Konu
:
Patlıcan Yetiştiriciliği
Yalnız Mesajı Göster
Patlıcan Yetiştiriciliği
07-26-2012
#
1
Prof. Dr. Sinsi
Patlıcan Yetiştiriciliği
Patlıcan - Patlıcan Nedir - Patlıcan Yetiştiriciliği
PATLICAN YETİŞTİRİCİLİĞİ
Toprak isteği: Seçici olmamakla beraber başarılı olarak yetiştirilebilmesi için organik maddece zengin tınlı-killi yapıdaki topraklarda daha iyi sonuç verir
Patlıcan yetiştiriciliğinde çok ağır killi ve çok hafif karakterli topraklardan kaçınılmalıdır
Toprak PH sının 5
5-6
5 değerleri arasında olması başarıyı artırır
Toprak hazırlığı-Ekim-Dikim: Sonbaharda 30-40 cm derinlikte işleme yapılır
Çiftlik gübresi 4-5 ton/da yanmış olarak bu sürümde verilir
İlkbaharda daha yüzlek olmak üzere ikinci bir sürüm yapılır
Sürüm öncesi dekara 12-14 kg azot,10 kg fosfor, ve 16-20 kg potasyum verilir
Diskaro çekilip 70-80 cm aralıklarla 20-25 cm derinlikte karıklar açılır
Sıra üzeri 40-60 cm, sıra arası 60-70 cm arasında tercih edilir
1 dekar alana yetecek fide için ihtiyaç duyulan tohum miktarı yaklaşık 15 gr
dır
Tohum ekimi 15 nisanda yapılır
Toprak sıcaklığının 20-25 °C olmasını sağlayacak önlemler alınması gerekir
Yastıklar 1
20 m genişliğinde ve 25 m uzunluğunda hazırlanarak 12-13 cm ara ile tohumlar ekilir
Optimum çimlenme sıcaklığı 25-30 ºC olup,uygun koşullarda 10-12 gün içinde çimlenirler
Asgari sıcaklığın 15ºC aşağı düşmemesi gerekir
60 gün içinde dikim büyüklüğüne gelirler
Üç gerçek yapraklı ve 15-18 cm boy almış fideler dikilir
Yüksek sıcaklıklar kuraklıklarla birleşirse bitki rengi koyulaşır
,bitki büyümesi yavaşlar
Bitkide meydana gelen meyvelerdeki alkoloid miktarı artar
Ve acılaşma meydana gelir
Patlıcan fideleri seyrek olarak yetiştirilirse yayılırlar ve bu şekilde yayılmış olarak gelişen fidelerin dikimi zorlaşır
Bu nedenle10 m² yastıktan 5000 civarı fide elde edilir
Dikim büyüklüğüne gelmiş fideler dikimden bir gün önce sulanır ve dikilecekleri gün sökülüp üretim yerine aktarılır
Daha önce fidelik olarak kullanılmış ve sulu tarım yapılmış alanlarda fidelerin kökleri dikim öncesinde fungisit ve insektisitle hazırlanmış bulamaca batırılmalıdır
Zorunlu olmadıkça daha önce patlıcan yetiştirilmiş parsellerde üretim yapılmamalıdır
Dikimden sonraki ilk 2-3 gün içinde bitki geniş yaprakları nedeniyle fazla su kaybettiği için kendisini hemen toparlayamaz, yapraklar pörsür
Fide toprakta yeni kılcal kökler meydana getirip su ve besin maddesi almaya başladığında yapraklar dikleşir ve bitki yeni yapraklar oluşturmaya başlar
Ürün kalitesinin bozulmasında ve verimin düşmesinde etkili olan faktörlerden biri de bitkilerin verim yönünden en yüksek oldukları dönemde kırmızı örümcek zararının oluşmasıdır
Kırmızı örümceğin araziye girmeden önünün alınması için gerekli ilaçlı mücadelenin yapılması şarttır
Kırmızı örümcek özellikle tozlu yol kenarındaki alanlarda daha çok zarar gösterdiğinden bu tür parsellerde üretim yapılmamalıdır
Bakım işleri: Dikimden 4-5 gün sonra meydana gelen çatlamaların büyümesini önlemek amacıyla sulama yapılır
Düzenli sulamalarla,4-5 yapraklı olması ve toprak üstünden 15-20 cm boy alması beklenerek,bu dönemde ilk çapası yapılır
Çapalamadan sonra 3-4 gün sulama yapmayarak yabancı otların ölmesi sağlanır
Hasat: Çeşit hasat iriliğini aldığında aşağıdan yukarı çekilerek hasat yapılır
İlk meyveler genellikle uç kısımları çamur veya toprağa temas ederek gelişir
Bu nedenle ilk meyvelerde şekil bozuklukları ve böcek zararlarına sıkça rastlanır
En kaliteli ürün ikinci, üçüncü ve dördüncü hasatlarda elde edilir
Daha sonraki hasatlarda ürün kalitesi gittikçe bozulur
3-6 ton verim alınabilir
Prof. Dr. Sinsi
Kullanıcının Profilini Göster
Prof. Dr. Sinsi Kullanıcısının Web Sitesi
Prof. Dr. Sinsi tarafından gönderilmiş daha fazla mesaj bul