07-26-2012
|
#1
|
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Meryemotu
Meryemotu Bitkisi Özellikleri Nelerdir - Meryemotu Yetiştiriciliği - Meryemotu Hakkında
Meryemotu,Tavşanizi
Bulunduğu Yerler: Çalılıklar arasında, geniş yapraklı ormanlarda, gürlük yerlerde yol ve avlu boylarında ve her yerde yetişir
Yapısı: Kökü kırmızı kahve rengi, koni şeklinde, çok başlı, 60 cm kadar yüksek dallı, sapı az kıllı olup çok yıllık otsu bir bitkidir Bitkinin dip yaprakları lir şeklinde tüysü , parçalı rozet halinde topludur Uç yapraklar ekseriya 3 bölümlüdür Çiçekler sarı ve ufak, sap uçlarında tek olarak oluşur Çanak iki daireden ibaret olup herbiri beşer çanak yaprağından teşekkül eder Taç 5 yapraklı, erkek organlar çok sayıdadır Meyve çok sayıda karma birer tohumlu çengelli urlardan ibarettir Mayıs haziran aylarında çiçek açar
Kullanılan Kısımlar: Güzün ( eylül- ekim aylarında) çıkarılan kökler Gölgede veya 35 dereceye kadar ısılı fırınlarda kurutulur Kuru köklerin rengi kahve, koku karanfile benzer kokuda, tat kekredir Kabul edilen rutubet % 11 dir Balya ve çuvallarda paketlenir Kuru ve havadar binalarda muhafaza edilir
Kimyevi Terkibi: Genin glikozidi ( evgenol muhtevasını taşıyan, geaz fermenti te siriyle karanfil kokusuna benzer eterik yağ ayrılır), tanenler, acı maddeler, reçine, nişasta vs ihtiva eder
Hani Hastalıklarda Kullanılır: Kabız, kan damarlarını büzücü, sinirleri yatıştırıcı te sirdedir İshal dizanteri, sinir hastalıkları, basurlar gibi yerlerde kullanılır
Meryemotu kökleri halk tababetinde, kökü hazımsızlık, gazlar, bağırsak ve mide ağrıları, kusma beyaz akıntı, sinir hastalıkları vs yerlerde kullanılır
Haricen göz iltihaplarına karşı kompres, diş etleri kanamasında ağız çalkalamakta, beyaz akıntı vakalarında yıkamada kullanılır
Kullanılışı: Köklerden 1 çorba kaşığı 400 gr kaynar su ile haşlanır, 2 saat bekletilir Günde 3 defa yemeklerden evvel birer çay bardağı alınır
|
|
|
|