07-27-2012
|
#1
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Gıda Alerjisi Nedir?
Gıda alerjisi kulağa basit gelse de gerçekten ciddi rahatsızlıklardan birisidir Daha önce bir arkadaşımın çileğe alerjisi olduğunu görmüştüm ve gerçekten cildini mahfediyordu Gıda alerjisi hakkında bilgileri okumak isterseniz bu yazımızı okuyabilirsiniz

Tanımlar
Gıdalar insan vücudunda birçok reaksiyona (tepkimeye) neden olabilir Ancak gıdalara bağlı her reaksiyon allerji değildir
Gıdalarla oluşan reaksiyonların bir kısmı, o gıdayı alan her insanda oluşabilen reaksiyonlardır Bunlar gıdalar içinde bulunan toksik veya mikrobik maddelere bağlıdır
Gıdalarla oluşan reaksiyonların diğer bir kısmı ise, sadece bazı kişilerde oluşur Genel olarak 2 gruba ayrılır:
1 Allerjik olmayanlar: Örnek; doğuştan bir enzim eksikliği (süt bazı insanlarda karın ağrısı, şişkinlik, gaz ve ishale neden olabilir Bu genellikle süt içindeki laktoz adlı şekeri parçalayan laktaz enzimi eksikliğine bağlıdır)
2 Allerjik gıda reaksiyonları
Gıda allerjileri ne oranda görülür?
Gıda allerjileri erişkinlerde %1, çocuklarda %2 5 oranında görülmektedir
Bu sayılar iki önemli noktayı işaret eder:
1 Çocuklarda gıda allerjileri daha sıktır,
2 Gıda allerjilerinin bir kısmı yaşla birlikte kaybolmaktadır
Ancak astım ve allerjik nezle gibi diğer allerjik hastalıklarda olduğu şekilde, gıda allerjilerinin de görülme sıklığı artmaktadır
En çok hangi gıdalar allerjiye neden olur?
Gıda allerjilerinin %90?ı;
Çocuklarda
Süt
Yumurta
Yerfıstığı
Buğday
Soya
Fındık, ceviz  
Erişkinlerde
Yerfıstığı
Fındık, ceviz  
Balık
Deniz kabukluları
Gıdalar arasında çapraz reaktivite nedir?
Bağışıklık cevapları maddelerin tamamına değil, ?epitop? adı verilen bazı özel allerji yapıcı bölgelerine karşı gelişir Gıdalar ve diğer allerjenler arasındaki bu allerji yapıcı bölge benzerliği, çapraz reaksiyonlara neden olabilir
Gıda-gıda, gıda-polen, gıda-mite ya da gıda-lateks şeklinde çapraz reaksiyonlara rastlanmaktadır
Örnek olarak, inek sütüne allerjisi olanlar, koyun veya keçi sütüne karşı çapraz allerjik reaksiyon verebilirler
Diğer örnekler;
İstakoz - Karides ? Yengeç
Mite? Kabuklu deniz ürünleri
Lateks ? Kestane, Avakado, Muz
Gıda allerjilerinde ne gibi bulgular görülür?
Bir gıda farklı kişilerde farklı semptolara neden olabilir
Aynı kişide farklı zamanlarda farklı semptomlara neden olabilir
Aynı kişide farklı dozlarda farklı semptomlara neden olabilir
Mide barsak sistemi
Bulantı-kusma
Karın ağrısı, krampları
İshal
Solunum sistemi
Nezle
Astım
Soluk borusunda ödem
Deri
Kaşıntı
Kızarıklık
Ürtiker ve anjioödem
Egzema
Anafilaksi
Bu bulguların hemen tamamının birarada olabildiği, ayrıca tansiyon düşüklüğü, kalp atım sayısında artma ve şuur kaybı ile seyredebilen en ağır allerjik reaksiyondur
Gıda allerjisi ile birlikte olan klinik tablolar
?Çölyak hastalığı?, ?Eozinofilik gastroenterit? gibi sindirim ve barsaktan emilim bozukluğuna, sonuçta büyüme, gelişme geriliğine neden olan hastalıklar
Astım, rinit ve diğer solunum yolu hastalıkları
Atopik dermatit (egzama)
|
|
|