07-26-2012
|
#2
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Kanola Bitkisi Nedir - Kanola Yetiştiriciliği
Kanola (Brassica napus), kolzanın ıslahı sonucu elde edilmiş, erüsik asit ve glukosinolat ihtiva etmeyen bir çeşit bitki türüdür
Bu çeşit ilk önce Kanada'da geliştirilmesinden dolayı ona İngilizce "Canadian Oil Low Acid" (düşük asitli Kanada yağı) sözcüklerinden türeme, "kanola" adı verilmiştir
Kanola (Brassica napus Kanola Oleifera sp ), kışlık ve yazlık olmak üzere iki fizyolojik döneme sahip bir yağ bitkisidir Kanola tanesinde bulunan %38-50 yağ ve %16-24 protein ile önemli bir yağ bitkisidir
Bitkisel yağ kaynağı olarak yağlı tohumlu bitkiler olan ayçiçeği, soya, pamuk ve yer fıstığı arasında üretim açısından üçüncü sırayı almaktadır Dünya'da yıllık üretimi 22 milyon ton civarındadır En çok üreten ülkelerden Çin 4 5, Hindistan 4 4, Kanada 2 8, Polonya 0 5, Fransa0,47, Pakistan 0 4, Almanya 0 4, İngiltere 0 3 milyon ha ekim alanına sahiptir
Eskiden kolza olarak isimlendirilen çeşitlerdeki % 45-50 oranındaki Erüsik asit içeriği, ıslah çalışmaları ile % 0 düzeyine düşürülmesi kolzanın bitkisel yağ ihtiyacı için yeniden üretime alınmasını sağlamıştır Türkiye'de bitkisel yağ açığını kapatmak amacıyla kanola tarımının yaygınlaşması için çalışmalar sürmektedir,
|
|
|