07-27-2012
|
|
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Kanaatkar Olup Geçinde Orta Yolu Seçmek Ve İnfak Etmek
* Kanaat en büyük zenginliktir [color="#006400"]
528 Hakîm İbni Hizâm radıyallahu anh’den rivayet edildiğine göre Peygamber sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurdu:
“Üstteki el, alttaki elden daha hayırlıdır Harcamaya, geçimini üstlendiklerinden başla! Sadakanın iyisi, ihtiyaç fazlası maldan verilendir Dilenmekten sakınmak isteyenleri, Allah iffetli kılar Halka karşı tok gözlü davranmak isteyenleri de Allah, insanlara muhtaç olmaktan kurtarır ”[b]
529 Ebû Abdurrahman Muâviye İbni Ebû Süfyân Sahr İbni Harb radıyallahu anhümâ’dan rivayet edildiğine göre Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurdu:
“Dilenmekte ısrar etmeyiniz Allah’a yemin ederim ki, sizden biri benden bir şey ister de, hoşuma gitmemesine rağmen, benden bir şey koparırsa, verdiğim malın bereketini görmez ”[b]
* Israrla dilenerek elde edilen malın kimseye hayrı olmaz İstemeden verileni almak sakıncalı değildir [color="#006400"]
530 Ebû Abdurrahman Avf İbni Mâlik el–Eşca’î radıyallah anh şöyle dedi:
Biz dokuz, veya sekiz yahut yedi kişilik bir grub Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem’in yanında oturuyorduk Bize:
– “Allah’ın elçisine bîat etmez misiniz?” buyurdu Oysa biz, yeni bîat etmiştik Bu sebeple:
– Ey Allah’ın Resûlü! Biz sana bîat ettik ya! dedik Sonra tekrar:
– “Allah’ın elçisine bîat etmeyecek misiniz?” buyurdu
Bu defa bîat için ellerimizi uzatarak:
– Ey Allah’ın Resûlü! Biz sana bîat etmiştik Şimdi ne üzerine bîat edeceğiz? dedik
– “Allah’a kulluk edip O’na hiçbir şeyi ortak koşmamak, beş vakit namazı kılmak, itaat etmek – sesini alçaltarak bir cümle söyledi ve – kimseden bir şey istememek üzere bîat edeceksiniz!” buyurdu
Avf İbni Mâlik diyor ki: Yemin ederim ki bu gruptan bazılarını görürdüm; kamçısı yere düşerdi de kimseden onu kendisine vermesini istemezdi [color="#006400"]
* Peygamberimiz ashabını istememeye alıştırmıştır Gerçek müslüman kendi yağıyla kavrulup kimseden bir şey beklemeyen kimsedir [color="#006400"]
531 İbni Ömer radıyallahu anhümâ’dan rivayet edildiğine göre Nebi sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurdu:
“İçinizden birilerinin, yüzünde bir parça et bile kalmamış olduğu halde Allah’ın huzuruna çıkacağı güne kadar dilencilik aranızda sürüp gidecektir ”[b]
* Dilenciliği sanat haline getirenlerin kıyamet gününde hiçbir itibarı olmayacaktır ve yüz karası olacaktır İslam ve insan onuru dilenmeye manidir [color="#006400"]
532 Yine İbni Ömer radıyallahu anhümâ’dan rivayet edildiğine göre Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem minber üzerinde iken sadaka vermekten, dilenmeyip iffetli yaşamaktan bahsetmiş ve şöyle buyurmuştur:
“Üstteki el, alttaki elden hayırlıdır Üstteki el, veren; alttaki el ise, dilenip alan eldir ”[b]
* Fakir dilenmemeli, yardım yerine iş istemelidir [color="#006400"]
533 Ebû Hüreyre radıyallahu anh’den rivayet edildiğine göre Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurdu:
“Mal biriktirmek için dilenen, gerçekte kor istiyor demektir Artık ister az, ister çok dilensin ”[b]
* Mal biriktirmek için dilenmek ateş toplamak demektir Peygamberimiz dilenciliği şiddetle yasaklamıştır Müslüman izzet ve şerefini korumalıdır [color="#006400"]
534 Semüre İbni Cündeb radıyallahu anh’den rivayet edildiğine göre Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurdu:
“Dilenmek, yüz karasıdır Kişi dilenmek suretiyle kendi yüzünü lekeler Sadece devlet başkanından hakkını istemesi ya da zaruret sebebiyle dilenmek böyle değildir ”[color="#006400"]
* Zaruret derecesindeki sıkıntıyı atlatmak için bir sefere mahsus istemek mahzurlu değildir Dilencilik yüz karasıdır [color="#006400"]
535 İbni Mes’ûd radıyallahu anh’den rivayet edildiğine göre Resulullah sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurdu:
“Kim ihtiyaç içine düşer de bunu insanlara açarsa, ihtiyacı kapanmaz Kim de ihtiyacını Allah’a arzederse, Allah’ın, hemen veya ileride o kimseye rızık vermesi umulur ”[b]
* Bu hususta Nisa: 4/32, Yunus: 10/107, Talak: 65/2-3 ayetlerine bakınız Allah’a tam güven beslemek lazımdır Dua kulluğun gereği ve özüdür Kişi her şeyi Allah’tan istemelidir Bkz Fatiha: 1/5 [color="#006400"]
536 Sevbân radıyallahu anh şöyle dedi:
Resulullah sallallahu aleyhi ve sellem:
– “Kim bana, halktan hiçbir şey dilenmeyeceğine dair söz verirse, ben de ona cenneti garanti ederim” buyurdu Bunun üzerine
– Ben söz veriyorum, dedim
Râvi diyor ki, Sevbân hiç kimseden hiçbir şey istemiyordu [color="#006400"]
* Halktan hiçbir şey istemeyen cennete girmeye hak kazanır Sevban bu konuda örnek olan bir sahabidir [color="#006400"]
537 Ebû Bişr Kabîsa İbni’l–Muhârik radıyallahu anh şöyle dedi:
Yüklendiğim bir kefâlet borcu yüzünden Resulullah sallallahu aleyhi ve sellem’e başvurdum Bana;
– “Bekle biraz Sadaka malı gelsin, ondan sana verilmesini emrederiz!” dedi Sonra da şöyle buyurdu:
– “Ey Kabîsa! Dilenmek yalnızca üç kişi için helâldir:
Kefâlet üstlenen kişi ki, borcunu ödeyinceye kadar dilenmesi helâldir Sonra dilenmekten vazgeçer
Bütün mal varlığını yok eden büyük bir felâkete uğramış kişinin geçimini yoluna koyacak kadar –yahut ihtiyacını giderecek kadar– dilenmesi helâldir
Hakkında, kendisini tanıyanlardan aklı başında üç kişinin “filan fakir düştü” diyecekleri kadar fakr u zarûrete uğramış kişinin geçimini temin edecek kadar dilenmesi helâldir Ey Kabîsa! Bu hallerin dışında dilenmek haramdır, dilenen haram yemiş olur ”[b]
|
|
|
|