Prof. Dr. Sinsi
|
Sünen-İ Nesai Süslenme
93- KIRMIZI ELBİSE GİYİLİR Mİ?
5219- Bera (r a)’den rivâyete göre, şöyle demiştir: Peygamber (s a v)’i kırmızı bir elbise giymiş ve saçlarını taramış vaziyette gördüm Ne ondan önce ne de ondan sonra o kadar güzel hiç kimse görmedim (Ebû Davud, Libas: 11; İbn Mâce, Libas: 18)
94- HIRKA GİYMEK
5220- Enes (r a)’ten rivâyete göre, şöyle demiştir: Rasûlullah (s a v)’in en çok sevdiği elbise yemen kumaşından dokunmuş hırka idi (Tirmizî, Libas: 45; Ebû Davud, Libas: 15)
95- SAPSARI DİKKAT ÇEKEN ELBİSELER GİYMEMEK
5221- Abdullah b amr (r a) anlatıyor: Rasûlullah (s a v) üzerimdeki sapsarı elbiseyi görünce: “Bunlar kafirlerin elbiseleridir bunları giyme” buyurdu (Müslim, Libas: 4; Müsned: 6250)
5222- Abdullah b Amr (r a) anlatıyor: Üzerimdeki iki tane sapsarı elbiseyle Rasûlullah (s a v)’in huzuruna gelince, Rasûlullah (s a v) kızdı ve: “Git bu elbiseleri çıkar at” dedi “Nereye atayım Ey Allah'ın Rasûlü!” deyince: “Ateşe” buyurdular (Müslim, Libas: 4; Müsned: 6250)
5223- Ali (r a)’den rivâyete göre, şöyle demiştir: Rasûlullah (s a v) bana altın yüzük kullanmayı, ipekli elbiseler giymeyi, sapsarı elbiseler giymeyi ve rüku’da iken Kur’an okumayı yasakladı (Müslim, Libas: 4; Müsned: 6250)
96- YEŞİL RENKLİ ELBİSE GİYİLEBİLİR
5224- Ebu Rimse (r a)’den rivâyete göre, şöyle demiştir: Rasûlullah (s a v) iki yeşil elbise giyinmiş olarak yanımıza çıkmıştı (Müslim, Libas: 4; Müsned: 6250)
97- HIRKA GİYİNMEK
5225- Habbab b Eret (r a)’ten rivâyete göre, şöyle demiştir: Rasûlullah (s a v) hırkasına yaslanmış vaziyette iken Kâbe’nin gölgesinde otururken müşriklerin zulmünü şikayet ederek: “Bize yardım etmesi için Allah’a dua edip yalvarmayacak mısın?” demiştik (Sadece Nesâi rivâyet etmiştir )
5226- Sehl b Sa’d (r a) anlatıyor: Bir kadın Rasûlullah (s a v)’e bir hırka getirmişti Sehl: “Bu hangi hırkadır biliyor musun?” deyince, onlar: “Evet kadın tarafından dokunan meşhur hırkadır” dediler O kadın: “Ey Allah'ın Rasûlü! Bunu kendi elimle dokudum, Senin giymen için” deyince, Rasûlullah (s a v)’de ihtiyacı olduğu için o hırkayı aldı giydi ve yanımıza onunla çıkmıştı (Sadece Nesâi rivâyet etmiştir )
98- BEYAZ ELBİSE DAHA GÜZEL VE HOŞTUR
5227- Semure (r a)’den rivâyete göre, Rasûlullah (s a v) şöyle buyurdu: “Beyaz elbise giyiniz çünkü o temiz gösterir ve güzeldir, ölülerinizi de beyazla kefenleyin ” (İbn Mâce, Libas: 5; Müsned: 19325)
5228- Semure (r a)’den rivâyete göre, şöyle demiştir: Rasûlullah (s a v) şöyle buyurdu: “Beyaz elbiseden vazgeçmeyin, onu dirileriniz giysin ölülerinizi de onunla kefenleyin çünkü o elbiselerinizin en hayırlısıdır ” (Müsned: 19325)
99- ABA (YELEK) GİYMEK
5229- Misver b Mahreme (r a)’den rivâyete göre, şöyle demiştir: Rasûlullah (s a v) ganimetleri taksim ederken aba’ları da taksim etmişti Mahreme’ye hiçbir şey vermemişti Mahreme de çocuğuna: “Beni Rasûlullah (s a v)’in yanına götür” dedi Beraberce oraya vardık: “Gir ve Rasûlullah (s a v)’i bana çağır” dedi Çağırdım üzerinde bir aba ile yanımıza geldi ve: “Bu aba’yı senin için ayırmıştım” dedi Mahreme Aba’ya baktı ve giydi (Ebû Davud, Libas: 4)
100- ŞALVAR GİYMEK
5230- İbn Abbas (r a)’tan rivâyete göre, şöyle demiştir: Rasûlullah (s a v)’i Arafat’ta konuşurken işittim şöyle diyordu: “İzar (belden aşağıya örtecek peştamal) bulamayanlar şalvar giysin, ayakkabı terlik bulamayanlar da mest giysin ” (Buhârî, Libas: 8; Ebû Davud, Libas: 30)
101- ETEK (PAÇA) LARIN UZUNLUĞU NE KADAR OLMALI?
5231- Abdullah b Ömer (r a)’in rivâyetine göre, Rasûlullah (s a v) “Gurur ve kibrinden büyüklenerek elbisesini yerde sürükleyen bir adam kıyamete kadar yerin dibine batıp gidecektir” buyurdu (İbn Mâce, Libas: 7; Ebû Davud, Libas: 30)
5232- Abdullah (r a)’tan rivâyete göre, şöyle demiştir: Rasûlullah (s a v) şöyle buyurdu: “Kim elbisesini yerlerde sürürse -veya kibrinden dolayı elbiselerini sürüyenlere- kıyamet günü Allah onlara rahmet nazarıyla bakmaz ” (İbn Mâce, Libas: 7; Ebû Davud, Libas: 30)
5233- Muharib (r a)’ten rivâyete göre, şöyle demiştir: İbn Ömer (r a)’den işittim şöyle diyordu: Rasûlullah (s a v) şöyle buyurdu: “Kim kibrinden dolayı elbisesini yerlerde sürürse kıyamet günü Allah onun yüzüne rahmet nazarıyla bakmaz ” (İbn Mâce, Libas: 7; Ebû Davud, Libas: 30)
102- ETEK (PAÇA)LARIN UZUNLUĞU NE KADAR OLMALI?
5234- Huzeyfe (r a)’den rivâyete göre, şöyle demiştir: Rasûlullah (s a v) şöyle buyurdu: “Elbisede uzunluk ölçüsü bacakların yarısına kadardır Daha uzatmak isteyen biraz daha indirsin daha fazla uzatmak isteyen biraz daha uzatsın çünkü elbisenin topuklarda hakkı yoktur ” (İbn Mâce, Libas: 7; Ebû Davud, Libas: 30)
103- TOPUKLARI AŞAN ETEKLER (PAÇALAR) ATEŞTEDİR
5235- Ebu Hüreyre (r a)’den rivâyete göre, şöyle demiştir: Rasûlullah (s a v) şöyle buyurdu: “Topuklardan aşağıda olan elbiseler ateştedir ” (İbn Mâce, Libas: 7; Ebû Davud, Libas: 30)
5236- Ebu Hüreyre (r a)’den rivâyete göre, Peygamber (s a v) şöyle buyurmuştur: “Topuklardan aşağı inen elbiseler ateştedir ” (İbn Mâce, Libas: 7; Ebû Davud, Libas: 30)
104- ETEKLERİNİ (PAÇALARINI) UZATANLAR NEREDEDİR?
5237- İbn Abbas (r a)’tan rivâyete göre, Peygamber (s a v) şöyle buyurdu: “Allah eteklerini uzatanlara rahmet bakışıyla bakmaz ” (İbn Mâce, Libas: 7; Ebû Davud, Libas: 30)
5238- Ebu Zer (r a)’den rivâyete göre, şöyle demiştir: Rasûlullah (s a v) şöyle buyurdu: “Allah kıyamet günü şu üç kimseye ne rahmet bakışıyla bakar ne onlarla konuşur ne de onları günahlarından arındırır ayrıca onlar için acıklı bir azab ta vardır Yaptığı iyiliği başa kakanlar, elbiselerini çok uzatanlar, yalan yeminlere mallarının satışını artırmaya çalışanlar ” (Ebû Davud, Libas: 28; Tirmizî, Büyü’: 5)
5239- İbn Ömer (r a)’den rivâyete göre, Rasûlullah (s a v) şöyle buyurdu: “Kim kibirlenerek eteklerini, paçalarını ve sarığını yere kadar uzatır sürüklerse Allah o kimseye kıyamet günü rahmet bakışıyla bakmaz ” (Ebû Davud, Libas: 28; Tirmizî, Büyü’: 5)
5240- Sâlim (r a)’in babasından rivâyete göre, Rasûlullah (s a v) şöyle buyurdu: “Kim elbisesini kibirlenerek yerlerde sürürse Allah kıyamet günü o kimseye rahmet bakışıyla bakmaz ” Bunu duyan Ebu Bekir: “Ey Allah'ın Rasûlü! Eteğimin bir tarafını tutmaz isem sarkıyor deyince Rasûlullah (s a v) şöyle buyurdu: “Sen eteğin kibirden dolayı uzatan kimselerden değilsin ” (Ebû Davud, Libas: 28; Tirmizî, Büyü’: 5)
105- KADINLARIN ETEKLERİNİN ÖLÇÜSÜ NASILDIR?
5241- İbn Ömer (r a)’den rivâyete göre, şöyle demiştir: Rasûlullah (s a v) şöyle buyurdu: “Kim kibrinden dolayı eteklerini yerlerde sürüklerse Allah ona rahmet bakışıyla bakmaz ” Bunun üzerine Ümmü Seleme dedi ki: Ey Allah'ın Rasûlü kadınların etekleri nasıl olmalı? Rasûlullah (s a v) şöyle buyurdu: “Erkeklerinkinden bir karış fazla uzatırlar ” Ümmü Seleme: “O zaman ayakları gözükür” deyince Rasûlullah (s a v): “Öyleyse erkeklerinkinden bir arşın boyu uzatırlar bundan fazla da uzatamazlar” buyurdu (Tirmizî, Libas: 8; Ebû Davud, Libas: 40)
5242- Ümmü Seleme (r anha)’dan rivâyete göre, Rasûlullah (s a v)’e kadınların eteklerinin uzunluğu sorulmuştu, Rasûlullah (s a v) şöyle buyurmuştu: “Erkeklerden bir karış daha uzun yaparlar” Ümmü Seleme der ki: “Yine bir kısım yerleri açık kalır Bunun üzerine Rasûlullah (s a v): “Bir arşın uzatırlar daha fazla uzatmazlar” buyurdu (Tirmizî, Libas: 8; Ebû Davud, Libas: 40)
5243- Ümmü seleme (r anha)’dan rivâyete göre, Rasûlullah (s a v) erkeklerin elbiselerinin uzunluğu konusu sorulmuştu Ümmü Seleme de: “Ya kadınların etekleri nasıl olacak?” diye soruldu Rasûlullah (s a v)’de: “Erkeklerinkinden bir karış daha fazla uzatırlar” buyurdu Ümmü Seleme: O zaman ayakları açıkta kalır deyince, Rasûlullah (s a v): “Erkeklerinkinden bir arşın fazla uzatırlar daha fazla da uzatmazlar” buyurdu (Tirmizî, Libas: 8; Ebû Davud, Libas: 40)
5244- Ümmü Seleme (r anha)’dan rivâyete göre, şöyle demiştir: Rasûlullah (s a v)’e kadınlar eteklerini ne kadar uzatmalılar diye soruldu Rasûlullah (s a v)’de: “Erkeklerden bir karış fazla” buyurdu Ümmü Seleme: “O zaman bir kısmı açık kalır” deyince, Rasûlullah (s a v): “Erkeklerinkinden bir arşın daha fazla uzatırlar daha fazla uzatmazlar” buyurdu (Tirmizî, Libas: 8; Ebû Davud, Libas: 40)
106- DON GİYMEKSİZİN TEK PARÇA KUMAŞA BÜRÜNMEK YASAKTIR
5245- Ebu Said (r a)’ten rivâyete göre, şöyle demiştir: Rasûlullah (s a v) kolsuz avret mahallerini örtecek bir don giymeksizin tek parça çarşaf gibi bir şey bürünerek dizleri dikip oturmayı yasaklamıştır (Ebû Davud, Libas: 25; Müslim, Libas: 20)
5246- Ebu Said (r a)’ten rivâyete göre, şöyle demiştir: Rasûlullah (s a v) kolsuz avret mahallerini örtecek bir don giymeksizin tek parça çarşaf gibi bir şey bürünerek dizleri dikip oturmayı yasaklamıştır (Ebû Davud, Libas: 25; Müslim, Libas: 20)
107- TEK PARÇA ÇARŞAF GİBİ BİR ELBİSEYE BÜRÜNEREK GİYİNMEK YASAKTIR
5247- Câbir (r a)’den rivâyete göre, Rasûlullah (s a v) donsuz vaziyette dizleri dikerek oturmayı ve tek parça elbiseye sarınarak donsuz giyinmeyi yasakladı (Ebû Davud, Libas: 25; Müslim, Libas: 20)
108- SARIK KIRMIZI VE SİYAH OLABİLİR Mİ?
5248- Amr b Hureys babasından rivâyet ederek şöyle demiştir: Rasûlullah (s a v)’i siyah sarık sarmış vaziyette gördüm (Ebû Davud, Libas: 24; Tirmizî, Libas: 11)
109- SARIK SİYAH OLABİLİR Mİ?
5249- Câbir (r a)’den rivâyete göre, Rasûlullah (s a v) Mekke’yi fethedip girince başında siyah bir sarık vardı Kendisi ihrama girmemişti (Ebû Davud, Libas: 24; Tirmizî, Libas: 11)
5250- Câbir (r a)’den rivâyete göre, şöyle demiştir: Rasûlullah (s a v) Mekke fethi günü Mekke’ye siyah bir sarıkla girmişti (Ebû Davud, Libas: 24; Tirmizî, Libas: 11)
110- SARIĞIN BİR UCU İKİ OMUZ ARASINA SARKITILIR
5251- Amr b Ümeyye (r a) babasından rivâyet ederek şöyle demiştir: Şu anda sanki Rasûlullah (s a v)’i minber üzerinde siyah sarıklı vaziyette ve sarığını iki omuzu arasına uzatmış gibi görüyorum (Ebû Davud, Libas: 24; Tirmizî, Libas: 11)
111-RESİM VE HEYKELİN HÜKMÜ NEDİR?
5252- Ebu Talha (r a)’dan rivâyete göre, Peygamber (s a v) şöyle buyurdu: “İçersinde resim ve köpek bulunan eve melekler girmez ” (Ebû Davud, Libas: 47; İbn Mâce, Libas: 44)
5253- Ebu Talha (r a)’dan rivâyete göre, şöyle demiştir: Rasûlullah (s a v)’den işittim şöyle diyordu: “İçersinde resim, heykel ve köpek bulunan eve melekler girmez ” (Ebû Davud, Libas: 47; İbn Mâce, Libas: 44)
5254- Ubeydullah b Abdullah (r a) anlatıyor: Hasta yatan Ebu Talha el Ensarî’yi ziyarete gitmiştim Sehl b Hüneyf’de yanındaydı Ebu Talha yanındaki bir adama altındaki çarşafı kaldırmasını emretti Sehl: “Niçin kaldırıyorsun dediğinde, Ebu Talha: “Çarşafın üzerinde resimler var Resimler hakkında da Rasûlullah (s a v)’in neler söylediğini biliyorsun” dedi Sehl: (üzerine oturulan ve yatılan kumaşlar üzerinde bulunan) Resimler hariç dememiş miydi? Deyince, Ebu Talha: “Evet ama içim rahat etmiyor” dedi (Müslim, Libas: 26; Tirmizî, Libas: 18)
5255- Ebu Talha (r a)’dan rivâyete göre, Rasûlullah (s a v) şöyle buyurdu: “İçersinde resim olan eve melekler girmez ” Büşr dedi ki: Zeyd hastalandı ziyaretine gittik bir de ne görelim evinin kapısında üzeri resimli bir perde asılı, ben Ubeydullah el Havlanî’ye dedim ki: “Bir gün önce Zeyd resimle ilgili bir hadisi bize haber vermemiş miydi?” Ubeydullah’ta dedi ki: “Kumaş üzerindeki çizgiler bundan hariç dememiş miydi ” (Müslim, Libas: 26; Tirmizî, Libas: 18)
5256- Ali (r a)’den rivâyete göre, şöyle demiştir: “Yemek yaptım Peygamber (s a v)’i davet ettim Geldi odaya girip üzerinde resimler olan perdeyi görünce hemen çıktı ve şöyle buyurdu: “İçerisinde resim olan eve melekler girmez ” (Müslim, Libas: 26; İbn Mâce, Libas: 44)
5257-Âişe (r anha)’dan rivâyete göre, şöyle demiştir: Rasûlullah (s a v) kısa bir süre evden dışarı çıkmıştı O esnada ben üzerinde kanatlı at resimleri bulunan bir perde asmıştım biraz sonra geri geldiğinde o perdeyi gördü ve “Onu indir” buyurdu (Müslim, Libas: 25; İbn Mâce, Libas: 44)
5258- Peygamber (s a v)’in hanımı Âişe (r anha)’dan rivâyete göre, şöyle demiştir: Üzerinde kuş resimleri bulunan bir perdemiz vardı, kıble tarafına asmıştık giren kimsenin karşısına geliyordu Bunun üzerine Rasûlullah (s a v): “Ey Âişe, perdenin yerini değiştir Çünkü içeri girip onu gördükçe dünyayı hatırlıyorum” buyurdu Desenli kadife elbisemiz vardı onu kesip bozmadık giydik (Müslim, Libas: 25; Ebû Davud, Libas: 47)
5259- Âişe (r anha)’dan rivâyete göre, şöyle demiştir: Evimde üzerinde resim bulunan bir elbise vardı onu eve perde yaptım Rasûlullah (s a v) namaz kılarken karşısına geliyordu: “Ey Âişe bunu karşımdan kaldır” buyurunca onu kaldırıp minder yaptım (İbn Mâce, Libas: 45; Ebû Davud, Libas: 47)
5260- Âişe (r anha)’dan rivâyete göre, şöyle demiştir: üzerinde resimler bulunan bir perde asmıştım Rasûlullah (s a v) eve girince onu çıkarıp attı Ben de onu keserek iki minder yaptım Hadisin ravisi diyor ki: Hadisin rivâyet edildiği anda orada bulunan Rabia b Ata: “Ben Ebu Muhammed yani Kasım’dan işittim O da, Âişe’den duymuş: Rasûlullah (s a v) o yastıklara dayanırdı ” (Müslim, Libas: 25; Ebû Davud, Libas: 47)
112- EN ŞİDDETLİ AZÂB GÖRENLER
5261- Âişe (r anha)’dan rivâyete göre, şöyle demiştir: Rasûlullah (s a v) bir seferden gelmişti ben de eşyalarımın bulunduğu yüklük üzerine üzerinde resim bulunan bir perde çekmiştim Rasûlullah (s a v) hemen o perdeyi çıkardı ve şöyle buyurdu: “Kıyamet günü azabı şiddetli olanlar yaratmada Allah’a benzemek isteyenlerdir ” (Müslim, Libas: 25; Ebû Davud, Libas: 47)
5262- Peygamber (s a v)’in hanımı Âişe (r anha)’dan rivâyete göre, şöyle demiştir: Rasûlullah (s a v) yanıma geldi ben de yük koyduğum bölüme üzerinde resimler bulunan bir perde asmıştım Onu görünce rengi değişti sonra eliyle onu çekip çıkardı ve şöyle buyurdu: “Kıyamet günü azabı en şiddetli olanlar Allah’ın yarattığına benzeterek resim yapanlardır ” (Müslim, Libas: 25; Ebû Davud, Libas: 47)
113- RESSAMLARIN AHİRETTE ÇEKECEKLERİ SIKINTILAR
5263- Nadr b Enes (r a)’ten rivâyete göre, şöyle demiştir: İbn Abbas’ın yanında oturuyordum Iraklı bir adam gelerek: “Ben şu resimleri yapıyorum bu konuda ne dersiniz?” diye sordu İbn Abbas: “Yaklaş yaklaş” dedi Muhammed (s a v)’den işittim şöyle buyurmuştu: “Kim dünyada bir resim yaparsa kıyamet günü o yaptığı resme can vermesi için zorlanır fakat o ona can veremez ” (Müslim, Libas: 48; Tirmizî, Libas: 19)
5264- İbn Abbas (r a)’tan rivâyete göre, şöyle demiştir: Rasûlullah (s a v) şöyle buyurdu: “Kim resim yaparsa ahirette o yaptığı resme can verinceye kadar azab edilir Fakat can vermesi mümkün değildir ” (Müslim, Libas: 25; Ebû Davud, Libas: 47)
5265- Ebu Hüreyre (r a)’den rivâyete göre, şöyle demiştir: Rasûlullah (s a v) şöyle buyurdu: “Kim bir resim yaparsa yaptığı resme can vermesi için kıyamet günü zorlanır ama can vermesi mümkün değildir ” (Müsned: 10145)
5266- İbn Ömer (r a)’den rivâyete göre, Peygamber (s a v) şöyle buyurdu: “Bu resimleri yapanlara kıyamet günü azab edilir ve onlara yaptığınız resimleri diriltin denilir ” (Buhârî, Libas: 97; Müslim, Libas: 26)
5267- Peygamber (s a v)’in hanımı Âişe (r anha)’dan rivâyete göre, Rasûlullah (s a v) şöyle buyurdu: “Bu resimleri yapanlara kıyamet günü azab edilir ve onlara yaptığınız resimleri diriltin denilir ” (Buhârî, Libas: 97; Müslim, Libas: 26)
5268- Peygamber (s a v)’in hanımı Âişe (r anha)’dan rivâyete göre, şöyle demiştir: “Kıyamet gününde azabı en şiddetli olanlar yaratmada Allah’a benzemek isteyen canlı resimleri yapanlardır ” (Buhârî, Libas: 97; Müslim, Libas: 26)
114- MELEKLER RESİM OLAN EVE GİRMEZLER
5269- Abdullah (r a)’tan rivâyete göre, şöyle demiştir: Rasûlullah (s a v) şöyle buyurdu: “Kıyamet günü azabı en şiddetli olanlar resim yapanlardır ” (Buhârî, Libas: 92; Müslim, Libas: 26)
5270- Ebu Hüreyre (r a)’den rivâyete göre, şöyle demiştir: Cibril Rasûlullah (s a v)’in yanına girmek için izin ister Rasûlullah (s a v)’de: “Gir” deyince; “Nasıl gireyim? Senin evinde üzerinde resimler olan perde var Ya o resimlerin kafalarını kes (resim olduğu belli olmasın) veya minder yastık sergi yap ki ayak altında çiğnensin çünkü biz melekler topluluğu içersinde resim olan evlere girmeyiz” dedi (Ebû Davud, Libas: 47; İbn Mâce, Libas: 45)
115- ÇARŞAF ÜZERİNDE NAMAZ KILINIR MI?
5271- Âişe (r anha)’dan rivâyete göre, şöyle demiştir: Rasûlullah (s a v) çarşafımızda namaz kılmazdı (Süfyan çarşaflarda demiştir ) (Ebû Davud, Tahara: 134; İbn Mâce, Tahara: 83)
116- RASÛLULLAH (S A V)’İN TERLİĞİ (TAKUNYASI)
5272- Enes (r a)’ten rivâyete göre, Rasûlullah (s a v)’in terliklerinin iki tasması (çaprazlama iki kayışı) vardı (Ebû Davud, Libas: 44; Tirmizî, Libas: 33)
5273- Amr b Evs (r a)’ten rivâyete göre, şöyle demiştir: Rasûlullah (s a v)’in terliklerinin (takunya tasması gibi çaprazvari) iki tasması (kayışı) vardı (Ebû Davud, Libas: 44; Tirmizî, Libas: 33)
117- TEK PAPUÇLA YÜRÜMEK DOĞRU DEĞİLDİR
5274- Ebu Hüreyre (r a)’den rivâyete göre, Rasûlullah (s a v) şöyle buyurdu: “Sizden birinizin pabucunun birinin tasması koparsa onu tamir edinceye kadar tek papuçla yürümesin ” (Ebû Davud, Libas: 44; Tirmizî, Libas: 33)
5275- Ebu rezin (r a) anlatıyor: Ebu Hureyre’yi eliyle yüzüne vurarak şöyle derken gördüm: “Ey Iraklılar! Rasûlullah (s a v) adına yalan hadis söylediğimi iddia ediyorsunuz Ben Rasûlullah (s a v) şöyle derken işittim ve buna şahidim: “Birinizin pabucunun tekinin bağı tasması koparsa onu tamir ettirinceye kadar tekiyle yürümesin ” (Ebû Davud, Libas: 44; Tirmizî, Libas: 33)
118- MEŞİN (DERİ) YATAK ÜZERİNDE YATMAK
5276- Enes b Malik (r a)’ten rivâyete göre, Peygamber (s a v) deri bir minder üzerine yatmıştı ve terlemişti Ümmü Süleym kalktı ve Rasûlullah (s a v)’in terini silip bir şişeye doldurmaya başladı Bunu gören Rasûlullah (s a v) “Ne yapıyorsun? Ey Ümmü Süleym!” dedi “Terinizi koku şişemin içersine koyuyorum” dedi Bunun üzerine Peygamber (s a v) güldü (Buhârî, İstizan: 41; Müsned: 11562)
119- BİR HİZMETÇİ VE BİR BİNEK YETERLİ MİDİR?
5277- Semure b Sehm (r a) kendi kavminden Ebu Hâşim b Utbe’nin evinde Misafir olmuştu, o da hayli ihtiyarlamıştı O sırada Muaviye onu ziyarete gelince Ebu Hâşim ağladı Muaviye dedi ki: “Niçin ağlıyorsun, ağrıyan bir yerin mi var yoksa dünyaya mı üzülüyorsun? Dünyanın sefası gitti ” Ebu Hâşim: “Hiçbiri değil fakat Rasûlullah (s a v) bana bir tavsiyede bulunmuştu keşke onu yapsaydım Bana demişti ki: “Belki sen insanlar arasında bölüşülen bir servete sahip olacaksın O servetten sana sadece bir binit ve bir hizmetçi yeterli olacaktır Ben o günlere ulaştım ve servet topladım dedi (Tirmizî, Zühd: 19; İbn Mâce, Zühd: 1)
120- KILICIN KABZASI SÜSLENEBİLİR Mİ?
5278- Ebu Umâme b Sehl (r a)’den rivâyete göre, şöyle demiştir: Rasûlullah (s a v)’in kılıcının kabzası gümüşle süslenmişti (Sadece Nesâi rivâyet etmiştir )
5279- Enes (r a)’ten rivâyete göre, şöyle demiştir: Rasûlullah (s a v)’in kılıcının kınının ucu ile kabzasının ucu gümüştendi, kınının üzerinde de gümüş halkalar vardı (Tirmizî, Cihad: 16; Ebû Davud, Cihad: 71)
5280- Said b Ebul Hasen (r a)’den rivâyete göre, şöyle demiştir: Rasûlullah (s a v)’in kılıcının kabzasının ucu gümüştendi (Tirmizî, Cihad: 16; Ebû Davud, Cihad: 71)
121- BİNİTLER ÜZERİNDE İPEK MİNDERE OTURULMAMALI
5281- Ali (r a)’den rivâyete göre, şöyle demiştir: Rasûlullah (s a v) bana şöyle dua etmemi buyurdu: “Allah’ım bana doğruluk, orta yol üzere olmayı ve hidayetini nasib et ” Ve beni ipekli kumaşlardan yapılmış binitler üzerine konulan minderlere oturmaktan da yasakladı O minderleri kadınlar kocaları binite binerken kullanmaları için kadife ve ipek karışımlı kumaşlardan yaparlardı (Müslim, Zikir: 18; Ebû Davud, Hatem: 3)
122- SANDALYE ÜZERİNE OTURMAK
5282- Ebu Rifaa (r a) anlatıyor: Rasûlullah (s a v) hutbe okurken yanına yaklaşarak şöyle dedim: “Ey Allah'ın Rasûlü! Garip bir adamım dinimi öğrenmek istiyorum, dinimin ne olduğunu bilmiyorum ” Bunun üzerine Rasûlullah (s a v) hutbeyi bıraktı yanıma geldi Kendisine ayakları demir olan bir sandalye getirildi onun üzerine oturdu Allah’ın kendisine öğrettiği şeyleri bana öğretti sonra hutbesini bitirdi (Müslim, Cuma: 15; Müsned: 19826)
123- RASÛLULLAH (S A V)’İN ÇADIRI KIRMIZI RENKLİ MİYDİ?
5283- Ebu Cuhayfe (r a) anlatıyor: Batha vadisinde Rasûlullah (s a v) ile beraberdik Kırmızı çadırında oturuyordu yanında pek çok kimse vardı Bilal ezan okudu ezan okurken yüzünü sağa sola çeviriyordu (Ebû Davud, Salat: 34; Dârimi, Salat: 18)
|