Yalnız Mesajı Göster

Japon Ayvası Chaenomeles Japonica

Eski 07-26-2012   #2
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Japon Ayvası Chaenomeles Japonica



Japon Ayvası - Japon Ayvası Nedir - Chaenomeles Yetiştiriciliği



Japon Ayvası Yetiştiriciliği





* Bilimsel Sınıflandırma

o Alem: Plantea

+ Şube: Magnoliophyta

# Sınıf: Magnoliopsida

* Takım: Rosales

o Familya: Rosaceae

+ Botanik Adı: Chaenomeles

# Türkçe Adı: Japon ayvası




Japonya’ da doğal olarak bulunan Japon ayvası; yazın yeşil, 3 m kadar boylanabilen, sık dallı, yaygın ve bodur gelişen bir çalı türüdür Dalları dikenli, yaprak kenarları testere

dişli, 3-5 cm uzunluğundadır

Şekil olarak yumurta veya oval şeklinde, üst yüzü parlak koyu yeşil, alt yüzü açık renkli, tüysüz ve sapı kısadır Çiçeklerin birkaç tanesi bir arada buket halinde, koyu kırmızıdan beyaza kadar değişen renk alır Erken ilkbaharda mart-nisan aylarında yapraklanmadan önce çiçek açar Bazı yıllar kış aylarında da çiçek açabilir Meyve ayvaya benzer ve sarı yeşil renkli güzel kokuludur Ayrıca meyvesi de yenebilir


Üretimi

Üretimi; tohum, daldırma ve çelik ile olur

Tohumla üretimde tohumlar ekilmeden önce 4 0C’ de 2–3 ay katlanarak çimlendirilir

Sonbaharda direkt açık araziye ekilerek üretilebilir Ancak tohumdan çıkan bitkilerde açılma görüldüğünden çiçek renklerinde farklılıklar görülür

Bu yüzden de tohumla üretim tavsiye edilmez Çelikle üretimde çelikler haziran ayında o yılki taze sürgünlerden 6–7,5 cm uzunluğunda alınır % 8’ lik toz IBA ile muamele edilerek soğuk yastıklara hazırlanmış yerlerine dikilir Soğuk yastıklarda hazırlanan yerleri 2 kısım peat ve 1 kısım kumdan oluşur Yaklaşık 1 ay sonra köklenen çelikler yine soğuk yastıklara 15–20 cm aralılarla dikilir Bitkiler iyice kök salana kadar üzerlerine gölgeleme yapılır Daha sonra bu gölgeleme kaldırılır Takip eden ilkbaharda bitkiler soğuk yastıklardan sökülerek açık alanda geliştirme yerlerine dikilir İkinci yılın sonunda bitkiler 30–60 cm boy alır Kök çelikleri ile de üretim yapılmaktadır Ocak ayında ana bitkiler sökülerek ana bitkiye yakın olan köklerden 7,5 cm uzunluğunda ve 0,8 cm çapında çelikler hazırlanır Alınan bu çelikler eşit peat ve kum karışımına yatay olarak yatırılarak üzerleri yine aynı harçla 1 cm kalınlığında örtülür Köklenen bitkiler sonbaharda buradan sökülerek kaplara, soğuk yastıklara veya açık alanlara alınarak şaşırtılır

Alıntı Yaparak Cevapla