Konu
:
İspanak
Yalnız Mesajı Göster
İspanak
07-26-2012
#
1
Prof. Dr. Sinsi
İspanak
Ispanak - Ispanak Tohum üretimi
Bitkisel Özellikleri
Yaprak ve yaprak sapı yenilen bir sebzedir
Tek yıllıktır
Avrupa, Akdeniz Ülkeleri ve Kuzey Amerika da yaygındır
Güney-batı Asya dan Avrupa ya, sonra Amerika ya getirilmiştir
Yaprak ve yaprak sapları genellikle yeşil olup bazen kırmızı, açık yeşil olabilir
Yetiştiriciliği
6-6
8 pH isteğine sahiptir
N:P:K isteği tınlı topraklarda 2
2, killi yapraklarda 1:2
2 şeklindedir
Çiçeklenmeden önceki devrede mutlaka azotlu gübre uygulanmalıdır
Fusarium veya Verticillium bulunan topraklar tohum üretiminde kullanılmamalı
Bitki Özellikleri
Ekim genellikle ilkbahar ve sonbaharda yapılır
Lokal çevreye göre değişir
Dekara 0
6 kg kadar tohum ekilir
Sıra arası 45-60 cm olmalı
Genellikle tohumdan üretilir
Serin iklim sebzesidir
Tipik bir uzun gün sebzesidir
Çiçeklenme için bitkilerin vernalize olması gerekmez
Bitkiler erkek veya dişi olabilir (dioik)
Erkek bitkiler dişilerden önce çiçek açar
Erkek bitkiler çiçeklenmeden önce daha az ve küçük yaprak oluşturur
Dişi bitkiler ise daha çok ve iri yaprak oluşturur
Esas olarak rüzgarla tozlanır
İzolasyon mesafesi 1000 m dir
Bazı tiplerde 500 m kadar olabilir (iri polenlilerde)
Hibrit tohum üretimi
Öncelikle homozigot ebeveynler elde edilir
Dişi erkek sıra oranı 6:2 veya 14:2 arasındadır
Sıralar hakim rüzgar yönüne çapraz olmalı
Sıralar ayrı ayrı hasat edilmeli
Tohum Üretimi
Bitkiler sararmaya ve tohum bitki üzerinde kuruduğunda hasat yapılır
Gecikme olursa tohum dökümü ve kuş zararı artar
Hasatta kuru ve ılık hava koşulları arzu edilir
Hasat edilen bitkilerin kuruması beklenir
Kuruyan bitkiler tohum patozlarından geçirilerek tohumlar saptan ayrılır
Dekara ortalama tohum verimi 80 kg kadardır
200 kg alan firmalar da vardır
1000 tane ağırlığı 10 g kadardır
Prof. Dr. Sinsi
Kullanıcının Profilini Göster
Prof. Dr. Sinsi Kullanıcısının Web Sitesi
Prof. Dr. Sinsi tarafından gönderilmiş daha fazla mesaj bul