Yalnız Mesajı Göster

Bitki Biyokimyası - Gossypol

Eski 07-26-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Bitki Biyokimyası - Gossypol



Gossypol Nedir - Gossypol Hakkında - Bitkilerde Kimya - Bitki Biyokimyası Gossypol

Gossypol (C3OH30O8), pamuk bitkisinin tohum, yaprak, dal ve köklerinde bulunan polifenolik bir pigment


Toksik bir bileşik olup, kalp, solunum, üreme sistemiyle karaciğerde lezyonlara yol açarSerbest gossypol toksik] olduğu halde, bağlı formda olanı değildir Pamuk tohumunun ısıl işleme tabi tutulması gossypol'ün bağlı forma geçirilmesi içindirBu esnada gossypol'ün form grubu ile lisin ve arginin'in serbest amino grubu veya sistein'in tiyol grubu etkileşerek gossypol'ü bağlamaktadır Böylece serbest gossypolün düzeyi % 004 altına düşmekte ve oluşan konjüge bileşikler çözünmez, sindirilemez, polimerize ürünlere dönüşür Proteinler bağlanır, lisin ve arginin gibi amino asidlerin yarayışlığı düşer


Tavuklarda yem tüketimi ve yumurta veriminde düşmeye ve yumurta sarısı'ında renk bozukluğuna neden olur Yumurta akında da pembeleşme görülür


Önlemler olarak, pamuk tohumu ısıl işleme tabi tutulurken aşırı ısıdan kaçınmalıdırGossypolü bağlamak için 2: l oranında yeme demir sülfat (Fe2SO4) katılır


Yeme metal tuzlarının (demir sülfat) ilavesi gossypol'ün bu olumsuz etkisini giderebilir Yeme gossypol ile orantılı olarak 2:1 veya 3:1 oranlarında demir katılması karaciğer gossypol düzeyini düşürmekte ve yumurta sarışındaki renk bozukluğu giderilerek, gossypol toksisitesinin önemli ölçüde önüne geçilebilmektedir

Alıntı Yaparak Cevapla