Yalnız Mesajı Göster

Acur - Acur Nedir - Acur Yetiştiriciliği

Eski 07-26-2012   #2
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Acur - Acur Nedir - Acur Yetiştiriciliği



Acur Yetiştiriciliği hakkında


Toprak yapısına bağlı olarak değişiklik gösterir,kıraç arazilerde derine gider, elverişli topraklarda yüzlek kalır Gövde 1-2 m kadar uzayabilir Başlangıçta otsu,yuvarlak kesitli sonradan selülozik bir yapı kazanıp köşeli görünüm alır


Kavun yaprakları gibi yuvarlak,kalp şeklinde veya beş köşeli olabilir Acurun uzun ve oluklu, tüylü, yaprak sapları vardır Kavun çiçeğine ve kabakgillerin çiçeğine benzer Meyveler 45-90 cm uzunlukta 25-75 cm gibi farklı çap uzunluk ve renklerdedir Eğri, yuvarlak veya orak şeklinde olabilir Renkleri gri-beyazdan koyu yeşile kadar değişir Acur yetiştiriciliğinde meyveler sertleşmeden hasat edilir ve değerlendirilir


Acur yetiştiriciliğinin İklim İstekleri

Optimum çimlenme sıcaklığı 25-30 derecedir (min 15)

Yüksek sıcaklıkların çimlenme ve gelişim üzerine olumsuz etkileri vardır Optimum gelişme


sıcaklıkları 20-30 dereceler arasıdır


Acur yetiştiriciliği Toprak İsteği

Geçirgen, su tutanı, organik ve besin maddelerince zengin tınlı topraklarda iyi yetişir Ağır topraklarda kök hastalıkları artarken,kumlu topraklarda sulama sorunu vardır


EKİM

Acur doğrudan tohumla üretilir Toprak hazırlığı ve ekim kavun karpuzda olduğu gibidir Sıra arası ve üzeri değerleri:120-150x50-100 dürTohumlar ıslatılır ve bir kaçı birlikte dikilir


Acur yetiştiriciliği çapalama

Her ocakta çepinle kaymak kırılır ve en iyi gelişen birkaç bitki bırakılır 10-15 boya geldiklerindeyse boğazları doldurulur Sıra araları dallarla dolana kadar makine ile işlenir ve yabancı ot temizliği yapılır


Alıntı Yaparak Cevapla