Konu
:
İtalyan Yemekleri
Yalnız Mesajı Göster
İtalyan Yemekleri
07-26-2012
#
1
Prof. Dr. Sinsi
İtalyan Yemekleri
İtalyanın Kültürü - İtalyanın Yemek Kültürü - italyan sofrası
İtalya denince akıllara ne gelir? Akdeniz mi şamatacı gürültücü insan toplulukları mı yoksa mafya mı? Ya da spagetti ve pizza mı? Aslında hepsi gelir denilse yeridir
Konumu ve iklimi sıcak ve hareketli insanları onların yaratıcılıkları kültür ve geleneklerine bağımlılıkları İtalyan yemek kültürünü etkilemiş ve onu zevkli çeşitli lezzetli bir hale getirmiştir
İtalyan mutfağının tarihi eski kültürlere dayanır
Etrüksler Romalılar Fenikeliler Gotlar Seasenler Normanlar Fransız mutfağının doğmasına neden olmuştur
Catherine De Medici Fransa’ya giderken yanında birçok uşak ve aşçı ***ürmüştür
Fransa’yı ilkel mutfak ve yemek kültüründen arındıran şefler Fransız hanedanına çatal ve peçete kullanmayı bile öğretmişler
Bu hikayenin bugün gerçek olmadığı kabul edilmekle birlikte yine de İtalyan mutfağına yakından baktığımızda neden olmasın demek de mümkündür
Batı ve Fransız mutfağını asıl etkilemiş olan İtalya’da yayınlanan ilk yazılı yemek kitabı “De Honesta Voluptate”dır
1475 yılında yayınlanan kitap 1505 yılında Fransızcaya çevrilerek Fransa’da yayınlanmış
Bu kitapta İtalyan ülke mutfağının ustası Maestro Martino’ya ait 240 yemek tarifine yer verilmiş
Martino’nun el yazmalarına bakıldığında İtalyan mutfağının 15
yüzyılda oluşmaya başladığı görülüyor
Kitabın yazıldığı tarihten günümüze İtalyan mutfağında bazı tarımsal ürünler her zaman ön planda olmuştur
İtalya’nın coğrafi konumu ve iklimi yemek kültürünü derinden etkilemiştir
Akdeniz ikliminin hakim olduğu İtalya’da buğday üzüm şarap zeytin zeytinyağı mısır pirinç şeker pancarı tütün soya ayçiçeği patates domates armut şeftali portakal limon mandalina gibi bitkisel ürünler üretilir
İtalya’nın en önemli tarım kolları ve üretim alanları ise zeytincilik bağcılık meyve turunçgiller ve fidanlıktır
Üretime de bağlı olarak zeytinyağı şarap ve peynir gelenekleriyle özdeşleşmiş önemli ve en çok kullanılan ürünleridir
Vazgeçilmez tat sızma zeytinyağı
İtalya’nın hemen her yerinde zeytin ağaçlarına rastlamak mümkündür
Sadece kışları çok soğuk olan ve çok yüksekte olan birkaç bölgede görülmez
Farklı iklim ve toprak çeşitliliği farklı zeytinyağı üretimine sebep olmuştur
Zeytinyağı tüketimi ihtiyaçtan çok zevk haline gelmiştir
İtalyanlar için mutfakta büyük önemi olan zeytinyağı rengi kokusu tadı ve kalitesiyle dünyada bir numaradır
Zeytinyağının kullanılmadığı bir yemek ya da bir sos asla düşünülemez
Bir tutkudur şarap
Akşam yemeklerinde İtalyan sofrasının ayrılmaz bir parçası İtalyan şarabı
Şarap sadece özel günler için hazırlanan yemekle yudumlanan bir içecekten öte günlük bir alışkanlıktır
Şarap bir tutkudur
İtalya şarap üretiminde dünyada en iyiler arasında bulunmaktadır
Şarap üretiminde etkili rol oynayan güneş hava ve yağmur koşullarının hepsi İtalya’da görülmektedir
Dolayısıyla birçok bölgesinde şarap üretimi yapılmaktadır
Güney ve kuzey İtalya arasındaki iklim farklılıkları ürün çeşitliliğini getirmiştir
Kuzey İtalya ormanları ve derin vadileriyle çevrilmiş Piemonte bölgesinde beyaz Asti Spumante şarabı ve Avrupa’nın önemli şarapları arasına girebilecek ve İtalya’nın en iyi kırmızı şaraplarından olan Barolo ve Barbaresco üretilir
Orta İtalya’nın en önemli şarapları Toskana bölgesinde üretilmektedir
Brunello ve Vino Nobile en önemli kırmızı şaraplardandır
İtalya’nın en ünlü ve tipik bir Toskana şarabı olan Chianti Sangiovese üzümünden yapılmıştır
Bol asitli elma erik veya kahve tadı kiraz rengi ve alkol denge yapısıyla İtalyan sofrasında kırmızı etin yanına zevk katar
Orta İtalya’da üretilen bir diğer önemli şarap ise deniz ürünleriyle içilen ve en iyi beyaz şarap olarak kabul edilen Verdicchio’dur
Tadına doyulmayan İtalyan peynirleri
İtalya’da peynir üretimi çok eski tarihlere dayanır ve gelenekleri haline gelmiştir
Akdeniz etrafındaki birçok ülkede olduğu gibi peynir üretimi İtalya’da da binlerce yıllık geçmişe sahiptir
İtalya’da 400’den fazla peynir çeşidi bulunmaktadır
Değişik peynir çeşidinin olması sadece inek veya keçi sütü farklılığından değil doku renk bazıları aylar hatta yıllar sonra yenildiğinde en iyi sonuç alınmaktadır
En sevilen ve en çok kullanılan parmesan peyniri İtalya’nın kuzey bölgesinde Parma şehrinde hazırlanır
Çiğ inek sütünden yapılan bu peynir en çok makarnalarda ve salatalarda kullanılır
Kullanılmak üzere en az bir yıl bekletilir fakat 3-4 yıl beklenirse daha da lezzetli olur
İtalyanlar taze olarak da yerler
Campania bölgesinde Roma’nın güneydoğusunda ve Napoli’nin güneyinde üretilen mozerrella dişi manda sütünden elde edilir ve pizzanın en önemli malzemesidir
Val d’Aouse bölgesinde 3000 metre yükseklikteki Fontin Dağı’nda bekletilerek hazırlanan fontina peyniri Fontina Piemonte bölgesinin ünlü yemeği fondü’nün yapımında kullanılır
Pecorino toscano ricotto provolone ve gorgonzola unutulmaması gereken diğer İtalyan peynirleridir
İtalyanlar yemek ve içmekten büyük keyif alan bir millettir
İtalya’nın yaşam zevki kültürlerinin güzelliği
Kalabalık sofralar lezzetli yemekler
İtalyanlar lezzetli yemekleri ve kalabalık sofraları severler
Tüm ailenin bir araya geldiği akşam yemekleri en önemli öğündür ve çok uzun sürer
Türklerin ana yemek olarak yediği makarna İtalyan mutfağında başlangıç olarak yenilir
Ravioli tagliatelle penne fettucine gibi hamur işlerinin dışında çorbalar ya da değişik pirinç yemekleri de ilk tabaklar arasında sunulan yemeklerdendir
Çorbaların en önemli özelliği kızarmış ekmek parçalarıyla servis edilmesidir
Türk mutfağı ve bir çok farklı ülkenin mutfaklarında da başlangıç olarak kabul edilen soğuk tabaklar İtalyan mutfağında ilk ve ikinci tabakların arasında bir dinlenme fonksiyonu olarak görülür
Bunda amaç iki ağır yemeği üst üste yemeden mideyi dinlendirmek ve ana yemeğe eşlik edecek olan şaraba geçiş sağlamaktır
İtalyanlar ana yemek olarak et tavuk veya balık tercih ederler
Yanında garnitür olarak ana yemeğe uygun olarak hazırlanan sebze yemekleri yerler
Devamında meyve ile peynir ve en son olarak temel bir yemek kuralı olan tatlı masaya gelir
İtalyanca “tavla beni” anlamına gelen tiramisu tatlısı kahve likörü kedi dili bisküvi ve maskarpone peyniri bileşimi ile oluşur
Kuru üzüm portakal kabuğu ve konyak içeren kuru pasta “Panetone”de tercih edilen diğer tatlı türüdür
Tüm bu keyifli yemeklerin üzerine sert bir İtalyan kahvesi olan espresso içerler
Espresso’nun yanında brendi grappa (brendi tadında sade bir içki) veya amaro (acı bir hazmettirici) tercih edilir
Yemek sonunda kimseyi tavlayan bir tatlı olmamışsa dışarıda dondurma yemeyi tercih edebilirler
Meşhur Roma Dondurması diye satılan ve çocukların hatta yetişkinlerin bile bayılarak yediği dondurma ilk kez İtalyanlar tarafından dağlardan aşağıya buz indirerek yapılmıştır
İkinci planda kalan kahvaltı daha çok geçiştirilen bir öğündür
İtalyan kahvaltısında ev yapımı küçük ekmekler ya da “Tramezzini”ler yenir
Tramezzini bilinen üçgen tost ekmekleridir
Yanında cappuccino ya da espresso içilir
Akdeniz yemek kültürünü simgeleyen mozarella salam domates ve fesleğen de kahvaltı masasında olması gerekenlerden
İtalyan mutfağı bölgelerine göre değişerek her bölgenin kendine özgü yemeklerinin bir araya gelmesinden oluşmuştur
- Napoli’de “pizza”
- Floransa’nın az pişmiş ızgara “Floransa Bifteği”
- Siena’nın sadece su ve undan ibaret makarnası “pici”
- Roma’nın baharat soslu makarnası “arabbiata” ile yumurta
- Jambon ve karabiberli makarnası “carbonara”
- Milano’nun safranlı pilavı
- Kuzey bölgesinin daha çok kışın yenilen tanınmış “polenta” sı (mısır unu peltesi)
- Sardunya adasının genç domuz etinden kızartılarak yapılan meşhur “porchetto”su
- Pulia’nın sadece un ve su katılarak el ile yapılan ve şalgam-yeşilliği ile terbiye edilen taze bukle makarnası “orecchiette alla cirne di rape” ve daha bir çoğu
Her bölgede misafir de değişik şekillerde ağırlanır
Bazı yerlerde masalar donatılıp çeşit çeşit yemekler sunulurken bazı bölgelerde de çok sade bir hazırlık yapılarak sadece iki tane seçkin yemek servisi yapılır
Özel Kutlamalar festivaller
İtalya seremonilerin ve festivallerin ülkesidir
Dini törenler karnavallar aile törenleri yıllar öncesine dayanan bir kültürdür
Özel kutlamalara herkes kendi özel yemek ve şarabını getirir
Müzik eşiğinde danslar edilerek değişik yörelerden yemek ve şarabın tadına varılır
“Christmas Eve” en önemli kutlama günlerinden biridir
Ne yendiği dini yaklaşımlara göre değişse de deniz ürünleri kırmızı et veya hindi menüde mutlaka olması gerekenlerdendir
Devamında “Panettone” yenir
Bu çok hafif hazırlanmış bir noel pastasıdır
Tercih edilen diğer pasta ise “Pandoro”dur
Çocuklar yıldız şeklinde yapılan bu pastanın melekler tarafından yenildiğine inanır
Paskalya bayramı diğer önemli kutlamalardan biridir
İtalya’nın Naples bölgesinde La Pasteria denilen paskalya payları yenilir
Perugia da ise yumurta şeklinde yapılmış çikolatalar içlerine sürpriz oyuncaklar saklanarak hazırlanır
Karnavallar da sokaklarda özel giysiler giyinmiş insanlar dans ederken pizza ve dondurma en çok tüketilen yiyecektir
Slow Food Hareketi
İtalyanlar bir toplumun asıl kimliğini yeme-içme alışkanlıklarının yansıttığını düşünür
Yemek kültürünün değiştirilebileceği bir toplumda diğer başka herşeyin de değiştirilebileceğine inanırlar
Çünkü İtalyanlara göre yemek gelenekleri misafirperverliği ve alışkanlıkları etkiler
Tüm bu sebeplerden dolayı İtalyanlar “fast food”a karşı “Slow Food” (Yavaş veya Sakin Beslenme) Hareketi başlattılar
Bu hareket 1986 yılında Roma’nın ünlü İspanyol merdivenlerinin yanında açılan Mc Donald’s nedeniyle ortaya çıkmıştır
İtalyan aşçıların öncülüğünde başlatılan hareket Amerikan tarzı yaşamı reddederek “fast food”u ortadan kaldırmaktır
Bunun sonucunda da yerel yemekler daha ön plana çıkmakta unutulan geleneklere geri dönülmekte ve kaybolma ihtimali yüksek olan kültür geri kazanılmaktadır
İspanyollar ve Avustralyalıların İtalyan mutfağında büyük etkisi olmuştur
Batı ve Fransız mutfağının İtalyan kültüründen etkilendiği söylenmektedir
Rivayete göre; ünlü bir Florentin ailesinin prensesi olan Caterina De Medici’nin Fransa’nın Orléans dükü ile evlenmesi elma toprak kavurucu sıcaklığı olmayan dağlık bir bölge olduğu için bu bölgede taze ve kokulu beyaz şaraplar elde edilir
Alpler’in zirveleri sevecenlikleri İtalyan yemeğine de yansır
Yemek son derece önemlidir
Yemeğin hazırlanması bile bir törene dönüşebilir
Onlar için stil ve kalite çok önemlidir
Bir diğer önemli olan özellik ise kullanılan tüm malzemenin taze olmasıdır
Prof. Dr. Sinsi
Kullanıcının Profilini Göster
Prof. Dr. Sinsi Kullanıcısının Web Sitesi
Prof. Dr. Sinsi tarafından gönderilmiş daha fazla mesaj bul