Konu: Çin Kirazı
Yalnız Mesajı Göster

Çin Kirazı

Eski 07-26-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Çin Kirazı



Çin Kirazı Hangi Hastalıklarda Kullanılır - Çin Kirazı Hakkında - Çin Kirazı Faydaları - Çin Kirazı Yetiştiriciliği

(LİÇİ)(Litchi chinensis)


Sapindaceae familyasındandır


6-12 metre boylarında gövde çapı 80 cm ye ulaşabilen yayvan dallı hepyeşil bir ağaçtır10-25 cm uzunluğundaki 6-8 parçalı yumurtamsı sivri uçlu yaprakların üst yüzleri parlak alt yüzleri grimsi uçlu yaprakların üst yüzleri parlak alt yüzleri grimsi yeşildirArıların nektarına bayıldıkları küçük yeşil çiçekleri salkım halinde meyvelere dönüşür


Yumurtamsı meyveleri 25-5 cm çapında ve 20-25 gram ağırlığındadırOlgunlaştıkça esmerleşen kırmızı yada pembe sert ince bir kabukla kaplıdırKabak parmakla kolayca soyulurBeyaz renkli ve saydam olan etli kısmı dalında olgunlaştığında çileği yada gülü çağrıştıran şekerli ve hoş kokulu bir lezzet kazanırİçinde yenmeyen siyah bir tohum vardır


Ağustos ayında toplanan meyveler genel olarak çiğ yenirAma kurutularak tüketilmeside mümkündürPastaların kokteylerin meyve salatalarının kremaların sosların lezzetini artırırÇin mutfağında etlere balığa ve öteki deniz ürünlerine eşlik eder


Anayurdu Güney Asya’dır:Çin Honk Kong ,Meksika,Tayvan , Tayland, Vietnam, Filipinler ve HindistanBuralarda 2 bin yıldır denzden 400 metre yüksekliğe kadar olan yerlerde bulunurTropikal iklim meyvesi olarak soğuğa aşırı duyarlıdır


Bileşiminde bolca C vitamini ve potasyumun yanında ; yağlar, karbonhidratlar, protein,B1, B2, B9, vitaminleri, magnezyum, kalsiyum,sodyum,demir,manganez ve çinko bulunur


Batı’da yılbaşı sofralarının şölensi toplantıların simge meyvesidir

Alıntı Yaparak Cevapla