Konu
:
Antep Fıstığı Fidanı
Yalnız Mesajı Göster
Antep Fıstığı Fidanı
07-26-2012
#
1
Prof. Dr. Sinsi
Antep Fıstığı Fidanı
Antep Fıstığı Fidanı
Ülkemiz öncelikle antepfıstığı gen merkezlerinden birisi ve dünya çapında çok önemli bir konuma sahip
2- Antepfıstığı ağaç olarak dioik bir bitki
yani erkek çiçekle dişi çiçekler farklı ağaçlar üzerinde bulunuyor
üretimi engelleyen en önemli sorunlardan birisisidir tozlanma problemi
çünkü tozlanmamış=döllenmemiş meyveler boş (=fıs) kalmakta ve bu da verime çok olumsuz etki etmektedir
3- Gençlik kısırlığı (=verim alınıncaya kadar geçen süre) çok uzun süre devam eden bir bitkidir antepfıstığı
kurak şartlarda bu süre 10-12 yıl sürebilmektedir
(ancak iyi bakım koşullarında (su+gübre+iyi bakım) 5- 6 yılda verim alınmaya başlanabilmektedir) -dolayısıyla antepfıstığı üretimini baz alan bir çiftçi bu süreyi tolere edebilmelidir
Yöresel ifadeyle "antepfıstığı torun için dikilir"
4- Çok yaygın olarak antepfıstığının kurak,susuz ve diğer bitkilerin gelişemeyeceği yerde gelişebildiği bilinmektedir
Kötü şartlarda gerçekten ekonomik olarak verim sağlayabilse de; antepfıstığı sulama, gübreleme vs
gibi ihtiyaçları da vardır ve bu koşullar sağlandığında verim dikkate değer şekilde artmaktadır
Antepfıstığı Araştırma Enstitüsünde yapılan bir çalışmada, sulanarak verimin 3 kata kadar arttığı tespit edilmiştir
İran ve Amerika üretimi sulu koşullarda gerçekleştiriyorlar ve haliyle verim bizden yüksek
5- Yukarıdan da anlaşılacağı üzere antepfıstığının verime geç yatması ve erkek-dişi ağaçların farklı olması ve yabancı döllenme sorunu, onunla ilgili ıslah programlarının yavaş ilerlemesine neden olmaktadır
Hatta bununla ilgili yapılan çalışmalar 20-30 yılı gerektirebilmektedir
Enstitü bünyesinde bununla ilgili seleksiyon ve ıslah çalışmaları çok uzun yıllar öncesinden başlatılmıştır ve halen devam etmektedir
Ümit var görülen tipler elde edilmiştir
6- Dış pazarda ürünümüzün rekabet şansı bana göre her zaman yüksektir
İran ürünlerinde görülen aflatoksin olayı pazarı değiştirse de, kendi ürünümüzün aroması bence çoğu yerde tercih unsuru
Elbette albeni yönünden bazı sorunlar olsa da, en büyük problem ülkemizdeki çeşitlerin çıtlak aralığının düşük olmasıdır
Ama tad olarak gerçekten yurtdışı pazarında bir alternatif! (kişisel görüş)
7- Aflatoksin üzerine yapılan çalışmalar var ve bunlar çok çelişki içeriyor
Kimi araştırıcı var olduğunu, kimisi ise yok olduğunu söylüyor
İşin kontrolü İl Kontrol Laboratuar Müdürlüğünde olduğu için onlara göre bu miktar tolere edilebilir düzeyde
8- Antepfıstığında aflatoksin bulaşıklığı işleme aşamalarında ortaya çıkmaktadır
Maalesef işleme teknolojisi ülkemizde ve bölgemizde gelişmemiştir
9- İşleme konusunda bölgede yürütülen değişik projeler bulunmaktadır
Bununla ilgili işletmelere HACCP konusunda eğitimler verilmekte ve teknoloji geliştirilmeye çalışılmaktadır
Prof. Dr. Sinsi
Kullanıcının Profilini Göster
Prof. Dr. Sinsi Kullanıcısının Web Sitesi
Prof. Dr. Sinsi tarafından gönderilmiş daha fazla mesaj bul