Prof. Dr. Sinsi
|
Karayemiş
Karayemiş Meyvesi - Karayemiş Meyvesi Hakkında - Karayemişin Yayılma Alanları - Karayemişin Özellikleri - Karayemiş Çeşitleri - Karayemiş Kullanım Alanları - Karayemişin Faydaları
Laurocerasus officinalis, Prunus lauroceraus olarak bilinir Vatanı Anadoludur Karayemiş, 1546 yılında bir Fransız tarafından Trabzon Kirazı (Cerasus trapezuntuna) olarak adlandırılmıştır Bitki aynı yıl İstanbul üzerinden İtalya’ya, 1574’de başka bir yabancı tarafından Viyana’ya oradan da Fransa ve İngiltere’ye gönderilmiştir 1600 yılından itibaren tüm Avrupada park ve bahçelerde süs bitkisi olarak yetiştirilmeye başlanmıştır
Karayemiş, ingilizce Cherry laure olup, ülkemizde: Taflan, Karamış, Kattak, Laz Üzümü, Laz-Gürcü Kirazı, Tçko, Tanal olarak bilinir
Yayılma Alanı
Bitkinin tabi yayılma alanı Karadeniz’in doğu bölgeleri, Kafkaslar, Toroslar, Kuzey ve Doğu Marmara’dır Genel olarak ılıman iklim bölgelerinin meyvesidir Bu bakımdan en iyi karayemişler Karadeniz bölgesinin sahil kuşağında yetiştirilmektedir
Avrupa’nın güneydoğusu, Balkanlar ve Kuzey İran başta olmak üzere dünyanın değişik yörelerinde karayemiş formlarına rastlanılmaktadır
Ülkemizde:
Rize, Trabzon (Maçka - Meryemana Vadisi), Giresun, Sinop (Ayancık), Zonguldak (Devrek), Kastamonu, Bartın, Bolu, İzmit (Keltepe), Adapazarı, İstanbul (Belgrat Ormanı, Alemdağ), Bursa (Uludağ) ve Osmaniye’de (Gâvurdağları) orman veya orman kıyılarında doğal olarak rastlanır
Gövde ve dalları kış soğuklarına dayanıklıdır Ancak çiçekler, erken ilkbaharda açtığından donlara karşı hassastır Bu nedenle ilkbahar donların sık görüldüğü yerlerde yetiştiricilik oldukça güçtür
Bitki ve Meyve Özellikleri
Karayemiş; 5-6 m boyunda veya boylu çalı şeklinde, kışın yaprağını dökmeyen ağaççıktır Özellikle kayın ormanlarının altında yer alır Ormancılık bakımından zararlı bir alt flora bitkisidir
Kökler derine gider Düzgün ve genellikle dik bir gövde yapar
Gövde grimsi siyah, donuk siyah renktedir Sert odun dokusu ve kuvvetli bir dal sistemi vardır
Yaprak, boyları 5 – 25 cm uzunlukta olan yapraklar, elips yada uzunca yumurta biçiminde, kısa saplı, sivri uçlu, tam kenarlı veya düzensiz seyrek dişlidir Uzun şerit halindeki yapraklar deri gibi serttir Üst yüzü parlak koyu yeşil renkte, alt yüzü açık solgun yeşil renkte ve tüysüzdür Yaprak orta damarı alt yüzde bariz bir çıkıntı yapar Yaprağın alt bölümünde 2 – 4 tane beze bulunur
Çiçek, dalcıkların uçlarına doğru çiçek salkımı görülür Bunlar yaprak koltuğundan çıkar Açık yeşil renkteki sürgünleri tüysüzdür Beyaz renkli çiçekler 5 – 15 cm boyundaki bir eksen üzerinde, dik duran bir salkımda toplanmışlardır Her bir çiçek üzerinde 5 çanak yaprak, 5 taç yaprak, 1 dişi organ ve 15 – 20 erkek organ bulunur
Meyveler çekirdekli, sulu ve 6 – 25 mm boyundadır Önceleri yeşil renkte olan meyveler olgunlaşınca tiplere göre mor siyah renkli, bazen açık veya koyu kırmızı, bazı çeşitlerde de sarı– kırmızı alacalı olmakla beraber genellikle siyaha yakın koyu bir renk alır
Kiraz iriliğinde olan meyveler şekil olarak da genellikle kiraza benzemekte, kalp şeklinde, küt veya sivri uçlu, hafif uzun veya üsten basık ve bazen de üzüm taneleri gibi yuvarlak olabilmektedir Çekirdek düzgün, sivri zeytin biçimindedir Meyveleri tatlı, buruk ve acı arasında değişen yeme özelliklerine sahiptir
Parkçılıkta gruplara karıştırıldığı gibi, tek olarakda kullanılır Makaslanmaya gelen bir çit bitkisidir
İklim ve Toprak İstekleri
Anavatanı olması bakımından Karadeniz’in kıyı bölgesi karayemiş yetiştiriciliği bakımından uygun iklim özelliklerine sahiptir
İyi gelişme göstermesi ve bol ürün vermesi nemli, güneşli, ılıman iklim bölgelerinde olmaktadır
Erken çiçek açtığından (çeşit özelliği ve rakım durumuna bağlı olarak Şubat – Mart aylarında çiçek salkımları görülemeye başlar) ilkbahar geç donlarından zarar görebilmektedir Bazı yıllar verimin az olmasının nedeni buna bağlanabilir Yine tozlanma zamanı görülen sisler birtakım olumsuzluklara yol açabilmektedir
Hemen her çeşit toprakta yetişebilir Havalanması iyi, derin topraklarda bol ürün verir Genel olarak derin, iyi havalanan, nemli, humuslu – killi – kumlu topraklarda yetişir Taşlık, kayalık arazilerde de yetişebilir pH yönünden asidik topraklarda yetişse de kireçli topraklara da tolerans gösterir
Çoğaltılması
Karayemişin çoğaltma yöntemleri :
1 Tohumla,
2 Kök sürgünleriyle,
3 Çelikle,
4 Daldırmayla,
5 Aşıyla,
6 Doku kültürü ile
Kalitesi iyi olan tiplerin çoğaltılmasında kök sürgünleri ve çelikle çoğaltma yaygın olarak kullanılmaktadır Çok az miktarda da olsa tohumla üretim yapılmaktadır Ancak bu yöntemle çoğaltmada açılma olacağından tercih edilmemektedir
Bahçe Tesisi
15 – 30 m2 taç yapabilen bu tür için 3x4, 4x4, 4x6 m aralıklarla dikim yapılarak bahçe tesis edilebilir Dikimde dikdörtgen, kare, üçgen vs dikim metotları kullanılabilir
Kullanılan fidanlar vejetatif olarak çoğaltılmış olmalıdır
Meyve ağaçlarının muntazam ve kuvvetli bir taç teşkil edebilmeleri ve verim çağında uzun zaman kalmalarını sağlamak için dikim sonrasından itibaren budamayı bilinçli olarak yapmak lazımdır
Bir karayemiş ağacı 35 – 40 yaşına kadar ekonomik anlamda ürün verebilmektedir
Çeşitleri
Büyüme biçimi, yaprak boyu ve şekli, kışa dayanıklılık açısından farklı 20 bodur türü bulunan karayemişin yabancı literatürde, önemli 9 çeşidi vardır Bunlar;
1) Angustifolia (yaprakları ince ve şerit biçimli),
2) Caucasica (koyu yeşil yapraklı),
3) Colchica (bol çiçekli),
4) Herbergii (koyu yeşil yapraklı,
5) Otto Luyken (yavaş gelişmeli),
6) Pyramidalis (dar tepeli, piramit formlu),
7) Schipkaensis (Bulgaristan kökenli, bol çiçekli, kışa dayanıklı),
8) Schipkaensis Macrophylla (gevşek dokulu),
9) Zabeliana (sarkık formlu, kent iklimine dayanır)
Ülkemizde ise meyve biçimi ve meyvenin olgunlaşma mevsimine göre 7 karayemiş çeşidi vardır
1) Su -(acı)- (temmuz ortası, acımsı-buruk lezzetli),
2) Vavul (çok etli ve az taneli),
3) Yabani (temmuz ilk haftası, buruk lezzetli),
4) Ağustos -İstavrit- (meyveler geç ve kırmızı renkte olgunlaşır),
5) Orak -(selvi)- (temmuz ortası, tatlı-lezzetli),
6) Ayran -(beyaz)- (haziran ortası, tatlı lezzetli),
7) Kiraz -(Ekmek)- Karayemişleri (haziran ortası, mayhoş-hafif buruk)
Karayemişin Kullanım Alanları
Karayemişin kullanılan kısımları yaprağı, çekirdeği ve meyvesidir
Yapraklarda şeker, tanen, calcium oksalat ve önemli oranda prulaurasin isimli cyanogenetik bir glikozit bulunur Bu glikozitin miktarı yaprağın gençliği nispetinde fazladır Bunlardan başka emulsin isimli bir ferment bulunur Bu ferment glikozite tesir ederse onu benzaldehyt cyanhdrin ve glikoza parçalar Bunlardan başka benzoik asit ve siyanidrik asit gibi maddeler (zehirli maddeler) de bulunur Meyvelerde bu cyanogenetik glikozit ve dolayısıyla HCN bulunmamaktadır
Meyveleri üzerinde yapılan çalışmalarda karayemişte mineral maddelerin ve antioksidan maddelerin bol miktarda, buna karşın bakır ve çinko gibi ağır ve zararlı metallerin ise çok düşük miktarlarda bulunduğu tespit edilmiştir
Karayemiş,
- Bazı ilaçlara tat ve koku (kremlerde) verici olarak kullanılır
- Hayvanlara taze olarak yedirilir
- Pasta, kek ve özellikle hoşaf ve kompostolara koku ve tat kazandırmak için ilave edilir,
- Pekmez, reçel ve tuzlaması yapılır,
- Sindirimi kolay olup meyveleri yenir
- Süs bitkisi olarak kullanılır
- Tokluk hissi verdiğinden diyet olarak kullanılır,
- Yapraklar; çelenk yapımında, balık tablalarının süslenmesinde, hamsi buğulamasında koku vermek ve iştah açmak için (1-2 adet halinde) kullanılır,
- Yaprakları çiçek açma döneminde zehirlidir Gelişmesini tamamlayan taze yaprakları elle toplanır Destile edilerek eczacılıkta kullanılan Laura Cerasin maddesi elde edilir
- Yaprağın bileşimi; glikoz, tanen, kalsiyum oksalat, emulsin (enzim), prulaurasin (glikozid), benzoik asit, siyanidrik asittir (zehirlidir, çekirdekte de bulunur, yapraktan elde edilen su fazla kullanılırsa; baş dönmesi, kusma, karın ağrısı yapar)
Karayemiş ve Sağlık
- Antioksidan özelliği sayesinde, birçok hastalığın oluşumu ve gelişmesini önlemesinde faydalıdır
Bu anlamda karayemiş tüketiminin fayda sağlayacağı hastalıkların başında, alzheimer, diyabet, doku ve cilt hastalıkları, kanser, kalp-damar hastalıkları ve romatizmal hastalıklar geliyor Karayemişin antioksidan özelliğiyle aynı zamanda yaşın ilerlemesiyle vücutta meydana gelen oksidaf zarar azalıyor, yaşlanma da gecikiyor
- Bronşite iyi gelir (Meyveler çekirdekleri ile toz edildikten sonra balla karıştırılır)
- Demir eksikliğini giderici özelliği vardır
- Dişleri korur
- Hemoroide iyi gelir
- İdrar söktürür
- İnsülün hormonunu geliştirir Spazm çözüdür (sindirim sistemi)
- Kalp çarpıntısını giderir
- Kan şekerini düşürür
- Kasların düzenli çalışmasını sağlar
- Kemik yapısını geliştirir
- Mide ülseri ve barsak tembelliğini giderir
- Özsu’yu egzamaya yarar
- Sakinleştiricidir (astım, sinirsel öksürük)
- Sigaraya karşı isteksizlik doğurur
- Şeker hastalığına karşı, fırında kurutularak ya da kavrularak da tüketilir
- Taş düşürücüdür
- Uyku vericidir-
|