07-27-2012
|
#1
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Doğal Protein Kaynakları
Proteinler vücudumuzun gelişiminde büyük önem taşıyorlar Özellikle gelişim çağındaki çocukların protein içeren besinleri tüketmesi gerekiyor

Hayvansal ve bitkisel besinler, içerdikleri proteinin miktarı ve kalitesi bakımından farklılık gösterir Vücudumuzun bu proteinlerden yararlanması da farklıdır
Et, süt gibi besinlerdeki proteinin %80-85 i, kuru baklagil ve tahıllardaki proteinin %50-70`i, anne sütü ve yumurtadaki proteinin %100`ü kullanılabilmektedir
Et, süt ve yumurta gibi besinlerden aldığımız hayvansal proteinler, büyüme ve hücrelerin onarımı için gerekli tüm amino asitleri içerir
Bu nedenle hayvansal proteinlere yüksek kaliteli proteinler denir Sebze, meyve ve tahıllar gibi besinlerden aldığımız bitkisel proteinler ise düşük kaliteli protein kaynaklarıdır Bitkisel protein kaynakları vücudumuzda yapılamayan elzem amino asitleri daha az miktarda bulundurur
Kuru fasulye, nohut, mercimek gibi kuru baklagiller, fındık, ceviz, badem gibi yağlı tohumlar ve buğday, pirinç, mısır gibi tahıllar da protein içerir
Değişik amino asitleri içeren bu besinlerin proteininden daha iyi yararlanmak için bu besinleri birleştirerek yemek gerekir Örneğin; mercimekli pilav, kuru fasulye-pilav, yoğurtlu mantı, yumurtalı ıspanak, nohutlu bulgur pilavı gibi
|
|
|