07-26-2012
|
#2
|
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Acur - Acur Nedir - Acur Yetiştiriciliği
Acur Yetiştiriciliği hakkında
Toprak yapısına bağlı olarak değişiklik gösterir,kıraç arazilerde derine gider, elverişli topraklarda yüzlek kalır Gövde 1-2 m kadar uzayabilir Başlangıçta otsu,yuvarlak kesitli sonradan selülozik bir yapı kazanıp köşeli görünüm alır
Kavun yaprakları gibi yuvarlak,kalp şeklinde veya beş köşeli olabilir Acurun uzun ve oluklu, tüylü, yaprak sapları vardır Kavun çiçeğine ve kabakgillerin çiçeğine benzer Meyveler 45-90 cm uzunlukta 2 5-7 5 cm gibi farklı çap uzunluk ve renklerdedir Eğri, yuvarlak veya orak şeklinde olabilir Renkleri gri-beyazdan koyu yeşile kadar değişir Acur yetiştiriciliğinde meyveler sertleşmeden hasat edilir ve değerlendirilir
Acur yetiştiriciliğinin İklim İstekleri
Optimum çimlenme sıcaklığı 25-30 derecedir (min 15)
Yüksek sıcaklıkların çimlenme ve gelişim üzerine olumsuz etkileri vardır Optimum gelişme
sıcaklıkları 20-30 dereceler arasıdır
Acur yetiştiriciliği Toprak İsteği
Geçirgen, su tutanı, organik ve besin maddelerince zengin tınlı topraklarda iyi yetişir Ağır topraklarda kök hastalıkları artarken,kumlu topraklarda sulama sorunu vardır
EKİM
Acur doğrudan tohumla üretilir Toprak hazırlığı ve ekim kavun karpuzda olduğu gibidir Sıra arası ve üzeri değerleri:120-150x50-100 dür Tohumlar ıslatılır ve bir kaçı birlikte dikilir
Acur yetiştiriciliği çapalama
Her ocakta çepinle kaymak kırılır ve en iyi gelişen birkaç bitki bırakılır 10-15 boya geldiklerindeyse boğazları doldurulur Sıra araları dallarla dolana kadar makine ile işlenir ve yabancı ot temizliği yapılır
|
|
|
|