07-27-2012
|
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Tıbb-İ Nebevi
b Hediyeleşmede Meyve
Peygamber Efendimiz’in meyveyi sevdiğini bilen sahabe-i kiram hazretleri O’na sevdiği meyveleri hediye etmek için adeta yarışırlardı Mesela Resûl-i Ekrem Efendimiz’in “barnî” türü hurmayı sevdiğini bilen Hz Bilal (r a ), O’na hediye olarak barnî hurması takdim etmiştir 11 Ashab-ı kiram, ilk olgunlaşan turfanda meyveyi de Allah Resûlü’ne hediye ederlerdi Peygamberimiz (sallallahu aleyhi ve sellem), kendisine ikram edilen turfanda meyveyi alır; “Allahım! Meyvelerimizi ve şehrimizi bereketlendir, ölçü ve tartımıza bereket üstüne bereket ver ” diye dua eder ve huzurunda bulunan en küçük çocuğa meyveyi ikram ederdi 12
Allah Resûlü, kendisine hediye edilen meyveleri bazen huzurunda bulunan sahabîlere ikram eder, bazen de hanım sahabîlere hediye olarak gönderirdi Bir keresinde Taif’ten gönderilen üzümlerden bir salkımını genç sahabilerden Numan b Beşîr’e (r a ) vererek annesine götürmesini söylemişti Numan, dayanamayıp salkımdaki üzümleri eve varıncaya kadar tek tek yolda yiyip bitirmişti Birkaç gün sonra Allah Resûlü, Numan’ı gördüğünde, ‘Üzüm salkımını annene götürdün mü?’ diye sormuş; Hz Numan, ‘Onu ben yedim ’ deyince, ‘Seni vefasız, seni!’ diyerek onunla şakalaşmıştır 13
|
|
|