Konu
:
Zeytinde Budama Nasıl Yapılmalıdır Ve Budama Çeşitleri Nelerdir
Yalnız Mesajı Göster
Zeytinde Budama Nasıl Yapılmalıdır Ve Budama Çeşitleri Nelerdir
07-26-2012
#
1
Prof. Dr. Sinsi
Zeytinde Budama Nasıl Yapılmalıdır Ve Budama Çeşitleri Nelerdir
Zeytinde budama nasıl yapılmalıdır ve budama çeşitleri nelerdir
BUDAMA
Budama zamanını çok iyi belirlemek gerekmektedir
Yağış az olan bölgelerde mümkün olduğunca geç budama yapmada fayda vardır
Dal kanseri bulunan bölgelerde yazın budama yapılmalıdır
ŞEKİL BUDAMASI
Zeytinlerde genellikle en uygun şekil 'serbest goble' sistemidir
Fidan dikiminden itibaren ilk iki yıl zeytinde budama işlemi yapılamaz
Ancak dikimden sonra boyu 1 m
'yi aşan fidanların tepesi 90 cm' den vurulur
İki yıl sonunda 40-90cm
yükseklikten, tek gövde üzerinde değişik noktalardan çıkan 3 ana dal bırakılır
Öteki dalların ya uçları alınır ya da gelişmelerini yavaşlatmak için aşağıya doğru eğilerek bağlanır
Ayrıca dip sürgünleri ve obur dallar çıkartılır
Fidana şekil verilmek için acele edilmemeli, şekil 3-4 budamada elde edilmelidir
ÜRÜN BUDAMASI
Verime yatmış ağaçlarda ağacın şeklini korumak, periyodisiteyi azaltmak, gereksiz ve zararlanmış dalları uzaklaştırmak amacı ile hafif bir ürün budaması yapılmalıdır
Kural olarak ürün yılının başlarında (Mart - Nisan) yapılmaktadır
GENÇLEŞTİRME BUDAMASI
Yaşlılık nedeni ile mantarlaşmış ve gövdeden çok uzaklaşmış ana dallarla birlikte hastalık, zararlı ve şiddetli donlardan etkilenmiş dalların kesilerek yenilerin oluşturulması amacı ile uygulanmaktadır
Budamadan sonra gövde ve ana dalların güneşten zarar görmemesi için kireçleme yapılmalı ve kesim yerlerine %5 lik bordo bulmacı sürülmelidir
Prof. Dr. Sinsi
Kullanıcının Profilini Göster
Prof. Dr. Sinsi Kullanıcısının Web Sitesi
Prof. Dr. Sinsi tarafından gönderilmiş daha fazla mesaj bul