Yalnız Mesajı Göster

Çilek Nedir - Çilek Yetiştiriciliği

Eski 07-26-2012   #2
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Çilek Nedir - Çilek Yetiştiriciliği





Çilek yetiştiriciliği


Üzümsü meyveler grubuna giren türlerden en önemlisidir Çilek meyvesi gerçek bir meyve olmayıp yenen kısmı 40-60 kadar pistilin birleştiği çiçek tablasıdır


Çilek yüzeysel kök yapan otsu bir bitkidir Kökler iyi drene edillmiş (süzek) topraklarda 60-70 cm’ ye kadar iner Ağır topraklarda ise kökler yatay büyür


Çileğin kök gövdesi ya da taç kısmı çok kısalmış bir gövdedir


Çilek yaprakları 2/5 düzeninde spiral olarak dizilmiştir İlkbaharda havalar ısınınca patlayan embriyonik yapraklar 2-3 hafta sonra tam büyüklüğe erişir Her yaprağın 1-3 ay ömrü vardır


Kollar (stolonlar) yaz boyunca yeni yaprakların koltuklarındaki tomurcuklarından oluşarak gelişirler


Çilekte çiçekler salkım şeklindedir Buna değişmiş gövde de denilebilir Çilekte iyi tozlanma gereklidir İyi tozlanmamış meyvelerde şekil bozukluğu olur Tozlanmadan sonra meyve genelde 30-35 günde olgunlaşır


Çileğin gün uzunluğuna duyarlılığı


Çilekte kısa günde çiçek gözleri, uzun günde kol gelişimi olur Bu sebeple çilekte verim ile gün uzunluğu ilişkilidir Bu sebeple bir bölgeye uyan çeşit diğer bölgeye uymayabilir


Çiçek gözü oluşumunda gün uzunluğu ile sıcaklık ilişkisi ve çeşit özelliği bağlantılıdır


Çilek türleri


Aliso


Meyve iri, meyve eti sert, verimli, tat kalitesi orta, bitkisi kuvvetli, meyvenin saptan kopması oldukça kolay, erkenci ve serada yetiştiriciliğide uygun bir çeşittir Meyve uçlarında şekil bozukluğu görülür Reçel, marmelat ve meyve suyuna oldukça uygun, sarılığa oldukça duyarlı bir çeşittir Kışları ılık bölgeler için uygundur


Tioga


Orta mevsimde olgunlaşır Meyve iri, verimli, meyve eti çok sert, tat kalitesi orta, derin dondurma ve gıda sanayii için oldukça uygun, meyvenin saptan kopması güç, botrisite dayanıklı, sarılığa duyarlıdır Yetiştiriciliği bütün bölgelere önerilir Taşımaya dayanıklıdır


Pocahontas


Erken - orta mevsim çileği, derin dondurmaya ve sanayiye uygun, tad kalitesi orta, meyvenin saptan kopması kolay, meyve eti sert, sarılığa dayanıklı, meyve çürüklüğüne duyarlıdır Yetiştiriciliği bütün bölgelere önerilir


Yalova-9


Aliso ve Arnavutköy melezidir Erkenci ve seraya uygun bir çeşit olup, Akdeniz bölgesi için önerilir Meyve eti sert, verimli, koku ve tadı iyi, meyvenin saptan kopması güç, bitkisi kuvvetli olup sarılığa dayanıklıdır


Yalova-15


Tioga ve Arnavutköy melezidir Meyve eti sert, verimli, tat ve kokusu çok iyi ve yerli çeşitleri aratmayacak aromaya sahiptir Saptan kopması çok kolay, bitkisi kuvvetli, sarılığa ve meyve çürüklüğüne dayanıklı, derin dondurmaya uygundur Akdeniz bölgesi dışında tüm bölgelere önerilir


Yalova-104


Çok verimli ve iri bir çeşittir Meyve eti oldukça serttir Koku ve tadı yabancı çeşitlerden iyidir Bitkisi çok kuvvetli olup, sarılığa dayanıklıdır Derin dondurmaya uygundur Ilıman bölgeler için uygundur Meyve çürüklüğüne dayanıklıdır


Balcalı-1

Uzun konik koyu kırmızı renklidir Meyve eti serttir, meyvenin saptan kopması zordur, sarılığa duyarlı, meyve çürüklüğüne dayanıklı, aroması iyi sofralık bir çeşittir Akdeniz iklimi ve kışları soğuk bölgeler için uygundur Verimli bir çeşittir


Balcalı-2


Köşeli uzun, parlak kırmızı, meyve eti sert, aroması iyi sofralık bir çeşittir Sarılığa duyarlı, meyve çürüklüğüne dayanıklıdır Akdeniz iklimi için uygundur Verimli ve orta erkenci bir çeşittir


Balcalı-3


Uzun konik, parlak koyu kırmızı, meyve eti sert, meyvenin saptan kopması zor, aroması iyi sofralık bir çeşittir Sarılığa duyarlı, meyve çürüklüğüne orta derecede dayanıklıdır Çok erkenci ve örtü altı sebzeciliği için uygundur


Douglas


Konik, kırmızı, meyve eti sert, saptan kopması kolay, aroması iyi, sofralık ve derin dondurmaya uygun bir çeşittir Sarılığa duyarlıdır Meyve çürüklüğüne dayanıklıdır Tüm bölgelerde yetiştirilir, verimlidir


Dana


Uzun konik, parlak kırmızı, meyve eti orta sertlikte, saptan kopma kolaylığı orta, sarılığa dayanıklılığı orta, aroması orta, meyve çürüklüğüne dayanıklı sofralık bir çeşittir Yüksek verimli, açıkta yetiştiriciliğe uygun iri meyveli çeşittir


Brio


Konik kırmızı, meyve eti sert, iyi aromalı, meyvenin saptan kopması zor sofralık bir çeşittir Sarılığa duyarlı, meyve çürüklüğüne dayanıklıdır Verimli, açıkta yetiştiriciliğe uygundur


216


Yuvarlak konik, kırmızı, meyve eti sert, saptan kopması orta derecede, aroması iyi sofralık bir çeşittir Sarılığa duyarlı, meyve çürüklüğüne dayanıklıdır Çok erkenci, çok iri meyveli, yüksek verimli, yaprak leke hastalığına duyarlıdır


Pajaro


Konik, koyu kırmızı, meyve eti çok sert, meyvenin saptan kopması zor, aroması çok iyi, sofralık bir çeşittir Sarılığa orta derecede duyarlıdır Meyve çürüklüğüne dayanıklıdır Orta mevsimde hasat edilen, çok verimli, orta-iri meyveli bir çeşittir


Chandler


Konik, kırmızı, meyve eti sert, saptan kopması zor, sarılığa orta derecede duyarlı, meyve çürüklüğüne dayanıklı, aroması iyi sofralık bir çeşittir Orta erkenci, yüksek verimli, özellikle Akdeniz ve Ege bölgesine uygundur


Selva


Konik, kırmızı, meyve eti sert, saptan kopma derecesi ortadır Sarılığa duyarlılığı orta, meyve çürüklüğüne dayanıklıdır Aroması orta, sofralık, yüksek verimli, Akdeniz, Ege ve Karadeniz bölgelerine uygun bir çeşittir


Red Chief


Uzun konik, koyu kırmızı, meyve eti sert, saptan kopması zor, sarılığa ve meyve çürüklüğüne dayanıklı, derin dondurma ve sanayiye uygun, iyi aromalı bir çeşittir


Hanoeye


Konik koyu kırmızı, meyve eti sert, saptan kopması zordur Aroması iyi, sarılığa ve meyve çürüklüğüne dayanıklıdır Derin dondurma ve sanayiye uygundur Soğuk bölgelere uygun bir çeşittir


Lester


Konik, koyu kırmızı, meyve eti sert, saptan kopması zor, sarılığa ve meyve çürüklüğüne dayanıklıdır Aroması iyi, derin dondurma ve sanayiye uygundur


Türkiye de Üzümsü Meyveler Üretimi

ÜZÜM

ÇİLEK

İNCİR

NAR

Yıllar

Alan (Hektar)

Üretim (ton )

Alan (Hektar)

Üretim (ton )

Ağaç sayısı

(' 000)

Üretim

Ağaç sayısı

(' 000)

Üretim

Meyve veren

Meyve vermeyen

( Ton)

Meyve veren

Meyve vermeyen

( Ton)

1995

565000

3550000

7150

76000

9690

1018

300000

2304

495

53000

1996

560000

3700000

8570

107000

9700

1078

290000

2350

520

56000

1997

545000

3700000

9050

110000

9135

1085

243000

2420

570

56000

1998

541000

3600000

9200

120000

8970

870

255000

2320

500

55000

1999

530000

3400000

9400

129000

8970

900

275000

2400

730

58000


2001 Yılı Bursa da Meyveler

Ürün Cinsi

Üretim (Ton)

Verim Kg/Ağaç

Üzüm (Da)


67223

885

Şeftali


105184

38,4

Elma


45501

50,4

Çilek (Da)


18374

519

Ceviz


5259

39

Kestane


1262

29

Kiraz


11999,5

29

Armut


56399

45

Erik


13758

34

Ayva


9742,5

38

İncir


11015

48,3

Alıntı Yaparak Cevapla