Konu
:
Bitkilerde Büyüme
Yalnız Mesajı Göster
Bitkilerde Büyüme
07-26-2012
#
1
Prof. Dr. Sinsi
Bitkilerde Büyüme
Bitkilerin Gelişimi - Bitkilerin Büyüme Aşamaları - Bitkilerde Yaşam
Bitkilerde gövde ve dalların ucunda ve iletim demetlerinde olduğu gibi belli yerlerde meristematik hücreler vardır
Bu bölgedeki hücreler devamlı surette bölünerek yeni hücreler meydana getirir
Hücre bölünmesi ve büyüme fazla miktarda maddeye ve enerjiye ihtiyaç gösterirler
Bu nedenle büyüme esnasında metabolik faaliyetler özellikle solunum hızlanır ve çok miktarda karbonhidrat sarf edilir
Primer (birincil) büyüme, primer (birincil) büyüme köklerin ve dalların uzamasıdır
Sekonder (ikincil) büyüme, kök ve gövdenin sonradan kalınlaşmasıdır
Isı
Her bitki türü için büyümenin en hızlı olduğu optimum (en uygun) bir sıcaklık vardır ve bu iklim bölgelerine göre değişmektedir
Örneğin ekvator bitkilerinde büyüme +10 ile +50 arasında mümkün olmaktadır
Ilık kuşakta optimum sıcaklık yükselmeye devam ederse büyüme hızı gitgide düşer ve sonunda durur
Işık
Dokuların meydana gelmesi için gerekli bazı maddeler fotosentez yoluyla meydana geldiklerinden ışık bunların büyümesi için sekonder (ikincil) şarttır
Su
Genellikle kurak yerlerde büyüyen gövdeler daha kısa, rutubetli yerlerde yetişenler ise daha uzundur
Rutubetli bölgelerde internodyumlar uzar, yaprak yüzeyi genişler, kalınlıkları azalır
iletim sistemi basitleşir
, tüy sistemi belli bir dereceye kadar dumura uğrar
Kurak koşullarda epidermis hücreleri çoğalır, stomalar artar, mekanik ve iletim sistemi çoğalır
Prof. Dr. Sinsi
Kullanıcının Profilini Göster
Prof. Dr. Sinsi Kullanıcısının Web Sitesi
Prof. Dr. Sinsi tarafından gönderilmiş daha fazla mesaj bul