Konu
:
Kara Hindiba - Taraxacum Officinale
Yalnız Mesajı Göster
Kara Hindiba - Taraxacum Officinale
07-26-2012
#
1
Prof. Dr. Sinsi
Kara Hindiba - Taraxacum Officinale
Kara Hindiba bitkisi
Hindiba tarlalarda zararlı ot muamelesi görür fakat bu bitki tabiattaki en şifalı bitkilerden biridir
Nisan ve mayıs aylarında çiçeklenir
Nemli yerleri sevmez
Karaciğer ve safra kesesi rahatsızlıklarında faydalıdır
Yaprakları çiçeklenme zamanından önce,sapları çiçeklenme zamanında,kökleri bahar başlarında veya sonbaharda toplanır
Bütün bitki tıbbi değere sahiptir
İlkbaharda bütün bitkiyi salata olarak yemeyi ya da akşamları yapraklarını patates ve haşlanmış yumurtayla salata yapıp yemeyi alışkanlık haline getirdim
Yugoslavya'da insanların kara hindibayı salatayla beraber yediklerini gördüm neden diye sorduğumda iyi tanınan bir karaciğer uzmanı hindibanın karaciğere faydalı olduğunu söyledi
Bugün biliyorum ki bitkinin günde 5-6 tane taze sapının yenmesi karaciğer iltihaplanmasına iyi gelir
Bitki çiçeklenir çiçeklenmez diabet hastaları günde 10 sap yemelidir
Çiçekli saplar yıkanır ve ancak ondan sonra çiçek ayrılarak sapları yavaşça çiğnenir
Sürekili halsizlik hissedenler taze saplardan 14 günlük bir kür uygulamalıdırlar
Etkisi şaşırtıcıdır
Kaşıntı,isilik,kurdeşen ve egzema gibi pek çok sorunda eşsizdir
Taze saplar safra taşlarını ağrısız düşürür
Karaciğeri ve safra kesesini çalıştırır
Minerallerin ötesinde hindiba metabolizma için paha biçilmez aktif maddeler içermektedir
Bir kan temizleyici olarak eğer taze saplarla 3-4 haftalık tedavi uygulanırsa gut ,romatizmave bezlerdeki şişmelere iyi gelir
Sarılık ve dalak için de kullanılır
Hindiba kökleri çiğ olarak yenir ya da kurutulup demlenerek içilirse kanı temizler,hazmı kolaylaştırır,idrar söktürür,uyarıcı ve terletici etkisi vardır
Kadınlar bitkinin ve köklerinin çayını güzellik bakımında yüz ve gözleri yıkayarak kullanabilir ciltlerinin daha genç görünmesini sağlayabilirler
Yapraklar kışında yaşamlarını sürdürür
Her sene ilkbaharda hindibanın çiçeklerinden şurup hazırlarım
Yılbaşında kurabiyelerimi bu şuruptan yaparım
Bir keresinde annem bir sepet hindiba çiçekleri taşıyan bir kadınla karşılaşmış
Sebebini sorduğunda kadın şu lezzetli şurubun tarifini vermiş
Hindiba Şurubu
İki avuç dolusu hindiba çiçeği 1 litre soğuk suya konur hafif ateşte kaynatılır
kaynadıktan sonra ateşten alınır bir gece bekletilir
Ertesi gün süzülür ve çiçekler iyice sıkılır
Bu sıvıya 1 kilo işlenmemiş şeker ve dilimlenmiş yarım limon ilave edilir
Daha fazla limon ilave edilirse ekşir
Üstü kapatılmadan vitaminlerini kaybetmemesi için kısık ateşte kaynatılır
Kontrol edin ne çok koyu olmali yoksa ilerde şekerlenir,ne de çok sıvı olmalı yoksa ekşir
Kıvamı koyu akışkan bir kıvam olmalı
Tereyağlı ekmeğin üzerine sürüp deneyin çok lezzetlidir
Bir keresinde evimizde çalışan bir marangoza bu şuruptan ikram etiğimizde bu bal tadındaki şurubu benim yaptığıma inanamamıştı ve balla arasında neredeyse hiç fark olmadığını söylemişti
Böbrek şikayeti olup da balı hazmedemeyenler için hazmı kolay bu şurubu tavsiye ederim
Kullanımı:
Demleme:
Tepeleme 1 çay kaşığı kök geceden soğuk suya konur ertesi gün kaynama derecesine kadar ısıtılır ve süzülür
Kahvaltıdan 1 saat önce ve bir saat sonra yudumlanarak içilir
Salatası:
Taze kök ve yapraklardan yapılır
Saplar:
5 10 çiçek sapı iyice çiğnenir ve yenir
alıntıdır
Prof. Dr. Sinsi
Kullanıcının Profilini Göster
Prof. Dr. Sinsi Kullanıcısının Web Sitesi
Prof. Dr. Sinsi tarafından gönderilmiş daha fazla mesaj bul