Yalnız Mesajı Göster

Acı Dam Koruğu

Eski 07-26-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi

Acı Dam Koruğu

Acı Dam Koruğu Hangi Hastalıklarda Kullanılır - Acı Dam Koruğu Hakkında - Acı Dam Koruğu Faydaları - Acı Dam Koruğu Yetiştiriciliği

BULUNDUĞU YERLER:Kuru, taşlık ve kayalık yerlerde, dağ bçlgelerinde, deniz seviyesine 1000 m kadar olan yerlerde bulunur

YAPISI:Çok yıllık otsu bir bitkidirKüme halinde kaideden dallanır, sap 5-15 cm kadar yüksekliktedirYapraklar sulu, etli, oval ve sapsız olup gövdeye eğik durumdadırÇiçekler;sarı, düzensiz vaziyette sapın yukarı kısmında çiçek demeti şeklinde bulunurlarÇanak yaprakları kaideye kadar 5 bölümlü, taç 5 yapraklıErkek organlar 10 tanedirMeyve yıldız şeklinde 5 köşeli meyve yaprağından ibarettir

KULLANILAN KISIMLAR:Toprak üstü kısımlarÇiçek açma zamanında (Haziran-Temmuz aylarında) toplanırGölgede veya 40 derece kadar ısılı fırınlarda kurutulurKuru bitkinin yaprak ile sapı yeşil ve çiçekler sarı renktedirKokusuz, yakıcı ve acı bir lezzettedirKabul edilen rutubet %12Torba veya balya halinde paketlenirKuru, gölgede ve havadar binalarda muhafaza edilir

KİMYEVİ TERKİBİ:Henüz kesin belli değildir

HANGİ HASTALIKLARDA KULLANILIR:Ağrılar sakinleştirici sıtmaya karşı etkilidirSindirim sistemini kuvvetlendirir ve solunum merkezini uyarırMide ekşimesi ve ülseri, sıtma, ateroskleroz (damar sertliği) ve basurlarda kullanılır

Damkoruğu halk tababetinde kanamalarda, siğil vsde kullanılırHaricen; ağız yaralarında (gargara yapılır), (dövülmüş taze bitki) kanser tümörlerine konur

KULLANILIŞI:2 çorba kaşığı bitki üzerinde 400 gr kaynar su dökülerek 2 saat bekletilirGünde 4 defa yemeklerden evvel birer çay bardağı alınır

Halk tababetinde aynı soydan şu bitkiler de kullanılır: Beyaz damkoruğu (Sedum album L) kaynatılarak kifayetsiz adet hallarinde, haricen de; küçük çocuklarda deri sivilcelerine karşı (banyo olarak), büyük damkoruğu (Sedum maximum sat); bunun taze yaprakları soyularak nasırlara konur (bazen yaprakları sirkede ekşitilerek de kullanılır), cerahatlı yaralara da konurTaze yapraklardan çıkarılan usare, dış ve orta kulak ağrılarına mükemmel bir ilaçtır; Altın uçlu damkoruğu (Sedum roseum, Sedum rhodiola DC) cinsleri emzikli anne sütlerinde artış sağlamakta, ishale karşı ve hayvanlarda şap hastalığına karşı (yara yıkama şeklinde) uygulanır

Alıntı Yaparak Cevapla