Yalnız Mesajı Göster

Yer Kirazı - Yer Kirazı Nedir - Yer Kirazı Yetiştiriciliği

Eski 07-26-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Yer Kirazı - Yer Kirazı Nedir - Yer Kirazı Yetiştiriciliği



Physalis Tarımı - yer kirazı nedir - yer kirazı hakkında bilgi - yer kirazı nasıl yetiştirilir

BOTANİK ÖZELLİKLERİ:


Çok sayıda kökçükleri olan, yaklaşık 1-15 metre boyunda daha çok yer örtücü şeklinde, kışın kuruyan, ilkbaharda tekrar yerden çıkan dik gövdeli otsu bir bitkidir Yapraklar saplı, 4-15 cm oval veya baklava dilimi şeklinde düzensiz ve sivri uçludur Yaprak ayası çıplaktır Çiçekler uzun saplıdır ve yaprak koltuklarında oluşur Meyve turuncu renkte ve üzümsü yapıda olup, portakal sarısı, kağıtsı kapalı bir torba içinde bulunur Orman içleri, akarsu kıyıları ve kültür alanlarında bitki doğal olarak çoğalma olanağı bulur Yarı güneşli, gölgeli ortamlarda iyi gelişir Yazın gelişimi için sulamak gerekir Özellikle meyvelerin olgunlaşma safhasında bol suya ihtiyaç duyar


Haziran – Temmuz aylarında açan sarı renkli çiçekler yaz sonuna doğru portakal rengine dönüşür 2 – 3 santimlik kozalak gibi dilim dilim görünüşü aslında içinde bir sürpriz saklamaktadır Çiçeğin dış kabuğu sonbaharda kurumaya başlar Damar gibi ağ doku, yusyuvarlak portakal renkli bir meyveyi adeta kafes içine alır



ÜRETİMİ VE YETİŞTİRİLMESİ


Yer kirazı tohumundan üretilebilir Yetiştirilmesi kolay ve zahmetsizdir Hasat örtü altında yıla yayılı olarak dışarda ise Ağustos-Eylül-Ekim aylarında yapılmaktadır Bitki uygun koşullarda çok yayılmacı olduğundan dolayı kimi bölgelerde zararlı ot olarakta görülmektedir


Egzotik meyvenin anavatanı Güney Amerika’dır Bunun dışında bazı Afrika, Avrupa ve Asya ülkelerinde de kültürü yapılmaktadır Ülkemizde de yavaş yavaş üretimi artmaktadır Bitkinin bazı türleri ülkemizin muhtelif bölgelerinde doğal olarak yetişmekle birlikte bu türler genellikle bitkinin yabani türü olup zehirli olabilmektedir Doğal olarak yetişen bu tür özellikle ilaç sanayisinde kullanılmaktadır Toplamda 70’in üzerinde türü olan Physalis bitkisinin ticari olarak en fazla kabul gören ve taze olarak meyveleri tüketilebilen türü Physalis Peruviana’dır Bu tür aynı zamanda Cape Gooseberry olarak da adlandırılmaktadır Ülkemizde ise “Pelerinli Bektaşi Üzümü” , “Kaz Üzümü” ve “Yer Kirazı” isimleri ile bilinmektedir


İç piyasada yeterince tanınmayan bu meyvenin iç tüketiminin artması aynı zamanda dış pazardaki rekabet şansımızı da arttıracaktır Yüksek fiyatı nedeni ile iç pazarda genellikle lüks tüketime yönelik bir gıda olarak yer edinen ve genellikle otellere ve büyük marketlere pazarlanan meyvenin üretimindeki artışa paralel olarak düşmesi beklenen fiyatı ile iç pazardaki bilinirliliğinin artması ve pazarda daha fazla yer edinmesi beklenmektedir



DÜNYADAKİ İSİMLERİ


Aguaymanto, cape gooseberry, husk cherry, poha berry, ground-cherry, Peruvian cherry, harankash, golden berry, uchuva, Inca berry, uvilla, capuli ,sfivalis, ,gu niao

TİCARET


Ürünün yurtiçinde fazla talebi yoktur Özellikle lüks oteller ve lokantalar tarafından talep edilmektedir Mevcut durumda meyvenin hem ithalatı yapılmakta hem de yurt içinde üretilmektedir Özellikle Kolombiya And Dağlarında üretilen meyveler, sahip olduğu kendine has koku, renk, parlaklık ve aroma nedeni ile daha fazla rağbet görmektedir Peru, Zimbabwe, Malezya, Çin, Kenya, Karayipler, Kosta Rica, Ekvator, Bolivya ve Güney Afrika diğer önemli üretici ülkelerdir İthalat yapan ülkeler ise özellikle ABD ve Avrupa ülkeleridir Avrupa ülkeleri içinde en fazla ithalatı ise Almanya, Hollanda, İngiltere ve Fransa yapmaktadır Bu ülkelerde, Kolombiya pazarın hakimi durumundadır Meyvenin FOB fiyatları Avrupa’da 5-9 Euro civarındadır



KULLANIM ALANLARI


Meyveleri taze olarak ta tüketilebilen meyvenin kullanım alanı oldukça geniştir Sahip olduğu bol aroma ve mayhoş tadından dolayı meyvesi pastacılık ve marmelat yapımında kullanılır Bunun yanında taze olarak tüketilebileceği gibi meyve salatalarında, tatlılarda, turtalarda da kullanılmaktadır Reçeli son derece lezzetlidir Çikolata sosu ile mükemmel bir tada ulaşır Krema ve dondurma ile birlikteliği de çok lezizdir Sos yapımında da kullanılabilir Son yıllarda Avrupa’da konferans ve iş toplantılarının ikram meyvesi olarak (Fondü) popülerlik kazanmıştı


Physalis bitkisinin meyvesi aynı zamanda kurutularakta pazarlanabilmektedir Kurutulmuş yer kirazı yüksek oranda lif ihtiva etmektedir


Günümüz peyzaj mimarisinde de kullanılabilecek özellikte bir bitkidir Kurumuş çiçekler bitkinin en dibinden temizlenip, kış dekorasyonunda aranjmanlarda kullanılabilir Yer kirazı bitkisi, daima yeşil kalan; orman gülü, pitosporum, porsuk gibi bitkilerle beraber dikildiği zaman çok daha fazla görsellik sunar Kök gelişimi az olduğu için, büyümede sorun çıkarmaz





FAYDALARI:


Güney Amerika’da halk tarafından deri, şeker, kalp, verem ve idrar yolu hastalıklarının tedasinde uzun yıllardır kullanılan bir bitkidir Kandaki fazla ürik asitin atılmasına yardımcıdır Bu nedenle Gut hastalığının tedavisinde 200 yıldan beri, bilinen en doğal tedavi yönetemi olarak kullanılan bir meyvedir


Sadece meyveleri değil aynı zamanda kökleri ve yeşil kısımlarıda bazı ilaçların yapımında kullanılmaktadır Bitkinin köklerinde ve yeşil kısmında 8 ayrı alkoloid bulunur Elde edilen alkoloidler, bitkisel kökenli ilaçların yapımında kullanılmak üzere sanayide değerlendirilirler


Yer kirazı, C, B1, B2, B3, Keroten gibi bir takım vitamin ve mineraller açısından zengin bir meyvedir Potasyum içeriği bakımından zengin meyvelerden biridir Yine önemli miktarlarda vitamin B içerir Daha olgun meyvelerin daha yüksek miktarlarda beta karoten ihtiva ettiği bilinmektedir Besin değerlerinin çok yüksek olması ve içeriğindeki kalsiyum nedeni ile özellikle okul öncesi çocukların beslenmesinde tavsiye edilir


Yer Kirazı, içerdiği karoten sayesinde serbest radikalleri etkisiz hale getirerek yaşlanmayı geciktirici etki gösterir Cildi güneşin zararlı etkilerinden ve cilt kanserinden korumaya yardımcı olur Ayrıca metabolizmayı hızlandırır, kan dolaşımını düzenler Idrar söktürücü özelliği de vardır


Yer kirazı kalorisi az ve yüksek lifli yapısı ile zayıflama ve diyet kürlerinin vazgeçilmez meyvesidir Özellikle yer kirazı kurusu yüksek lif oranına sahiptir

FAYDALI BİLGİLER

BİLİMSEL SINIFLANDIRMA


Alem : Plantea


Bölüm : Magnoliophyta


Sınıf : Magnoliopsida


Takım : Solanales


Familya : Solanaceae


Cins : Physalis, Perivuana

SEÇERKEN


Meyveler kaliks adı verilen doğal koruyucu kabuğu altında olduğundan ve meyve içi bu yüzden görünmediğinden seçim kriteri çok basit bir yöntemle yapılır Meyve basketi el ile tartılır Şayet çok hafif ise meyve suyunu kaybetmiş demektir Meyve yiyecek olgunluğa ulaştığında turuncu renkte iri bir kiraz görünümündedir Dışardan bakıldığında altın sarısı parlak renkli olanlar tercih edilmelidir

MUHAFAZA EDERKEN


Yer Kirazı, 7 ºC de %70 – %80 nem oranında muhafaza edilmelidir Çok hassas bir meyve olmamakla beraber bütün taze meyveler gibi alındıktan sonra birkaç gün içersinde tüketilmesi tavsiye edilir Uygun koşullarda dış kabuğu ile muhafaza edildiğinde 2 haftadan fazla bir süre tazeliğini korur Yıkandıktan hemen sonra tüketilmelidir Meyvenin kaliksi çıkarılırsa dayanma süresinde azalma olacağından kaliksle muhafaza edilmelidir

Alıntı Yaparak Cevapla