Konu
:
Gövdeler Ve Asıl Soğan Üzerinde Oluşan Soğancıklardan Soğan Üretimi
Yalnız Mesajı Göster
Gövdeler Ve Asıl Soğan Üzerinde Oluşan Soğancıklardan Soğan Üretimi
07-26-2012
#
1
Prof. Dr. Sinsi
Gövdeler Ve Asıl Soğan Üzerinde Oluşan Soğancıklardan Soğan Üretimi
Pullama Nedir - Gövdeler Ve Asıl Soğanlar Nedir - Soğancıklardan Soğan Üretimi
Gövdeler ve asıl soğan üzerinde oluşan soğancıklardan soğan üretimi:
Bazı bitkilerde Ornithogalum caudatum da olduğu gibi asıl soğan üzerinde çok sayı da soğancıklar oluşur Bunlar olgunlaştıktan sonra alınarak tıpkı iri bir to humun ekimi gibi ekilir ve yeni bitkiler üre tilir
Genellikle bu tip bitkilerde toprak altı gövdelerden oluşan soğancıklar sonbahar başlangıcında gövdelerden çekilerek sökülür Bir müddet yığınlar halinde sulanarak kurumadan muhafaza edilir ve ekim ayında tarlaya dikilir
Soğancıklar ikin ci yılın sonunda çiçek yapabilecek kâfi bü yüklüğe ulaşırlar
Bu durumda sökülerek sa tılır veya kıymetlendirilir
Bu çoğaltma yön temi bilhassa Zambaklarda geniş uygulama yeri bulur
Gövde veya yaprak-göz çeliklerinden soğan üretimi:
Zambaklardan alınan gövde çelikleri öteki bitkilerde olduğu gibi kök ve yaprak oluşturmak yerine yaprak koltuklarından soğancık oluştururlar
Veya tek bir yap rak ve gövdeden kesilen, küçük bir ökçeyi içeren yaprak-göz çelikleri gene yap rak koltuğundan küçük bir soğancık oluşturur ve bu soğancıklar diğer yöntemler de olduğu gibi dikilerek büyütülür
Pullama (soğan pullarından soğan üretimi):
Zambak soğanı üretiminde etkin bir yöntemdir
Bu yöntemde soğan pulları, sıcak mevsimde tercihen Ağustos'ta çiçeklenmeyi takiben ana soğandan çekilerek koparılır Koparılan pullar nemli toprağa veya tercihen nemli kum, yosun, perlit gibi ortamları içeren bir alçak kasaya uzunluklarının yarısı or tama girecek şekilde (2,5-5 cm derinlikte) dik olarak dikilir Çü rüme olmaması için Çaptan, Araşan veya Fermate gibi bir fungusit ortama toz ha linde karıştırılırsa çürümeleri de önler
3-6 hafta içinde her bir pulun altında 3-5
Solda : Bazı Zambak türlerinde toprak altı gövdelerin üzerinde soğancıklar oluşur
Sağda: Soğancıklar her bir soğan pulunun dibinden çıkabilir
Bu çoğaltma metodu hemen bütün zambak türlerinde kullanılır
Hartman/Kester'den
soğancık ve kökler oluşur Bu durumda pullar ilkbaharda açık toprağa veya saksılara şaşırtılır ve gelecek ilkbaharda parsellere dikilir ve büyü meye bırakılır
Zambak türlerinin hemen hemen hepsi bu yöntemle çoğaltılabilir
Pullama ılıman iklimlerde açık sahada, soğuk iklimlerde serada yapılır
Bazal kesim ile soğan üretimi:
Bu yöntemde yapraklar solduktan sonra olgun soğan topraktan çıkarılarak özel bir bıçakla oyulur veya kertikleme yapılır veya merkezdeki büyüme konisi çıkarılır
Buna göre "oyma", "kertikleme" veya "merkez çıkarma" gibi değişik özel metodlar sözkonusudur
Böylece meydana çıkan soğan pullarının diplerinden veya koltuklarından so ğancıklar oluşur
Merkez çıkarma yönteminde de soğan dip tablasında yeni so ğancıklar meydana gelir
Bu soğancıklar gelen ilkbaharda bol yaprak oluşturur ve o yaz ana soğan parçalanıp dağılır
Soğancıklar çiçek verme iriliğine gelene ka dar (2-5 yıl) her yıl sökülüp büyüklüklerine göre dikilerek büyümeleri sağlanır
Bu yöntem esas olarak sümbüllerde ve bir ölçüde de üst kısmı gri yeşil lekeli ve alt kısmı da kırmızı olan güzel yapraklar ve küçük çiçekleri ile tanınan (ada soğanlarına dahil Scilla violacea da ve diğer ada soğanlarında uygulanır
Yaprak çeliklerinden soğan üretimi
Bu yöntemde Çiçeklenmeye yakın zamanda alınan yapraklar ortama 7-8 cm lik kısmı toprağa girecek şekilde dikilir
Alttan ısıtma yapılırsa yaprakların diplerinde 2-4 hafta içinde küçük soğancıklar ve kökler oluşur
Bu duruma gelen çelikler de toprağa şaşırtılır
Prof. Dr. Sinsi
Kullanıcının Profilini Göster
Prof. Dr. Sinsi Kullanıcısının Web Sitesi
Prof. Dr. Sinsi tarafından gönderilmiş daha fazla mesaj bul