Konu
:
Fransa Yemekleri
Yalnız Mesajı Göster
Fransa Yemekleri
07-26-2012
#
1
Prof. Dr. Sinsi
Fransa Yemekleri
Fransanın Yemekleri - Fransanın Yemek Kültürü - fransa mutfagı
Fransa'nın yemek kültürü açısından önemli bölgelerinden biri de Normandiya
Fransız evkadınları bolluk ve rahata alışkın olduklarından Normandiya'daki dükkanlarda pek çok hazır yiyecek satılıyor
Balıkçılarda ise çok taze dil ve fener balığı bulunuyor
Bir de çok çeşitli peynirler var: Nefis Livarot ve Camembert peynirlerinin yanında daha az adı duyulmuş ama en az onlar kadar lezzetli üç kat kremalı peynirler; ayrıca beyaz bir kabukla kaplı tuzlu çubuk veya kalp şeklindeki peynirler ve daha neler neler
Av hayvanları mantarlar ve elma şarabından sonra Fransız aşçıları yemek yapmaya en çok heveslendiren "dilbalığı" oluyor
Midyeler de Normandiya'nın başlıca yiyeceği
Ondan sonra da ıstakoz ve istiridyeler geliyor ama Fransızlar'ın gözünde dilbalığının yeri apayrı
Fransa'nın her yerinde domuzdan büyük ölçüde yararlanılıyor
Özellikle güneybatıda popüler olan lahanalı çorbada domuz eti kullanılıyor
Bunun yanısıra biftek koyun eti sığır eti domuz eti ve sebzeleri karıştırarak pişirdikleri bir yemekte de domuz eti öne çıkıyor
Izgara pirzola da seçkin yemeklerden biri
Üzerine eritilmiş peynir krema hardal sürülüyor ve kahverengi bir kabuk bağlayana kadar tekrar ızgaraya konuluyor
Özellikle Picardy eyaletinde pırasa ve kremadan yapılan bir turta o kadar çok seviliyor ki Fransızlar için bundan daha güzel birşey olamaz
Başka bir yemekte de soğanlar hafif ateşte tereyağ ve domuz yağı ile kaynatmak suretiyle püre haline getiriliyor ve az miktarda şarap sirkesi ile baharatlandırılıyor; ızgara veya kızartılmış etle servis yapılıyor
Fransız mutfağı sözkonusuysa şampanyadan bahsetmeden geçmek olmaz
Şampanyanın mükemmeli "Dom Perignon" Picardy bölgesinin Sainte-Menehould kentinde doğmuş
Şampanya bazı yemeklerde tariflerde adı geçen beyaz şarabın yerini tutabiliyor
Örneğin tavuk yemeklerinde veya kremalı soslu dilbalığı yemeğinde şampanya kullanmak mümkün
Ancak iddialı yemeklerde şarap kullanmak gerekiyor
Yolunuz Paris'e düşerse restoranlarda doldurulmuş kaz boynunu yer mantarı ve ördek yemeklerini rezeneli tekir balığını deneyebilirsiniz
Ayrıca salyangozun kırmızı şarapta pişirilmiş tavuğun taze balık ve yumurtanın en iyisi Paris'te bulunuyor
Unutmayın Paris'teki enfes yemekleri dünyanın başka hiçbir yerinde yeme şansınız olmayacaktır
Fransa'nın Alman sınırındaki eyaleti Franche-Comte'teki yemeklerde ise büyük ölçüde Alman etkileri göze çarpıyor
Burası tam olarak Fransız ve Alman tatlarının birbirine karıştığı bir bölge
Yörede Fransız ve Almanlar'ın ortak favorisi olan domuz yemeği çok yapılıyor
Ayrıca çeşitli pastalar acıbadem kurabiyesi küçük zencefilli çörekler büyük kavanozlarda satılan minik bisküviler acı çikolatalı kek şeker kaplanmış bademler ve meyveler 18
yüzyılın gösterişli havasını taşıyan gözde yiyecekler arasında
Bu bölgeye özgü iki önemli peynir tatları kimyon veya anasonla güçlendirilmiş Munster ve Gerome peynirleri
Franch-Comte eyaletinin çok öenmli bir ürünü de "vişne rakısı"
Kirazdan yapılan bu beyaz konyağın çok pahalı olmasına rağmen Alman ve Fransız yemeklerinde bol bol adı geçiyor
Çünkü puding ve suflelerde kullanıldığında çok farklı bir tat ortaya çıkarıyor
Vişne rakısının bir başka işlevide "fondue" adı verilen bir peynirin yapımında kullanılması
Bu eyaletin kendine has kimyonlu sucuk ve sosisleri bulunuyor
Bunların dışında neler mi var? Birçok kişiye göre yörenin en güzel ürünü mantarlar
Öyle ki bu bölgede mantar toplamak ve daha sonra yemek başlıca zevk zaman geçirme yolu haline gelmiş
Yani mantar meraklıları için Franch-Comte bir cennet
Fransızlar başka kültürlerin yemeklerinden etkilenerek mutfaklarını genişletmek olanağı bulmuşlar
Örneğin Cezayir'den dönen Fransızlar "kuskus"u İspanya'dan gelenlerse ocakta pişirilen "paella"yı Fransa'ya getirmişler
Bu şekilde mutfağa değişik ülkelerin lezzetleri de eklenmiş
Prof. Dr. Sinsi
Kullanıcının Profilini Göster
Prof. Dr. Sinsi Kullanıcısının Web Sitesi
Prof. Dr. Sinsi tarafından gönderilmiş daha fazla mesaj bul