07-26-2012
|
#1
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Karayemiş
Karayemiş (Prunus laurocerasus), gülgiller (Rosaceae) familyasından küçük beyaz renkli çiçekler açan, daha çok rutubetli ve gölgeli yerlerde yetişen 2-5 m boyunda, yaprak dökmeyen herdem yeşil ağaç

Karayemiş (Prunus laurocerasus), gülgiller (Rosaceae) familyasından küçük beyaz renkli çiçekler açan, daha çok rutubetli ve gölgeli yerlerde yetişen 2-5 m boyunda, yaprak dökmeyen herdem yeşil ağaç
Morfolojik özellikleri
Yapraklar derimsi kısa saplı ve oval şekillidir Orta damar alt tarafta çıkıntı teşkil eder Çiçekler 30-40 tanesi bir arada bulunur Taç ve çanak yaprakları 5 parçalıdır Meyveleri zamanla siyah renk alır
Genel kullanımı
Yaprakları şeker, tanen, kalsiyum, oksalat, emülsin, prunasin ihtiva eder Taze yapraklardan elde edilen taflan suyu, antispazmodik ve öksürük dindirici, bulantı ve karın ağrılarını giderici olarak kullanılır Fazla alınırsa, zehirlenme yapar Taze meyveleri yenir Taze meyvelerinin idrar söktürücü ve taş düşürücü etkileri vardır Yaprakları ise gıdalara koku vermekte kullanılır
Dağılımı
Güneybatı Asya ile Güneydoğu Avrupa'da doğal olarak yetişir Türkiye'de Giresun , Trabzon , Rize , Ordu ve Artvin civarında yüksek dağlık bölgelerde doğal olarak bulunur
|
|
|