Konu: İspanak
Yalnız Mesajı Göster

İspanak

Eski 07-26-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

İspanak



Ispanak - Ispanak Tohum üretimi


Bitkisel Özellikleri


Yaprak ve yaprak sapı yenilen bir sebzedir

Tek yıllıktır

Avrupa, Akdeniz Ülkeleri ve Kuzey Amerika da yaygındır

Güney-batı Asya dan Avrupa ya, sonra Amerika ya getirilmiştir

Yaprak ve yaprak sapları genellikle yeşil olup bazen kırmızı, açık yeşil olabilir


Yetiştiriciliği


6-68 pH isteğine sahiptir

N:P:K isteği tınlı topraklarda 22, killi yapraklarda 1:22 şeklindedir

Çiçeklenmeden önceki devrede mutlaka azotlu gübre uygulanmalıdır

Fusarium veya Verticillium bulunan topraklar tohum üretiminde kullanılmamalı


Bitki Özellikleri


Ekim genellikle ilkbahar ve sonbaharda yapılır Lokal çevreye göre değişir

Dekara 06 kg kadar tohum ekilir Sıra arası 45-60 cm olmalı

Genellikle tohumdan üretilir

Serin iklim sebzesidir


Tipik bir uzun gün sebzesidir

Çiçeklenme için bitkilerin vernalize olması gerekmez

Bitkiler erkek veya dişi olabilir (dioik)

Erkek bitkiler dişilerden önce çiçek açar

Erkek bitkiler çiçeklenmeden önce daha az ve küçük yaprak oluşturur

Dişi bitkiler ise daha çok ve iri yaprak oluşturur

Esas olarak rüzgarla tozlanır

İzolasyon mesafesi 1000 m dir Bazı tiplerde 500 m kadar olabilir (iri polenlilerde)


Hibrit tohum üretimi


Öncelikle homozigot ebeveynler elde edilir

Dişi erkek sıra oranı 6:2 veya 14:2 arasındadır

Sıralar hakim rüzgar yönüne çapraz olmalı

Sıralar ayrı ayrı hasat edilmeli


Tohum Üretimi


Bitkiler sararmaya ve tohum bitki üzerinde kuruduğunda hasat yapılır

Gecikme olursa tohum dökümü ve kuş zararı artar

Hasatta kuru ve ılık hava koşulları arzu edilir

Hasat edilen bitkilerin kuruması beklenir

Kuruyan bitkiler tohum patozlarından geçirilerek tohumlar saptan ayrılır

Dekara ortalama tohum verimi 80 kg kadardır 200 kg alan firmalar da vardır

1000 tane ağırlığı 10 g kadardır

Alıntı Yaparak Cevapla