07-27-2012
|
#1
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Enginarın Sağlığa Faydası
Enginar çoğumuzun bildiği fakat pek tüketmediği besinler ar asında yer alıyor Enginarın sağlık açısından faydalarını öğrendikten sonra evinizden bu bitkiyi eksik etmek istemeyeceksiniz
Karaciğer ve kalbin en iyi dostu olan enginarın kanı temizlediğini ve yorgunluğu giderdiğini vurgulayan uzmanlar, diğer zehirli maddeleri ve yorgunluk maddelerini idrarla dışarı atarak vücuda dinçlik verip dinlendirdiğini söylüyor
Çiçek tablası taze olarak yenilmeli, kartlaşmaya bırakılmamalıdır Bitkinin sürgünleri yani çiçek sapları da körpeyken soyularak yenilebilir İlkbahar mevsiminde baş bağlayan enginarın Türk mutfağındaki önemli yemekleri; dolması ve bezelye ya da bakla ile birlikte hazırlanan nefis zeytinyağlılardır
BESİN DEĞERLERİ
100 gr taze ve çiğ (pişirilmemiş) sebze olarak enginarın içerdiği önemli besin değerleri şunlardır: 80 kalori; 3 gr protein; 7,8 gr karbonhidrat; 0 kolesterol; 0,2 gr yağ; 1 5 gr lif; 70 mgr fosfor; 55 mgr kalsiyum; 0,8 mgr demir; 45 mgr sodyum; 330 mgr potasyum; 30 mgr magnezyum; 0,5 mgr çinko; 280 IU A vitamini: 0,15 mgr B1 vitamini; 0,05 mgr B2 vitamini; 0,7 mgr B6 vitamini ve 10 mgr C vitamini
SAĞLIĞIMIZA YARARLARI
Yukarıdaki değerler incelendiğinde enginarın bedenimiz için ne denli yararlı ve vazgeçilmez bir besin olduğu ortaya çıkar Bunun yanı sıra;
Enginar, içerdiği ciarin adlı etkili madde ile karaciğer ve safra kesemizi destekleyen bir besin olarak uzun zamanlardan beri Batı ülkelerinde büyük kabul görmekte ve bolca tüketilmektedir: Diğer hafif acı tatlı sebzeler gibi enginar da, safra salgılarını artırmakta ve sindirimi kolaylaştırmaktadır
Enginar, kandaki yağ ve kolesterol düzeylerini düşürmektedir
Enginar, güçlü bir idrar söktürücüdür: Böbreklerin çalışmasını düzenlemekte ve bedendeki istenmeyen sıvıların atılmasını kolaylaştırmaktadır
Enginarın Faydaları
Enginar ayrıca, içerdiği inülin adlı maddeyle, geleneksel olarak seker hastalarına tavsiye edilen bir besindir: Bu tür nişasta olan bu madde, sindirilmeye dirençlidir Ve kandaki şeker düzeyini düşürür
Enginarın körpe yaprak ve çiçek saplarının kaynatılarak suyunun içilmesinin dahi, yukarıda sözü edilen etkileri kısmen de olsa sağlayacağı uzmanlarca savunulmaktadır
Bütün bu etkileri sağlamak üzere enginarın tazesinin ya da konserve edilmişinin bol bol yenilmesi öğütlenmektedir Ne yazıktır ülkemizde, ekolojik koşullar yani bitkinin istekleri birçok yerde tam olarak karşılandığı halde enginar pek sınırlı miktarda yetiştirilmekte ve bu nedenle yüksek fiyatlarla satışa sunulmaktadır Enginar üretimimizin artırılıp bu yararlı sebzenin artık zenginlerin besini olmaktan çıkarılması en içten dileğimizdir
|
|
|