Konu
:
Protein Sindirimi Nerede Başlar?
Yalnız Mesajı Göster
Protein Sindirimi Nerede Başlar?
07-27-2012
#
1
Prof. Dr. Sinsi
Protein Sindirimi Nerede Başlar?
Protein sindiriminin ne olduğu ve nasıl olduğuna dair bilgileri öğrenmek istiyorsanız sizler için araştırdığım yazımızı okuyabilirsiniz
Bakalım protein sindirimi nasıl oluyormuş?
Proteının sındırımı mıgdenın asıtlı ortamında baslar
Mıgde asıtı aktıv olmayan enzımhammaddesını(pepsinogene) 2-4 ph ta aktıv sımdırım enzımı olan pepsıne donusturur
Bu enzım vasıtasıyla proteın parcalanmaya baslar
Yarım parcalanmıs ve kısmen sındırılmıs olan proteın porsıyonlar halınde ıncebagırsaga ıletılırler
Burada alkalıenzımlerle(bu enzımlerı pankreas salgılar)mıgdede olusmus olan poly ve olıgopeptıdler trypsın ve chymotrypsın enzımlerı ıle tekrar parcalanır ve nıhayet serbest amınoasıtlerden dı-trıpeptıd formuna ındırgenır
(burada hatırlatmak ısterım aldıgınız bazı amıno asıtlerde peptıdform yazar-bu sındırım asamalarını dogrudan gecerek sındırım sıstemını yormayan kolay kana karısabılen amıno formudur) Bu surec yaklasık 3 saat kadar bır surede %75 oranında tamamlanmıs olur, kalan kısım ıse bıraz daha uzun surecek bır surectır
Burada proteın kalıtesı devreye gırer, yanı bıtkısel proteınler kalan surecı daha uzun surede gecırırler
Gene aynı sekılde bazı yaglı et turlerı de daha mıgdedeyken daha uzun surede ılk sındırım asamasını gecebılır
Burada bu sındırımın yaklasık 3 saat surmesı her uc saatte bır proteın almamız gerektıgı anlamına gelmez ,cunku kan ıcınde her zaman bellı bır oranda amınoasıt akısı surer
Amınoasıt havuzu- yanı kaslarda ekstra reserv kolay kolay sıfırı tuketmez
Normal sureclerde kasproteını enerjı kazanımı amacıyla kullanılmaz, sadece cok yogun antrenmanda daha once bahsettıgım enerjı kaynaklarının kısa surede tuketılmesı sebebıyle bu olabılır
Kan amınoasıtlerı organlara tasır ve dedıgım gıbı hep bellı bır oranda tasır, karacıger bu mekanızmanın merkezıdır
Alınan amınoasıtler bızım amınohavuzuna gıderken bunların bır kısmıda vucudun kendı sentezledıgı amınoacıdlerın kullanımında hammadde gorevı gorur,asırı mıktarda alınan proteın ıse glykogen ve yag olarak depolanır, ne yazık kı proteınden olusan bu yag tekrar proteın olarak gerı donusemez ve ayrıca da cok verımsız bır enerjı verır
Prof. Dr. Sinsi
Kullanıcının Profilini Göster
Prof. Dr. Sinsi Kullanıcısının Web Sitesi
Prof. Dr. Sinsi tarafından gönderilmiş daha fazla mesaj bul