’nın bu hareketi Rasûlullah (sav)’e söylenince Fatıma’yı ateşten kurtaran Allah’a hamdolsun dedi (Müsned: 21364)
5051- Ebu Hüreyre (ra)’den rivâyete göre, şöyle demiştir: Rasûlullah (sav)’in yanında oturduğum bir sırada bir kadın gelerek: “Ey Allah'ın Rasûlü! İki altın bilezik takınayım mı?” dedi Rasûlullah (sav)’de: “Ateşten iki bileziğin olmuş olur” buyurdu Kadın: “Ey Allah'ın Rasûlü! Altından kolye takabilir miyim?” deyince, Rasûlullah (sav): “Ateşten bir kolyen olmuş olur” buyurdu Kadın: “Altın küpe takınabilir miyim?” deyince, Rasûlullah (sav): “Ateşten iki küpen olmuş olur” buyurdu Ebu Hüreyre diyor ki: Kadın kollarındaki iki bileziği çıkarıp attı ve: “Ey Allah'ın Rasûlü! Bir kadın kocasının yanında süslenmezse kıymeti ve değeri olmuyor” dedi Bunun üzerine Rasûlullah (sav): “Gümüş küpe yaptırıp za’feran ve âbîrle sarartarak kullanmanıza kim engel olabilir” buyurdu (Müsned: 9300)
5052- Âişe (ranha)’dan rivâyete göre, şöyle anlatmaktadır: Rasûlullah (sav) kollarımdaki altın bilezikleri görünce şöyle buyurdu: “Sana bunlardan daha güzelini haber vereyim mi? bunları çıkarsan gümüşten yaptırsan ve za’feranla sarıya boyatsan daha güzel olurdu” (Sadece Nesâi rivâyet etmiştir)
40- ALTIN ERKEKLERE HARAMDIR
5053- Ali b Ebî Talib (ra)’ten rivâyete göre, şöyle demiştir: Allah’ın Peygamberi sağ eline ipek sol eline de altını alarak şöyle buyurdu: “Bu ikisi ümmetimin erkeklerine haramdır” (Ebû Davud, Libas: 11; İbn Mâce, Libas: 40)
5054- Ali b Ebî Talib (ra)’ten rivâyete göre, şöyle demiştir: Rasûlullah (sav) sağ eline ipek sol eline de altın alarak şöyle buyurdu: “Bu ikisi ümmetimin erkeklerine haramdır” (Ebû Davud, Libas: 11; İbn Mâce, Libas: 40)
5055- Ali b Ebî Talib (ra)’ten rivâyete göre, şöyle demiştir: Rasûlullah (sav) sağ eline ipek sol eline de altın alarak şöyle buyurdu: “Bu ikisi ümmetimin erkeklerine haramdır” (Ebû Davud, Libas: 11; İbn Mâce, Libas: 40)
5056- Ali b Ebî Talib (ra)’ten rivâyete göre, şöyle demiştir: Rasûlullah (sav) sağ eline ipek sol eline de altın alarak şöyle buyurdu: “Bu ikisi ümmetimin erkeklerine haramdır” (Ebû Davud, Libas: 11; İbn Mâce, Libas: 40)
5057- Ebu Musa (ra)’dan rivâyete göre, Rasûlullah (sav) şöyle buyurdu: “İpek ve altın ümmetimin erkeklerine haram kadınlarına helâl kılınmıştır” (Tirmizî, Libas: 1)
5058- Muaviye (ra)’den rivâyete göre, Rasûlullah (sav) ipek elbise giymeyi ve altın kullanmayı yasakladı fakat çok küçük ve basit olursa onlara izin verdi (Ebû Davud, Hatem: 8; Müsned: 16230)
5059- Muaviye (ra)’den rivâyete göre, Rasûlullah (sav) basit ve küçük şeyler dışında altın kullanmayı yasakladı Altın işlemeli minderler üzerine oturmayı da yasakladı (Ebû Davud, Hatem: 8)
5060- Ebu Şeyh (ra)’ten rivâyete göre, Muaviye yanında bulunan Peygamber (sav)’in ashabına şöyle dedi: “Rasûlullah (sav)’in basit ve küçük şeyler dışında altın kullanmayı yasak ettiğini biliyor musunuz?” Onlar da: “Allah’ımız şahittir ki evet” dediler (Ebû Davud, Hatem: 8)
5061- Ebu Şeyh (ra)’ten rivâyete göre, şöyle demiştir: Muaviye haccettiği sene Muhammed (sav)’in ashabından bir kısım insanları topladı ve onlara: “Biliyor musunuz? Rasûlullah (sav), basit ve küçük şeyler dışında altın kullanmayı yasakladı mı?” Onlar da hep birden: “Allah’ımız şahittir ki evet” dediler (Ebû Davud, Hatem: 8)
5062- Ebu Hımman (ra) anlatıyor Muaviye haccettiği sene Kâbe’de ashaptan bazı kimseleri topladı ve onlara: “Allah aşkına söyleyin, altın ziynet eşyasını haram kılmış mıydı?” diye sordu Onlar da: “Evet” dediler Muaviye: “Evet ben de şahidim” dedi (Ebû Davud, Hatem: 8)
5063- Ebu Şeyh (ra) kardeşi Hımman (ra)’dan aktararak şöyle demiştir: Muaviye haccettiği sene Rasûlullah (sav)’in ashabından bir gurubu Kâbe’de topladı ve onlara şöyle dedi: “Allah aşkına size soruyorum Rasûlullah (sav) altın kullanmayı yasakladı mı?” Onlar da: “Evet” dediler Muaviye’de: “Evet ben de şahidim” dedi (Ebû Davud, Hatem: 8)
5064- Hımman (ra)’dan rivâyete göre, şöyle demiştir: Muaviye haccettiğinde Ensardan bir gurubu Kâbe’nin yanında çağırdı ve şöyle dedi: “Allah aşkına size soruyorum Rasûlullah (sav)’den altın kullanmayı yasakladığını işitmediniz mi?” Onlar da: “Evet” dediler Muaviye’de: “Ben de şahidim” dedi (Ebû Davud, Hatem: 8)
5065- Hımman (ra)’dan rivâyete göre, şöyle demiştir: Muaviye haccettiğinde Ensardan bir gurubu Kâbe’nin yanında çağırdı ve şöyle dedi: “Allah aşkına size soruyorum Rasûlullah (sav)’den altın kullanmayı yasakladığını işitmediniz mi?” Onlar da: “Evet” dediler Muaviye’de: “Ben de şahidim” dedi (Ebû Davud, Hatem: 8)
5066- Hımman (ra)’dan rivâyete göre, şöyle demiştir: Muaviye haccettiğinde Ensardan bir gurubu Kâbe’nin yanında çağırdı ve şöyle dedi: “Allah aşkına size soruyorum Rasûlullah (sav)’den altın kullanmayı yasakladığını işitmediniz mi?” Onlar da: “Evet” dediler Muaviye: “Ben de şahidim” dedi (Ebû Davud, Hatem: 8)
5067- Hımman (ra)’dan rivâyete göre, şöyle demiştir: Muaviye haccettiğinde Ensardan bir gurubu Kâbe’nin yanında çağırdı ve şöyle dedi: “Allah aşkına size soruyorum Rasûlullah (sav)’den altın kullanmayı yasakladığını işitmediniz mi?” Onlar da: “Evet” dediler Muaviye: “Ben de şahidim” dedi (Ebû Davud, Hatem: 8)
5068- Ebu Şeyh el Hünâî (ra)’den rivâyete göre, şöyle demiştir: Muaviye’den işittim çevresinde Ensar ve Muhacirlerden insanlar vardı, onlara dedi ki: “Biliyor musunuz? Rasûlullah (sav) ipek giymeyi yasaklamıştı” Onlar da: “Allah şahittir ki evet yasaklamıştır” dediler Muaviye şöyle devam etti: “Ufak tefek şeyler dışında altın kullanmayı da yasakladı değil mi?” Onlar da yine: “Evet” dediler (Ebû Davud, Hatem: 8)
5069- Ebu Şeyh (ra)’ten rivâyete göre, şöyle demiştir: İbn Ömer’den işittim şöyle diyordu: “Rasûlullah (sav) küçük parçalar dışında altın kullanmayı yasakladı” (Sadece Nesâi rivâyet etmiştir)

Alıntı Yaparak Cevapla