Konu: Acı Pelin
Yalnız Mesajı Göster

Acı Pelin

Eski 07-26-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Acı Pelin



Acı Pelin Hangi Hastalıklarda Kullanılır - Acı Pelin Hakkında - Acı Pelin Faydaları - Acı Pelin Yetiştiriciliği

BULUNDUĞU YERLER: Yol ve avlu boylarında çalılıklar arasında otlu ve taşlıklı


yerlerde bulunur


YAPISI: Kısa köksap yeni dallar salarak yeni kökler oluşturur Bunlarda alt kısmı ağaçlanmış 60-120 cm Kadar yüksek çaplar çıkarSap dallı,gümüşi boz kıllı çok yıllık otsu bitkidirDip yapraklar 2-3 kere tüysü ve uzun saplı, sap yaprakları ,ikişer tüysü,kısa saplı veya sığ 3 bölümlü veya bütündürÇiçek tablaları küçük, eğik, yuvarlak,tek taraflı salkım şeklinde topludur


KULLANILAN KISIMLAR:Sapları kullanılırÇiçek açma zamanında (Temmuz, Ağustos aylarında) toplanırGölgede veya 30 dereceye kadar ısılı fırınlarda kurutulurKuru bitkinin sap ve yaprakları boz yeşili, çiçek tablaları sarı renktedirKarekteristik kokulu ve acı tattadırKabul edilen rutubet %12’dirBalya halinde paketlenirToplama esnasında yabani pelin (Artemisia vulgaris Lile karıştırılmamalıYabani pelinin yaprakların üst kısmı koyu yeşil, alt yüzü beyaz tüylüdürYaprak bölümleri geniş, çiçek tablaları uzunca ve hafif acı tattadır


KİMYEVİ TERKİBİ: ( Terpenli alkol tuyon, keton tuyon, a-pinen, kadinen felandren,B kariofilen, y-sepinen, bizabulen ve hemazulenogenden ibaret) eterik yağ, absintin, anabsintin, artabsin, katalokton A ve B, oksilakton, artemisetin, kehribar ve elma asidi, sepi maddeler, vitamin C, provitamin A, vitamin B6,reçineler vs ihtiva eder


HANGİ HASTALIKLARDA KULLANILIR:Pankreas ve mide bezleri fonksiyonunu tahrik eder, safranın çıkmasını arttırır, iştahı açar ve hazmı kolaylaştırır, mikropları öldürür (antimikrobik) tesiri vardırİştahı açmakta, kansızlık, karaciğer ve safra kesesi iltihabı ve gazlara karşı kullanılır


Pelin halk tababetinde mide ekşimesine bağırsak solucanlarına, beyaz akıntı, düzensiz ve yetersiz adet hallerinde, sıtma, kusma, sara, gebe kalmada (rahimi kuvvetlendirir), angina pektoris, uykusuzluk, iştiha, verem, sıraca, gazlar, su toplama vs hastalıklarda kullanılır


Haricen diş ağrılarına ağızda fena kokuda ağız çalkalamakta, kızıl yörük, romatizma, ekzamaları lapa halinde konurİçki ve parfümeri sanayiinde de kullanılır


KULLANILIŞI:1 kahve kaşığı pelin 300 gr kaynar suyla haşlanır, 2 saat bekletilirGünde 2 defa (sabah ve akşam) yemeklerden evvel birer kahve fincanı alınır


Halk tababetimizde pelin suyundan aşağıdakilerde kullanılırBahçe pelini (Artemisia Alba), bu cins solucanlara, düzensiz adet, verem menenjiti vs hallerde, kökleri de sara, verem, menenjitinde kullanılır(Artemisia Lobelii All), böbreklerde taş bulunması gibi hallerde kullanılırAdı pelin (Artmisia Vulgaris L), sinirsel felçlerde, sara ve iştiha için kullanılır


DİKKAT! Mide ve Onikiparmak Bağırsak Ülserlerinde ve İç Kanamalarında Asla Kullanılmamalıdır



Alıntı Yaparak Cevapla