Yalnız Mesajı Göster

Zeytinde Budama Nasıl Yapılmalıdır Ve Budama Çeşitleri Nelerdir

Eski 07-26-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Zeytinde Budama Nasıl Yapılmalıdır Ve Budama Çeşitleri Nelerdir



Zeytinde budama nasıl yapılmalıdır ve budama çeşitleri nelerdir


BUDAMA


Budama zamanını çok iyi belirlemek gerekmektedir Yağış az olan bölgelerde mümkün olduğunca geç budama yapmada fayda vardır Dal kanseri bulunan bölgelerde yazın budama yapılmalıdır


ŞEKİL BUDAMASI


Zeytinlerde genellikle en uygun şekil 'serbest goble' sistemidir Fidan dikiminden itibaren ilk iki yıl zeytinde budama işlemi yapılamaz Ancak dikimden sonra boyu 1 m'yi aşan fidanların tepesi 90 cm' den vurulur İki yıl sonunda 40-90cm yükseklikten, tek gövde üzerinde değişik noktalardan çıkan 3 ana dal bırakılırÖteki dalların ya uçları alınır ya da gelişmelerini yavaşlatmak için aşağıya doğru eğilerek bağlanırAyrıca dip sürgünleri ve obur dallar çıkartılır Fidana şekil verilmek için acele edilmemeli, şekil 3-4 budamada elde edilmelidir


ÜRÜN BUDAMASI


Verime yatmış ağaçlarda ağacın şeklini korumak, periyodisiteyi azaltmak, gereksiz ve zararlanmış dalları uzaklaştırmak amacı ile hafif bir ürün budaması yapılmalıdır Kural olarak ürün yılının başlarında (Mart - Nisan) yapılmaktadır


GENÇLEŞTİRME BUDAMASI


Yaşlılık nedeni ile mantarlaşmış ve gövdeden çok uzaklaşmış ana dallarla birlikte hastalık, zararlı ve şiddetli donlardan etkilenmiş dalların kesilerek yenilerin oluşturulması amacı ile uygulanmaktadır Budamadan sonra gövde ve ana dalların güneşten zarar görmemesi için kireçleme yapılmalı ve kesim yerlerine %5 lik bordo bulmacı sürülmelidir

Alıntı Yaparak Cevapla