07-26-2012
|
#1
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Beyaz Hindiba
Beyaz Hindiba - Beyaz Hindiba Nedir - Beyaz Hindiba Bitkisi - Beyaz Hindiba Özellikleri
Beyaz hindiba (Cichorium Intybus), papatyagiller (Asteraceae) familyasından yaprakları kökünün karanlıkta ve ısıyla zorlanmasıyla elde edilen tomurcuk şeklinde hindiba cinsinden bir sebze türü İlk olarak Belçika'da yetiştirilmesi sebebi ile Belçika hindibası adı da verilir Bitki köküne özel şartlar uygulanarak elde edilen “Beyaz Hindiba” hem sebze hem de salata olarak tüketilir
"Beyaz hindiba" az kalori içeren besleyici, zengin ve hafif bir besindir Tadı buruktur ancak son yıllarda burukluğun azaltıldığı çeşitleri de üretilmeye başlanmıştır

Beyaz hindiba tahminen 1830 yıllarında Brüksel civarında Hollanda ile yapılan Belçika bağımsızlık savaşı sırasında Jan Lammers adlı çifçi tarafından tesadüf eseri bulunmuştur Savaş sırasında çıkardığı hindiba köklerini mahzeninde kumun altına gömen çifçi, birkaç hafta sonra bu buruk tadlı köklerden tatlı ve yumuşak tadlı yaprakların çıktığını gördü Bu yaprakları çiğ kış sebzesi olarak satmaya başladı Kısa zamanda üretim Brüksel ve Leuven şehri civarına yayıldı I Dünya Savaşı sırasında Kuzey Fransa'ya göç eden çifciler buralarda da beyaz hindiba tarımını başlattılar Hali hazırda Fransa dünyanın en büyük beyaz hindiba üreticisidir ve buradan pek çok ülkeye ihraç edilmektedir Türkiye'de de 2004 yılından beri beyaz hindiba üretimi yapılmaktadır Türkiye'de topraksız tarım hidrokültür ile üretilmiş ilk üründür
Beyaz hindiba besin değerleri (100gr)
Vitamin A 2167,0 IU
Beta Karoten 1300,00mcg
Vitamin B5 0,90mg
Vitamin K 231mcg
Vitamin C 6,5mg
Protein 1,3g
Enerji 17kcal
Karbonhidrat 3,4g
Yağ 0,2g
Potasyum 314mg
Demir 0,8mg
Fosfor 28mg
Bakır 0,10mg
Manganez 0,42mg
Su 93,8g

Faydaları
Beyaz hindiba yüksek miktarda potasyum içerir Yüksek lif ve su içerir Hem çiğ hem pişmiş olarak tüketilebilir
|
|
|