Konu: Akasya
Yalnız Mesajı Göster

Akasya

Eski 07-26-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Akasya



Akasya Hangi Hastalıklarda Kullanılır - Akasya Hakkında - Akasya Faydaları - Akasya Yetiştiriciliği

BULUNDUĞU YERLER:Akasyanın vatanı Kuzey AmerikadıırBizde genellikle yol kenarlarında, demiryolu boylarında kültür yetiştirildiği gibi, toprak kaymalarına karşı da yetiştirilir


YAPISI:Dallı, 20 m kadar yükseklikte bir ağaçtırGövde kabukları boz kahverenginde ve çatlaktırYapraklar; saplı, tüysü olup dip kısmında ilişer çıkıntı bulunurÇiçekler beyaz, kokulu ve gözenekli salkım şeklinde, çiçek demeti halinde sarkarMeyve kahverengi fasülye şeklinde bir başaktırBaşaklarda birkaç adet koyu kahve renkte çekirdekler bulunur


KULLANILAN KISIMLAR:Çiçekler, çiçek açma zamanında Mayıs-Haziran aylarında toplanırGölgede veya 40 dereceye kadar sıcaklığı bulunan fırınlarda kurutulurKuru çiçekler beyaz ve hafif sarımtrak renkte, karakteristik hafif kokulu ve tatlı bir tada sahiptir%12 rutubete müsaade edilirTorbalarda paketlenirKuru ve havadar binalarda muhafaza edilir


KİMYEVİ TERKİBİ: (İndul, benzaldehid, metil eteri, antranil asidi, heliotropin, linalool)dan ibaret terkip muhtevalı eterik yağ, bitkinin gövde kabuğunda zehirli albuminrobin, alkaloid, boyama, iç kabukta (Ağustos ayı içinde) amigdalin, globulin, fitosterin, stigmasterin ve idrar ayırıcı bir enzim keşfedilmiştir


HANGİ HASTALIKLARDA KULLANILIR:Çiçeklerde mide ekşimesini azaltıcı hassa vardırKan dindirici tesire sahiptirMide ekşimesi fazlalığında, gastrit, ekşime, geğirme ve mide kanamalarına karşı kullanılır


Beyaz akasya çiçekleri, halk tababetince; öksürük, mide ülseri, baş ağrısı, yüz sinir nevraljisi, romatizma, tifo, grip, mide kanaması gibi hastalıklara karşı kullanılması tavsiye edilirHaricen; diş ağrılarında ağız çalkalanır


KULLANILIŞI:Bitkiden 1 çorba kaşığı 300 gr kaynar suda 2 saat bekletilirSüzüldükten sonra günde 3 defa yemeklerden evvel birer çay bardağı alınır


Akasya yaprakları, meyveleri, körpe dal kabukları ve kökleri de kullanılırYapraklar çiçek açmadan evvel (Nisan ayında), meyve (Ağustos-Eylül aylarında), dal kabukları ile kökler (Şubat-Mart aylarında) toplanırDaha az miktarda aynı hastalıklara karşı kullanılır


Zehirli olduklarından dolayı doktor kontrolü altında kullanılmalıdırSon zamanlarda yapraklar düzensiz adet hallerinde ve yüksek tansiyona karşı da kullanılmaktadır



Alıntı Yaparak Cevapla