Yalnız Mesajı Göster

Kuzu Kulağı - Kuzu Kulağı Nedir- Kuzu Kulağı Yetiştiriciliği

Eski 07-26-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Kuzu Kulağı - Kuzu Kulağı Nedir- Kuzu Kulağı Yetiştiriciliği



Kuzu Kulağı - Kuzu Kulağı Nedir- Kuzu Kulağı Yetiştiriciliği

Diğer İsimleri : Ebemekşisi, Ekşilik, Ekşimik, Turşuotu, Rumex Acetosa


Botanik Bilgi : Karabuğdaygiller familyasındandır Çokyılık otsu bitkilerdir 60 cm’ye kadar boylanabilir Gövdesi kabarık çizgili, sulu ve kırmızımsı renklidir Ok biçimli, iri ve kabarık yaprakları tüysüz olur Yaz aylarında açan başak halindeki pembemsi renkli, sık dizilişli çiçekleri koparıldıkça bitki yapraklar verir Çiçeklerinden, parlak koyu kahverengi minik tohumlan olgunlaşır Kuzukulağı türleri, döktüğü tohumlanyla çoğalırken, istenirse köklerinin bölünmesiyle de çoğaltılabilir


Yetiştirildiği Yerler : Anadolu’da kalkerli topraklar dışında gölgelik ve nemli yerlerde yaygın olarak yetişir

Bilinen Bileşimi : Kuzukulağı türlerinin tadı ekşi olan yapraklan A, B ve C vitaminleriyle potasyum yönünden zengindir Körpe yapraklan çiğ olarak salatalarda ya da ıspanak gibi pişirilip sebze olarak yenir


Faydaları

Yaprağının Faydaları

Yaprakları, böbrekleri çalıştırır, idrar söktürücüdür

C vitamini yönünden zengin olduğu için iskorbit hastalığının iyileştirilmesinde yararlıdır

Bedeni güçlendirici toniktir

Hafif müshil etkisi vardır


Kullanım Şekli : Taze yaprakları salata veya yemeklerin yanında çiğ olarak yenilir


Kökünün Faydaları

Antrakinon türevleri içerdiğinden müshil etkisi vardır

Safra söktürücüdür

Kullanım Şekli : 1 litre sıcak suya 30-50 gr kadar temizlenip parçalanmış bitki kökü konulup 15-20 dakika kadar ağır ağır kaynatılır Elde edilen çay, günde iki-üç kez birer bardak içilir


UYARI : Romatizması, böbrek ve gut hastalığı olanlar kuzukulağı yememelidir

Alıntı Yaparak Cevapla