Konu
:
Ekmekler-Yoğurmadan Ekmek
Yalnız Mesajı Göster
Ekmekler-Yoğurmadan Ekmek
07-27-2012
#
1
Prof. Dr. Sinsi
Ekmekler-Yoğurmadan Ekmek
ekmekler-Yoğurmadan Ekmek
Yoğurmadan Ekmek
Yoğurmadan ekmek tarifi New York Times'da 2 sene önce yayınlandığı zaman tüm yabancı bloglarda bir ekmek furyası başlamıştı
Ben o zamanlar popüler olandan uzak durma iç güdümle olsa gerek bu tarifi denememekte ısrarlı oldum
Belki de ortalığın durulup en güzel versiyonlarının çıkmasını beklememdendir
Nihayet aradan geçen zamanda artık pek anılmaz olunca yoğurmadan ekmeği yapmaya karar verdim
Bloglar çok kolay olduğunu söylese de benim 2 gün önceki ilk denemem frizbiden biraz daha kalınca bir ekmekle sonuçlandı
Aslında başarısız olduğum bir şeyi bir daha asla denememek gibi kötü bir kötü huyum olsa da küçük çocukların bile yaptığını görmüş olmanın verdiği hırsla dün sabah yeniden başladım yapmaya
Unu ve mayayı değiştirdim (yeni paketleri açtım), suyu azalttım
Bu sabah yeni sonucumu görüntüler görüntülemez de yazmaya başladım
Tarif olarak ben
Steamy Kitchen
'ın tarifini kullandım, sadece su miktarını azaltılmış hali
Yoğurmadan Ekmek
Ekmeği en az 12 saat bekletmek gerekiyor bu yüzden akşamdan başlamakta fayda var
Bardak ve kaşık ölçüleri ekmek makinesinin (amerikan) bardak ve kaşığına göredir
Orta boy bir su bardağı (240ml) ile de yapabilirsiniz
Malzemeler:
3 su bardağı un
yarım çay kaşığı toz instant maya
1 tatlı kaşığı tuz
1 + dörtte bir su bardağı ılık su
Hazırlanması:
[*]Unu geniş bir kaba dökün
(dilerseniz eleyin) Üzerine mayayı ve tuzu serpin
[*]Suyu azar azar ilave edin
Az gelirse dörtte bir bardak su daha ilave edin
Tahta bir kaşıkla iyice karıştırarak kaşığa yapışan ama çok sulu olmayan bir karışım elde edin
Aşağıdaki örnek ilk yaptığım fazla sulu olan karışım
Kasenin üzerini streçleyerek mutfak tezgahında 12-20 saat bekletin
[*]Ertesi gün ekmek tahtanızı unlayın
Elinizi ıslatın ve kasedeki karışımı tahtan üzerine alın
Kenarlarını alta katlayarak düzgün bir daire elde edin
Unlanmış bir mutfak bezine sararak yüksek ve dar (ben mikser kasesini kullandım) bir kasede 1 veya 2 saat bekletin
[*]Pişirmenize yarım saat kala fırına girebilen bir tencerenizi 235C fırında kapağı kapalı olarak bekletin
Tencerenin fırına girebilen plastik kenarları olmayan bir tencere olmasına dikkat edin
(Ben turuncu döküm tenceremi kullandım
Kapağındaki plastik ısıya dayanabiliyor
)Tencere ısınınca fırından çıkartın
Hamurunuzun düzgün kısmı alta gelecek şekilde tencereye alın
Kapağı kapalı olarak 235C fırında yarım saat, ardından kapağı açık olarak 15 veya 20 dakika pişirin
[*]Pişince ılınmasını bekleyip ılınrken çıkardığı çatırdama seslerine kulak verin
İyice soğuduktan sonra kesin
Prof. Dr. Sinsi
Kullanıcının Profilini Göster
Prof. Dr. Sinsi Kullanıcısının Web Sitesi
Prof. Dr. Sinsi tarafından gönderilmiş daha fazla mesaj bul