Konu
:
Anemon Yetiştiriciliği
Yalnız Mesajı Göster
Anemon Yetiştiriciliği
07-26-2012
#
1
Prof. Dr. Sinsi
Anemon Yetiştiriciliği
Anemon - Anemon Nedir - Ranunculaceae Yetiştiriciliği
Anemon Yetiştiriciliği
* Bilimsel Sınıflandırma
o Âlem: Plantae
+ Bölüm: Magnoliophyta
# Sınıf: Magnoliopsida
* Takım: Ranunculales
o Familya: Ranunculaceae
+ Cins: Anemone sp
Genel Özellikleri
Pek çok ülkede yetişebilmektedir
Ülkemizde de özellikle İzmir, Aydın ve Antalya
bölgelerinde doğal olarak bulunmaktadır
Çok yıllık otsu bitkilerdir
Renkli çiçeklere
sahiptir
Çiçekleri birçok eksene göre simetriktir
Tek veya şemsiye durumlu çiçeklerde çanak yapraklar 4 – 5 adet veya daha fazla, taç yaprak gibi renklidir
Ancak taç yaprağı yoktur
Çiçek sapı üzerinde, çiçek çanağının aşağısında üçlü veya el parmakları şeklinde parçalı ve onu çevreleyen bir yaprak oluşumuna sahiptir
Bunun dışında yapraklar sadece köke yakın kısımlardadır
Kök yapısı oldukça kuvvetli, kazık veya rizom tipindedir
Meyve nuks biçiminde ve çok sayıdadır
Genelliklekuzey yarım kürenin ılıman ve serin iklim bölgelerinde, dağınık alanlarda yaygın 60 kadar türü bulunmaktadır
Ülkemizde doğal olarak Anemone blanda yetişmektedir
Üretimi
Pençemsi yapıda olan soğan ya da yumrularıyla üretim yapılır
Pençenin her bir
parçasından yeni bir fide elde edilir
Pençeler eylül sonunda iyi işlenmiş yastıklara 10 cm
kadar derine dikilir
Pençelerin arası 12 – 25 cm olmalıdır
Kuru havada bir iki defa sulanır
Çok soğuk havalarda özellikle don tehlikesi varsa dikim yapılan yerin üzeri samanla kapatılır
Fidanlar gereğince yetişmeye başladığında aralarında ortaya çıkacak otlar çapalanarak temizlenir
Tohumla da üretimi kolaydır
Mart ayında tohum atılır
Ekolojik İstekleri
Anemonlar, gıdaca zengin, gübreli ve rutubetli toprakları sever
Toprak drenajı iyi
olmalıdır
Erken çiçek açan bodur çeşitler gölge ortamlardan hoşlanırlar
Japon Anemonları ise, daha ışıklı ortam isterler
Kurak mevsimlerde bolca ve devamlı suya ihtiyaç duyarlar
Kışın fazla soğuk şartlarda üstleri örtülmeli, yer değiştirmek gerekirse ilkbaharda yapılmalıdır
Ancak birkaç yıl aynı yerde bırakılmalıdır
Toprağın bol gübrelenmesi ve derin bellenmesi iyidir
Prof. Dr. Sinsi
Kullanıcının Profilini Göster
Prof. Dr. Sinsi Kullanıcısının Web Sitesi
Prof. Dr. Sinsi tarafından gönderilmiş daha fazla mesaj bul