07-26-2012
|
#1
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Kenger Otu
Kenger Otu - Kenger Otu Hakkında
Kenger Otu (Gundelia tournefortii) nisan-mayıs aylarında çiçek açan, 40-50 cm yüksekliğinde, tüylü çok yıllık, sütlü, dikenli ve otsu bir bitki

Gövdeleri basit veya az dallı, kısa ve kalındır Yapraklar derimsi, damarlı beyazımsı tüylü, gövdedekiler sapsızdır Çiçek durumu küreye bir baş şeklindedir Çiçekler morumsu-kırmızı renklidir Baş kısmı olgunlukta sarımsı-yeşil renk alır ve dikenler hariç 1 cm kadar uzunlukta olup serttir Türkiye'de yetiştiği yerler: Orta, Doğu, Güneydoğu Anadolu ve Akdeniz Bölgesi, Ege Bölgesinde Manisa'nın Sarıgöl ilçesine bağlı Çanakcı meralarında bolca yetişir Köylüler kengeri genelikle taze dallarının kabuklarını soyarak tüketirler
Kullanılışı
Gövdenin kesilmesi ile çıkan sütten kenger sakızı hazırlanır Akdeniz bölgesinde olgunlaşan başlar kavrulup öğütülerek kenger kahvesi yapılır     
|
|
|