07-26-2012
|
#1
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Avcıotu
Avcıotu Bitkisi - Avcıotu Faydaları - Avcıotu Kullanımı - Avcıotu Nerelere Faydalıdır
BULUNDUĞU YERLER:Kuru çayır ve meralarda, taşlıklı tepe yamaçlarında, genellikle kireçli topraklarda yetişir
YAPISI:Çok yıllık otsu bitkidir 40 cm kadar yüksek, dallı, sapı sık yapraklı, dip kısmı kahverengi pullarla kaplıdır Yapraklar gövdeye bitişik, 3-4 adet tüysü, bölümlü, dar şeritimsi, parçalar bütün kenarlıdır çiçekler sapların uçlarında, iri, açık sarı, birer tek olarak bulunurlar Çanak 5-8 yapraklı, taç yaprakları 10-24 adet olup çok sayıda erkek organlara sahiptir Ayrıca çok organlı bir bitkidir
KULLANILAN KISIMLAR:Bitkini toprak üstü kısımları çiçek açma zamanında (Nisan-Mayıs aylarında) toplanır Gölgede veya 40 dereceye kadar ısılı fırınlarda kurutulur Çabuk kuruması gerekir Kuru bitki yeşil renkte, çiçekler altın sarısı renkte, kokusuz ve tadı acıdır %12 rutubete müsaade edilir Çuval veya kontraplak kasalarda paketlenir
KİMYEVİ TERKİBİ:Kalp için müessir glikozidlerden; simarin, adonitoksin, flavon glikozidi, adonivernit, adonidozid ve adonivernozid, saponinler, fitosterin, adonit, reçine, kolin vs ’den oluşmuştur
HANGİ HASTALIKLARDA KULLANILIR:Avcıotu, yünlü yüksükotu gibi kalp faaliyeti çabuk kuvvetlendirici özelliğe sahiptir Ancak yünlü yüksükotu gibi zararlı etkiye sahip değildir ve onun gibi birikme özelliği de yoktur Kalp atışlarını kuvvetlendirir Nabzın dakikada vuruş sayısı arttırır Kalp hastalarında durgunluk yaratan sebepleri de izale eder Bunun glikozidlerinden bazıları sinirleri sakinleştirici tesirdedir
Avcıotu, kalp hastalığında (kalp yetersizliği), kronik kalp zaafiyeti (kalp dekompensasyon, nabız, sinirsel kalp, kalp şişkinliği, çeşitli hastalıklar neticesi meydana gelen kalp bozuklukları vs )nde alınır Kalbinden şikayetçi şişman kimselere tansiyon düşüklüğünde, nevrasteni vs gibi hastalıklarda tavsiye edilir
Halk tababetinde mide ve bağırsak şişmelerinde ateroskleroz (damar sertliği), sara illeti vs de tavsiye edilir Veteriner tababette mide bozukluklarında koyunlara, yarmaya katılarak verilir
KULLANILIŞI:1 çorba kaşığı bitki 400 gr kaynar su ile haşlanır 2 saat bekletilir Günde 4 defa yemeklerden evvel birer çay bardağı alınır
DİKKAT! BU BİTKİ ZEHİRLİDİR! DOKTOR KONTROLÜ ALTINDA ALINMALIDIR!
 
|
|
|