Konu
:
Tere - Tere Nedir - Tere Yetiştiriciliği
Yalnız Mesajı Göster
Tere - Tere Nedir - Tere Yetiştiriciliği
07-26-2012
#
1
Prof. Dr. Sinsi
Tere - Tere Nedir - Tere Yetiştiriciliği
Tere - Tere Nedir - Tere Yetiştiriciliği
Anavatanı Asya ve Kuzey Afrika olan tere, dereotu gibi tek yıllık sebzeler grubunda yer alan otsu bir bitkidir
İçerdiği hoş kokulu ve hafif baharatlı yapısı nedeniyle iştah açıcı olarak salata veya garnitür sebzesi şeklinde kullanılır
Ülkemizin bütün bölgelerinde sıcak yaz ayları dışında her zaman yetiştirilen tere genelde Ege, Akdeniz ve Marmara Bölgelerinde ticari boyutlarda üretilmektedir
Ancak bütün bölgelerde ev bahçelerinde amatör olarak yetiştiriciliği de yapılmaktadır
Maydanoz ve dereotu gibi yeşillik sebzeleri grubunda yer alan tere ülkemizde çok yaygın bir üretim alanına sahip değildir
Ülkemizde 2000 ton civarında tere üretilmektedir
Kök
Tere etli ve ana bir kazık kök ile bol miktarda saçak kök meydana getiri
Kökler toprağın 50-60 cm derinliğine kadar iner
Gövde
Gövde toprak seviyesinde, rozet şeklinde ve yeşil renklidir
Üzerinde yaprakları taşır
Bitki generatif faza geçince çiçek sürgünü üzerinde aşağıdan yukarıya azalan ve küçülen yapraklar meydana getirir
Koltuklardan çıkan sürgünler üzerinde çiçekler yer alır
Yaprak
Ülkemizde yetiştiriciliği yapılan terelerde iki farklı yaprak tipi vardır
-Maydanoz tipli parçalı yapraklı tereler
-Düz parçasız ve uzun-oval (roka yapraklı) yapraklı tereler
Bu iki grup yaprak özellikleri bakımından farklı olmamalarına karşın yetiştiricilikleri aynıdır
Yaprak sapları her iki yaprak şeklinde de yuvarlaktır ve bir gövde üzerinden çok fazla sayıda uzun saplı yapraklar oluşur
Yaprakları yaprak sapları ile birlikte tüketilir
Maydanoz yapraklı terelerde yapraklar parçalı olup daha fazla eterik yağ içerirler
Buna karşılık düz yapraklı terelerde yaprak ayası tek parça olup kenarları dişli veya düzdür
Roka yapraklı çeşitlerde yapraklar daha az eterik yağ içerirler
Çiçekler gövde üzerindeki koltuklardan çıkan yan dallar ve ana dallar üzerinde dağılmışlardır
Çiçekleri beyaz ve morumsu renkte olup haçlı çiçeği yapısındadır
Çiçeklenme için uzun gün (13 saat üzeri) gereklidir
Erselik yapıdaki çiçekler 4 çanak, 4 taç yaprak, 6 erkek ve 1 dişi organ taşırlar
Tereler yüksek oranda yabancı tozlanma gösterirler
İklim istekleri
Tere üretimi genelde erken ilkbaharda yapılır
Kış aylarında çok düşük sıcaklıklardan zarar görür
Ancak Ege ve Akdeniz Bölgeleri gibi kış mevsimi ılık geçen bölgelerde sıcak yaz ayları dışında yılın her mevsiminbde tere yetiştiriciliği yapılabilir
Dereotu gibi bir kez veya en çok iki kez biçim yapılabildiği için yıl boyunca kademeli tohum ekimi yapılarak kademeli üretim gerçekleştirilir
Toprak İsteği
Tere toprak istekleri bakımından seçici bir bitki değildir
Besin maddesinde zengin tınlı topraklar tere üretimi açısından ideal topraklardır
0
5-7
5 pH değerleri arası uygun değerlerdir
Toprak hazırlığı ve ekim
Tere üretimi doğrudan tohum ekimi ile yapılır
Yılın her mevsiminde üretilebilsede ilk bahar üretimi tercih edilr
Tohumlar çok küçük olduğu için çok iyi hazırlanmış tohum yatağı ister
Ülkemizdeki genel üretim şekli mevsime göre değişmekle birlikte tava veya tahtalarda yapılan üretim şeklidir
Önce tava veya tahta hazırlanır
Tohumlar m2’ye 1-1
5 g hesabıyla serpme veya sıravari olarak ekilir
Sıravari ekimde sıra arası mesafesi olarak 12-15 cm yeterlidir
Tohumların ekim derinliği 1-1
5 cm’yi geçmemelidir
Ekilen tohumlar toprak içine ya tırmık ile karıştırılır yada tohumların üzerine bir cm kalınlığında kapak atılır ve sürgü ile bolca su verilir
Optimum koşullarda 2 gün içinde çimlenen tohumların oluşan bitkiler hızla gelişmeye başlar
Bu aşamadan sonra yapılacak bakım işlerine özen gösterilmelidir
Bakım işleri
Roka, dereotu ve maydanozda olduğu gibi en önemli iki bakım işlemi sulama ve yabancı ot temizliğidir
Üretim yapılan bölgenin iklim koşullarına göre sulama önce sürgüler yardımıyla daha sonraki sulamalarda ise salma şeklinde yapılır
Sıravari ekimlerde sıraarası çapalanır
Serpme ekimlerde ise bitkilerin araları çapalanmaz otlar elle alınır
Tere üretiminde sorun olan önemli bir hastalık veya zararlı yoktur
Toprak altı zararlıları ile yaprak pirelerine karşı gerekli önlemler alınmalıdır
Yabancı ot mücadelesi ise genelde mekanik yöntemler kullanılarak yapılır
Özellikle tohum ekiminden sonra gelişen yabancı otlar önemlidir
Bitki gelişim aşamasında ise tere bitkileri yabancı ot gelişimini engeller
İlk aşamadaki yabancı otlar ise el veya çapa ile yok edilir
Gübreleme
Roka üretiminde olduğu gibi terelerde de vegetasyon süresi kısa olduğundan gübrelemenin her yetiştirme döneminde tohum ekiminden önce dekara 12-15 kg N, 10-12 kg P2O5 ve 15 kg K2O şeklinde yapılması gerekir
Olgunluk hasat ve depolama
Uygun koşullarda tere yaprakları tohum ekiminden 25-30 gün sonra hasat edilebilir büyüklüğe ulaşır
Bu dönemde 15-20 cm boy alan bitkiler yine roka, dereotu ve maydanozda olduğu gibi toprak üzerinden yaprak sapları ile birlikte biçilerek hasat edilirler
Hasat bie veya en çok iki biçim olarak yapılabilir
Ancak ikinci biçimde verim önemli oranda düşer
Hasat edilen yapraklar sapları ile birlikte demetler haline getirilir ve piyasaya sunulur
Hasat edilen tereler 3-4 gün süre ile +4°C’lik sıcaklıklarda saklanabilirler
Uzun süreli saklamalarda yapraklarda sararma meydana geldiği için pazarlama özelliğini kaybederler
Verim
Verim yeşillik olarak kullanılan diğer bitkilerdeki gibi demet olarak belirlenir
Genelde iki biçim yapılabildiği varsayılırsa m2 verimi 30-50 demet arasında değişir
Bir dekar alandan alınan 20-25 bin demet ideal verim miktarıdır
Tere kökü ile bir seferde de hasat edilebilir
Tohum üretimi
Tohum üretimi için yapılacak olan üretimde dikkat edilmesi gereken en önemli konu bitki sıklığının azaltılması ve gübrelemenin dengeli yapılmasıdır
Tohum üretiminde dekara 1
5-2 ton yanmış çiftlik gübresi önerilir
Ayrıca toprak yapısına göre ticari gübre takviyesi yapılmalıdır
Tohum üretimi amacıyla yapılacak üretimde tohum ekimi en geç Şubat ayı başlarında yapılır
Çimlenme ve bitki gelişim aşamasında yapılan bakım işlerinden sonra bitkiler Mart-Nisan aylarında çiçek saplarını oluştururlar ve mayıs ayında çiçeklenme başlar
Yabancı tozlanmada böceklerin yardımı sağlanmalıdır
Her bir çiçek tozlanma ve döllenmeden sonra birer yassı şekilli kapsül oluşturur ve her bir kapsülde 2 adet tohum bulunur
Önce yeşil olan kapsüller daha sonra saman rengine döner
Haziran ayı içerisinde meyveler ve tohumlar bitki sapları ile birlikte hasat edilir ve gölge bir yerde kurumaya bırakılır
İyice kuruyan kapsüller harmanlanarak tohumlar ayrılır
Optimum koşullarda yapılan bir tohum üretiminde terelerde tohum verimi 60-70 kg/da arasında değişir
Ayrıca diğer bir tohum üretim şeklinde ise normal üretimde kullanılan bitkiler biçildikten sonra gelişmeye ve tohumluğa bırakılarak diğer üretim şekillerinde olduğu gibi tohum elde edilebilir
Bu üretim şeklinde tohum verimi diğer yöntemlere göre daha düşüktür
Prof. Dr. Sinsi
Kullanıcının Profilini Göster
Prof. Dr. Sinsi Kullanıcısının Web Sitesi
Prof. Dr. Sinsi tarafından gönderilmiş daha fazla mesaj bul