07-26-2012
|
#1
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Kuzu Kulağı - Kuzu Kulağı Nedir- Kuzu Kulağı Yetiştiriciliği
Kuzu Kulağı - Kuzu Kulağı Nedir- Kuzu Kulağı Yetiştiriciliği
Diğer İsimleri : Ebemekşisi, Ekşilik, Ekşimik, Turşuotu, Rumex Acetosa
Botanik Bilgi : Karabuğdaygiller familyasındandır Çokyılık otsu bitkilerdir 60 cm’ye kadar boylanabilir Gövdesi kabarık çizgili, sulu ve kırmızımsı renklidir Ok biçimli, iri ve kabarık yaprakları tüysüz olur Yaz aylarında açan başak halindeki pembemsi renkli, sık dizilişli çiçekleri koparıldıkça bitki yapraklar verir Çiçeklerinden, parlak koyu kahverengi minik tohumlan olgunlaşır Kuzukulağı türleri, döktüğü tohumlanyla çoğalırken, istenirse köklerinin bölünmesiyle de çoğaltılabilir
Yetiştirildiği Yerler : Anadolu’da kalkerli topraklar dışında gölgelik ve nemli yerlerde yaygın olarak yetişir
Bilinen Bileşimi : Kuzukulağı türlerinin tadı ekşi olan yapraklan A, B ve C vitaminleriyle potasyum yönünden zengindir Körpe yapraklan çiğ olarak salatalarda ya da ıspanak gibi pişirilip sebze olarak yenir
Faydaları
Yaprağının Faydaları
Yaprakları, böbrekleri çalıştırır, idrar söktürücüdür
C vitamini yönünden zengin olduğu için iskorbit hastalığının iyileştirilmesinde yararlıdır
Bedeni güçlendirici toniktir
Hafif müshil etkisi vardır
Kullanım Şekli : Taze yaprakları salata veya yemeklerin yanında çiğ olarak yenilir
Kökünün Faydaları
Antrakinon türevleri içerdiğinden müshil etkisi vardır
Safra söktürücüdür
Kullanım Şekli : 1 litre sıcak suya 30-50 gr kadar temizlenip parçalanmış bitki kökü konulup 15-20 dakika kadar ağır ağır kaynatılır Elde edilen çay, günde iki-üç kez birer bardak içilir
UYARI : Romatizması, böbrek ve gut hastalığı olanlar kuzukulağı yememelidir
|
|
|